Рішення
від 28.03.2024 по справі 939/2754/23
БОРОДЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 939/2754/23

РІШЕННЯ

Іменем України

28 березня 2024 рокуБородянський районний суд

Київської області в складі: головуючого судді - Міланіч А.М.

при секретарях Костюченко В.В., Хоменко О.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Бородянка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до відділу служби у справах дітей та сім`ї Бучанської міської ради Київської області, третя особа ОСОБА_2 , про поновлення батьківських прав,

в с т а н о в и в:

В листопаді 2023 року позивач звернувся до суду із вказаним позовом, який мотивував тим, що за рішенням Бородянського районного суду Київської області від 02 серпня 2017 року він був позбавлений батьківських прав відносно малолітньої доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Розпорядженням Бородянської районної державної адміністрації №265 від 15 вересня 2017 р. «Про надання ОСОБА_3 статусу дитини, позбавленої батьківського піклування та призначення опікуном ОСОБА_2 », ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , надано статус дитини, позбавленої батьківського піклування, а ОСОБА_2 , яка є його двоюрідною сестрою, призначено опікуном над ОСОБА_3 . З ІНФОРМАЦІЯ_3 він перебуває в зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_4 , спільних дітей від шлюбу не мають і дружина, яка власних дітей не має, не заперечує проти поновлення його батьківських прав. Наразі його життя радикально змінилося: він веде добропорядний спосіб життя, має постійне місце проживання і стабільний заробіток, за місцем роботи характеризується позитивно і зарекоментував себе як працелюбний, відповідальний та дисциплінований працівник, не перебуває на обліку у лікарів психіатра та нарколога. Крім цього, має у власності житлового будинку по АДРЕСА_1 загальною площею 131,3 кв.м та земельної ділянки за вказаною адресою, загальною площею 0,4889 га. Тому, оскільки він бажає і має можливість приймати участь в житті доньки ОСОБА_5 , яка проживає разом з ним, прагне піклуватися про її фізичний та духовний розвиток, утримувати її матеріально, сприяти її розвитку та гарному вихованню, просив відновити йому, ОСОБА_1 , батьківські права щодо доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Позивач ОСОБА_1 та його представник ОСОБА_6 в судовому засіданні позов підтримали, викладене підтвердили.

Відповідач - відділ служби у справах дітей та сім`ї Бучанської міської ради Київської області в судове засідання представника не направив, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Третя особа ОСОБА_2 в судовому засіданні проти позову не заперечувала.

Вислухавши пояснення позивача та його представника, третьої особи, думку ОСОБА_7 , яка просила поновити позивачу батьківські права відносно неї, дослідивши письмові докази у справі, суд вважає, що позов підлягає задоволенню.

Судом встановлено, що за рішенням Бородянського районного суду Київської області від 02 серпня 2017 року ОСОБА_1 позбавлено батьківських прав відносно його малолітньої дочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.5,9).

Розпорядженням Бородянської районної державної адміністрації №265 від 15 вересня 2017 року ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 надано статус дитини позбавленої батьківського піклування, а ОСОБА_2 призначено опікуном над ОСОБА_3 (а.с.10).

З 12 липня 2019 року ОСОБА_1 перебуває в зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_8 (а.с.8).

З копії довідки про склад сім`ї, виданої Бабинецьким старостинським округом 31.10.2023 вбачається, що ОСОБА_1 , який проживає по АДРЕСА_1 , має склад сім`ї: ОСОБА_9 дружина, ОСОБА_3 дочка (а.с.8).

Відповідно до копій свідоцтв про право на спадщину ОСОБА_1 успадкував та являється власником частини житлового будинку АДРЕСА_1 , загальною площею 131,3 кв.м. та ч. земельної ділянки за вказаною адресою (а.с.11, 12).

З 11 січня 2018 року ОСОБА_1 працює дорожнім робітником І розряду дільниці прибирання та санітарного утримання шляхів та споруд на них КП «Шляхово-експлуатаційне управління по ремонту та утриманню автомобільних шляхів та споруд на них Святошинського району» м. Києва (ШЕУ Святошинського району), де отримує стабільний заробіток та позитивно характеризується (а.с.13).

З копії довідки-характеристики Бабинецького старостинського округу від 27 жовтня 2023 року вбачається, що ОСОБА_1 зареєстрований та проживає по АДРЕСА_1 і за місцем проживання характеризується позитивно (а.с.15).

З копії характеристики учениці 9-А класу ОСОБА_3 вбачається, що вона навчається в Бабинецькому закладі загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №13. В характеристиці зазначено, що батько приймає активну участь в житті Діани, привозить її до школи, приділяє увагу вихованню, цікавиться навчальними успіхами дитини (а.с.15).

З копій довідок №24 Бабинецької АЗПСМ та №187 КЗ БРР «Бородянська ЦРЛ» вбачається, що ОСОБА_1 здоровий, на обліку у лікарів нарколога та психіатра не перебуває (а.с.14).

Відповідно до висновку органу опіки та піклування Бучанської міської ради щодо доцільності поновлення батьківських прав ОСОБА_1 відносно неповнолітньої доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , враховуючи підтвердження фактів усунення на даний час підстав, у зв`язку з якими заявник був позбавлений батьківських прав відносно доньки ОСОБА_10 , враховуючи позицію дитини та опікуна з даного питання, бажання батька бути поновленим у батьківських правах відносно дитини, позитивними даними за місцем його проживання, станом здоров`я, наявністю достатніх умов для проживання та утримання ним дитини, зміною у поведінці та відсутності негативних звичок, виконавчий комітет Бучанської міської ради, як орган опіки та піклування, вирішив затвердити висновок про доцільність поновлення ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 батьківських прав відносно неповнолітньої доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с.49-51).

Відповідно до ст. 169 СК України мати, батько, позбавлені батьківських прав мають право на звернення до суду з позовом про поновлення батьківських прав. Суд перевіряє наскільки змінилася поведінка особи, позбавленої батьківських прав, та обставини, що були підставою для позбавлення батьківських прав і постановляє рішення відповідно інтересів дитини.

Враховуючи викладене, а також те, що з моменту позбавлення батьківських прав ОСОБА_1 кардинально змінив свою поведінку, переоцінив її та зробив відповідні висновки, на сьогоднішній день відсутні підстави, які стали причиною для позбавлення його батьківських прав, то відповідно до інтересів дитини, суд, задовольняючи позов, вважає за необхідне поновити йому батьківські права відносно його неповнолітньої доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Керуючись ст.169 СК України, ст. 10-13,259,263-265,268 ЦПК України, суд

в и р і ш и в:

Позов ОСОБА_1 до відділу служби у справах дітей та сім`ї Бучанської міської ради Київської області, третя особа ОСОБА_2 , про поновлення батьківських прав задовольнити.

Поновити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , батьківські права відносно його неповнолітньої доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення до Київського апеляційного суду.

Повне рішення суду складено 8 квітня 2024 року.

Головуючий-суддяА.Міланіч

Дата ухвалення рішення28.03.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118188848
СудочинствоЦивільне
Сутьпоновлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —939/2754/23

Рішення від 28.03.2024

Цивільне

Бородянський районний суд Київської області

Міланіч А. М.

Рішення від 28.03.2024

Цивільне

Бородянський районний суд Київської області

Міланіч А. М.

Ухвала від 10.01.2024

Цивільне

Бородянський районний суд Київської області

Міланіч А. М.

Ухвала від 11.12.2023

Цивільне

Бородянський районний суд Київської області

Міланіч А. М.

Ухвала від 10.11.2023

Цивільне

Бородянський районний суд Київської області

Міланіч А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні