Рішення
від 02.04.2024 по справі 235/3285/23
КРАСНОАРМІЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер справи 235/3285/23

Номер провадження 2/235/291/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

02 квітня 2024 року м. Покровськ

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

в складі головуючого судді Хмельової С.М.

за участю секретаря судового засідання Юриної К.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Приватного акціонерного товариства «Агро ресурс» про стягнення орендної плати за користування земельною ділянкою,

ВСТАНОВИВ:

До Красноармійського міськрайонного суду Донецької області звернулась ОСОБА_1 з позовом до Приватного акціонерного товариства «Агро ресурс» про стягнення орендної плати за користування земельною ділянкою. Позовні вимоги обґрунтовані тим, що згідно із державним актом на право власності на земельну ділянку серія ДН 9194476 від 03.11.2005 року, позивач є власником земельної ділянки загальною площею 4.10 га, у межах згідно з планом, яка розташована за адресою Миколаївська сільська рада Красноармійського району Донецької області для ведення товарного сільськогосподарського та виробництва, кадастровий номер 1422783400:07:000:0374.

Згідно із договором оренди землі від 30.04.2008 року та додаткової угоди від 14.04.2017 року, яка зареєстрована 30.10.2017 року відділом державної реєстрації Мар`їнської районної державної адміністрації Донецької області, земельна ділянка була передана в оренду відповідачу - ПрАТ «Агро ресурс» строком на 10 років.

Частини І, 2 статті 21 Закону України «Про оренду землі» встановлюють, що, орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою.

Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди. Відповідно до п.5 договору (згідно змін внесених додатковою угодою) орендна плата вноситься орендарем у грошовій формі в розмірі 690 від нормативної грошової оцінки земельної ділянки (178996,43 грн), що на дату укладення додаткової угоди складає 10739,79 грн.

Відповідно до п.11 договору орендна плата вноситься у такі строки: один раз на рік до 15 листопада. Таким чином, відповідач повинен сплатити позивачу орендну плату за користування земельною ділянкою за 2022 рік в розмірі 10739,79 грн 15 листопада, проте до теперішнього часу орендна плата так і не сплачена.

Оскільки місце реєстрації відповідача зазначене Донецька обл. м.Мар`їнка зул.Заводська, 1-а, позивачем ПрАТ «Агро ресурс» було направлено заяву-претензію на адресу, яка зазначена у додатковій угоді - м. Київ пр-т Перемоги, 121-в. 3.10.2023 року зазначена претензія отримана відповідачем, про що свідчить поштове рекомендоване повідомлення. Проте, станом на час звернення до суду позивач не отримала жодної відповіді з цього приводу.

Відповідно до п.14 Договору у разі невнесення орендної плати у строки, визначені цим договором, справляється пеня у розмірі 0,195 несплаченої суми за кожен день прострочення.

Позивач просить суд стягнути з Приватне акціонерне товариство «Агро ресурс», ЄДРПОУ 30278951 на її користь грошові кошти у розмірі 10739,79 гривень в якості орендної плати за користування земельною ділянкою за договором оренди землі, суму нарахованих процентів 318,86 грн, 489,84 - інфляційне збільшення, а всього: 11548,49 грн, та судові витрати.

Ухвалою суду від 12 грудня 2023 року відкрито провадження у справі та призначено розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін.

Позивач до судового засідання не з`явилась, у позові зазначила, що справу просить розглядати без її участі.

Відповідача було належним чином повідомлено про дату, час та місце розгляду цивільної справи.Однак, представник відповідача в судове засідання не прибув, про наявність поважних для цього причин суд не повідомив, відзив на позов не подав.

Відповідно до частини 3статті 223 ЦПК Україниякщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі: неявки в судове засідання учасника справи (його представника) без поважних причин або без повідомлення причин неявки.

Частина 4 цієї статті передбачає, що у разі повторної неявки в судове засідання відповідача, повідомленого належним чином, суд вирішує справу на підставі наявних у ній даних чи доказів (постановляє заочне рішення).

Частина 1статті 280 ЦПК Українипередбачає, що у разі неявки в судове засідання відповідача, який належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання, про поважність причин неявки не повідомив, відзиву на позов не подав, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, якщо позивач не заперечує проти такого вирішення справи. З огляду на це, суд вважає за можливе здійснювати заочний розгляд цивільної справи за правилами глави11розділуІІІ ЦПК України, оскільки проти цього не заперечує позивач.

Частиною 2статті 247 ЦПК Українипередбачено, що у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цьогоКодексурозгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши матеріали цивільної справи, з`ясувавши всі обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, що мають значення для вирішення справи по суті, встановивши фактичні дані та відповідні їм правовідносини, приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до державного акту про право власності на земельну ділянку серії ДН № 194476 земельна ділянка площею 4,10 га, що розташована на території Миколаївської сільської ради Покровського (Красноармійського) району Донецької області належить ОСОБА_1 (а.с.20). Кадастровий номер земельної ділянки 1422783400:07:000:0374.

30 квітня 2008 року між ЗАТ «Агроресурс» та ОСОБА_1 укладено договір оренди землі, відповідно до умов якого орендодавець передала, а орендар прийняло в оренду земельну ділянку з кадастровим номером 1422783400:07:000:0374, площею 4,10 га, що розташована на території Миколаївської сільської ради. (а.с. 18-19). 14.04.2017 року до цього договору укладено додаткову угоду.

Договір укладено на 10 років.

Відповідно до пункту 5 договору орендна плата вноситься орендарем у грошовій формі в розмірі 6% нормативної грошової оцінки земельної ділянки, що на дату укладення договору становить 10739,79 грн. Із цієї суми орендарем як податковим агентом утримуються податки (збори), передбачені чинним законодавством України.

Відповідно до п. 11 договору орендна плата вноситься у такі строки: один раз на рікдо 15 листопада.

Відповідно до п. 13 договору розмір орендної плати переглядається 1 раз на рік, у разі: зміни умов господарювання; зміни розмірів земельного податку, підвищення цін і тарифів, зміни коефіцієнтів індексації, визначених законодавством; в інших випадках, передбачених законом.

Згідно п. 41 договору за невиконання або неналежне виконання договору сторони несуть відповідальність відповідно до закону та цього договору.

Пунктом 42 договору передбачено, що сторона, яка порушила зобов`язання, звільняється від відповідальності, якщо вона доведе, що це порушення сталося не з її вини.

Відповідно достатті 526ЦК України зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких вимог та умов - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно зі статтею 610ЦКУкраїни порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Відповідно до статті 15ЗаконуУкраїни «Прооренду землі» істотними умовами договору оренди землі: є об`єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування та розмір земельної ділянки); строк дії договору оренди; орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату.

Положеннями статей 21, 22 Закону України«Про орендуземлі» визначено, що орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди.

За нормами ст.24Закону України«Про орендуземлі» орендодавець має право вимагати від орендаря своєчасного внесення орендної плати.

Орендодавець зобов`язаний, зокрема, передати в користування земельну ділянку у стані, що відповідає умовам договору оренди, орендар - своєчасно та в повному обсязі сплачувати орендну плату за земельну ділянку.

Із огляду на викладене саме на орендаря покладається обов`язок щодо своєчасного та в повному обсязі сплати орендної плати за земельну ділянку, а орендодавець має право вимагати від орендаря своєчасного внесення орендної плати.

Відповідно допп.170.1.2п.170.1ст.170Податкового кодексу податковим агентом платника податкуорендодавця під час нарахування доходу від надання в оренду об`єктів нерухомості (включаючи земельну ділянку, що знаходиться під такою нерухомістю, чи присадибну ділянку), крім земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю), майнового паю, є орендар.

Тобто суб`єкт господарювання, який орендує таке майно, є особою, відповідальною за нарахування та сплату (перерахування) податку (збору) до бюджету. Податок на доходи фізичних осіб сплачується (перераховується) до бюджету під час виплати оподатковуваного доходу єдиним платіжним документом (пп.168.1.2 п.168.1 ст.168 Податкового кодексу). Водночас нормами ст.168 Кодексу визначено, що якщо оподатковуваний дохід нараховується податковим агентом, але не виплачується (не надається) платнику податку, то податок, який підлягає утриманню з такого нарахованого доходу, підлягає перерахуванню до бюджету податковим агентом у строки, встановленіПодатковим кодексомдля місячного податкового періоду (пп.168.1.5 п.168.1 ст.168 Кодексу).

Таким чином, у будь-якому випадку саме відповідач як податковий агент зобов`язаний з дотриманням норм Податкового кодексу України, сплатити податки з нарахованого або нарахованого та виплаченого на користь позивача розміру орендної плати, а відтак розмір вказаної заборгованості на корись позивача має бути виплачений у розмірі 10765,67 грн, як визначено пунктом 9 договору, а не як вимагає позивач, та з цієї суми має бути здійснені орендарем необхідні податкові відрахування.

Враховуючи встановлення факту порушення відповідачем умов договору оренди в частині своєчасної сплати орендної пати за 2022 рік, суд приходить до висновку про наявність правових підстав для стягнення з відповідача на користь позивача заборгованості по орендній платі за 2022 рік, у розмірі, погодженої сторонами, із зазначенням, що з цієї суми має бути утримано податки (збори), передбачені чинним законодавством України, як зазначено в п. 9 Договору.

Враховуючи вищезазначені норми права, обставини справи, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення позовних вимог, а саме про стягнення на користь позивача заборгованість по орендній платі за 2022 рік в сумі 10739,79 грн.

Відповідно дост. 141 ЦПК Україниз відповідача на користь позивача необхідно стягнути судовий збір у розмірі 1073,60 грн.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 529, 610, 617ЦК України, ст.ст.3, 5, 12, 13,18, 258, 260, 265, 268, 273ЦПКсуд,-

У Х В А Л И В:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Приватного акціонерного товариства «Агро ресурс» про стягнення орендної плати за користування земельною ділянкою, задовольнити.

Стягнути з Приватного акціонерного товариства «Агро ресурс» на користь ОСОБА_1 грошові кошти в якості орендної плати за користування земельною ділянкою в розмірі 10739 (десять тисяч сімсот тридцять дев`ять) гривень 79 копійок, суму нарахованих процентів в розмірі 318 (триста вісімнадцять) гривень 86 копійок, інфляційне збільшення в розмірі 489 (чотириста вісімдесят дев`ять) гривень 84 копійки.

Стягнути з Приватного акціонерного товариства «Агро ресурс» на користь ОСОБА_1 судовий збір, сплачений нею при зверненні до суду в розмірі 1073 (одна тисяча сімдесят три) гривні 60 копійок.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Дніпровського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги у тридцятиденний строк з дня його проголошення.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду, а також відповідно до пункту 3 Прикінцевих положень ЦПК України.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Позивач: ОСОБА_1 . АДРЕСА_1 . РНОКПП НОМЕР_1 .

Відповідач: Приватне акціонерне товариство «Агро ресурс». М. Київ, пр-т Перемоги, 121-В, код ЄДРПОУ 30278951.

В судовому засіданні проголошено вступну та резолютивну частини рішення, повний текст рішення виготовлено 08.04.2024 р.

Суддя Хмельова С.М.

Дата ухвалення рішення02.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118188548
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення орендної плати за користування земельною ділянкою

Судовий реєстр по справі —235/3285/23

Рішення від 02.04.2024

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Хмельова С. М.

Рішення від 02.04.2024

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Хмельова С. М.

Ухвала від 12.12.2023

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Хмельова С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні