Ухвала
від 08.04.2024 по справі 487/3114/24
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Справа № 487/3114/24

Провадження № 2/487/1815/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08.04.2024 суддя Заводського районного суду м. Миколаєва Лагода А.А. в м. Миколаєві, дослідивши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Миколаївської міської ради про надання додаткового строку для прийняття спадщини,

ВСТАНОВИВ:

05.04.2024 до суду через канцелярію надійшли матеріали позовної заяви подані ОСОБА_2 в інтересах ОСОБА_1 .

Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями, вказане провадження 05.04.2024 передано у провадження судді Лагоди А.А.

Ознайомившись зі змістом позовної заяви та матерів доданих до неї, суд вважає, що вона підлягає поверненню враховуючи наступне.

Представництво вид адвокатської діяльності, що полягає в забезпеченні реалізації прав і обов`язків клієнта в цивільному, господарському, адміністративному та конституційному судочинстві, в інших державних органах, перед фізичними та юридичними особами, прав і обов`язків потерпілого під час розгляду справ про адміністративні правопорушення, а також прав і обов`язків потерпілого, цивільного позивача, цивільного відповідача у кримінальному провадженні (пункт 9 статті 1Закону України «Про адвокатуру і адвокатську діяльність»).

Представником у суді може бути адвокат або законний представник (частина перша статті 60 ЦПК України).

У частині четвертій статті 62 ЦПК України визначено, щоповноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю , ордером, виданим відповідно доЗакону України«Про адвокатуру та адвокатську діяльність», або дорученням органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правничої допомоги, виданим відповідно доЗакону України«Про безоплатну правничу допомогу», виданим відповідно до Закону України «Про адвокатуру і адвокатську діяльність».

Представник, який має повноваження на ведення справи в суді, здійснює від імені особи, яку він представляє, її процесуальні права та обов`язки. Обмеження повноважень представника на вчинення певної процесуальної дії мають бути застережені у виданій йому довіреності або ордері (частини перша, друга статті 64 ЦПК України).

Адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги. Документами, що посвідчують повноваження адвоката на надання правової допомоги, можуть бути: 1) договір про надання правової допомоги; 2) довіреність; 3) ордер; 4) доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.Ордер письмовий документ, що у випадках, встановлених цим Законом та іншими законами України, посвідчує повноваження адвоката на надання правової допомоги. Ордер видається адвокатом, адвокатським бюро або адвокатським об`єднанням та повинен містити підпис адвоката. Рада адвокатів України затверджує типову форму ордера (частини перша-друга статті 26 Закону України «Про адвокатуру і адвокатську діяльність»).

Відповідно до п.1 ч.4 ст. 185ЦПК України, суддя повертає позовну заяву, якщо заяву подано особою, яка не має процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

На підтвердження своїх повноважень представником позивача ОСОБА_2 до позовної заяви не надано жодного документа на підтвердження права звернення до суду з вказаним позовом в інтересах позивача, передбаченого чинним законодавством, що є підставою для повернення позовної заяви. Не засвідчена копія наказу Миколаївського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги від 05.12.2023 не є документом на підтвердження повноважень.

Що відповідає висновкам, щодо повноважень адвоката як представника, до яких дійшов 05.10.2022 Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду в рамках справи № 569/24629/18, провадження № 61-3235св22 (ЄДРСРУ № 106637505).

Згідно вимог ч. 6 ст. 185ЦПК Українипро повернення позовної зави суд постановляє ухвалу. Копія позовної заяви залишається в суді.

Враховуючи, що позовну заяву не підписано позивачем, то позовну заяву слід повернути.

Відповідно до вимог ч.7ст.185 ЦПК України, повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню із заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення заяви.

Керуючись ст.ст.133, 185,260 ЦПК України, суддя,

ПОСТАНОВИВ:

Матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Миколаївської міської ради про надання додаткового строку для прийняття спадщини повернути особі, яка подала позовну заяву.

Копію заяви залишити в суді (ч. 6ст. 185 ЦПК України).

Роз`яснити позивачу, що відповідно до ч.7ст.185 ЦПК Україниповернення заяви не перешкоджає повторному зверненню із заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення заяви.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Суддя А.А. Лагода

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено09.04.2024
Номер документу118186870
СудочинствоЦивільне
Сутьнадання додаткового строку для прийняття спадщини

Судовий реєстр по справі —487/3114/24

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Лагода А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні