Ухвала
від 08.04.2024 по справі 212/3112/24
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

Справа № 212/3112/24

2-о/212/121/24

У Х В А Л А

08 квітня 2024 року м. Кривий Ріг

Жовтневий районний суд міста Кривого Рогу Дніпропетровської області у складі: головуючого - судді Колочко О.В., присяжних: Петришиної Г.М., Зотової Н.В., за участі секретаря судового засідання Ігнатьєвої А.А., за участю: представника заявника ОСОБА_1 , представника заінтересованої особи Ляшенко М.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Кривому Розі в порядку окремого провадження цивільну справу за клопотанням ОСОБА_2 , заінтересована особа виконавчий комітет Покровської районної у місті ради про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною,

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Жовтневого районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області перебуває цивільна справа за вищевказаним клопотанням.

При зверненні до суду з клопотанням про продовження строку дії рішення, представник заявника ОСОБА_1 заявив клопотання, яке підтримав у судовому засіданні, про призначення по справі судово-психіатричної експертизи ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , посилаючись на те, що продовжують існувати обставини, що свідчать про продовження хронічного стійкого психічного розладу, внаслідок якого ОСОБА_3 продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, при цьому вказані обставини можуть бути підтверджені висновком судово-психіатричної експертизи, яка у свою чергу може бути проведена лише за ухвалою суду. Також у зв`язку з тим, що ОСОБА_3 частково паралізований, його важко транспортувати до установи проведення експертизи, тому відповідно до п. 7 Порядку проведення судово-психіатричної експертизи, затвердженого Наказом Міністерства охорони здоров`я України від 08 травня 2018 року за №865, просить призначити проведення експертизи за місцем проживання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою: АДРЕСА_1 , зазначив, що заявник ОСОБА_2 зобов`язується забезпечити доставку експерта до місця проведення експертизи. Також пояснив, що медична документація ОСОБА_3 знаходиться в КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги №3» КМР.

Представник заінтересованої особи Ляшенко М.О. в судовому засіданні не заперечувала проти задоволення клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи.

Суд заслухавши учасників справи, дослідивши матеріали цивільної справи, вважає за необхідне призначити зазначену експертизу, так як для з`ясування обставин, що мають значення для справи, потрібні спеціальні знання в галузі медицини та проведення її є обов`язковою відповідно дост. ст. 103,105, 298 ЦПК України.

Судом встановлено, що рішенням Жовтневого районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області від 08 квітня 2022 року, на підставі висновку №10 від 24.02.2022 судово-психіатричного експерта Дніпровської філії СПЕ ДУ «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України», ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , визнано недієздатним.

Відповідно дост. 21 Закону України «Про психіатричну допомогу»судово-психіатрична експертиза з цивільних справ призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом.

Згідно ст. 7 Закону України «Про судову експертизу»виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням судово-психіатричних експертиз.

У зв`язку з викладеним проведення відповідної судово-психіатричної експертизи може бути доручено експертам Дніпровської філії судово-психіатричних експертиз ДУ «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України», що є державною спеціалізованою установою.

За потреби та з дотриманням вимогстатті 6 Закону України «Про судову експертизу»СПЕ може проводитись за місцезнаходженням особи, щодо якої призначено СПЕ, за умови забезпечення експертові безперешкодного доступу до неї, відповідно до п. 7 Порядку проведення судово-психіатричної експертизи, затвердженого Наказом Міністерства охорони здоров`я України 08 травня 2018 року № 865.

Відповідно дост. 6 Закону України «Про судову експертизу», якщо судову експертизу необхідно провести на місці події або за місцезнаходженням об`єкта дослідження, особа або орган, які її призначили або на замовлення яких вона проводиться, повинні забезпечити судовому експертові безперешкодний доступ до об`єкта дослідження і належні умови праці.

Враховуючи, що згідно клопотання представника заявника ОСОБА_3 є частково паралізованим, і його важко транспортувати до установи проведення експертизи, тому враховуюче вищезазначене суд вважає за потрібне клопотання представника заявника адвоката Попкова О.О. задовольнити та призначити експертизу з проведенням її за місцем проживання ОСОБА_3 , зобов`язавши заявника ОСОБА_2 забезпечити доставку експерта до місця проведення експертизи у визначені останнім дату та час.

Враховуючи, що для проведення експертного дослідження потрібен певний час, провадження у справі відповідно до ст. 252, 253 ЦПК України слід зупинити на час проведення експертизи.

Керуючись ст. ст.103,104, 258-260, 298, 300, 353 ЦПК України, суд

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання представника заявника ОСОБА_2 - адвоката Попкова Олега Олександровича про призначення судово-психіатричної експертизи задовольнити частково.

Призначити у цивільній справі за клопотанням ОСОБА_2 , заінтересована особа виконавчий комітет Покровської районної у місті ради про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною, судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити наступні питання:

1.Чи страждає на теперішній час будь-яким психічним захворюванням ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 ? Якщо так, то яким?

2.Чи здатний ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , розуміти значення своїх дій та (або) керувати ними?

Експертизу провести за місцем проживання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 ,відповідно до пункту 7 Порядку проведення судово-психіатричної експертизи, затвердженогоНаказом Міністерства охорони здоров`я України 08 травня 2018 року № 865.

Проведення експертизи доручити експертам Дніпровської філії судово-психіатричних експертиз ДУ «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України», що знаходиться за адресою: м. Дніпро, вул. Надії Алексєєнко, 84.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст. ст.384,385 КК України.

Зобов`язати Комунальне некомерційне підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 3» КМР надіслати на адресу судумедичну документацію (медичні картки на стаціонарного/амбулаторного хворого, епікризи, виписки тощо) стосовно хворого ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Зобов`язати заявника ОСОБА_2 забезпечити доставку експерта на місце проведення експертизи у визначені експертом дату та час.

Для проведення експертизи експертам надати медичну документацію хворого ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та матеріали цивільної справи № 212/3112/24, 2-о/212/121/24.

Провадження по справі на час проведення експертизи зупинити.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку окремо від рішення суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення, а якщо учаснику справи ухвала суду не була вручена у день її складення - протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду.

Суддя О. В. Колочко

Присяжні: Н. В. Зотова

Г. М. Петришина

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено09.04.2024
Номер документу118184833
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —212/3112/24

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Кривого Рогу

Колочко О. В.

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Кривого Рогу

Колочко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні