Рішення
від 27.03.2024 по справі 359/8176/23
БОРИСПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження №2/359/447/2024

Справа №359/8176/23

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

Іменем України

27 березня 2024 року Бориспільський міськрайонний суд Київської області в складі: головуючого судді Журавського В.В.

при секретарях Алфімовій І.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача: служба у справах дітей та сім`ї Бориспільської міської ради Київської області, про позбавлення батьківських прав та зміну способу стягнення аліментів, -

ВСТАНОВИВ:

1. Короткий зміст позовних вимог.

В серпні 2023 року ОСОБА_1 звернулася до суду з даним позовом, який обґрунтовує тим, що в період часу з 31 жовтня 1998 року по 20 грудня 2018 року вона перебувала у зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_2 . Від спільного подружнього життя ІНФОРМАЦІЯ_1 у них народилася дочка ОСОБА_3 . Відповідач не цікавиться життям та здоров`ям дочки, не проявляє заінтересованості в її подальшій долі, не цікавиться успіхами дитини, її навчанням, підготовкою до самостійного життя, не забезпечує необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, не спілкується з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення, не виявляє інтересу до внутрішнього світу доньки, не створює умов для отримання освіти, не сприяє засвоєнню загальновизнаних норм моралі, не надає доступу до культурних та інших духовних цінностей. Всі питання щодо виховання та забезпечення дочки ОСОБА_1 вирішує самостійно без участі та підтримки з боку відповідача. Таким чином, відповідач ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків по вихованню дитини. Тому ОСОБА_1 просить позбавити ОСОБА_2 батьківських прав щодо неповнолітньої дочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Крім цього, ОСОБА_1 також просить змінити спосіб стягнення аліментів, які стягуються на утримання ОСОБА_3 , на підставі рішення Волноваського районного суду Донецької області від 20 грудня 2016 року, та визначити аліменти у твердій грошовій сумі у розмірі 2500 гривень щомісячно.

2. Процесуальні дії у справі.

Ухвалою Бориспільського міськрайонного суду Київської області від 23 серпня 2023 року було відкрито провадження у цивільній справі та призначено підготовче судове засідання (а.с.26-27).

Ухвалою Бориспільського міськрайонного суду Київської області від 04 січня 2024 року, занесеною до протоколу судового засідання, було задоволено клопотання представника позивача ОСОБА_4 про виклик та допит свідків ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 (а.с.38-40).

Ухвалою Бориспільського міськрайонного суду Київської області від 15 лютого 2024 року було закрито підготовче провадження та призначено цивільну справу до судового розгляду по суті (а.с.48).

Ухвалою Бориспільського міськрайонного суду Київської області від 27 березня 2024 року, занесеною до протоколу судового засідання, на підставі ч.1 ст.280 ЦПК України суд постановив проводити заочний розгляд цивільної справи (а.с.60-63).

3. Ставлення учасників цивільного процесу до пред`явленого позову.

Позивач та її представник ОСОБА_4 підтримали пред`явлений позов та наполягали на його задоволенні у повному обсязі. Проти ухвалення заочного рішення не заперечували.

Відповідач ОСОБА_2 у судове засідання не з`явився, відзив на позов не надав. На підставі ч.11 ст.128 ЦПК України він був повідомлений про судове засідання через оголошення про виклик на офіційному веб-сайті судової влади України (а.с.50).

Представник третьої особи ОСОБА_8 підтримала позовні вимоги в частині позбавлення батьківських прав відповідача відносно його неповнолітньої дочки.

4. Обставини, встановлені судом, та зміст спірних правовідносин.

Встановлено, що в період часу з 31 жовтня 1998 року 20 грудня 2018 року ОСОБА_5 (дошлюбне прізвище - ОСОБА_9 ) та ОСОБА_2 перебували у зареєстрованому шлюбі. Вказані обставини підтверджуються Витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію шлюбу щодо підтвердження дошлюбного прізвища (а.с.9) та копією рішення Волноваського районного суду Донецької області від 20 листопада 2018 року (а.с.10).

ІНФОРМАЦІЯ_1 народилась ОСОБА_3 , батьком якої у свідоцтві про її народження зазначено ОСОБА_2 , а матір`ю - ОСОБА_5 (а.с.7).

Рішенням Волноваського районного суду Донецької області від 20 грудня 2016 року з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_5 були стягнуті аліменти у розмірі 1/3 частини з усіх видів заробітку та доходів, але не менш 30% прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку, на утримання дітей: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , починаючи з 05 грудня 2016 року до досягнення дітьми віку повноліття (а.с.14-15).

31 грудня 2020 року ОСОБА_5 зареєструвала шлюб з ОСОБА_10 та змінила своє прізвище на « ОСОБА_11 » (а.с.12).

На даний час неповнолітня ОСОБА_3 проживає разом з матір`ю ОСОБА_1 та знаходиться на її утриманні, згідно з довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи від 19 травня 2022 року (а.с.8,20).

Між сторонами по справі виникли правовідносини, які регулюються гл.13 «Особисті немайнові права і обов`язки батьків та дітей», гл.15 «Обов`язок матері, батька утримувати дитину та його виконання» розділу ІІІ «Права та обов`язки матері, батька і дитини» СК України.

5. Норми права, якими керується суд при вирішенні спору.

5.1. норми матеріального права щодо позбавлення батьківських прав.

Відповідно до п.2 ч.1 ст.164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він: ухиляються від виконання своїх обов`язків щодо виховання дитини та/або забезпечення здобуття нею повної загальної середньої освіти.

Згідно з ст.165 СК України право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав мають один з батьків, опікун, піклувальник, особа, в сім`ї якої проживає дитина, заклад охорони здоров`я, навчальний або інший дитячий заклад, в якому вона перебуває, орган опіки та піклування, прокурор, а також сама дитина, яка досягла чотирнадцяти років.

Як роз`яснив Пленум Верховного Суду України в п.16 постанови «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» №3 від 30 березня 2007 року ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкується з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей, не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

5.2. норми матеріального права щодо зміни способу стягнення аліментів.

Відповідно до ч.8 ст.7 СК України регулювання сімейних відносин має здійснюватися з максимально можливим урахуванням інтересів дитини.

У відповідності до вимог ст.180 СК України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Відповідно до ч.3 ст.181 СК України за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина. Спосіб стягнення аліментів, визначений рішенням суду, змінюється за рішенням суду за позовом одержувача аліментів.

Відповідно до ч.3 ст.183 СК України якщо після досягнення повноліття найстаршою дитиною ніхто з батьків не звернувся до суду з позовом про визначення розміру аліментів на інших дітей, аліменти стягуються за вирахуванням тієї рівної частки, що припадала на дитину, яка досягла повноліття.

За змістом ч.1 ст.192 СК України розмір аліментів, визначений за рішенням суду або за домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров`я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

З роз`яснення, викладеного Пленумом Верховного Суду України в п.23 постанови «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» №5 від 15 травня 2006 року, у новому розмірі аліменти сплачуються з дня набрання рішенням законної сили.

6.3. норми процесуального права.

За змістом ч.1 ст.80 ЦПК України достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування.

За правилами ч.1, ч.6 ст.81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

6. Мотиви, якими керується суд при вирішенні спору.

6.1. щодо позбавлення батьківських прав відповідачів.

З довідки, виданої директором КНП «ЦПМСД №2» Дарницького району м. Києва (а.с.13) вбачається, що неповнолітня ОСОБА_3 спостерігається лікарем-педіатром ОСОБА_12 Дитина відвідує амбулаторію в супроводі матері. Останній огляд 04 серпня 2023 року в амбулаторних умовах в присутності матері з профілактичною метою.

Згідно довідки про наявність заборгованості за сплати аліментів від 10 серпня 2023 року (а.с.16) встановлено, що на примусовому виконанні у відділі примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Донецькій області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) перебуває виконавче провадження з примусового виконання виконавчого листа №221/6345/16-ц від 02 січня 2017 року про стягнення з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_5 аліментів у розмірі 1/3 частини з всіх видів заробітку, але не менше 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Станом на 10 серпня 2023 року у ОСОБА_2 наявна заборгованість зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за 17 місяців.

Допитана у судовому засіданні свідок ОСОБА_5 показала, що позивач та відповідач по справі є її батьками. Її неповнолітня сестра ОСОБА_3 перебуває на повному утриманні матері. З 2022 року батько перестав підтримувати зв`язок з позивачем, свідку невідомо його місце перебування на даний час. Жодної допомоги в утриманні та вихованні неповнолітньої ОСОБА_3 відповідач не надає.

Допитаний у судовому засіданні свідок ОСОБА_6 показав, що йому відомо про те, що батько неповнолітньої ОСОБА_3 - ОСОБА_2 виїхав до Російської Федерації. Після цього з ним втрачений будь-який зв`язок. ОСОБА_2 не підтримує жодного контакту з дочкою.

Допитана у судовому засіданні свідок ОСОБА_7 показала, що вона особисто знайома з сім`єю позивача протягом двох років. З ОСОБА_2 не знайома та жодного разу не бачила його. Зі слів позивача свідку відомо про те, що ОСОБА_2 проживає в Російській Федерації. Про обставини спілкування батька з неповнолітньою дочкою чи про будь-яку допомогу з його боку для дитини свідку нічого не відомо.

Відповідно до висновку органу опіки та піклування виконавчого комітету Бориспільської міської ради, затвердженого рішенням виконавчого комітету Бориспільської міської ради Київської області №154 від 12 лютого 2024 року, орган опіки та піклування вважає за можливе позбавити батьківських прав ОСОБА_2 відносно його неповнолітньої дочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Оскільки, батько самоусунувся від виховання та матеріального утримання дитини, не вітає її з днем народження, не цікавиться її навчанням, розвитком, станом здоров`я, має борги по сплаті аліментів (а.с.43-45).

Зважаючи на викладене, суд приходить до висновку, що оскільки, відповідач ухиляється від виконання обов`язків по вихованню неповнолітньої дочки, тому його належить позбавити батьківських прав відносно ОСОБА_3 .

6.2. щодо зміни способу стягнення аліментів.

Встановлено, що ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , досягнула 18-річного віку у зв`язку з цією обставиною у ОСОБА_2 припинився обов`язок зі сплати аліментів на її утримання на підставі рішення Волноваського районного суду Донецької області від 20 грудня 2016 року.

Зважаючи на положення ч.3 ст.183 СК України, з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 здійснюється стягнення аліментів у розмірі 1/6 частки заробітку (доходу) щомісячно та до досягнення ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , повноліття.

Тому, суд погоджується з доводами позивача, що у зв`язку з суттєвим збільшенням вартості життя, розмір аліментів, який становить 1/6 частину усіх видів заробітку (доходу) відповідача, не може в повній мірі забезпечити належний рівень піклування про стан здоров`я неповнолітньої дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.

Вказана обставина є підставою для зміни способу стягнення аліментів на утримання дітей.

Відповідно до ст.7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» прожитковий мінімум на дитину віком від 6 до 18 років в розрахунку на місяць становить 3196 гривень.

Тому, суд вважає за допустиме змінити спосіб стягнення аліментів, які стягуються з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 на утримання неповнолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та визначити аліменти у розмірі 2500 гривень щомісячно, але не менше 50% прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку, та до досягнення дитиною повноліття.

Розмір аліментів на утримання ОСОБА_3 , який визначений даним судовим рішенням, підлягає стягненню з ОСОБА_2 починаючи з дня набранням рішенням законної сили.

7. Розподіл судових витрат між сторонами.

Згідно з ч.1 ст.141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

З квитанції, що міститься в матеріалах цивільної справи (а.с.1), вбачається, що при пред`явленні позову до суду ОСОБА_1 сплатила судовий збір у розмірі 1073 гривень 60 копійок. Пред`явлений нею позов задоволений. Тому з ОСОБА_2 на користь позивача слід стягнути витрати на оплату судового збору у розмірі 1073 гривень 60 копійок. Водночас, при пред`явленні позову ОСОБА_1 не сплатила судовий збір за позовну вимогу щодо зміну способу стягнення аліментів, оскільки вона звільнена від сплати судового збору за дану позовну вимогу. Тому з ОСОБА_2 належить стягнути в дохід держави судовий збір у розмірі 1073 гривень 60 копійок.

На підставі викладеного та керуючись п.2 ч.1 ст.164, ст.165, ст.180, ч.3 ст.181, ч.3 ст.183, ч.1 ст.192 СК України, ч.1 ст.80, ч.1 та ч.6 ст.81, ч.1 ст.141, п.2 ч.1 ст.258, ч.1-ч.2 ст.259, ст.263-265, ст.268, ч.1 ст.280 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Позбавити ОСОБА_2 батьківських прав відносно дочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Змінити спосіб стягнення аліментів, що стягувалися з ОСОБА_2 на підставі рішення Волноваського районного суду Донецької області від 20 грудня 2016 року.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 аліменти на утримання дочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у розмірі 2500 гривень, але не менше ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи стягнення з дня набрання рішенням законної сили та до досягнення дитиною повноліття.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 судовий збір у розмірі 1073 гривень 60 копійок.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь держави судовий збір у розмірі 1073 гривень 60 копійок.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП: НОМЕР_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , РНОКПП: НОМЕР_2 .

Заочне рішення може бути переглянуте Бориспільським міськрайонним судом Київської області за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Позивач має право на оскарження заочного рішення в загальному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Дата складення повного заочного рішення суду - 05 квітня 2024 року.

Суддя: підпис

З оригіналом згідно:

Суддя Бориспільського міськрайонного суду В.В. Журавський

Дата ухвалення рішення27.03.2024
Оприлюднено09.04.2024
Номер документу118179781
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав та зміну способу стягнення аліментів

Судовий реєстр по справі —359/8176/23

Рішення від 27.03.2024

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Журавський В. В.

Рішення від 27.03.2024

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Журавський В. В.

Ухвала від 15.02.2024

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Журавський В. В.

Ухвала від 23.08.2023

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Журавський В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні