Рішення
від 05.04.2024 по справі 526/423/24
ГАДЯЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 526/423/24

Провадження № 2/526/577/2024

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 квітня 2024 року Гадяцький районний суд Полтавської області в складі

головуючої судді Максименко Л.В.

секретаря судових засідань Павленко Т.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження в м. Гадяч цивільну справу № 526/423/24 за позовом ОСОБА_1 до територіальної громади в особі Великобудищанської сільської ради, третя особа: приватний нотаріус Антонова Т. В. про визнання права власності на спадкове майно,

в с т а н о в и в:

02 лютого 2024 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до територіальної громади в особі Великобудищанської сільської ради, третя особа: приватний нотаріус Антонова Т. В. про визнання права власності на спадкове майно.

02лютого 2024 року ухвалою Гадяцького районного суду провадження у даній справі відкрито.

04 березня 2024 року ухвалою суду закрито підготовче провадження та справу призначено до розгляду по суті в судовому засіданні.

В судове засідання позивач та відповідач подали заяви, в яких визнали позов та фактичні обставини справи.

Приватний нотаріус Миргородського районного нотаріального округу Полтавської області Антонова Т. В. направила заяву, в якій просить справу розглянути без її участі, не заперечує щодо задоволення позовних вимог ОСОБА_1 .

Оскільки сторони направили до суду заяви про розгляд справи без їх участі, тому відповідно до ст. 247 ЦПК України фіксація судового процесу технічними засобами не здійснювалась.

Згідно з ч.4 ст.206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Суд, з`ясувавши позицію сторін, викладену в письмових заявах, дослідивши матеріали справи та наявні в матеріалах справи докази, надавши їм належну правову оцінку, вважає, що позов підлягає задоволенню.

Відповідно до положень статті 12 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Частиною 1 статті 13 ЦПК України встановлено, що суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Відповідно до положень ст. 1217 ЦК України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно з вимогами ч.3 ст. 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого ст. 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Частиною 1 ст. 1298 ЦК України встановлено, що свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцю після закінчення шести місяців з часу відкриття спадщини.

Частиною 1 ст. 1297 ЦК України передбачено, що спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину.

Судом встановлено та матеріалами справи підтверджується, що згідно договору купівлі-продажу від 16 березня 1962 року, посвідченого нотаріально виконкомом Веприцької сільської ради та зареєстрованого в Книзі для запису нотаріальних дій під №19, батько позивача ОСОБА_2 придбав будинок у с. Веприк, Гадяцького району, Полтавської області.

Також встановлено, що ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Веприк Гадяцького району, згідно свідоцтва про народження його матір`ю була ОСОБА_3 , батьком ОСОБА_2 .

ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. Гадяч померла ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть.

Згідно довідки про склад сім`ї Великобудищанської сільської ради №523 від 06.05.2021, у будинку по АДРЕСА_1 проживали ОСОБА_1 та його батько ОСОБА_2 .

ОСОБА_2 на підставі Державного акту на право власності на землю серії ІІІ- ПЛ №021239, зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю, належала земельна ділянка площею 0,41 га, з яких 0,15 га призначені для обслуговування житлового будинку та 0,26 га для ведення особистого підсобного господарства, які розташовані на території Веприцької сільської ради.

Земельній ділянці площею 0,1500 га присвоєно кадастровий номер: 5320482001:01:004:0524, призначення - для обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), адреса: АДРЕСА_1 , що підтверджено витягом з Державного земельного кадастру земельних ділянок.

Земельній ділянці площею 0,2669 га присвоєно кадастровий номер: 5320482001:01:004:0525, цільове призначення - для ведення особистого селянського господарства, адреса: АДРЕСА_1 , що підтверджено витягом з Державного земельного кадастру земельних ділянок.

ІНФОРМАЦІЯ_3 в с. Веприк помер ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть.

Згідно довідки Великобудищанської сільської ради №123 від 24.01.2024, у будинку по АДРЕСА_1 на день смерті ОСОБА_2 був зареєстрований його син ОСОБА_1 .

Відповідно до статті 86 ЦК Української РСР право власностіце врегульовані законом суспільні відносини щодо володіння, користування і розпорядження майном.

Судом встановлено, що спірний житловий будинок був придбаний ОСОБА_2 у 1962 році.

У 60 роки питання набуття права власності регулювались Указом Президії Верховної Ради СРСР від 26 серпня 1948 року «Про право громадян на купівлю і будівництво індивідуальних житлових будинків» і прийнятою відповідно до Указу від 26 серпня 1948 року постановою Ради Міністрів СРСР від 26 серпня 1948 року «Про порядок застосування Указу Президії Верховної Ради СРСР від 26 серпня 1948 року «Про право громадян на купівлю і будівництво індивідуальних житлових будинків», які, зокрема, визначали умови та правові наслідки будівництва.

Згідно зі ст.1 Указу від 26 серпня 1948 року кожен громадянин і кожна громадянка мали право купити або збудувати для себе на праві особистої власності жилий будинок на один або два поверхи з числом кімнат від однієї до п`яти як у місті, так і поза містом.

Отже, за Указом від 26 серпня 1948 року та Постановою від 26 серпня1948 року підставою виникнення у громадянина права власності на жилий будинок був сам факт придбання ним його з додержанням вимог цих актів законодавства.

Указ Президії Верховної Ради СРСР від 26 серпня 1948 року «Про право громадян на купівлю і будівництво індивідуальних житлових будинків» визнаний таким, що втратив чинність Указом Президії Верховної Ради СРСР від 22 лютого 1988 року № 8502-П.

Ці правові акти не пов`язували виникнення права власності на житловий будинок із проведенням його реєстрації.

Інструкція про порядок реєстрації будинків та домоволодінь у містах і селищах міського типу Української РСР була затверджена Міністерством комунального господарства Української РСР 31 січня 1966 року і не стосувалась домоволодінь, розташованих у сільській місцевості.

Отже, за Указом від 26 серпня 1948 року та Постановою від 26 серпня 1948 року підставою виникнення у громадянина права власності на жилий будинок був сам факт придбання ним його з додержанням вимог цих актів законодавства. Вказані вище правові акти не пов`язували виникнення права власності на житловий будинок із проведенням його реєстрації. Факт набуття права власності був пов`язаний з моментом його купівлі.

Таким чином, з моменту придбання громадянином у 1962 році житлового будинку цей громадянин набув статусу власника житлового будинку та згідно зі статтею 86 Цивільного кодексу Української РСР він набув право в межах, установлених законом, володіння, користування й розпорядження цим майном.

Виходячи з наведеного, суд приходить до висновку, що спірне домоволодіння є об`єктом спадщини, так як спадкодавець набув на нього право власності на підставі діючих на час його придбання та побудови нормативних актів.

Відповідно ст. 1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Згідно ч. 5 ст. 1268 ЦК України незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини, тобто позивачі мають право звернутись до суду з позовом про визнання права власності в порядку спадкування на житловий будинок та земельні ділянки.

З постанови приватного нотаріуса Миргородського районного нотаріального округу Полтавської області Антонової Т.В. вбачається, що до нотаріальної контори звернувся ОСОБА_1 з питанням оформлення спадкових прав на майно померлого ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_2 , однак позивачу відмовлено в оформленні спадщини після смерті батька в зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів на домоволодіння та земельні ділянки.

Відповідно даних технічного паспорту домоволодіння по АДРЕСА_1 складається з: житлового будинку позначеного на технічному паспорт літерою «А-1,а», гаража «Б», сараю «В», сараю «Г», літньої кухні «Д», погріба «Е», огорожі №1, колодязь №2. Вартість домоволодіння по АДРЕСА_1 становить 50 775грн.

Умовою для переходу в порядку спадкування права власності на об`єкти нерухомості, в тому числі житловий будинок, інші споруди, земельну ділянку є набуття спадкодавцем зазначеного права у встановленому законодавством України порядку.

Визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, що має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку.

Відповідно до п. 23 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30 травня 2008 року «Про судову практику у справах про спадкування» у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

В даному випадку відмова нотаріуса у видачі Свідоцтва про право на спадщину за законом у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів на ім`я спадкодавця і є тим винятковим випадком, який змусив позивача звертатися до суду.

Відповідно до ст. 328 ЦК України, право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до абз. 3 ч. 2 ст.331 ЦК, якщо право власності на нерухоме майно відповідно до закону підлягає державній реєстрації, право власності виникає з моменту державної реєстрації.

Відповідно до ч. 2 ст.3 Закону України від 1 липня 2004 року «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» права на нерухоме майно, які підлягають державній реєстрації відповідно до цього Закону, виникають з моменту такої реєстрації.

Відповідно до ч. 3 ст.3 зазначеного Закону права на нерухоме майно, що виникли до набрання чинності цим Законом, визнаються дійсними у разі відсутності їх державної реєстрації, передбаченої цим Законом, за таких умов: якщо реєстрація прав була проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення, або якщо на момент виникнення прав діяло законодавство, що не передбачало обов`язкової реєстрації таких прав.

Пунктом 9 частини 1 статті 27 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» від 01 липня 2004 року за № 1952-IV (зі змінами), встановлено, що державна реєстрація права власності та інших речових прав проводиться на підставі рішення суду, що набрало законної сили, щодо права власності та інших речових прав на нерухоме майно.

Згідно Постанови Верховної ради України №807 ІХ від 17.07.2020, у Полтавській області ліквідовано Гадяцький район та утворено Миргородський район (з адміністративним центром у місті Миргород) у складі територій Білоцерківської сільської, Великобагачанської селищної, Великобудищанської сільської, Великосорочинської сільської, Гадяцької міської, Гоголівської селищної, Заводської міської, Комишнянської селищної, Краснолуцької сільської, Лохвицької міської, Лютенської сільської, Миргородської міської, Петрівсько-Роменської сільської, Ромоданівської селищної, Сенчанської сільської, Сергіївської сільської, Шишацької селищної територіальних громад, затверджених Кабінетом Міністрів України. Таким чином Веприцька сілька рада ввійшла до складу Великобудищанської сільської територіальної громади.

За таких обставин суд вважає, що позовна заява підлягає задоволенню, так як судом встановлено, що спадкодавець за життя набув права власності на домоволодіння в установленому на той час законом порядку та на земельні ділянки, а також здобуто достатньо доказів, які підтверджують, що позивач ОСОБА_1 є спадкоємцем на майно після смерті батька.

Керуючись ст.ст. 16, 317, 321, 328, п.11 ч.1 ст. 346, 386, 392, 1216-1218, 1225, 1268, 1297 ЦК України, ст.ст. 12, 81, 263-265, 268, 273 ЦПК України, суд,

в и р і ш и в:

- позовну заяву ОСОБА_1 до територіальної громади в особі Великобудищанської сільської ради, третя особа: приватний нотаріус Антонова Т.В. про визнання права власності на спадкове майно - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на спадкове майно після померлого батька ОСОБА_2 , що складається з житлового будинку позначеного на технічному паспорт літерою «А-1,а», гаража «Б», сараю «В», сараю «Г», літньої кухні «Д», погріба «Е», огорожі №1, колодязь №2, присадибної земельної ділянки площею 0,1500 га, кадастровий номер: 5320482001:01:004:0524, призначеної для обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд і земельної ділянки площею 0,2669 га, кадастровий номер: 5320482001:01:004:0525, призначеної для ведення особистого селянського господарства, розташованих за адресою: АДРЕСА_1 .

Судові витрати покласти на позивача.

Рішення може бути оскаржене до Полтавського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного тексту рішення суду.

Повне найменування сторін:

Позивач ОСОБА_1 , місце проживання - АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податку НОМЕР_1 .

Відповідач територіальна громада в особі Великобудищанської сільської ради, місце знаходження: вул. Миру,1, с. Великі Будища, Миргородського району, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України - 04381855.

Третя особа - приватний нотаріус Миргородського районного нотаріального округу Полтавської області Антонова Т. В., місце знаходження: АДРЕСА_2 .

Головуюча: Л. В. Максименко

Дата ухвалення рішення05.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118190146
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —526/423/24

Рішення від 05.04.2024

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Максименко Л. В.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Максименко Л. В.

Ухвала від 02.02.2024

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Максименко Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні