Ухвала
від 08.04.2024 по справі 405/1283/24
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 405/1283/24

Провадження №2/405/228/24

У Х В А Л А

08 квітня 2024 року Суддя Ленінського районного суду м. Кіровограда Іванова Л.А., при вирішенні питання про відкриття провадження у справі за позовною заявою КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА «ТЕПЛОЕНЕРГЕТИК» КРОПИВНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ» до ОСОБА_1 про стягнення грошових коштів (боргу) за отриману послугу з централізованого теплопостачання,-

В С Т А Н О В И Л А:

Позивач КП «ТЕПЛОЕНЕРГЕТИК» КРОПИВНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ» 27 лютого 2024 року звернувся до суду з даним позовом до відповідача ОСОБА_1 , в якому просить стягнути з останнього на свою користь заборгованість за отриману послугу теплопостачання за адресою: АДРЕСА_1 , по особовому рахунку № НОМЕР_1 , за період з листопада, 2020 року по грудень, 2023 року включно в розмірі 72839,88 грн., а також в порядку ч. 2 ст. 625 ЦК України індекс інфляції в розмірі 2 721,38 грн. та 3% річних в розмірі 821,17 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ч. 6 ст. 187 ЦПК України у разі якщо відповідачем у позовній заяві вказана фізична особа, яка не є суб`єктом підприємницької діяльності, суд не пізніше двох днів з дня надходження позовної заяви до суду звертається до відповідного органу реєстрації місця перебування та місця проживання особи щодо надання інформації про зареєстроване місце проживання (перебування) такої фізичної особи.

При цьому, з наданої відділом реєстрації місця проживання особи управління у сфері державної реєстрації департаменту надання адміністративних послуг Кропивницької міської ради (довідка № 000595/2 про зняття з реєстрації місця проживання від 06.03.2024 року) на запит суду в порядку ч. 6 ст. 187 ЦПК України інформації щодо реєстрації місця проживання ОСОБА_1 , судом встановлено, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , знятий з реєстрації за адресою: АДРЕСА_1 з 21.07.2016 року, у зв`язку зі смертю, що підтверджується також наданим Відділом державної реєстрації смерті у місті Кропивницькому Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) 05.04.2024 року на запит суду, копією актового запису про смерть № 1585 від 14 червня 2016 року, за яким ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживав за адресою: АДРЕСА_1 , помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , тобто відповідач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , помер до пред`явлення позивачем позову до суду (позов пред`явлено 27 лютого 2024 року).

Відповідно до ч. 4 ст.25ЦК України цивільна правоздатність фізичної особи припиняється у момент смерті.

Відповідно до ч. 1 ст.55ЦПК України у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

Процесуальне правонаступництво це заміна сторони або третьої особи (правопопередника) іншою особою (правонаступником) у зв`язку із вибуттям із процесу суб`єкта спірного або встановленого рішенням суду правовідношення, за якої до правонаступника переходять усі процесуальні права та обов`язки правопопередника і він продовжує в цивільному судочинстві участь останнього.

З огляду на зазначене, процесуальне правонаступництво у разі смерті фізичної особи можливе в порядку ст.55ЦПК України шляхом залучення правонаступника, а не зміни відповідача, однак лише за умови, що фізична особа померла після відкриття провадження у справі.

В свою чергу, процесуальне правонаступництво виключається у разі, коли неприпустимо спадкоємство в матеріальному плані, зокрема, коли вимога нерозривно пов`язана з особою позивача або відповідача, а також коли спадкоємство суперечить закону або договору.

Зокрема,відповідно доп.п.1,5ч.1ст.1219ЦК Українине входятьдо складуспадщини правата обов`язки,що нерозривно пов`язані з особою спадкодавця, зокрема, особисті немайнові права; права та обов`язки як кредитора або боржника, передбачені статтею 608 цього Кодексу.

Звертаючись до суду з позовом про стягнення заборгованості за послугу зцентралізованого теплопостачання в розмірі 72 839 грн. 88 коп. за періодз листопада,2020року погрудень,2023року включно позивач як на підстави позову зазначив, що відповідач ОСОБА_1 є споживачем послуг з централізованого теплопостачання та між сторонами існують фактичні договірні відносини, за якими Відповідачу Позивачем надавалися послуги з централізованого теплопостачання за адресою: АДРЕСА_1 , а Відповідач як Споживач повинен щомісячно вносити плату за отримані послуги.

В свою чергу, споживання послуг є особистою справою кожного, що випливає також із визначення споживача, яке наведене у п.22 ч.1 Закону України «Про захист прав споживачів», за яким споживач це фізична особа, яка придбаває, замовляє, використовує або має намір придбати чи замовити продукцію для особистих потреб, безпосередньо не пов`язаних з підприємницькою діяльністю або виконанням обов`язків найманого працівника.

Крім того, відповідно до ч.2 ст.627 ЦК України у договорах за участю фізичної особи - споживача враховуються вимоги законодавства про захист прав споживачів.

Тим самим, за своїм цивільно-правовим змістом споживання послуг є особистим немайновим правом, а тому права і обов`язки споживача житлово-комунальних послуг не можуть переходити до інших осіб в порядку правонаступництва.

Тобто, у разі, коли матеріальне правовідношення тісно пов`язане з особою суб`єкта, правонаступництва матеріального не може бути, відповідно вимоги, які випливають із правовідносин за договором про надання послуг, у даному випадку, - послуг з централізованого водопостачання та водовідведення на підставі фактичних договірних відносин, матеріального правонаступництва не допускають, у зв`язку з чим процесуальне правонаступництво виключається.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 186 ЦПК України, суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду в судах у порядку цивільного судочинства.

Отже, чинним законодавством України не передбачено судового вирішення спору з особою, яка на час звернення до суду померла та правоздатність якої відповідно до вимог ч. 4 ст.25ЦК України припинена, а наявність правонаступництва у матеріальних правовідносинах має вирішуватися за позовом позивача, заявленим безпосередньо до спадкоємців відповідача.

Враховуючи викладене, а також приймаючи до уваги, що позивач КП «ТЕПЛОЕНЕРГЕТИК» КРОПИВНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ» звернувся до суду з позовом до особи, яка на момент подачі позову померла та правоздатність якої, відповідно до вимог ч. 4 ст.25 ЦК України, було припинено, з моменту смерті, тобто з 13.06.2016 року, в зв`язку з чим, пред`явлення 27.02.2024 року позову до померлої особи виключає можливість відкриття провадження у справі з підстав, передбачених п. 1 ч. 1 ст. 186 ЦПК України, оскільки заява не підлягає розгляду у порядку цивільного судочинства з додержанням процесуальної форми, встановленої цивільно-процесуальним Кодексом України, та за таких обставин вважаю, що у відкритті провадження по цивільній справі слід відмовити.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 7 Закону України "Про судовий збір" сплачена сума судового збору повертається за ухвалою суду в разі відмови у відкритті провадження у справі.

Керуючись п. 1 ч. 1 ст. 186, ст. 353 ЦПК України, Законом України «Про судовий збір»,-

У Х В А Л И Л А:

Відмовити КОМУНАЛЬНОМУПІДПРИЄМСТВУ «ТЕПЛОЕНЕРГЕТИК»КРОПИВНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇРАДИ» увідкритті провадженняпо справіза позовом КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА «ТЕПЛОЕНЕРГЕТИК» КРОПИВНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ» до ОСОБА_1 про стягнення грошових коштів (боргу) за отриману послугу з централізованого теплопостачання на підставі п. 1 ч. 1 ст. 186 ЦПК України.

Повернути КОМУНАЛЬНОМУ ПІДПРИЄМСТВУ «ТЕПЛОЕНЕРГЕТИК» КРОПИВНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ», код ЄДРПОУ 24153576, судовий збір в розмірі 3028 грн. 00 коп., внесений згідно з платіжною інструкцією № 4310 від 14 грудня 2023 року.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала суду може бути оскаржена до Кропивницького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складання.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду, або в разі пропуску строку на апеляційне оскарження з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Суддя Ленінського

районного суду

м. Кіровограда Лілія Андріївна Іванова

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено09.04.2024
Номер документу118186040
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення грошових коштів (боргу) за отриману послугу з централізованого теплопостачання

Судовий реєстр по справі —405/1283/24

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Іванова Л. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні