Рішення
від 08.04.2024 по справі 147/135/24
ТРОСТЯНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 147/135/24

Провадження № 2/147/122/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 квітня 2024 року смт Тростянець

Тростянецький районний суд Вінницької області в складі:

головуючого судді Натальчук О.А.,

із секретарем Свистун А.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження в приміщенні Тростянецького районного суду Вінницької області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Тростянецької селищної ради Гайсинського району Вінницької області про визнання права на земельну частку (пай), -

ВСТАНОВИВ:

Адвокат Лукавський А.В. звернувся до Тростянецького районного суду Вінницької області в інтересах ОСОБА_1 , з позовом до Тростянецької селищної ради Гайсинського району про визнання права на земельну частку (пай).

В обґрунтування позову зазначено, що в с.Куниче Крижопільського (нині Тульчинського) району проживала родичка ОСОБА_1 по лінії чоловіка - ОСОБА_2 , 1923 р.н. Оскільки остання не була одружена, дітей та інших родичів не мала, вони підтримували родинні відносини та допомагали одне одному. ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 померла. Останні три роки перед смертю вона проживала разом з позивачкою в її господарстві, ОСОБА_1 здійснювала догляд за нею та проводила поховання. Після смерті ОСОБА_2 , ОСОБА_1 вступила у володіння належним їй майном, а саме користувалася та підтримувала у належному стані житловий будинок, до погіршення стану здоров`я обробляла присадибну ділянку, отримала свідоцтво про смерть та заповіт, отримувала орендну плату від орендодавця за користування земельною часткою (паєм). З огляду на наведені обставини, вважає що прийняла спадщину після смерті ОСОБА_2 . Також зазначено, що при житті - 09.12.1998, ОСОБА_2 склала заповіт, яким усе майно заповіла позивачці. До складу спадкового майна входили - житловий будинок із господарськими будівлями, що розташований по АДРЕСА_1 та право на земельну частку (пай) на території Савинецької сільської ради Тростянецького району Вінницької області. На житловий будинок у померлої були відсутні правовстановлюючі документ, сам будинок не представляв цінності, тому щодо нього питання про оформлення спадщини не вирішувалося. Щодо спадкування права на земельну частку (пай) вказано, що після смерті ОСОБА_2 відшукати оригінал сертифікату не вдалося, в договорі оренди земельної ділянки від 11.11.2002 дані про сертифікат відсутні, тому через відсутність сертифікату позивач не могла оформити спадщину.

У зв`язку з чим позивач змушена звернутися до суду з позовом про визнання за нею права на земельну частку (пай) після смерті ОСОБА_2 .

Ухвалою Тростянецького районного суду Вінницької області від 01.02.2024 дану позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі та призначено підготовче засідання.

07.03.2024 закрито підготовче провадження у справі, призначено справу до судового розгляду по суті.

Представник Тростянецької селищної ради Гайсинського району Вінницької області в підготовче засідання не з`явився. 07.03.2024 до суду від селищного голови надійшло клопотання про розгляд справи за відсутності представника відповідача за наявними у справі матеріалами.

Суд вважає можливим проводити судове засідання у відсутності сторін.

Оскільки сторони в судове засідання не з`явились, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксація судового засідання з допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Згідно ч.8 ст. 178 ЦПК України у разі не подання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Відповідно до ч.1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно з ч.1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Статтями 15, 16 ЦК України встановлено, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у випадку його порушення, невизнання або заперечення, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права або інтересу.

Дослідивши письмові докази у справі, суд дійшов до наступного висновку.

Судом встановлено, що 19.12.1998 секретар Куницької сільської ради Крижопільського району Вінницької області посвідчила заповіт, який зареєстровано в реєстрі за №37, згідно якого ОСОБА_2 , що проживає в АДРЕСА_1 , на випадок її смерті зробила заповітне розпорядження: все майно, що буде належати їй на день смерті заповіла ОСОБА_1 (а.с.8).

ІНФОРМАЦІЯ_1 у віці 80 років померла ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , яке видано 22.02.2003 виконавчим комітетом Куницької сільської ради (а.с. 7).

З довідки №1001 від 30.10.2023, виданої Крижопільською сільською радою Тульчинського району вбачається, що ОСОБА_1 , 1947 р.н. здійснювала догляд за жителькою с.Куниче - ОСОБА_2 . Після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , ОСОБА_1 здійснювала її поховання, здійснювала догляд за майном померлої, обробляла присадибну земельну ділянку та прийняла спадщину за заповітом (а.с.10).

Також встановлено, що на ім`я ОСОБА_2 було виписано Сертифікат на земельну частку (пай) на території Савинецької сільської ради серії ВН №0478799, оскільки вона була включена до списку-додатку, що додавався до Державного акту на право колективної власності на землю колишнього КСП «Савинці». Розмір середньої земельної частки (паю) - 1,75 в умовних кадастрових гектарах.

Вищезазначена інформація підтверджується інформаційною довідкою відділу №3 управління надання адміністративних послуг Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області від 17.01.2024 (а.с.11).

Відповідно до статті 524 ЦК УРСР (1963 р.) спадкоємство здійснюється за законом і за заповітом. Спадкоємство за законом має місце, коли і оскільки воно не змінено заповітом.

Стаття 525 ЦК УРСР визначає, що часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

Відповідно до ч.1 ст.548 ЦК УРСР України (1963) для придбання спадщини необхідно, щоб спадкоємець її прийняв. Не допускається прийняття спадщини під умовою або з застереженнями. Прийнята спадщина визнається належною спадкоємцеві з моменту відкриття спадщини.

Статтею 549 ЦК УРСР 1963 року визначено, що спадкоємець прийняв спадщину, якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном або подав державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини; ці дії повинні бути вчинені протягом шести місяців з дня відкриття спадщини.

Спадкова справа після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 в нотаріальній конторі не заводилась, що підтверджується інформаційною довідкою зі Спадкового реєстру від 28.02.2024 №76004968 (а.с.29).

Таким чином, ОСОБА_1 своєчасно прийняла спадщину, відповідно до діючого на той час законодавства.

Разом з тим, отримати свідоцтво про право на спадщину на законом на земельну частку (пай), що залишилося після смерті ОСОБА_2 , яку остання успадкувала, ОСОБА_1 не має можливості, оскільки Сертифікат на земельну частку (пай) серії ВН №0478799 від 09.09.2002 на ім`я ОСОБА_2 , втрачено, про що опубліковано оголошення в газеті «Тростянецькі вісті» від 27.10.2023 №43 (а.с.12).

У листі приватного нотаріуса Тульчинського районного нотаріального округу від 03.11.2023 №169/01-16 вказано, що ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на право на земельну частку (пай), у зв`язку з відсутністю у неї документу, що посвідчує право власності спадкодавця на дану земельну частку (пай) (а.с13).

Згідно абзацу 1 п. 11 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 № 7 «Про судову практику у справах про спадкування», при вирішені спору про спадкування права на земельну частку (пай) основним документом, що посвідчує таке право, є Сертифікат про право на земельну частку (пай).

Статтею 2 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» передбачено, що основним документом, що посвідчує право на земельну частку (пай), є сертифікат на право на земельну частку (пай), виданий районною державною адміністрацією. Документами, що посвідчують право на земельну частку (пай), також є рішення суду про визнання права на земельну частку (пай).

Відповідно до пунктів 16, 17 Перехідних положень Земельного кодексу України, громадянам - власникам земельних часток (паїв) за їх бажанням виділяються в натурі (на місцевості) земельні ділянки з видачею державних актів на право власності на землю.

Сертифікати на право на земельну частку (пай), отримані громадянами, вважаються правовстановлюючими документами при реалізації ними права вимоги на відведення земельної частки (паю) в натурі (на місцевості) відповідно до законодавства.

Сертифікати на право на земельну частку (пай) є дійсними до виділення власникам земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості) земельних ділянок та видачі їм державних актів на право власності на землю.

Згідно п. 3.5 Інформаційного листа Вищого ССУ з розгляду кримінальних та цивільних справ від 16.05.2013 № 24-753/0/4-13 «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування» у разі втрати, пошкодження сертифіката про право на земельну частку (пай) аналогічного порядку видачі нового сертифікату на ім`я спадкодавця спадкоємцям особи, яка мала право на земельну частку (пай), не передбачено. Отже, належним способом захисту прав спадкоємців у разі відмови нотаріуса видати свідоцтво право на спадщину на земельну частку (пай) є звернення спадкоємців з вимогами про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування.

Згідно ч. 1, 6 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків встановлених ЦПК України. Докази не можуть ґрунтуватися на припущеннях.

Враховуючи те, що позивач не має іншої можливості захистити своє право на спадщину, суд вважає, що відповідно до ст. 16 ЦК України, її цивільне право підлягає захисту шляхом визнання за нею права.

З огляду на викладене суд дійшов висновку, що оскільки ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 і спадкоємцем до її майна за заповітом є ОСОБА_1 , яка своєчасно прийняла спадщину, оскільки фактично вступила в управління спадковим майно, Сертифікат на право земельну частку (пай) у позивача відсутній, а тому позов підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 259, 263-265, 268, 272 ЦПК України, суд -

ухвалив:

Позов ОСОБА_1 до Тростянецької селищної ради Гайсинського району Вінницької області про визнання права на земельну частку (пай), задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП: НОМЕР_2 , в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , право на земельну частку (пай), розміром 1,75 в умовних кадастрових гектарах, яке належало ОСОБА_2 на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ВН №0478799 від 09.09.2002.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду судом.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до апеляційного суду Вінницької області. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП: НОМЕР_2 , громадянка України, місце реєстрації: АДРЕСА_2 .

Відповідач - Тростянецька селищна рада Гайсинського району Вінницької області, місцезнаходження якої: 24300 Вінницька область, Гайсинський район, смт Тростянець, вул.Соборна, 77, код ЄДРПОУ:04326224.

Повний текст рішення складено 08.04.2024.

Суддя О.А. Натальчук

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено09.04.2024
Номер документу118186088
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права на земельну частку (пай

Судовий реєстр по справі —147/135/24

Рішення від 08.04.2024

Цивільне

Тростянецький районний суд Вінницької області

Натальчук О. А.

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Тростянецький районний суд Вінницької області

Натальчук О. А.

Ухвала від 01.02.2024

Цивільне

Тростянецький районний суд Вінницької області

Натальчук О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні