Рішення
від 08.04.2024 по справі 349/444/24
РОГАТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 349/444/24

Провадження № 2-о/349/36/24

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

08 квітня 2024 року м. Рогатин

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

у складі головуючого судді Гаврилюк О.О.

з участю секретаря судового засідання Гошко І.В.

розглянув у відкритому судовому засіданні у порядку окремого провадження цивільну справу №349/444/24 за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту родинних відносин, заінтересована особа - Букачівська селищна рада Івано-Франківської області,

встановив:

У березні 2024 року ОСОБА_1 , інтереси якого представляє адвокат Микитчин П.С. звернувся до суду з заявою про встановлення факту родинних відносин. Просить встановити, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 доводилася йому матір`ю.

В обгрунтування заяви зазначено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати заявника ОСОБА_2 . Внаслідок смерті матері відкрилась спадщина на належне їй майно. Заявник є спадкоємцем ОСОБА_2 , звернувся до нотаріуса з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом на нерухоме майно. Заявнику відмовлено у вчиненні нотаріальної дії через те, що неможливо підтвердити факт родинних відносин з ОСОБА_2 .

Ухвалою судді Рогатинського районного суду Івано-Франківської області від 08 березня 2024 року відкрито провадження у справі та призначено її для розгляду по суті.

Ззаявник, представник заявника у судове засідання не прибули, у заяві зазначили про слухання справи без їх участі.

Представник заінтересованої особи - селищна голова Букачівської селищної ради Івано-Франківської області подала заяву, в якій зазначила про розгляд справи за відсутності представника заінтересованої особи, заперечень щодо задоволення заяви в них немає.

Дослідивши письмові докази, суд встановив наступні обставини справи та відповідні їм правовідносини.

Згідно копії свідоцтва про народження серія НОМЕР_1 , повторно виданого 05 вересня 1959 року Бурштинським райбюро ЗАГС Станіславської області, ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 в с.Чагрів. У графі мати зазначена ОСОБА_3 .

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується витягом за № 00040564547 з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію смерті, сформованого Рогатинським відділом державної реєстрації актів цивільного стану в Івано-Франківському районі Івано-Франківському районі Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції.

Відповідно до копії довідки, виданої виконавчим комітетом Букачівської селищної ради Івано-Франківської області 25 липня 2023 року за №267, ОСОБА_1 вступив в оперативне управління та володіння спадковим майном після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . Заповіт від імені ОСОБА_2 у сільській раді не посвідчувався.

За довідкою №256, виданою 14 липня 2023 року виконавчим комітетом Букачівської селищної ради, ОСОБА_3 і ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , є однією і тією ж особою.

Постановою приватного нотаріуса Клід О.Я. Івано-Франківського районного нотаріального округу Івано-Франківської області 19 лютого 2024 року року №100/02-31 ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом внаслідок смерті матері, оскільки відсутні документи, які б підтверджували родинний зв`язок між померлою ОСОБА_2 і заявником ОСОБА_1 .

Таким чином, досліджені у судовому засіданні докази підтверджують, що заявник доводився сином ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .Цей факт має для нього юридичне значення, оскільки є підставою для оформлення спадкових прав.

Частиною першою статті 4 ЦПК України передбачено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

За частиною 2 статті 19 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку: наказного провадження; позовного провадження (загального або спрощеного); окремого провадження.

Частиною 1 статті 293 ЦПК України визначено, що окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно п.5 ч.2 ст.293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами ( п.1 ч.1 ст.315 ЦПК України).

У п.7 постанови Пленуму Верховного Суду України "Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення" № 5 від 31 березня 1995 року зазначено, що суд вправі розглядати справи про встановлення факту родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину.

Встановлення факту родинних відносин необхідне заявнику для оформлення спадкових прав.

Керуючись ст.259, 263-265,319 ЦПК України,

ухвалив:

Заяву задовольнити.

Встановити, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 доводилася матір`ю ОСОБА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Івано-Франківського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 .

Заінтересована особа: Букачівська селищна рада Івано-Франківської області, місцезнаходження: Івано-Франківська область, Івано-Франківський район, смт.Букачівці, вул. Галицька,65, код ЄДРПОУ 04354781.

Суддя О.О.Гаврилюк

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено09.04.2024
Номер документу118185798
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту родинних відносин, заінтересована особа - Букачівська селищна рада Івано-Франківської області

Судовий реєстр по справі —349/444/24

Рішення від 08.04.2024

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Гаврилюк О. О.

Ухвала від 08.03.2024

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Гаврилюк О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні