Рішення
від 04.04.2024 по справі 272/185/24
АНДРУШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 272/185/24

Провадження № 2-о/272/33/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 квітня 2024 року

Андрушівський районний суд Житомирської області в складі:

головуючого судді - Карповця В.В.,

присяжних - Крушинського В.І., Ломберг Ю.О.,

з участю секретаря судового засідання - Степанчук Т.В.,

розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в м.Андрушівка цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , орган опіки та піклування Андрушівської міської ради, про усиновлення дитини, суд -

ВСТАНОВИВ:

Заявник звернувся до Андрушівського районного суду Житомирської області з заявою про усиновлення неповнолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування вказаної заяви заявник зазначив, що перебуває в зареєстрованому 23 липня 2021 року шлюбі з ОСОБА_2 . На час реєстрації вказаного шлюбу заінтересована особа, ОСОБА_2 , мала неповнолітню дочку від попереднього шлюбу, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Заявник разом з дружиною та дитиною проживають по АДРЕСА_1 , де створені належні умови для проживання неповнолітньої ОСОБА_3 .. ОСОБА_1 є дієздатним, різниця у віці між ним та неповнолітньою дитиною становить повних 24 роки. Крім того заявник зазначив, що не знятої чи непогашеної судимості не має, має задовільний стан здоров`я, інвалідності, психічних розладів, інфекційних захворювань не має, не був усиновлювачем та не позбавлявся батьківських прав. Мати дитини надала нотаріально посвідчену згоду на усиновлення. Батько дитини, ОСОБА_5 позбавлений батьківських прав стосовно ОСОБА_3 , 2012 року народження, рішенням Козятинського міськрайонного суду Вінницької області від 21.12.2023. Заявник займається вихованням і матеріальним забезпеченням неповнолітньої ОСОБА_3 , вважає її своєю дочкою, а вона називає його татом. З метою подальшого забезпечення найвищих інтересів дитини, створення стабільних та гармонійних умов життя, заявник бажає її усиновити.

З урахуванням викладеного ОСОБА_1 просить суд визнати його усиновлювачем ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , і внести відповідні зміни в актові запис про її народження.

Заявник у судове засідання не з`явився, однак подав до суду заяву про розгляд справи у його відсутність в якій зазначив, що повністю підтримує заявлені вимоги про усиновлення та просить їх задовольнити.

Заінтересовані особи подали до суду заяви про розгляд справи у їх відсутність, в яких зазначили, що не заперечують проти задоволення заяви про усиновлення.

У відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, в зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення заяви про усиновлення виходячи з наступного:

Судом встановлено, що ОСОБА_1 перебуває в зареєстрованому 23 липня 2021 року шлюбі з ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про шлюб (а.с. 12).

З копії свідоцтва про народження вбачається, що на час реєстрації вказаного шлюбу заінтересована особа, ОСОБА_2 , мала неповнолітню дочку від попереднього шлюбу ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 15).

Відповідно до акту обстеження умов проживання заявник разом з дружиною та дитиною проживають по АДРЕСА_1 , де створені належні умови для проживання неповнолітньої ОСОБА_3 (а.с. 19).

ОСОБА_1 є дієздатним, різниця у віці між ним та неповнолітньою дитиною становить повних 24 роки. Крім того заявник не знятої чи непогашеної судимості не має, має задовільний стан здоров`я, інвалідності, психічних розладів, інфекційних захворювань не має, не був усиновлювачем та не позбавлявся батьківських прав (а.с. 7, 10, 11, ).

Мати дитини надала нотаріально посвідчену згоду на усиновлення (а.с. 16). Батько дитини, ОСОБА_5 позбавлений батьківських прав стосовно ОСОБА_3 , 2012 року народження, рішенням Козятинського міськрайонного суду Вінницької області від 21.12.2023 (а.с. 17-18).

Заявник займається вихованням і матеріальним забезпеченням неповнолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

З висновку Андрушівської міської ради Житомирської області від 29 січня 2024 року № 05-19/235 вбачається, що орган опіки та піклування вважає доцільним усиновлення заявником неповнолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Крім того з вказаного висновку вбачається, що в родині панує позитивний мікроклімат, дружні взаємовідносини, повага та підтримка. ОСОБА_3 називає заявника татом і надала усну згоду на усиновлення (а.с. 5).

Відповідно до частини першої статті 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про усиновлення.(п. 4 ч. 2 ст. 293 ЦПК України).

Відповідно до статті 207 СК України усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, крім випадку, передбаченого статтею 282 цього Кодексу. Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Згідно з частиною першою статті 208 СК України усиновленою може бути дитина.

Відповідно до статті 211 СК України усиновлювачем дитини може бути дієздатна особа віком не молодша двадцяти одного року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини. Усиновлювачем може бути особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менш як на п`ятнадцять років.

Відповідно до статті 224 СК України суд, постановляючи рішення про усиновлення дитини, враховує обставини, що мають істотне значення, зокрема: стан здоров`я та матеріальне становище особи, яка бажає усиновити дитину, її сімейний стан та умови проживання, ставлення до виховання дитини; мотиви, на підставі яких особа бажає усиновити дитину; мотиви того, чому другий із подружжя не бажає бути усиновлювачем, якщо лише один із подружжя подав заяву про усиновлення; взаємовідповідність особи, яка бажає усиновити дитину, та дитини, а також те, як довго ця особа опікується вже дитиною; особу дитини та стан її здоров`я; ставлення дитини до особи, яка бажає її усиновити. Частиною другої вищевказаної статті передбачено, що при дотриманні всіх умов, встановлених цим Кодексом, здатності особи, яка бажає усиновити дитину, забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини суд постановляє рішення, яким оголошує цю особу усиновлювачем дитини.

Таким чином, з урахуванням вимог статті 224 СК України, судом дотримано всіх умов, встановлених Сімейним кодексом України, а також встановлено, що заявники дійсно мають бажання та можливість забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини. При цьому інтереси заявників відповідають інтересам неповнолітньої дитини.

Відповідно до статті 225 СК України усиновлення вважається здійсненим у день набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

Згідно з частиною першою та частиною третьою статті 229 СК України особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини або повнолітньої особи. Суд задовольняє таку заяву усиновлювача у рішенні про усиновлення, якщо це відповідає інтересам дитини.

Відповідно до частини другої та частини четвертої статті 231 СК України якщо усиновлювач записується батьком дитини, відповідно змінюється по батькові дитини. Про зміни, передбачені у цій статті, суд зазначає у рішенні про усиновлення.

Відповідно до статті 233 СК України на підставі рішення суду про усиновлення в актовий запис про народження дитини або повнолітньої особи, складений органами державної реєстрації актів цивільного стану України, орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни і видає нове Свідоцтво про народження з урахуванням цих змін. Свідоцтво про народження, що було видане раніше, анулюється.

Згідно зі статтею 8 Європейської конвенції про усиновлення дітей (ETS N58), прийнятої 24 квітня 1967 року в Страсбурзі, і яка, відповідно до статті 9 Конституції України, є складовою частиною національного законодавства України, компетентний орган приймає рішення про усиновлення лише тоді, коли впевниться, що воно здійснюється в інтересах дитини. Кожного разу компетентний орган звертає особливу увагу на те, щоб це усиновлення забезпечило дитині стабільні та гармонійні домашні умови.

Відповідно до частини другої та частини третьої статті 314 ЦПК України у разі задоволення заяви суд зазначає у резолютивній частині рішення про усиновлення дитини або повнолітньої особи заявником (заявниками). За клопотанням заявника (заявників) суд вирішує питання про зміну імені, прізвища та по батькові, дати і місця народження усиновленої дитини, про зміну імені, прізвища, по батькові усиновленої повнолітньої особи, про запис усиновлювачів батьками.

Ураховуючи викладене, а також беручи до уваги те, що усиновлення ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка проживає разом із заявником однією сім`єю, відповідає найвищим інтересам неповнолітньої дитини, ОСОБА_1 здатний забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини, вважає дівчинку своєю дочкою, піклуються та любить, бажає, щоб дитина росла у повноцінній родині, будь-якої корисливої або іншої зацікавленості в усиновленні з боку заявника немає, його намір відповідає вимогам законодавства та моральним засадам суспільства, заявник має задовільний стан здоров`я та стійке бажання виховувати та утримувати дитину, усиновлення провадиться у найвищих інтересах ОСОБА_3 - суд задовольняє заву.

Для забезпечення таємниці усиновлення суд, відповідно до вимог ч.1 ст.228 СК України, роз`яснює, що особи, яким у зв`язку з виконанням службових обов`язків доступна інформація щодо усиновлення (перебування осіб, які бажають усиновити дитину, на обліку, пошук ними дитини для усиновлення, подання заяви про усиновлення, розгляд справи про усиновлення, здійснення нагляду за дотриманням прав усиновленої дитини тощо), а також інші особи, яким став відомий факт усиновлення, зобов`язані не розголошувати її, зокрема і тоді, коли усиновлення для самої дитини не є таємним.

Згідно з частиною четвертою статті 314 ЦПК України судові витрати, пов`язані з розглядом справи про усиновлення, відносяться на рахунок заявників.

Керуючись ст.ст. 2,4, 13, 141, 259, 263-265, 268, 313,314 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Заяву задовольнити.

Визнати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , (адреса місця проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП - НОМЕР_1 ), усиновлювачем ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (свідоцтво про народження серії НОМЕР_2 , місце державної реєстрації: Виконавчий комітет Гальчинської сільської ради Андрушівського району Житомирської області, актовий запис № 4 від 16.03.2012) .

Зобов`язати Бердичівський відділ ДРАЦС у Бердичівському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) внести зміни в актовий запис про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , (запис № 4 від 16.03.2012, здійснений виконавчим комітетом Гальчинської сільської ради Андрушівського району Житомирської області, а саме: прізвище дитини замість " ОСОБА_3 " вказати " ІНФОРМАЦІЯ_4 "; по батькові замість " ОСОБА_3 " вказати " ІНФОРМАЦІЯ_4 "; в графі "Батько" замість " ОСОБА_5 " вказати " ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП - НОМЕР_1 " та видати нове свідоцтво про народження, відповідно до рішення суду.

Особи, яким у зв`язку з виконанням службових обов`язків доступна інформація щодо усиновлення (перебування осіб, які бажають усиновити дитину, на обліку, пошук ними дитини для усиновлення, подання заяви про усиновлення, розгляд справи про усиновлення, здійснення нагляду за дотриманням прав усиновленої дитини тощо), а також інші особи, яким став відомий факт усиновлення, зобов`язані не розголошувати її, зокрема і тоді, коли усиновлення для самої дитини не є таємним.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Житомирського апеляційного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги у 30-денний строк з дня проголошення рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому відповідного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Суддя:В. В. Карповець

Присяжні: В.І. Крушинський

Ю.О. Ломберг

Дата ухвалення рішення04.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118179401
СудочинствоЦивільне
Сутьусиновлення дитини, суд

Судовий реєстр по справі —272/185/24

Рішення від 04.04.2024

Цивільне

Андрушівський районний суд Житомирської області

Карповець В. В.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Андрушівський районний суд Житомирської області

Карповець В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні