Ухвала
від 05.04.2024 по справі 173/503/24
ВЕРХНЬОДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №173/503/24

Провадження №2-о/173/37/2024

У Х В А Л А

іменем України

05 квітня 2024 р. Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

у складі:

головуючого судді: Бурхан С.М.,

за участю:

секретаря судового засідання: Баранник Ю.А.

За участю присяжних: Чорнобай О. І., Бутрович К. С.,

заявника ОСОБА_1 ,

представника заявника: ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні за правилами окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Орган опіки та піклування при Верхньодніпровській міській раді Верхньодніпровського району Дніпропетровської області, про визнання фізичної особи недієздатною та призначення їй опікуна,

ВСТАНОВИВ:

У провадженніВерхньодніпровського районногосуду Дніпропетровськоїобласті перебуваєцивільна справаза заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування при Верхньодніпровській міській раді Верхньодніпровського району Дніпропетровської області, про визнання фізичної особи недієздатною та призначення їй опікуна.

Заявлені вимоги заявник обґрунтовує наступним: її донька ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , згідно довідки та акту медико соціальної експертної комісії серії 12 ААГ № 006788 від 11.09.2023 року, являється інвалідом першої групи А з дитинства безстроково у зв`язку з розладом психіки.

Внаслідок хвороби ОСОБА_3 не може виконувати ніякі умови праці, потребує постійного (неконтрольованого) стороннього нагляду, догляду, допомоги та перебуває на обліку у лікаря - психіатра Верхньодніпровської центральної міської лікарні "Верхньодніпровської міської ради".

Внаслідок хронічного психічного розладу ОСОБА_3 не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

В судовому засіданні представник заявника заявив клопотання про призначення амбулаторної судово-психіатричної експертизи для встановлення психічного стану ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Представник заінтересованої особи: Верхньодніпровської міської ради Дніпропетровської області, в судове засідання не з`явився, про дату час і місце розгляду справи повідомлений належним чином, надав суду заяву про розгляд справи за відсутності представника заінтересованої особи та підтримав задоволення судом заяви Заявника.

Суд, вислухавши учасників розгляду справи, приходить до наступних висновків.

Відповідно до п.1.2 ч. 1 ст. 103 ЦПК України суд призначає експертизу за сукупністю таких умов:

1) для з`ясування обставин, що мають значення у справі, необхідні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо;

2) сторонами ( стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 105 ЦПК України призначення експертизи судом є обов`язковим за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 298 ЦПК України суд, за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

З матеріалів справи вбачається, що існують достатні дані, які підтверджують наявність психічного розладу у ОСОБА_3 , що підтверджується наданою суду довідкою до акта огляду медико-соціальною експертною комісією та іншими документами справи.

Для вирішення вимог, викладених заявником в заяві щодо визнання ОСОБА_3 недієздатною та для вирішення питання щодо встановлення її психічного стану, здатності розуміти свої дії та керувати ними, потрібні знання в галузі іншій ніж право без яких встановити відповідні обставини неможливо, що потребує призначення та проведення судово-психіатричної експертизи ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , доручивши її проведення експертам Дніпровської філії судово-психіатичних експертиз ДУ "Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України" (49006 м. Дніпро, вул. Надії Алексєєнко, 84).

Керуючись ст.ст. 103, 105 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ :

По цивільній справіза заявою ОСОБА_1 ,заінтересована особа:Орган опікита піклуванняпри Верхньодніпровськійміській радіВерхньодніпровського районуДніпропетровської областіпро визнанняфізичної особинедієздатною тапризначення їйопікуна,призначити амбулаторнусудово-психіатричнуекспертизу проведенняякої доручитиДніпровській філіїсудово-психіатичнихекспертиз ДУ"Інститутпсихіатрії,судово-психіатричноїекспертизи тамоніторингу наркотиківМіністерства охорониздоров`яУкраїни"(49006м.Дніпро,вул.Надії Алексєєнко,84),попередньо попередившиекспертів прокримінальну відповідальністьза ст.384-385КК України, поставивши перед експертами наступні питання:

1.Чи продовжує ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 страждати на хронічний, стійкий психічний розлад?

2. Чи за своїм психічним станом на даний час ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , може розуміти значення своїх дій та керувати ними?

Зобов`язати ОСОБА_1 разом із ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , з`явитись до експертної установи для проведення призначеної судово-психіатричної експертизи.

Провадження по справі зупинити до одержання висновку експертизи.

Ухвала може бути оскаржена до Дніпровського Апеляційного суду протягом п`ятнадцятиднів з дня її проголошення.

Учасники справи, яким ухвала не була вручена у день її проголошення або складання, мають право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцятиднів з дня вручення йому відповідної копії ухвали.

Ухвала складена 05.04.2024 року .

Суддя Бурхан С. М.

Присяжні: Чорнобай О. І.

Бутрович К. С.

Дата ухвалення рішення05.04.2024
Оприлюднено09.04.2024
Номер документу118182120
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною та призначення їй опікуна

Судовий реєстр по справі —173/503/24

Ухвала від 05.04.2024

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Бурхан С. М.

Ухвала від 05.04.2024

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Бурхан С. М.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Бурхан С. М.

Ухвала від 16.02.2024

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Бурхан С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні