Рішення
від 01.04.2024 по справі 632/22/24
ПЕРВОМАЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 632/22/24 провадження № 2/632/262/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 квітня 2024 рокум. Первомайський

Первомайський міськрайонний суд Харківської області у складі:

судді - Кочнєва О.В.,

за участі секретаря - Клименко А.В.,

позивачки - ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду у загальному позовному провадженні при розгляді справи по суті цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет позову, на стороні позивача - орган опіки та піклування виконавчого комітету Первомайської міської ради Лозівського району Харківської області про позбавлення батьківських прав,

ВСТАНОВИВ:

03.01.2024 року позивачка, як мати дитини, звернулася до суду із відповідною заявою, в якій просила позбавити відповідача батьківських прав відносно спільної дитини сторін по справі - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на підставі п.2 ч.1 ст.164 Сімейного кодексу України через ухилення від виконання батьківських обов`язків, зокрема несплату як аліментів, стягнутих за відповідним судовим рішенням, так і неустойки (пені) з сплати аліментів, тобто не забезпечення дитини, враховуючи той факт, що третя особа по справі надала висновок про доцільність позбавлення батьківських прав відповідача щодо дитини.

Ухвалою судді від 05.02.2024 року провадження у справі було відкрито, призначено підготовче провадження, наданий відповідачеві час для подання відзиву та зустрічної позовної заяви, а третій особі письмових пояснень, витребувано від третьої особи документи на підтвердження висновку про доцільність позбавлення батьківських прав відповідача (а.с.23-24).

Перед судовим засіданням 06.03.2024 року третя особа надала суду витребувані судом документи, чим підтвердила повноважність органу та правомочність засідання органу опіки та піклування під час вирішення питання щодо відповідача та окремо заяву про розгляд справи за відсутності третьої особи по справі (а.с.33-36), чим вимоги ухвали суду від 05.02.2024 року були виконані.

Ухвалою суду без участі учасників справи підготовче провадження у справі було закрито та справу призначено до розгляду по суті, за ініціативою суду здійснено виклик у судове засідання для розгляду справи по суті малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з зобов`язанням третьої особи по справі забезпечити явку психолога для допиту вказаного малолітнього свідка у судовому засіданні (а.с.38).

Відповідач у судове засідання для розгляду справи по суті не прибув, про день, час та місце судового засідання повідомлявся належним чином у порядку (а.с.46), причини неявки не повідомив, клопотань по справі не заявляв. Його неявка не перешкоджає розгляду справи по суті.

Третя особа по справі засобами Електронного суду перед судовим засіданням 01.04.2024 року надала суду заяву про підтримку заявлених позовних вимог та про розгляд даної справи по суті без участі представника третьої особи (а.с.47)

У судовому засіданні при розгляді справи по суті 01.04.2024 року при допиті малолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за участі дитячого психолога ОСОБА_4 (а.с.48-50), судом було встановлено, що дитина підтримує мінімальний контакт із батьком, чітко розуміє наслідки позбавлення її батька батьківських прав та бажає здійснення вказаних дій за відсутності прямого впливу з цього питання на неї позивачки по справі.

Позивачка згоди за заочний розгляд справи не надавала, а тому справа розглядається у загальному порядку.

При розгляді справи по суті ОСОБА_1 заявлені нею позовні вимоги підтримала з мотивів, викладених у позовній заяві з урахуванням пояснень малолітньої доньки ОСОБА_3 , наданих у судовому засіданні при розгляді справи по суті 01.04.2024 року.

Вислухавши малолітню дитину ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , позивачку ОСОБА_1 , дослідивши надані суду докази, суд приходить до висновку, що позовні вимоги слід задовольнити, виходячи з наступного.

Позивачка та відповідач є батьками малолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого відділом державної реєстрації актів цивільного стану по м. Первомайський реєстраційної служби Первомайського міськрайонного управління юстиції у Харківській області (актовий запис №76 від 04.04.2012 року)(а.с.10).

На підставі рішення Первомайського міськрайонного суду Харківської області від 22.02.2022 року у справі №632/2498/21, яке набуло чинності 25.03.2022 року шлюб між сторонами було розірвано, позивачці у даній справі залишено шлюбне прізвище (а.с.10).

Судовий наказом Первомайського міськрайонного суду Харківської області від 21.08.2019 року у справі №632/1240/19, який відразу набув чинності, з відповідача на користь позивачки стягнуто аліменти на утримання спільної дитини сторін по справі - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у розмірі 1/4 частки заробітку (доходу) відповідача, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та не більше 10 прожиткових мінімумів для дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи стягнення з 06.08.2019 року і до досягнення дитиною повноліття (а.с.11).

Рішенням Первомайського міськрайонного суду Харківської області від 25.05.2023 року у справі №632/329/23, яке 04.07.2023 року набуло чинності, з відповідача на користь позивачки стягнуто неустойку (пеню) у зв`язку із простроченням сплати аліментів у розмірі 91357,02 грн. станом на 01.02.2023 року, вирішено питання судових витрат (а.с.12-13).

Відповідач аліменти на користь позивачки на утримання спільної дитини сторін по справі не сплачує, тим самим не займається забезпеченням дитини. Враховуючи вирішення питання стягнення з відповідача аліментів іншим судовим рішенням вказане питання при розгляді даної справи про позбавлення батьківських прав у відповідності до ч.3 ст.166 Сімейного кодексу України не вирішується.

Дитина фактично мешкає разом із позивачкою, що підтверджується актом №5 про проживання особи на території м. Первомайський Лозівського району Харківської області (а.с.16).

З наданої характеристики за місцем навчання дитини встановлено, що відповідач, починаючи з 2 класу жодного разу не відвідав місце її навчання, не виявляв зацікавленості у шкільному житті доньки та її успіхами не цікавився (а.с.14).

Висновком третьої особи по справі від 07.12.2023 року за №01-25/209 визнано доцільним позбавити відповідача батьківських прав відносно дитини, оскільки він свідомо ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків, зокрема, не утримує дитину, не бере участі у житті доньки, не цікавиться її навчанням та вихованням саме як батько (а.с.15, 35-36).

Відповідно до частин 1-4 ст.150 СК України, батьки зобов`язані виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім`ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини, батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, батьки зобов`язані забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя, батьки зобов`язані поважати дитину.

Відповідно до частин 3 та 4 ст.155 СК України, відмова батьків від дитини є неправозгідною, суперечить моральним засадам суспільства; ухилення батьків від виконання батьківських обов`язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом.

Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, не забезпечують необхідного харчування, лікування дитини, не спілкуються з дитиною, не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей, не виявляють інтересу до її внутрішнього світу, не створюють умов для отримання нею освіти.

У відповідністю зі ст. 8 Закону України «Про охорону дитинства» кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, духовного та соціального розвитку. Батьки несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини.

Підстави позбавлення батьківських прав передбачені частиною першою статті 164 Сімейного кодексу України. Пунктом 2 частини першої статті 164 СК України визначено, що мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов`язків щодо виховання дитини та/або забезпечення здобуття нею повної загальної середньої освіти.

Тлумачення пункту 2 частини першої статті 164 СК України дозволяє зробити висновок, що ухилення від виконання своїх обов`язків з виховання дитини може бути підставою для позбавлення батьківських прав лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками. Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Досліджені судом докази дають підстави дійти висновку про доведеність свідомого нехтування відповідачем своїми батьківськими обов`язками щодо доньки - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а тому є всі підстави для позбавлення його батьківських прав відносно даної дитини.

Вирішуючи питання судових витрат, суд зазначає наступне. Оскільки позовні вимоги про позбавлення батьківських прав суд задовольняє, судові витрати у вигляді сплаченого судового збору у розмірі 1211,20 грн. повинні бути стягнуті з відповідача. Переплачений за власною ініціативою позивачки судовий збір у розмірі 0,01 грн. слід залишити за нею, оскільки він не відноситься до судових витрат, які підлягають стягненню з відповідача.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.12, 13, 76-81, 141, 259, 263-265, 268, 351-352, 354 ЦПК України, ч.ч.1-4 ст.150, ч.ч.3, 4 ст.155, п.2 ч.1 ст.164 СК України, суд

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 задовольнити у повному обсязі.

Позбавити ОСОБА_2 батьківських прав відносно дочки - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 судовий збір за розгляд вимоги про позбавлення батьківських прав у розмірі 1211,20 грн. (одна тисяча двісті одинадцять грн. 20 коп.).

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Харківського апеляційного суду безпосередньо або шляхом використання підсистеми «Електронний суд» Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому рішення не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому копії рішення суду.Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення суду складений 08 квітня 2024 року замість проголошеного проголошеної 01 квітня 2024 року дати 03 квітня 2024 року через проблеми з електропостачанням у приміщенні суду, де суд здійснює свої повноваження, у вказаний період

Позивачка: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , паспорт серії НОМЕР_2 , виданий Первомайським РВ УМВС України у Харківській області 27.09.2011 року, РНОКПП - НОМЕР_3 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , фактично мешкає за адресою: АДРЕСА_2 , тел. НОМЕР_4 .

Відповідач: ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , паспорт серії НОМЕР_5 , виданий Первомайським РС ГУ ДМС України у Харківській області 17.12.2014 року, РНОКПП - НОМЕР_6 , адреса реєстрації місця проживання: АДРЕСА_1 , фактично мешкає за адресою: АДРЕСА_3 , тел. НОМЕР_7 .

Третя особа: ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ ПЕРВОМАЙСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ ЯК ОРГАН ОПІКИ ТА ПІКЛУВАННЯ, код ЄДРПОУ - 04396986, адреса: 64102, Харківська область, Лозівський район, м. Первомайський, проспект Незалежності, 1, тел. 3-31-11, 3-40-06, електронна пошта: mail@pervom-rada.gov.ua.

Суддя - Олег КОЧНЄВ

Дата ухвалення рішення01.04.2024
Оприлюднено09.04.2024
Номер документу118183846
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —632/22/24

Рішення від 01.04.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

Рішення від 01.04.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

Ухвала від 05.02.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні