Рішення
від 08.04.2024 по справі 302/177/24
МІЖГІРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 302/177/24

2/302/147/24

Номер рядка звіту 59

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(в повному обсязі)

08.04.2024 смт.Міжгір`я

Міжгірський районний суд Закарпатської області

в особі головуючого судді Кривка В. П.,

з участю: секретаря судового засідання Липей В.В.,

позивачка - ОСОБА_1 ,

представник позивачки - адвокат Діовші А.Я.,

без участі відповідача та третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні цивільну справу за позовом

ОСОБА_1 до Синевирської сільської ради Хустського району Закарпатської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - приватний нотаріус Хустського районного нотаріального округу Шкарампота В`ячеслав Дмитрович про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , -

В С Т А Н О В И В:

Короткий зміст позовних вимог та доводів позивачки

12.02.2024 року позивачка звернулася до суду з вищенаведеним позовом. В обґрунтування своїх позовних вимог вона зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер її дідо ОСОБА_3 , а ІНФОРМАЦІЯ_3 померла її бабуся ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_4 помер батько позивачки ОСОБА_4 , який народився в сім`ї ОСОБА_3 та ОСОБА_2 . Після смерті батька позивачка дізналася, що він не оформив спадщину за майном своїх батьків. З метою отримання свідоцтва про право на спадщину позивачка звернулася до приватного нотаріуса Шкарампоти В.Д., який у відповідь на звернення позивачки відмовив їй у видачі свідоцтва про прийняття спадщини та не відкрив спадкову справу, у зв`язку з пропуском строку для прийняття спадщини та запропонував їй звернутися до суду з позовом про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини після смерті бабусі ОСОБА_2 . Позивачка зазначає, що вона не знала і не могла знати, що її батько за життя не оформив за собою спадщину після смерті матері, її бабусі, крім того, сам батько позивачки помер нещодавно. Позивачка не могла своєчасно подати заяву про прийняття спадщини за майном бабусі, адже вона була зайнята доглядом її малолітньої дитини, ІНФОРМАЦІЯ_5 . Враховуючи вищенаведене, позивачка просить визначити їй додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 строком в три місяці з моменту набрання рішенням законної сили.

Винесені в справі процесуальні рішення

Ухвалою Міжгірського районного суду Закарпатської області від 13.02.2024 року прийнято позовну заяву ОСОБА_1 до розгляду та відкрито провадження у справі в порядку загального позовного провадження.

Позиції учасників справи за змістом процесуальних заяв

Позивачка позов підтримала і пояснила, що вона подала заяву про прийняття спадщини після смерті батька ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 і який не прийняв спадщину після смерті своєї матері ОСОБА_2 , однак розпочинав процедуру зібрання документів. Просить узяти до уваги, що інші спадкоємці не приймали спадщину після смерті ОСОБА_2 і спадкові документи з цього приводу не видавались за відомостями з державних спадкових реєстрів. Позивачка і її представник уточнили вимоги в судовому засіданні у частині розміру строку для подання заяви про прийняття спадщини, а саме вважають достатнім строком один місяць з дня набрання законної сили судовим рішенням.

Синевирська сільська рада Хустського району Закарпатської області в особі сільського голови Івана Чупа в підготовче судове засідання не з`явився, подав суду заяву про розгляд справи за його відсутності, зазначаючи, що заперечень проти задоволення позовних вимог не має.

Третя особа, що не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, приватний нотаріус Хустського районного нотаріального округу Шкарампота В`ячеслав Дмитрович, в підготовче судове засідання не з`явився, подав суду заяву про розгляд справи за його відсутності з позицією не заперечення позову та надав інформацію з спадкової справи стосовно ОСОБА_4 .

Оцінивши позиції учасників справи, подані в справу докази, суд дійшов висновку, що визнання позову відповідачем слід прийняти та позов ОСОБА_1 задовольнити, виходячи з такого.

Встановлені судом обставини

ОСОБА_4 народився ІНФОРМАЦІЯ_6 у сім`ї ОСОБА_3 та ОСОБА_2 , що вбачається з свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 .

ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_3 у віці 78 років, про що 25.02.2014 року виконавчим комітетом Синевирсько-Полянської сільської ради Міжгірського району Закарпатської області складено відповідний актовий запис за №06, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 .

Відповідно до довідки №400 від 25.02.2014 року, яка видана виконкомом Син.Полянської сільської ради гр. ОСОБА_4 , 1964 р.н., він проводив поховання своєї матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 з якою проживали постійно разом в одному житловому будинку і вели спільне господарство.

ОСОБА_5 народилася ІНФОРМАЦІЯ_7 в сім`ї ОСОБА_4 та ОСОБА_6 , що вбачається з свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 .

Згідно з витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію шлюбу щодо підтвердження дошлюбного прізвища від 30.01.2024 року ОСОБА_5 після реєстрації шлюбу від 21 червня 2010 року з ОСОБА_7 змінила своє прізвище після реєстрації шлюбу з « ОСОБА_8 » на « ОСОБА_9 ».

Згідно з листа приватного нотаріуса Хустського районного нотаріального округу Шкарампота В`ячеслава Дмитровича від 18.01.2024 року №11/01-16 вбачається, що ОСОБА_1 усно звернулася до приватного нотаріуса Хустського районного нотаріального округу Шкарампота В.Д. щодо можливості отримання свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 . З наданих ОСОБА_1 до огляду документів було з`ясовано, що до складу спадкового майна входить нерухоме майно, яке знаходиться в АДРЕСА_1 , та яке належало ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 . Згідно з довідкою №131, виданої 18.01.2024 року Синевирською сільською радою Хустського району, на час смерті ОСОБА_3 з ним проживала та зареєстрована його дружина ОСОБА_2 , 1935 р.н. Згідно з довідкою №133, виданої 18.01.2024 року Синевирською сільською радою Хустського району, на час смерті ОСОБА_2 з нею не проживали та не були зареєстровані жодні особи. На підставі вищевикладеного, нотаріус роз`яснив ОСОБА_1 , що у зв`язку з тим, що протягом строку встановленого для прийняття спадщини після смерті спадкодавця ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , в тому числі спадщину, яку вона прийняла, але не оформила своїх спадкових прав після смерті свого чоловіка ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_1 не подала заяву про прийняття спадщини, то вона вважається такою, що пропустила строк для прийняття спадщини, у зв`язку з цим нотаріус рекомендував ОСОБА_1 звернутися до суду для поновлення строку для прийняття спадщини після смерті бабусі ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Спадкові справи за майном ОСОБА_2 не заводилися, свідоцтва про право на спадщину за її майном не видавалися, що підтверджується інформаційною довідкою зі Спадкового реєстру від 26.02.2024 року №75968056.

Згідно з інформаційною довідкою № 76349269 від 26.03.2024, видану приватним нотаріусом Шкарампота В.Д. ОСОБА_2 не складала заповітів /спадкових договорів.

Згідно з інформаційною довідкою № 76348206 від 26.03.2024, виданою приватним нотаріусом Шкарампота В.Д. після смерті ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 зареєстровано спадкову справу №71869773, яка заведена цим же нотаріусом.

Згідно з інформаційною довідкою № 76348253 від 26.03.2024 після смерті ОСОБА_3 (чоловік ОСОБА_2 ), який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину Спадковому реєстрі відсутні.

Мотиви, з яких виходить суд, застосування норм права, оцінка аргументів сторін

Частиною 1 статті 1269 Цивільного кодексу України передбачено: спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

Статтею 1270 ЦК України передбачено: для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Якщо виникнення у особи права на спадкування залежить від неприйняття спадщини або відмови від її прийняття іншими спадкоємцями, строк для прийняття нею спадщини встановлюється у три місяці з моменту неприйняття іншими спадкоємцями спадщини або відмови від її прийняття.

Якщо строк, що залишився, менший як три місяці, він продовжується до трьох місяців.

Згідно з частиною третьою статті 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Із встановлених судом обставин видно, що після смерті ОСОБА_2 , яка є бабусею позивачки, ніхто не подавав заяв про прийняття спадщини, спадкова справа не реєструвалась і свідоцтва про право на спадщину не видавались. Натомість позивачка подала заяву про прийняття спадщини за померлим батьком ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Орган місцевого самоврядування, по суті визнав позов і не надав жодної інформації щодо порушених спадкових правовідносин, яка б мала значення для констатації судового спору між спадкоємцями з приводу прийняття /не прийняття спадщини за померлою ОСОБА_2 .

Суд не встановив обставин, які давали підстави вважати, що задоволення позовних вимог за процедурою прийняття визнання позову суперечить інтересам сторін, третіх осіб або ж інтересам держави.

Отже, встановлені обставини та викладені обґрунтування дають підстави застосувати положення статті 200 ч.3, 206 ч.4 ЦПК України, тобто прийняти визнання позову відповідачем та задовольнити позовні вимоги.

Судових витрат до стягнення чи повернення не має і заяв та клопотань з цього приводу не подано.

Керуючись статтями 200 ч.3, 206 ч.4, 263-265, 268, 273 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Визнання позову відповідачем прийняти.

Позов задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , гр.України, мешканці АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_4 , додатковий строк для прийняття спадщини за померлою бабусею ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 в селі Синевирська Поляна Міжгірського (на даний час Хустського) району Закарпатської області, (актовий запис № 06 від 25.02.2014, здійснений в Синевирсько-Полянській сільській раді), - протягом одного місяця з дня набрання цим рішенням суду законної сили.

Копію рішення надіслати в Синевирську сільську раду, третій особі - приватному нотаріусу Шкарампота В.Д.

Апеляційну скаргу на рішення суду може бути подано безпосередньо в Закарпатський апеляційний суд або через Міжгірський районний суд Закарпатської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення набирає законної сили згідно з ст. 273 ЦПК України.

Повне рішення складено 08.04.2024.

Суддя: В. П. Кривка

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118188926
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1

Судовий реєстр по справі —302/177/24

Рішення від 08.04.2024

Цивільне

Міжгірський районний суд Закарпатської області

Кривка В. П.

Рішення від 08.04.2024

Цивільне

Міжгірський районний суд Закарпатської області

Кривка В. П.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Міжгірський районний суд Закарпатської області

Кривка В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні