Рішення
від 08.04.2024 по справі 214/1448/24
САКСАГАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

Справа № 214/1448/24

2-о/214/113/24

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

08 квітня 2024 року Саксаганський районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді - Сіденка С.І.,

за участю секретаря судового засідання - Чаплиги О.О.,

у відсутність учасників процесу,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Кривому Розі цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - Управління праці та соціального захисту населення Виконкому Саксаганської районної у місті ради

про встановлення факту родинних відносин,

встановив:

заявник ОСОБА_1 звернувся до суду із вказаною заявою та просить суд встановити факт родинних стосунків між ОСОБА_1 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який загинув ІНФОРМАЦІЯ_3 , а саме, що ОСОБА_1 є батьком ОСОБА_2 , посилаючись на розбіжності у написанні їх прізвищ. В обґрунтування вимог заявниками зазначено, що після смерті сина для оформлення всіх документів щодо встановлення статусу члена сім`ї загиблого Захисника України відповідно до п. 5 ст. 10-1 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» заявник звернувся до Управління праці та соціального захисту населення Виконкому Саксаганської районної у місті ради з метою отримання передбачених законом виплат, але заявнику було відмовлено у встановленні статусу члена сім`ї загиблого захисника України, оскільки у паспорті заявника вказано ім`я « ОСОБА_1 », а в документах сина по батькові вказано « ОСОБА_2 », тому відсутні правові підстави для встановлення статусу члена сім`ї загиблого Захисника України.

Ухвалою суду від 26 лютого 2024 року прийнято заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, розгляд справи ухвалено проводити за правилами окремого провадження з викликом учасників справи.

У судове засідання сторони не з`явилися, про дату, час та місце розгляду справи були повідомлені своєчасно та належним чином у порядку, передбаченому ст. 128 ЦПК України.

До суду надійшла заява представника ОСОБА_1 - адвоката Кафтасьєвої Г. В. про розгляд справи за відсутності заявника та його представника.

Представник заінтересованої особи Управління праці та соціального захисту населення Виконкому Саксаганської районної у місті ради у поданій до суду заяві просить справу розглядати за її відсутності представника заінтересованої особи, заявлені вимоги підтримує та не заперечує проти їх задоволення.

Враховуючи вимоги частини першої статті 223 ЦПК України та частини другої статті 247 ЦПК України, суд вважає можливим розглянути справу у відсутність учасників процесу на підставі наявних у справі доказів без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, оскільки сторони були належним чином повідомлені про дату, час і місце цього засідання, однак їх неявка не перешкоджає розгляду справи по суті.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов таких висновків.

Відповідно до частини першої статті 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Пунктом 5 частини другої вказаної норми передбачено, що суд розглядає у порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Суд розглядає у порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, якщо: згідно із законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав; чинне законодавство не передбачає іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення такого факту не пов`язується з подальшим вирішенням спору про право.

Таким чином, юридичні факти можуть бути встановленні лише для захисту, виникнення, зміни або припинення особистих чи майнових прав самого заявника.

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Солдат ОСОБА_2 відповідно до довідки Військової частини НОМЕР_1 № 2881 від 08.06.2023 брав участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв`язку з військовою агресією РФ.

З матеріалів справи встановлено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_3 у віці 37 років внаслідок поранення.

При зверненні заявника до Управління праці та соціального захисту населення Виконкому Саксаганської районної у місті ради з питання встановлення статусу члена сім`ї загиблого Захисника України, йому листом № 0217.01-18/2917 від 27.07.2023 відмовлено у встановленні такого статусу, оскільки у його паспорті вказано ім`я « ОСОБА_1 », а у документах сина ім`я по-батькові « ОСОБА_2 » (а. с. 17 - 18).

Розбіжність у імені заявника та по-батькові померлого підтверджується також копіями паспорту заявника та померлого, що маються в матеріалах справи. У свідоцтві про смерть вказано по батькові « ОСОБА_2 » (а. с. 4 - 5, 8, 12).

Поряд з тим, у свідоцтві про народження серії НОМЕР_2 зазначено, що ОСОБА_2 народився ІНФОРМАЦІЯ_4 , батьком записаний ОСОБА_1 (а. с. 10)

До суду також у якості доказів надані копії РНОКПП ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , копія довідки МСЕК на імя ОСОБА_1 , його пенсійне посвідчення, видане на ім`я « ОСОБА_1 », свідоцтво про шлюб за яким ОСОБА_1 та ОСОБА_5 , перепустка на ім`я ОСОБА_2 , а також доваідка ВЧ № НОМЕР_3 від 08.06.2023, витяг 20регіональної ВЛК, витяг з наказу ВЧ НОМЕР_1 № 163 від 06.06.2023, у яких по батькові заявника вказано « ОСОБА_2 ».

З практики лінгвістичних експертиз відомі непоодинокі випадки некоректної документальної фіксації особових імен або імен по батькові, прізвищ під впливом російської вимови та фонетичних говіркових особливостей в ситуації контактного білінгвізму, відхилення орфографічних норм і правил і принципів міжмовного перетворення і зумовлені ситуацією контактного білінгвізму.

Пунктом 7 Постанови Пленуму Верховного суду України № 5 від 31.03.95 р. «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» встановлено, що суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію в зв`язку із втратою годувальника.

Встановлення у судовому порядку факту родинних відносин заявникам необхідно для оформлення статусу члена сім`ї загиблого (померлого) Захисника України.

Завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави (ч. 1 ст. 2 ЦПК України).

Положеннями частини першої статті 13 ЦПК України встановлено, що суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Аналізуючи вищевикладені доводи, беручи до уваги всі встановлені судом факти і відповідні їм правовідносин, належність, допустимість і достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок у їх сукупності, суд вважає, що зазначений факт родинних відносин знайшов своє підтвердження під час судового розгляду, оскільки зазначені розбіжності у написанні імені заявника та по батькові його сина пояснюється некоректним заповненням відповідних документів під впливом російської вимови та фонетичних говіркових особливостей. Чинним законодавством не передбачений інший порядок його встановлення та встановлення його іншим шляхом неможливе, у зв`язку з цим заява підлягає задоволенню, оскільки саме наявність родинних відносин між заявниками та померлим породжує юридичні наслідки.

Судові витрати відповідно до частини 7 статті 294 ЦПК України не відшкодовуються.

Керуючись ст.ст. 10, 12, 13, 81, 263, 265, 315 ЦПК України,суд

ухвалив:

задовольнити заяву ОСОБА_1 .

Встановити факт родинних відносин між ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_5 , уродженцем м. Кривий Ріг Дніпропетровської області, РНОКПП НОМЕР_4 ) та ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженцем м. Кривий Ріг Дніпропетровської області, який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 ) а саме факт, що ОСОБА_1 є батьком ОСОБА_2 .

Відомості про учасників справи:

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , уродженцем м. Кривий Ріг Дніпропетровської області, РНОКПП НОМЕР_4 , місце проживання зареєстровано за адресою: АДРЕСА_1 .

Заінтересована особа: Управління праці та соціального захисту населення Виконкому Саксаганської районної у місті ради, код ЄДРПОУ 05411280, вул. Софії Перовської, 16-А, м. Кривий Ріг, Дніпропетровська область.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга до Дніпровського апеляційного суду протягом 30 днів з дня складення повного судового рішення.

Суддя С.І. Сіденко

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118185281
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —214/1448/24

Рішення від 08.04.2024

Цивільне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Сіденко С. І.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Сіденко С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні