Ухвала
від 08.04.2024 по справі 137/441/24
ЛІТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

137/441/24

У Х В А Л А

про відкриття провадження у справі

08.04.2024 селище Літин

Суддя Літинського районного суду Вінницької області Гопкін П.В., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору Стрижавська селищна рада Вінницького району Вінницької області про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на утримання дітей,

ВСТАНОВИВ:

04.04.2024 до Літинського районного суду Вінницької області надійшла вказана позовна заява.

При відкриті провадження у справі позивач просив витребувати із Органу опіки та піклування Стрижавської селищної ради Вінницького району Вінницької області письмовий висновок щодо доцільності позбавлення відповідачки батьківських прав стосовно 4 дітей (а.с. 3 зв.)

Також до позовної заяви долучено клопотання про звільнення позивача від сплати судового збору мотивуючи тим, що у позивача відсутні доходи, на утриманні перебуває 4 малолітніх дітей, скрутний матеріальний стан (а.с. 21).

Дослідивши вказані клопотання, надавши їм оцінку, приходжу до наступних висновків.

Так, позовна заява подана з додержанням вимог ст.ст. 175, 177 ЦПК України.

Відповідно до ч.2 ст.19 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим кодексом, у порядку, зокрема позовного провадження (загального або спрощеного).

За наведених обставин, суд вважає, що розгляд справи слід проводити в загальному порядку.

Згідно ч.1 ст.196 ЦПК України в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання.

Згідно ч. 1,3ст. 136 ЦПК України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі. З підстав, зазначених у частині першій цієї статті, суд у порядку, передбаченому законом, може зменшити розмір належних до сплати судових витрат, пов`язаних з розглядом справи, або звільнити від їх сплати.

Враховуючи майновий стан позивача (а.с. 22-23), суд вважає за необхідне звільнити його від сплати судового збору.

Учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом (ч. 1 ст. 84 ЦПК України).

У клопотанні про витребування доказів повинно бути зазначено: який доказ витребовується; обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; вжиті особою, яка подає клопотання, заходи дляотримання цьогодоказу самостійно,докази вжиттятаких заходівта (або)причини неможливостісамостійного отриманняцього доказу (ч. 2 ст. 84 ЦПК України).

Враховуючи те що позивачем у клопотанні про витребування доказів не зазначено які ним були вжиті заходи для отримання цього доказу самостійно, не зазначено докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу, відтак відсутні підстави для задоволення зазначеного клопотання.

Разом з тим, вважаю за необхідне роз`яснити, що позивач не позбавлений права повторно заявити клопотання про витребування доказів із врахуванням вимог передбачених ст.ст. 83, 84 ЦПК України.

Керуючись ст.ст. 84, 136, 187, 189, 190 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання заявлені позивачем задовольнити частково.

Звільнити ОСОБА_1 від сплати судового збору в цивільній справі № 137/441/24 за його позовом до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору Стрижавська селищна рада Вінницького району Вінницької області про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на утримання дітей.

Відкрити провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору Стрижавська селищна рада Вінницького району Вінницької області про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на утримання дітей.

Призначити цивільну справу до розгляду у порядку загального позовного провадження.

Підготовче засідання у справі призначити на 11год 30хв 30.04.2024 в приміщенні Літинського районного суду Вінницької області.

Направити відповідачу копію позовної заяви з доданими до неї документами та запропонувати протягом 15 днів з дня вручення копії ухвали про відкриття провадження у справі подати:

-суду - відзив на позовну заяву і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову;

-позивачу - направити копію відзиву та доданих до нього документів.

У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Копію ухвали направити сторонам у справі.

В судове засідання викликати сторони.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається - https://court.gov.ua/sud0214/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя:П. В. Гопкін

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено09.04.2024
Номер документу118185901
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на утримання дітей

Судовий реєстр по справі —137/441/24

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Літинський районний суд Вінницької області

Гопкін П. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні