Рішення
від 08.04.2024 по справі 147/280/24
ТРОСТЯНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 147/280/24

Провадження № 2-о/147/18/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 квітня 2024 року смт Тростянець

Тростянецький районний суд Вінницької області в складі:

головуючого судді Мудрак А.М.

з участю секретаря Чудак Г.І.,

заявника ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Тростянецька селищна рада Гайсинського району Вінницької області, про встановлення факту родинних відносин,

в с т а н о в и в:

у лютому 2024 року заявник ОСОБА_1 звернулась до суду з заявою, в якій просить встановити факт родинних відносин, а саме те, що померла ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , є рідною дочкою ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 . В обгрунтування заяви покликається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла мати заявника ОСОБА_3 , яка проживала в с. Глибочок Гайсинського (Тростянецького) району Вінницької області. На день смерті матері заявника ОСОБА_3 залишилось спадкове майно, яке складається з двох земельних ділянок, розташованих на території Глибочанської сільської ради Тростянецького району Вінницької області з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, а саме: одна земельна ділянка площею 2.1129 га в межах згідно з планом, яку мати отримала по спадщині відповідно до свідоцтва про право на спадщину за заповітом, яке видано 15.05.2013 державним нотаріусом Тростянецької державної нотаріальної контори, спадкова справа №194 за 2012 рік та друга земельна ділянка, яку вона отримала по спадщині після смерті своєї дочки ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , але мати не встигла оформити своїх спадкових прав і померла. Неоформлена земельна ділянка належала померлій ОСОБА_2 - дочці померлої ОСОБА_3 , на підставі державного акта серії 1-ВН № 002936 від 10.12.2001, виданого Тростянецькою РДА. Спадкоємцем до майна померлої матері ОСОБА_3 є заявник - її дочка ОСОБА_1 , 1951 року народження. Вона своєчасно прийняла спадщину, тому що вступила в управління спадковим майном та подала до державного нотаріуса Тростянецької державної нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини і видачу свідоцтва, та отримала свідоцтво про право на спадщину за заповітом після смерті матері ОСОБА_3 на грошові вклади та земельну ділянку площею 2.1129 га.

В свою чергу, мати ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , своєчасно прийняла спадщину після смерті своєї дочки ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , тому що була зареєстрована та проживала разом з дочкою за адресою: АДРЕСА_1 .

Оформити свої спадкові права у Тростянецькій державній нотаріальній конторі та отримати свідоцтво про право на спадщину по закону на другу земельну ділянку, яку мати ОСОБА_3 отримала по спадщині після смерті своєї дочки ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , заявник не може у зв`язку з тим, що наявними документами не підтверджуються родинні зв`язки померлої матері ОСОБА_3 та її дочки ОСОБА_2 . Це сталось через те, що у актовому записі про народження ОСОБА_4 вказано прізвище ОСОБА_4 , і в графі «мати» записано ОСОБА_3 , а у свідоцтві про смерть матері записано ОСОБА_3 , тобто прізвище матері у свідоцтві про народження дочки і у свідоцтві про смерть записано по-різному - ОСОБА_3 , ОСОБА_4 .

Встановлення факту родинних відносин померлої матері ОСОБА_3 та її дочки ОСОБА_2 необхідно для оформлення спадкових прав в нотаріальній конторі. Через відсутність документів, що підтверджують родинні зв`язки, вона змушена звернутись до суду, щоб встановити факт родинних відносин.

Ухвалою судді від 26 лютого 2024 року прийнято заяву, призначено до розгляду за правилами окремого провадження.

В судовому засіданні заявник ОСОБА_1 заявлені вимоги підтримала, за обставин, викладених у заяві, пояснила, що дійсно покійна ОСОБА_3 є її мамою та мамою її сестри ОСОБА_2 .

Представник заінтересованої особи Тростянецької селищної ради Гайсинського району Вінницької області в судове засідання не з`явились, 29.03.2024 подали заяву про розгляд справи без їхньої участі, не заперечують щодо задоволення заяви.

Суд, заслухавши пояснення заявника, свідків, дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, приходить до висновку, що заява підлягає до задоволення з наступних підстав.

Відповідно до ч.1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Суд за правилом ч.1 ст. 13 ЦПК України розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Статтями 15, 16 ЦК України встановлено, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у випадку його порушення, невизнання або заперечення, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права або інтересу.

Згідно зі ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

До суду з заявою звернулась ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , уродженка с. Глибочок Тростянецького району Вінницької області.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_3 померла ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , уродженка села Глибочок Тростянецького району Вінницької області, у віці 50 років, місце смерті село Соболівка, Теплицький район, Вінницька область, про що складено відповідний актовий запис №14, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого повторно 28.04.2023 Тростянецьким відділом ДРАЦС у Гайсинському районі Вінницької області (а.с.8).

ІНФОРМАЦІЯ_4 померла ОСОБА_3 , у віці 88 років, місце смерті село Глибочок Тростянецького району Вінницької області, про що складено відповідний актовий запис №17, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 , виданого 16.11.2011 виконавчим комітетом Глибочанської сільської ради Тростянецького району Вінницької області (а.с.6).

З довідки №3 від 05.01.2024 виданої виконкомом Тростянецької селищної ради Гайсинського району Вінницької області вбачається, що після смерті ОСОБА_9 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_7 , залишилось спадкове майно, яке складається з земельної ділянки, яку вона отримала по спадщині після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 своєї дочки ОСОБА_2 , але не встигла оформити спадкових прав (а.с.7).

Відповідно до ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

В якості доказів встановлення факту родинних відносин між померлою ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 та ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 надано:

свідоцтво про народження заявника ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , матір`ю якої записана ОСОБА_3 (а.с.9);

витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію шлюбу №00043308907 від 26.01.2024, зі змісту якого вбачається, що заявник ОСОБА_1 змінила прізвище у зв`язку з одруженням, дошлюбне прізвище ОСОБА_1

витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження №00043339447 від 30.01.2024, зі змісту якого вбачається, що ІНФОРМАЦІЯ_6 народилась ОСОБА_4 , матір`ю якої записана ОСОБА_3 (а.с.11); в подальшому ОСОБА_4 змінила прізвище на ОСОБА_4 у зв`язку з одруженням, що підтверджено витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію шлюбу №00043308418 від 26.01.2024 (а.с.12).

Також факт родинних відносин між померлою ОСОБА_3 та померлою ОСОБА_2 підтверджено довідкою №3 від 05.01.2024 виданою виконкомом Тростянецької селищної ради Гайсинського району Вінницької області, зі змісту якої вбачається, що ОСОБА_3 своєчасно прийняла спадщину після смерті дочки ОСОБА_2 , тому що була зареєстрована та проживала разом з померлою на день її смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 в АДРЕСА_1 (а.с.7).

Заявник ОСОБА_1 прийняла спадщину після смерті матері ОСОБА_3 , частину спадкового майна оформила на себе, що підтверджено свідоцтвом про право на спадщину по заповіту від 15.05.2013 (а.с.13).

Допитана в судовому засіданні свідок ОСОБА_12 суду пояснила, що заявник є її матір`ю. Їй відомо, що покійна ОСОБА_3 є рідною матір`ю ОСОБА_1 . Її рідна сестра ОСОБА_2 також є дочкою ОСОБА_3 . Вони рідні і по матері і по батькові. При житті бабку називали ОСОБА_3 , іноді ОСОБА_3 . Також написано прізвище ОСОБА_3 , а говорили ОСОБА_3 . До смерті тітки ОСОБА_2 вона та її мати ОСОБА_3 проживали разом в с. Глибочок за однією адресою на вул. Набережній.

Допитана в судовому засіданні свідок ОСОБА_15 суду пояснила, що вона проживала по сусідству з ОСОБА_16 та її дочкою ОСОБА_4 , разом росли з дочкою, дружили. До тітки вона зверталась тітка ОСОБА_3 , але інші говорили як ОСОБА_3 , так і ОСОБА_3 і ОСОБА_3 . Прізвище їх було ОСОБА_3 чи ОСОБА_3 , так говорили, але після одруження прізвище ОСОБА_4 стало ОСОБА_4 . Спочатку в 2005 році померла ОСОБА_2 , а в 2011 році померла ОСОБА_3 .

Судом встановлено, що заявник та померла ОСОБА_3 є дочкою та матір`ю, а заявник та померла ОСОБА_2 є рідними сестрати.

Отже, підтверджено також, що померла ОСОБА_3 та померла ОСОБА_2 є матір`ю та дочкою.

Статтею 293 ЦК України передбачено, що в судовому порядку можуть встановлюватися факти, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до ч.4 ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

Статтею 315 ЦПК України передбачено, що суд розглядає справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, а саме родинних відносин між фізичними особами.

Згідно з ч.2 ст. 319 ЦПК України рішення суду про встановлення факту, який підлягає реєстрації в органах державної реєстрації актів цивільного стану або нотаріальному посвідченню, не замінює собою документів, що видаються цими органами, а є тільки підставою для одержання зазначених документів.

У листі Верховного Суду України від 01 січня 2012 року роз`яснено, що справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, належать до юрисдикції суду за таких умов: факти, що підлягають встановленню, повинні мати юридичне значення, тобто від них мають залежати виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; встановлення факту не пов`язується з подальшим вирішенням спору про право; заявник не має іншої можливості одержати чи відновити документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; чинним законодавством не передбачено іншого позасудового порядку встановлення юридичних фактів.

Пунктом 7 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31.03.1995 року «Про судову практику в справах по встановлення фактів, що мають юридичне значення» роз`яснено, що суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію в зв`язку із втратою годувальника. Суд не може відмовити в розгляді заяви про встановлення факту родинних відносин з мотивів, що заявник може вирішити це питання шляхом встановлення неправильності запису в актах громадянського стану.

Судом підтверджено, що встановлення факту родинних відносин між померлою ОСОБА_3 та померлою ОСОБА_2 має для заявника юридичне значення, оскільки безпосередньо породжує юридичні наслідки, встановлення вказаного факту в позасудовому порядку за вищевказаних обставин неможливе.

Оцінюючи належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, суд дійшов висновку, що досліджені у судовому засіданні докази підтверджують факт родинних відносин між померлою ОСОБА_3 та померлою ОСОБА_2 , а саме факт того, що ОСОБА_3 є матір`ю ОСОБА_2 .

З врахуванням наведеного, суд дійшов висновку, що заява є обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст. ст. 258, 263, 265, 293, 294, 315 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа Тростянецька селищна рада Гайсинського району Вінницької області, про встановлення факту родинних відносин - задовольнити.

Встановити факт родинних відносин, а саме що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , є рідною дочкою ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 в с. Глибочок Тростянецького району Вінницької області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо воно не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення, а особою яка була відсутня при проголошенні рішення протягом тридцяти днів з дня отримання копії рішення. Якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне ім`я сторін:

заявник - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , РНОКПП НОМЕР_3 , проживає за адресою: АДРЕСА_2 ;

заінтересована особа - Тростянецька селищна рада Гайсинського району Вінницької області, адреса місця знаходження: вул. Соборна, 77, смт Тростянець, Гайсинський район, Вінницька область, код ЄДРПОУ 04326224.

Повний текст рішення складено 08 квітня 2024 року.

Суддя А.М. Мудрак

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено09.04.2024
Номер документу118186091
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту родинних відносин

Судовий реєстр по справі —147/280/24

Рішення від 08.04.2024

Цивільне

Тростянецький районний суд Вінницької області

Мудрак А. М.

Рішення від 08.04.2024

Цивільне

Тростянецький районний суд Вінницької області

Мудрак А. М.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Тростянецький районний суд Вінницької області

Мудрак А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні