Рішення
від 05.04.2024 по справі 381/274/24
ФАСТІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ФАСТІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД

КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

08500, м. Фастів, вул. Івана Ступака, 25, тел. (04565) 6-17-89, факс (04565) 6-16-76, email: inbox@fs.ko.court.gov.ua


2/381/461/24

381/274/24

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 квітня 2024 року Фастівський міськрайонний суд Київської області в складі:

головуючого судді Соловей Г.В.,

з участю секретаря Гапонюк І.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Фастів Київської області в порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін в судове засідання цивільну справу за позовом Комунального підприємства Фастівської міської ради «Фастівська житлово-експлуатаційна контора» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ:

15.01.2024 року позивач КП ФМР «Фастівська ЖЕК» звернулися до суду з позовною заявою до відповідачів ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про стягнення заборгованості, посилаючись на те, що рішенням Фастівської міської ради від 15.06.2007 року № 145 позивача визначено виконавцем послуг по утриманню будинків та прибудинкових територій у місті Фастів, а рішенням ВК Фастівської міської ради від 08.01.2019 року № 5 виконавцем послуг з вивезення побутових відходів на території міста Фастів. Утримання багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 ) здійснюється позивачем відповідно до рішення Фастівської міської ради від 15.06.2007 року № 145. Власниками жилих приміщень № 9-1, № 9-2 у будинку АДРЕСА_1 є відповідачі. Однак, останні уникають укладання в письмовій формі договору про надання житлово-комунальних послуг з утримання будинку і прибудинкової території, поводження з побутовими відходами. Вказані послуги відповідачі споживають, будь-яких претензій щродо кількості та якості послуг від них не надходило. У той же час, повну оплату за їх використання не здійснюють, що змушує позивача звернутись до суду з даним позовом.

Ухвалою Фастівського міськрайонного суду Київської області від 24.01.2024 року відкрито провадження у справі та призначено до розгляду в порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін в судове засідання.

В судове засідання представник позивача не з`явився, через канцелярію суду подали заяву в якій позовні вимоги підтримали, справу просили розглянути у відсутність їх представника.

В судове засідання відповідачі не з`явилися, повідомлялися вчасно та належним чином про час і місце розгляду справи, зокрема і шляхом розміщення оголошення про виклик до суду на офіційному сайті Фастівського міськрайонного суду Київської області, причини неявки суду не відомі, заяв чи клопотань про розгляд справи в їх відсутність до суду не надходило.

У встановлений строк відзиву на позовну заяву до суду не надійшло, а тому в силу ч. 8 ст. 178 ЦПК України, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

З урахуванням положеннь ст. 280 ЦПК України, суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши наявні в матеріалах справи письмові докази у їх сукупності, суд вважає встановленими наступні обставини та відповідні їм правовідносини.

Згідно ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюванних прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

У відповідності до п.3.1. Статуту Комунального підприємства Фастівської міської ради «Фастівська житлово-експлуатаційна контора», затвердженого рішенням міської ради №8-XLX-VII від 01.11.2018 року, основною метою діяльності підприємства є надання житлово-комунальних послуг, зокрема з утримання багатоквартирних будинків і споруд та прибудинкових територій.

На підставі рішення виконавчого комітету Фастівської міської ради Київської області від 15 червня 2007 року №145, Фастівську житлово-експлуатаційну контору визнано виконавцем послуг по утриманню будинків та прибудинкових територій.

Згідно рішення виконавчого комітету Фастівської міської ради Київської області від 08.01.2019 року №5, введено в дію рішення конкурсної комісії по організації та проведення конкурсу з визначення виконавця послуг з вивезення побутових відходів на території м. Фастова щодо визначення КП «Фастівська ЖЕК» переможцем конкурсу виконавцем таких послуг; вирішено заключити договір на 5 років.

Таким чином, виконавцем комунальних послуг по утриманню будинків та прибудинкових територій та вивезення побутових відходів на території м. Фастова є Комунальне підприємство Фастівської міської ради «Фастівська житлово-експлуатаційна контора».

Власниками кімнати № 9-1, АДРЕСА_2 є АДРЕСА_1 згідно інформації з Державного реєстру речових прав є ОСОБА_1 (1/3 частка), ОСОБА_2 (1/3 частка), ОСОБА_3 (1/3 частка), що підтверджується свідоцтвом про право на власності від 25.09.2019 року.

Рішенням Фастівської міської ради від 13.10.2022 року № 26-ХХVІІІ-VІІ, перейменовано вулицю «Ломоносова» на вулицю «Кримська». Рішенням Фастівської міської ради від 20.06.2023 року № 297-ХLІV-VІІІ, перейменовано вулицю «Кримська» на вулицю «Миколи Малашука».

Згідно довідки КП ФМР «Фастівська житлово-експлуатаційна контора» від 15.01.2024 року, відповідачі за вказаною адресою дійсно зареєстровані та проживають. Реєстрацію вказаних осіб за зазначеною адресою підтверджено також інформацією з виконавчого комітету Фастівської міської ради Київської області.

Загальна заборгованість відповідачів за спожиті послуги з утримання багатоквартирного будинку з прибудинковою територією та вивезення твердих побутових відходів складає 3232,73 грн, за період з 01 листопада 2022 року по 30 листопада 2023 року.

Згідно п. 5 ч.1 ст.1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», житлово-комунальні послуги - результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та/або перебування осіб у житлових і нежитлових приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил, що здійснюється на підставі відповідних договорів про надання житлово-комунальних послуг.

Відповідно до ч.1 ст.6 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», учасниками правовідносин у сфері надання житлово-комунальних послуг є:1) споживачі (індивідуальні та колективні);2) управитель;3) виконавці комунальних послуг.

Згідно із п.5) ч.2 ст.7 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», індивідуальний споживач зобов`язаний оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами.

Зміст положення частини четвертої статті 319ЦКУкраїни про те, що власність зобов`язує, яке має більш загальний характер, фактично розкривається через закріплений у наступній частині цієї статті принцип, що забороняє власникові використовувати право власності на шкоду правам, свободам та гідності громадян, інтересам суспільства, погіршувати екологічну ситуацію та природні якості землі.

Крім того, згідно зі ст. 322 ЦК України власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Співвласник відповідно до своєї частки у праві спільної часткової власності зобов`язаний брати участь у витратах на управління, утримання та збереження спільного майна, у сплаті податків, зборів (обов`язкових платежів), а також нести відповідальність перед третіми особами за зобов`язаннями, пов`язаними із спільним майном (ст. 360 ЦК України).

Згідно із ст. 509 ЦК України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов`язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Разом з тим, згідно зі ст. 525, 526 ЦК України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

За ч. 1 ст. 530 ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Таким чином, оскільки, відповідачі, як споживачі не здійснюють у повному обсязі оплату наданих житлово-комунальних послуг з утримання житлового будинку і прибудинкової території та вивезення побутових відходів, внаслідок чого мають відповідну заборгованість, суд приходить до висновку про необхідність стягнення із відповідачів на користь позивача суми заборгованості у відповідності до розміру належних їм часток на праві власності у квартирі, тобто по 1077,58 грн, з кожного.

Згідно з вимогами ст.81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Відповідно до ч. 1 ст. 57 ЦПК України доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування (ч. 1 ст. 58 ЦПК).

Збирання доказів у цивільних справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Суд має право збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи лише у випадках, коли це необхідно для захисту малолітніх чи неповнолітніх осіб або осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

Небажання відповідачів надавати докази, давало суду право при заочному розгляді справи обмежитися доказами, наданими позивачем, що повністю відповідає положенням ч.1 ст.280 ЦПК України.

Отже, оцінивши надані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на повному, всебічному і об`єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог і заперечень, суд дійшов висновку, що позовні вимоги є правомірними, обґрунтованими, а тому підлягають задоволенню.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Отже, з відповідачів необхідно стягнути судовий збір в розмірі в сумі 3028,00 грн.

Куруючись ст.4,11,12,13,76-81,89,265,268,280-282ЦПК України,на підставіст.16,319,322,360,509,525,526,530 ЦК України, Закону України «Про житлово-комунальні послуги», суд,

УХВАЛИВ:

Позов Комунального підприємства Фастівської міської ради «Фастівська житлово-експлуатаційна контора» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про стягнення заборгованості задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ідент.номер НОМЕР_1 , зареєстр.: АДРЕСА_3 , кімнати № 9-1, 9-2 на користь Комунального підприємства Фастівської міської ради «Фастівська житлово-експлуатаційна контора», код ЄДРПОУ 05447958, місцезнаходження: Київська область, м. Фастів, вул. Нова, 3 заборгованість в розмірі 1077,58 грн за оплату наданих в період з 01.11.2022 року по 30.11.2023 року житлово-комунальних послуг з утримання житлового будинку і прибудинкової території та вивезення побутових відходів.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстр.: АДРЕСА_3 , кімнати № 9-1, 9-2 на користь Комунального підприємства Фастівської міської ради «Фастівська житлово-експлуатаційна контора», код ЄДРПОУ 05447958, місцезнаходження: Київська область, м. Фастів, вул. Нова, 3 заборгованість в розмірі 1077,58 грн за оплату наданих в період з 01.11.2022 року по 30.11.2023 року житлово-комунальних послуг з утримання житлового будинку і прибудинкової території та вивезення побутових відходів.

Стягнути з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстр.: АДРЕСА_3 , кімнати № 9-1, 9-2 на користь Комунального підприємства Фастівської міської ради «Фастівська житлово-експлуатаційна контора», код ЄДРПОУ 05447958, місцезнаходження: Київська область, м. Фастів, вул. Нова, 3 заборгованість в розмірі 1077,58 грн за оплату наданих в період з 01.11.2022 року по 30.11.2023 року житлово-комунальних послуг з утримання житлового будинку і прибудинкової території та вивезення побутових відходів.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ідент.номер НОМЕР_1 , зареєстр.: АДРЕСА_3 , кімнати № 9-1, 9-2, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстр.: АДРЕСА_3 , кімнати № 9-1, 9-2, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстр.: АДРЕСА_3 , кімнати № 9-1, 9-2 на користь Комунального підприємства Фастівської міської ради «Фастівська житлово-експлуатаційна контора», код ЄДРПОУ 05447958, місцезнаходження: Київська область, м. Фастів, вул. Нова, 3 витрати зі сплати судового збору в розмірі 3028,00 грн.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Головуючий суддя Г.В.Соловей

Дата ухвалення рішення05.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118190077
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —381/274/24

Рішення від 05.04.2024

Цивільне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Соловей Г. В.

Ухвала від 24.01.2024

Цивільне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Соловей Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні