Рішення
від 29.03.2024 по справі 183/1979/24
НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 183/1979/24

№ 2-о/183/139/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 березня 2024 рокуНовомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області, у складі:

головуючої судді Сороки О.В.,

присяжних Сіденко І.В., Роздайбіди І.А.,

секретаря судових засідань Шевченко О.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, цивільну справу за заявою Виконавчого комітету Новомосковської міської ради, заінтересовані особи - Управління соціального захисту населення Новомосковської міської ради, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про призначення опікуна,

за участю:

представника заявника ОСОБА_3 ,

представника заінтересованої особи Артемової С.М.,

заінтересованої особи ОСОБА_1 ,

представника недієздатної особи ОСОБА_2 - ОСОБА_4 , -

в с т а н о в и в:

Виконавчий комітет Новомосковської міської ради звернувся до Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області з заявою, в якій просить призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , опікуном над недієздатною сестрою ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

В своїй заяві заявник зазначає, що рішенням виконавчого комітету Новомосковської міської ради від 15.01.2024 затверджено положення про раду опіки та піклування при виконавчому комітеті Новомосковської міської ради та її складу. До ради опіки та піклування звернувся громадянин ОСОБА_1 з заявою про можливість призначення його опікуном над рідною сестрою ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка є особою з інвалідністю з дитинства першої А групи, з ураженням опорно-рухового апарату безтерміново з діагнозом «важка розумова відсталість». Згідно довідки МСЕК від 05.08.2011 року потребує постійного стороннього догляду та допомоги.

Рішенням Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 04.04.2005 по справі № 2-4673/05 ОСОБА_2 визнана недієздатною. Рішенням Виконавчого комітету Новомосковської міської ради депутатів від 15.06.2005 призначено ОСОБА_5 опікуном над недієздатною донькою ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

ІНФОРМАЦІЯ_3 опікун ОСОБА_5 померла.

ОСОБА_1 є рідним братом ОСОБА_2 та бажає бути опікуном над нею, може виконувати обов`язки опікуна.

На підставі звернення ОСОБА_1 , який є братом недієздатної ОСОБА_2 , яка потребує стороннього догляду та нагляду, рада опіки та піклування виконкому Новомосковської міської ради вважає за доцільне рекомендувати Новомосковському міськрайонному суду Дніпропетровської області призначити ОСОБА_1 опікуном над сестрою ОСОБА_2 .

В судовому засіданні представник заявника Виконавчого комітету Новомосковської міської ради - ОСОБА_3 підтримав свою заяву та просив задовольнити її у повному обсязі.

Заінтересована особа ОСОБА_1 у судовому засіданні, заяву підтримав у повному обсязі та просив призначити його опікуном над недієздатною сестро.

Представник заінтересованої особи Управління соціального захисту населення Новомосковської міської ради - Артемова С.М., в судовому засіданні заяву підтримала у повному обсязі та просила суд призначити ОСОБА_1 опікуном над його недієздатною сестрою ОСОБА_2 .

Представник недієздатної особи ОСОБА_2 - ОСОБА_4 в судовому засіданні не заперечував проти задоволення заяви у повному обсязі.

Суд, вислухавши думку учасників справи, дослідивши матеріали справи, дійшов такого висновку.

Рішенням Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 04 квітня 2005 року, визнано ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженку м. Дніпропетровська, яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 , - недієздатною.

Рішенням виконавчого комітету Новомосковської міської ради депутатів № 467 від 15.06.2005 року призначено ОСОБА_5 опікуном над недієздатною донькою ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Відповідно до копії свідоцтва про смерть, виданого Новомосковським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Новомосковському районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), актовий запис № 1959, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 померла ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Заінтересована особа - ОСОБА_1 є рідним братом недієздатної ОСОБА_2 , що підтверджується копіями свідоцтв про народження.

Також судом встановлено, що відповідно до копії довідки до акта огляду МСЕК серія 12 ААВ, № 566807, ОСОБА_2 є інвалідом першої групи, причина інвалідності - інвалід з дитинства, безстроково.

Згідно довідки КНП «Новомосковська центральна міська лікарня «НМР» № 157, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 перебуває під наглядом лікаря-психіатра з діагнозом «важка розумова відсталість».

Протоколом ЛКК № 3 від 11.01.2023 встановлено, що ОСОБА_1 за станом здоров`я може бути опікуном над сестрою ОСОБА_2 .

Крім того, судом досліджено подання ради опіки та піклування Виконавчого комітету Новомосковської міської ради від 21.12.2023, в якому вказано, що рада опіки та піклування виконкому Новомосковської міської ради вважає за доцільне рекомендувати Новомосковському міськрайонному суду Дніпропетровської області призначити ОСОБА_1 опікуном над сестрою ОСОБА_2 .

Як передбачено ч. 1 ст. 41 ЦК України, над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка. Статтею 55 ЦК України визначено, що опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки. Вимогами ст. 58 ЦК України передбачено, що опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними. Згідно з ч. 1 ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування. Статтею 62 ЦК України визначено, що опіка або піклування встановлюються за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки чи піклування, або за місцем проживання опікуна чи піклувальника.

Згідно ст. 63 ЦК України опікуна або піклувальника призначає орган опіки та піклування, крім випадків, встановлених статтею 60 цього Кодексу. Опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою.

Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника. При призначенні опікуна для малолітньої особи та при призначенні піклувальника для неповнолітньої особи враховується бажання підопічного. Фізичній особі може бути призначено одного або кількох опікунів чи піклувальників.

Відповідно до ст. 300 ЦПК України, суд за заявою органу опіки та піклування чи особи, призначеної піклувальником або опікуном, у місячний строк звільняє її від повноважень піклувальника або опікуна і призначає за поданням органу опіки та піклування іншу особу, про що постановляє ухвалу. Суд за заявою особи, над якою встановлено піклування, може звільнити піклувальника від його повноважень і призначити за поданням органу опіки та піклування іншого піклувальника, про що постановляє ухвалу.

На підставі викладеного, враховуючи, що ОСОБА_2 рішенням суду визнана недієздатною, її опікун ОСОБА_5 померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , а ОСОБА_1 , відповідно до подання ради опіки та піклування Виконавчого комітету Новомосковської міської ради може бути її опікуном, суд вважає, що є всі підстави для задоволення заяви та призначення ОСОБА_1 опікуном над недієздатною ОСОБА_2 .

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 12, 13, 18, 141, 258, 263, 265, 300, 354 ЦПК України, ст. ст. 40-41, 55, 58, 60-64 ЦК України, -

у х в а л и в :

Заяву Виконавчого комітету Новомосковської міської ради, заінтересовані особи - Управління соціального захисту населення Новомосковської міської ради, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про призначення опікуна, - задовольнити.

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , (паспорт серії НОМЕР_1 , виданий Новомосковським МВГУМВС України у Дніпропетровській Паланочна, 5/120 в м. Новомосковську Дніпропетровської області, 51200, опікуном над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка рішенням Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 04 квітня 2005 року визнана недієздатною.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя Сорока О.В.

Присяжні Сіденко І.В.

Роздайбіда І.А.

Дата ухвалення рішення29.03.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118182818
СудочинствоЦивільне
Сутьпризначення опікуна,

Судовий реєстр по справі —183/1979/24

Рішення від 29.03.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Сорока О. В.

Рішення від 29.03.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Сорока О. В.

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Сорока О. В.

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Сорока О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні