Ухвала
від 08.04.2024 по справі 453/415/24
СКОЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ЄУНСС: 453/415/24

НП: 2/453/294/24

УХВАЛА

про прийняття позовної заяви до розгляду

та відкриття провадження у цивільній справі

08 квітня 2024 року місто Сколе

Суддя Сколівського районного суду Львівської області Микитин Володимир Ярославович, перевіривши матеріали позовної заяви Кредитної спілки «ВИГОДА», код у ЄДРПОУ: 20808253 (місцезнаходження юридичної особи: вул. Б. Хмельницького, 9/16, м. Стрий, Львівська область, 08400; адреса електронної пошти: vygoda.cu@gmail.com; електронний кабінет: наявний) до ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 (зареєстроване місце проживання фізичної особи: АДРЕСА_1 ; адреса електронної пошти: відсутня; електронний кабінет: відсутній) та до ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП: НОМЕР_2 (зареєстроване місце проживання фізичної особи: АДРЕСА_2 ; адреса електронної пошти: відсутня; електронний кабінет: відсутній) про дострокове стягнення кредиту та відсотків за користування кредитом, -

в с т а н о в и в:

Позивач КС «ВИГОДА», у порядку самопредставництва, котре здійснює директор філії КС «ВИГОДА» Васаган Н.В., скориставшись канцелярією, подав до Сколівського районного суду Львівської області позовну заяву, що була зареєстрована в діловодстві 13.03.2024 року за вх. № 1962, у котрій просить ухвалити рішення про стягнення на свою користь у солідарному порядку з відповідачів ОСОБА_1 та ОСОБА_2 7 796 грн. 78 коп. заборгованості за договором про споживчий кредит № 47705/Р/2 від 03.02.2023 року, з яких 6 534 грн. 61 коп. - основна сума боргу та 1 2 62 грн. 17 коп. - проценти за користування кредитом. Судові витрати у справі, котрі полягають у сплаті судового збору за пред`явлення до суду вищевказаної позовної заяви із однією вимогою майнового характеру, у розмірі 3 028 грн., позивач КС «ВИГОДА» при ухваленні рішення просить покласти на відповідача ОСОБА_1 та ОСОБА_2 у рівних частинах.

Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями Сколівського районного суду Львівської області від 13.03.2024 року головуючим суддею щодо розгляду вищевказаної позовної заяви визначено суддю Микитина В.Я. , справі присвоєно єдиний унікальний номер 453/415/24 та номер провадження 2/453/294/24.

Оскільки відповідачами у позовній заяві вказані фізичні особи, які не мають статусу підприємців, то суддею, на виконання вимог частин 6, 7 ст. 187 ЦПК України, вжито заходів для звернення до відповідного органу реєстрації місця перебування та місця проживання особи щодо надання інформації про зареєстроване місце проживання (перебування) таких фізичних осіб - відповідачів ОСОБА_1 та ОСОБА_2 ..

За відомостями відділу обліку та моніторингу інформації про реєстрацію місця проживання ГУ ДМС України у Львівській області, отриманими Сколівським районним судом Львівської області 26.03.2024 року, відповідач ОСОБА_1 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 , своєю чергою відповідачка ОСОБА_2 зареєстрована за адресою: АДРЕСА_4 .

Перевіривши матеріали вищевказаної позовної заяви, вбачається, що вона подана з додержанням вимог, викладених у статтях 175, 177 ЦПК України.

Справа в силу положень ст. 19 ЦПК України, підлягає розгляду у порядку цивільного судочинства.

Вищевказана позовна заява, виходячи з положень ч. 1 ст. 27 ЦПК України, підсудна Сколівському районному суду Львівської області, оскільки подана за зареєстрованим у встановленому порядку місцем проживання обох відповідачів, які не мають статусу підприємців, з дотриманням загальних правил підсудності. При цьому суддею враховано положення ст. 3-1 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (в редакції Закону № 2808-IX від 01.12.2022 року), за змістом котрої до набрання чинності Законом України щодо зміни системи місцевих судів на території України у зв`язку з утворенням (ліквідацією) районів відповідні місцеві суди продовжують здійснювати свої повноваження у межах територіальної юрисдикції, визначеної до набрання чинності Постановою Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів» від 17.07.2020 року № 807-IX, але не довше ніж один рік з дня припинення чи скасування воєнного стану на території України, введеного Указом Президента України від 24.02.2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженого Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24.02.2022 року № 2102-IX.

Позивач КС «ВИГОДА» сплатив судовий збір за подання вищевказаної позовної заяви у порядку та розмірі ставок, визначеними статтями 4, 6 Закону України «Про судовий збір».

Підстав для відмови у відкриті провадження у справі, передбачених ч. 1 ст. 186 ЦПК України, та для повернення вищевказаної позовної заяви, передбачених ч. 4 ст. 185 ЦПК України, не вбачається.

З урахуванням положень ст. 32 ЦПК України, слід прийняти вищевказану позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

Пунктом 4 ч. 2 ст. 187 ЦПК України передбачено, що при постановленні ухвали про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі суд вирішує питання, за якими правилами позовного провадження (загального чи спрощеного) буде розглядатись справа.

Відповідно до ч. 6 ст. 19 та ч. ч. 1-4 ст. 274 ЦПК України, розгляд справи належить здійснювати, як малозначної справи, у порядку спрощеного позовного провадження.

Відповідно до ч. 5 ст. 279 ЦПК України, суд розглядає справу у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться у судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Зважаючи на відсутність обмежень, встановлених у ч. 4 ст. 274 ЦПК України, для розгляду даної справи у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін, розгляд такої слід здійснювати без повідомлення (виклику) сторін.

За змістом ч. 13 ст. 7 ЦПК України, розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо цим Кодексом не передбачено повідомлення учасників справи. У такому випадку судове засідання не проводиться.

Беручи до уваги наведене, суд здійснює розгляд даної справи за правилами спрощеного позовного провадження за наявними в справі матеріалами без проведення судового засідання, оскільки характер спірних правовідносин та предмет доказування у справі на даний час свідчить про необхідність вирішення лише питань права, а згідно практики Європейського Суду з прав людини щодо гарантій публічного судового розгляду (рішення від 8 грудня 1983 року у справі «Axen v. Germany», заява № 8273/78; рішення від 25 квітня 2002 року у справі «Varela Assalino contre le Portugal», заява № 64336/01), у випадках, коли мають бути вирішені тільки питання права, то розгляд письмових заяв, на думку Європейського Суду з прав людини, є доцільнішим, ніж усні слухання.

Керуючись статтями 4, 13-14, 19, 23, 27, 32, 175, 177-180, 260-261, 274, 277, 353 ЦПК України, суддя, -

п о с т а н о в и в:

Прийняти до розгляду позовну Кредитної спілки «ВИГОДА» до ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про дострокове стягнення кредиту та відсотків за користування кредитом, та відкрити провадження у цивільній справі.

Розглянути дану справу у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін та без проведення судового засідання протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття у ній провадження, у приміщенні Сколівського районного суду Львівської області, що за адресою: вул. Д. Галицького, 8, м. Сколе, Стрийський район, Львівська область.

Запропонувати відповідачам ОСОБА_1 та ОСОБА_2 у п`ятнадцятиденний строк з дня вручення копії даної ухвали подати до суду відзив на позовну заяву, який має відповідати вимогам, встановленим ст. 178 ЦПК України. До відзиву на позовну заяву слід додати докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення зазначених відповідачів, якщо такі докази не надані позивачем Кредитною спілкою «ВИГОДА» та документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів зазначеному позивачеві. Роз`яснити відповідачам ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами. Повідомити відповідачів ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , що у випадку визнання ними позову у строк, встановлений судом для надання відзиву, вони можуть надіслати до суду заяви про визнання позовних вимог. Повідомити відповідачів ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про те, що, відповідно до ч. 1 ст. 193 ЦПК України, у строк для подання відзиву вони мають право пред`явити зустрічний позов.

Запропонувати позивачеві Кредитній спілці «ВИГОДА» у п`ятиденний строк з дня вручення йому відзиву на позов подати до суду відповідь на відзив, який має відповідати вимогам, встановленим ст. 179 ЦПК України. До відповіді на відзив слід додати докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються пояснення, аргументи і міркування щодо наведених відповідачами ОСОБА_1 та ОСОБА_2 у відзиві заперечень і мотиви їх визнання або відхилення, якщо такі докази не надані зазначеними позивачем чи відповідачами та документи, що підтверджують надіслання (надання) відповіді на відзив і доданих до неї доказів зазначеним відповідачам.

Запропонувати відповідачам ОСОБА_1 та ОСОБА_2 у п`ятиденний строк з дня вручення відповіді на відзив на позов подати до суду заперечення, які мають відповідати вимогам, встановленим у ст. 180 ЦПК України. До заперечень слід додати докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються пояснення, аргументи і міркування щодо наведених позивачем Кредитною спілкою «ВИГОДА» у відповіді на відзив заперечень і мотиви їх визнання або відхилення, якщо такі докази не надані зазначеними позивачем чи відповідачами та документи, що підтверджують надіслання (надання) відповіді на відзив і доданих до неї доказів позивачеві Кредитній спілці «ВИГОДА».

Копію цієї ухвали надіслати сторонам у справі. Крім того, відповідачам ОСОБА_1 та ОСОБА_2 слід надіслати також копію позовної заяви з копіями доданих до неї документів.

Крім того, сторони та інші часники справи можуть отримати інформацію щодо неї з допомогою сервісу Судової влади - за вебпосиланням: https://court.gov.ua/fair, чи з використанням засобів зв`язку Сколівського районного суду Львівської області (телефон приймальні судді Микитина Володимира Ярославовича: НОМЕР_3).

Звернути увагу сторін та інших учасників справи на положення ст. 14 ЦПК України про те, що Єдина судова інформаційно-комунікаційна система відповідно до закону забезпечує обмін документами (надсилання та отримання документів) в електронній формі між судами, між судом та учасниками судового процесу, між учасниками судового процесу, а також фіксування судового процесу і участь учасників судового процесу у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

З початком функціонування окремих підсистем (модулів) ЄСІТС та в силу положень частин 6 та 7 ст. 14 ЦПК України, адвокати, нотаріуси, приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, державні органи, органи місцевого самоврядування та суб`єкти господарювання державного та комунального секторів економіки реєструють офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі в добровільному порядку. Особам, які зареєстрували офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі, суд надсилає будь-які документи у справах, в яких такі особи беруть участь, виключно в електронній формі шляхом їх направлення на офіційні електронні адреси таких осіб, що не позбавляє їх права отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою.

Щодо реєстрації чи інших актуальних даних програмних продуктів судової системи України можна ознайомитися за вебпосиланням: https://wiki.court.gov.ua.

Ухвала судді, в силу положень ч. 2 ст. 261 та ч. 1 ст. 353 ЦПК України, набирає законної сили з моменту її підписання, оскарженню в апеляційному порядку окремо від рішення суду не підлягає. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Ухвала складена та підписана суддею без її проголошення 08 квітня 2024 року.

Суддя Володимир МИКИТИН

СудСколівський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118191193
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них страхування, з них позики, кредиту, банківського вкладу, з них

Судовий реєстр по справі —453/415/24

Рішення від 21.05.2024

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Микитин В. Я.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Микитин В. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні