Рішення
від 08.04.2024 по справі 185/16144/23
ПАВЛОГРАДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 185/16144/23

Провадження № 2/185/1387/24

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

08 квітня 2024 року Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі головуючого судді Болдирєвої У.М.

з участю секретаря судового засідання Бублик А.В.,

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін цивільну справу за позовом Комунального підприємства «Павлоградтеплоенерго» Павлоградської міської ради до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за спожиту теплову енергію,

В С Т А Н О В И В:

14 грудня 2023 року Комунальне підприємство «Павлоградтеплоенерго» Павлоградської міської ради через свого представника - Поташникова Євгена Володимировича звернулося з позовом до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за спожиту теплову енергію.

Позивач посилається на те, що відповідачі є споживачами послуг з централізованого опалення, що надаються за адресою АДРЕСА_1 , однак не сплачували за фактично спожиту теплову енергію, в результаті чого утворилася заборгованість за період з 01 січня 2002 року по 01 грудня 2023 року у розмірі 94 171 грн 24 коп.

Позивач просить стягнути солідарно з відповідачів зазначену суму заборгованості, а також інфляційні втрати у розмірі 6809 грн 27 коп, три відсотки річних у розмірі 1680 грн 58 коп, пеню у розмірі 250 грн 89 коп.

Ціна позову, визначена позивачем - 102 911 грн 98 коп.

Ухвалою від 18 січня 2024 року відкрито провадження у справі в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами.

Відповідачі не мають зареєстрованого Електронного кабінету в підсистемі Електронний суд ЄСІТС.

Копія ухвали про відкриття провадження у справі, позовної заяви та доданих до неї документів надіслана за адресою реєстрації відповідачів рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

Поштове відправлення повернулося на адресу суду з відміткою «адресат відсутній за вказаною адресою».

Таким чином судом були дотримані вимоги статті 128 ЦПК України щодо направлення відповідачу процесуальних документів за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, що зареєстровані у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Відзиву на позов не надійшло. Учасниками справи не подано клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін, також не подано заяви із запереченнями проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження.

З матеріалів справи видно, що КП «Павлоградтеплоенерго» надаються послуги з теплопостачання за адресою АДРЕСА_1 .

Згідно з особистим рахунком НОМЕР_1 заборгованість за спожиту теплову енергію за зазначеною адресою, нарахована за період з січня 2002 року по листопад 2023 року включно, складає 94 171 грн 24 коп. (а.с.5-7)

Відомостей про погашення цієї заборгованості на день розгляду справи не надійшло.

Як передбачено частиною 6 статті 19 Закону України «Про теплопостачання», споживач повинен щомісячно здійснювати оплату теплопостачальній організації за фактично отриману теплову енергію.

Відповідно до положень статей 64, 67, 68 Житлового кодексу України, плата за комунальні послуги (водопостачання, газ, теплова енергія та інші послуги) береться крім квартирної плати за затвердженими в установленому порядку тарифами. Наймач зобов`язаний своєчасно вносити квартирну плату та плату за комунальні послуги.

Члени сім`ї наймача, які проживають разом з ним, користуються нарівні з наймачем усіма правами і несуть усі обов`язки, що випливають з договору найму жилого приміщення. Повнолітні члени сім`ї несуть солідарну з наймачем майнову відповідальність за зобов`язаннями, що випливають із зазначеного договору.

Відділом реєстрації та обліку громадян виконавчого комітету Павлоградської міської ради надані довідки із зазначенням інформації про дати народження та період реєстрації відповідачів за адресою АДРЕСА_1 . (а.с.22-23)

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована за зазначеною адресою з 15 вересня 2016 року, тому має обов`язок по оплаті за послуги теплопостачання з листопада 2016 року (з початку опалювального сезону).

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрований за зазначеною адресою з 22 жовтня 2014 року, досяг повноліття ІНФОРМАЦІЯ_3 , тому має солідарний обов`язок по оплаті послуг з теплопостачання з листопада 2016 року (з початку опалювального сезону).

Тому заборгованість за спожиту теплову енергію за адресою реєстрації відповідачів підлягає стягненню солідарно з ОСОБА_1 та ОСОБА_2 за період з листопада 2016 року по листопад 2023 року включно.

За даними особистого рахунку заборгованість за зазначений період складає: 94 171 грн 24 коп - 16 319 грн 90 коп = 77 851 грн 34 коп.

В частині стягнення з відповідачів інфляційних втрат, трьох відсотків річних та пені позовні вимоги задоволенню не підлягають, оскільки на день розгляду справи судом в Україні діє правовий режим воєнного стану, покладення на споживачів комунальних послуг додаткової відповідальності у цей складний час не відповідатиме загальним засадам цивільного судочинства - справедливості, добросовісності та розумності.

Позивачем понесені судові витрати на сплату судового збору у розмірі 2684 грн при подачі позовної заяви, що підтверджується платіжною інструкцією № 4259 від 13 грудня 2023 року (а.с.1).

Як передбачено частиною 1 статті 141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Оскільки позивачем сплачено судовий збір у мінімальному розмірі, передбаченому законом за подання юридичною особою позовної заяви майнового характеру, майнові вимоги позивача підлягають частковому задоволенню, тому сплачена позивачем мінімальна сума судового збору є пропорційною розміру задоволених позовних вимог.

Солідарне стягнення судових витрат ЦПК України не передбачено, тому з кожного відповідача підлягає стягненню на користь позивача 1/2 частка судових витрат на сплату судового збору, яка складає 1342 грн.

Керуючись статтями 264-265 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Задовольнити частково позов Комунального підприємства «Павлоградтеплоенерго» Павлоградської міської ради.

Стягнути солідарно з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 на користь Комунального підприємства «Павлоградтеплоенерго» Павлоградської міської ради заборгованість за спожиту теплову енергію за період з листопада 2016 року по листопад 2023 року включно у розмірі 77 851 (сімдесят сім тисяч вісімсот п`ятдесят одна) грн 34 коп.

В іншій частині позову відмовити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Комунального підприємства «Павлоградтеплоенерго» Павлоградської міської ради судові витрати на сплату судового збору у розмірі 1342 (тисяча триста сорок дві) грн.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь Комунального підприємства «Павлоградтеплоенерго» Павлоградської міської ради судові витрати на сплату судового збору у розмірі 1342 (тисяча триста сорок дві) грн.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його складення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Учасники справи:

-Комунальне підприємство «Павлоградтеплоенерго», Дніпропетровська область, місто Павлоград, вулиця Промислова, 13-А, ЄДРПОУ 03342250,

- ОСОБА_1 , АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 ,

- ОСОБА_2 , АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_3 .

Суддя У.М. Болдирєва

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118185213
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за спожиту теплову енергію

Судовий реєстр по справі —185/16144/23

Рішення від 08.04.2024

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Болдирєва У. М.

Ухвала від 18.01.2024

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Болдирєва У. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні