Ухвала
від 02.04.2024 по справі 372/1744/24
ОБУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 372/1744/24

Провадження № 1-кс-439/24

ухвала

Іменем України

02 квітня 2024 року Слідчий суддя Обухівського районного суду Київської області ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у залі судових засідань Обухівського районного суду Київської області клопотання прокурора Обухівської окружної прокуратури Київської області ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до речей і документів,

В С Т А Н О В И В :

Прокурор Обухівської окружної прокуратури Київської області ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді Обухівського районного суду Київської області із клопотанням про надання тимчасового доступу до речей і документів.

На обґрунтування клопотання прокурор зазначив, що СВ Обухівського РУП ГУНП в Київській області за процесуального керівництва Обухівської окружної прокуратури Київської області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42024112340000034 від 13.02.2024 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

Нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва у вказаному кримінальному провадженні здійснюється Обухівською окружною прокуратурою Київської області.

Досудовим розслідуванням встановлено, що під час здійснення моніторингу публічних закупівель, проведених розпорядниками бюджетних коштів Ржищівської ОТГ Обухівського району Київської області , встановлено наступне. Ha авторизованому електронному майданчику інформаційно- телекомунікаційної системи публічних закупівель Prozorro , розміщені звіти про результати проведення закупівель техніки, обладнання та засобів на забезпечення потреб та благоустрою Ржищівської ОТГ .

Так, відповідно договору про закупівлю товарів № 28082023 від 28.08.2023 КП « Ржищівська служба благоустрою та ритуальних послуг » (Замовник) уклала вказаний договір із ТОВ « ТАД Констракшн Груп » (Постачальник) предметом якого є «Поставка Замовнику Ескаватора-навантажувача Hidromek HMK-102B, 2023 року виробництва». Сума договору становить 3 999 800 гривень в тому числі ПДВ 666 633 гривень.

Відповідно платіжної інструкції № 3 від 06.12.2023 КП « Ржищівська служба благоустрою та ритуальних послуг » здійснено оплату за вказаним договором на розрахунковий рахунок ТОВ « ТАД Констракшн Груп » в сумі 3 999 800 гривень.

Провівши аналіз ринку цін через мережу Інтернет встановлено, що вартість Ескаватора-навантажувача Hidromek HMK-102B, є значно завищеною у порівнянні з цінами на аналогічні товари, що продаються на території України.

Враховуючи викладене, у органу досудового розслідування є достатні підстави вважати, що службові КП « Ржищівська служба благоустрою та ритуальних послуг » придбали Ескаватор-навантажувач Hidromek HMK-102B за завищеною ціною, у зв`язку з чим здійснено незаконні та безпідставні виплати грошових коштів з місцевого бюджету, тобто вчинили розтрату бюджетних коштів, які були їм ввірені, в умовах воєнного стану.

На адресу ТОВ « ТАД Констракшн Груп » 14.02.2024 направлено запит з метою отримання відповідних документів щодо здійснення умов договору про закупівлю товарів № 28082023 від 28.08.2023 однак на даний час відповідь на адресу Обухівської окружної прокуратурою Київської області не надходило.

Таким чином, виникла необхідність у проведенні судових почеркознавчої, товарознавчої та економічної експертиз, з метою отримання відомостей про обставини, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні.

У зв`язку з викладеними, необхідно отримати оригінали документів, які перебувають у володінні товариства ТОВ « ТАД Констракшн Груп » (Код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , юридична адреса: м. Ірпінь, вул. Виговського, 1-Я офіс 37 ), а саме:

-договір про закупівлю товарів № 28082023 від 28.08.2023 та додатки до нього у повному обсязі;

-акт приймання передачі товару за договором про закупівлю товару № 28082023 від 28.08.2023;

-видаткові накладні за договором про закупівлю товару № 28082023 від 28.08.2023;

-платіжні доручення за договором про закупівлю № 28082023 від 28.08.2023;

-технічні характеристики товару за договором про закупівлю товару № 28082023 від 28.08.2023;

-відомості про вартість придбаного товару та комплектуючих (у т. ч. відомості про розмитнення товару тощо) за договором про закупівлю товару № 28082023 від 28.08.2023;

-сертифікати якості поставленого товару за договором про закупівлю товару № 28082023 від 28.08.2023

-інші документи, пов`язані з укладеним договором про закупівлю товару № 28082023 від 28.08.2023;

-особову справу у повному обсязі (рішення про призначення, копія паспорта громадянина України, реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП) біографічна довідка, послужний список (трудова книжка), довідка про відсутність судимості, відомості про освіту, контактний телефон тощо) щодо генерального директора ТОВ « ТАД Констракшн Груп » ОСОБА_4 ;

-статут ТОВ « ТАД Констракшн Груп » у всіх редакціях та інші нормативні акти, які регулюють діяльність товариства;

-посадові (функціональні) обов`язки генерального директора ТОВ « ТАД Констракшн Груп » ОСОБА_4 ;

-оригінали документів (накази, листи тощо) підписані генеральним директором ТОВ « ТАД Констракшн Груп » ОСОБА_4 за період часу з 28.08.2023 по 01.04.2024.

Вказані документи необхідні для завершення досудового розслідування та підтвердження обставин що підлягають доказуванню, а саме: причетності конкретних посадових осіб до вчинення кримінального правопорушення, а тому прокурор звернувся до суду з даним клопотанням.

Прокурор Обухівської окружної прокуратури Київської області ОСОБА_3 у судове засідання не з`явився, у поданому клопотанні просив розглядати його без його участі.

Розгляд клопотання відповідно до ч. 2 ст. 163 КПК України проводився за відсутності осіб, у віддані яких знаходяться документи, оскільки прокурором доведено наявність достатніх підстав вважати, що доступ до вказаної інформації та документів мають значення для швидкого, повного та неупередженого розслідування, а також наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення інформації.

Згідно норми ч. 4 ст. ст. 107 КПК України, у разі неприбуття у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи у разі, якщо відповідно до положень цього кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали клопотання, дійшов до наступного висновку.

Судом встановлено, що СВ Обухівського РУП ГУНП в Київській області за процесуального керівництва Обухівської окружної прокуратури Київської області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42024112340000034 від 13.02.2024 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

Відповідно до ст. 91 КПК України у кримінальному провадженні підлягають доказуванню подія кримінального правопорушення (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення кримінального правопорушення), винуватість обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, форма вини, мотив і мета вчинення кримінального правопорушення, вид і розмір шкоди, завданої кримінальним, а також розмір процесуальних витрат. Доказування полягає у збиранні, перевірці та оцінці доказів з метою встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження.

Також, відповідно до ст. 92 КПК України обов`язок доказування обставин, передбачених статтею 91 цього Кодексу, за винятком випадків, передбачених частиною другою цієї статті, покладається на слідчого, прокурора та, в установлених цим Кодексом випадках, - на потерпілого.

Згідно з вимогами п. 5 ч. 1 ст. 131 КПК України визначено, що одним із заходів забезпечення кримінального провадження є тимчасовий доступ до речей і документів. Порядок реалізації повноважень (правова процедура) слідчого (органу досудового розслідування) щодо витребування документів від підприємств, установ та організацій визначений главою 15 КПК України і здійснюється у формі отримання тимчасового доступу до речей і документів.

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом вилучити їх (здійснити їх виїмку). При цьому ч. 2 ст. 159 КПК України визначено, що тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Частиною першою статті 86 КПК України визначено, що доказ визнається допустимим, якщо він отриманий у порядку, встановленому цим Кодексом.

Відповідно до частини другої статті 86 КПК України недопустимий доказ не може бути використаний при прийнятті процесуальних рішень, на нього не може посилатися суд при ухваленні судового рішення.

За змістом рішення Конституційного Суду України № 12 рп/2011 від 20.10.2011, визнаватися допустимими і використовуватися як докази в кримінальній справі можуть тільки фактичні дані, одержані відповідно до вимог кримінально-процесуального законодавства. Перевірка доказів на їх допустимість є найважливішою гарантією забезпечення прав і свобод людини і громадянина в кримінальному процесі та ухвалення законного і справедливого рішення у справі.

Внесене прокурором клопотання відповідає вимогам ст. 160 КПК України, матеріалами клопотання, доведено достатність даних про здійснення досудового розслідування вказаного кримінального правопорушення, а також те, що документи, про тимчасовий доступ до яких з можливістю вилучення оригіналів просить надати прокурор, перебувають у володінні ТОВ « ТАД Констракшн Груп » (Код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , юридична адреса: м. Ірпінь, вул. Виговського, 1-Я, офіс 37 ), необхідні для перевірки обставин вчинення кримінального провадження, повного, всебічного та об`єктивного дослідження всіх обставин кримінального правопорушення, які підлягають дослідженню та доказуванню, іншим способом довести ці обставини неможливо, а отже клопотання прокурора є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 40, 131, 132, 159-160, 162 КПК України, суд,

У Х В А Л И В :

Клопотання прокурора Обухівської окружної прокуратури Київської області ОСОБА_3 , про надання тимчасового доступу до речей і документів, - задовольнити.

Надати прокурорам Обухівської окружної прокуратури Київської області, які входять до складу групи прокурорів: ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_3 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , а також слідчим Обухівського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Київській області, які входять до складу групи слідчих: ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , у кримінальному провадженні № 42024112340000034 від 13.02.2024 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України, тимчасовий доступ до речей та документів з можливістю вилучення їх оригіналів, які перебувають у володінні ТОВ « ТАД Констракшн Груп » (Код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , юридична адреса: м. Ірпінь, вул. Виговського, 1-Я офіс 37 ), а саме:

-договір про закупівлю товарів № 28082023 від 28.08.2023 та додатки до нього у повному обсязі;

-акт приймання передачі товару за договором про закупівлю товару № 28082023 від 28.08.2023;

-видаткові накладні за договором про закупівлю товару № 28082023 від 28.08.2023;

-платіжні доручення за договором про закупівлю № 28082023 від 28.08.2023;

-технічні характеристики товару за договором про закупівлю товару №28082023 від 28.08.2023;

-відомості про вартість придбаного товару та комплектуючих (у т. ч. відомості про розмитнення товару тощо) за договором про закупівлю товару №28082023 від 28.08.2023;

-сертифікати якості поставленого товару за договором про закупівлю товару № 28082023 від 28.08.2023

-інші документи, пов`язані з укладеним договором про закупівлю товару № 28082023 від 28.08.2023;

-особову справу у повному обсязі (рішення про призначення, копія паспорта громадянина України, реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП) біографічна довідка, послужний список (трудова книжка), довідка про відсутність судимості, відомості про освіту, контактний телефон тощо) щодо генерального директора ТОВ « ТАД Констракшн Груп » ОСОБА_4 ;

-статут ТОВ « ТАД Констракшн Груп » у всіх редакціях та інші нормативні акти, які регулюють діяльність товариства;

-посадові (функціональні) обов`язки генерального директора ТОВ « ТАД Констракшн Груп » ОСОБА_4 ;

-оригінали документів (накази, листи тощо) підписані генеральним директором ТОВ « ТАД Констракшн Груп » ОСОБА_4 за період часу з 28.08.2023 по 01.04.2024.

Строк дії ухвали визначити до 02 червня 2024 року.

Роз`яснити, що відповідно до ч. 1 ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала набирає законної сили з моменту оголошення, оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя : ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення02.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118189452
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання тимчасового доступу до речей і документів

Судовий реєстр по справі —372/1744/24

Ухвала від 02.04.2024

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Сташків Т. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні