Рішення
від 03.04.2024 по справі 950/747/24
ЛЕБЕДИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 950/747/24

Номер провадження 2-о/950/54/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м.Лебедин

03 квітня 2024 року Лебединський районний суд Сумської області

в складі: головуючого судді Чхайло О. В.,

при секретарі судового засідання Сивоконь А.І.

з участю: представника заявниці ОСОБА_1 , представників заінтересованої особи Кулябкіна І.С., Марченка Є.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Лебедині справу за заявою ОСОБА_2 про встановлення факту постійного проживання однією сім`єю без реєстрації шлюбу, заінтересована особа: Лебединська міська рада, -

В С Т А Н О В И В:

Заявниця, в собі свого представника, звернулася до суду із зазначеною заявою, в якій просить встановити факт її постійного проживання однією сім`єю з ОСОБА_3 без реєстрації шлюбу з травня 2006 р. і до дня смерті останнього ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ) по АДРЕСА_1 .

Свої вимоги ОСОБА_2 мотивує тим, що вона зареєстрована та проживає за вищевказаною адресою і з травня 2006 разом з нею однією сім`єю без реєстрації там проживав ОСОБА_3 , який ІНФОРМАЦІЯ_1 помер. Зі смертю останнього відкрилася спадщина, яку заявниця бажає прийняти, але так як шлюб між нею та ОСОБА_3 не був зареєстрований, то їй необхідно встановити факт спільного проживання разом зі спадкодавцем однією сім`єю без реєстрації шлюбу більше 5 років.

Представник заявниці в судовому засіданні заявлені вимоги підтримав повністю з мотивів, наведених в поданій до суду заяві.

Представники заінтересованої особи при ухваленні рішення покладаються на розсуд суду.

Свідки ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та ОСОБА_6 ,допитані всудовому засіданнікожен окремо,показали,що добрезнають заявницюта зналипомерлого ОСОБА_3 , який проживав з ОСОБА_2 разом, як її чоловік. Мешкали вони по АДРЕСА_1 близько 6-7 років, до часу смерті ОСОБА_3 .Після смертіостаннього заявницяпохоронила йогоза власнийрахунок.

Заслухавши представників осіб, які беруть участь у справі, покази свідків, дослідивши письмові докази, суд дійшов наступного висновку.

Судовим розглядом встановлено, що по АДРЕСА_1 зареєстрована й проживає ОСОБА_2 (а.с. 4).

Разом знею однієюсім`єю з травня 2006 року за вказаною адресою проживав ОСОБА_3 до дня своєї смерті, що мало місце 01.12.2013 (а.с. 7).

Зазначений факт в судовому засіданні підтвердили свідки ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , а також він доводиться довідкою депутата міської ради (а.с. 8) й іншими письмовими доказами (а.с. 9, 10, 11).

Зі смертю ОСОБА_3 відкрилася спадщина, до складу якої входять земельні ділянки для ведення сільськогосподарського товарного виробництва (а.с. 5, 6), які бажає оформити ОСОБА_2 в порядку спадкування за законом у четверту чергу.

Однак для цього їй необхідно встановити факт спільного проживання разом з ОСОБА_3 однією сім`єю без реєстрації шлюбу не менш як п`ять рокі до відкриття спадщини.

Згідно зч.2ст.293,ч.2ст.315ЦПК Українисуд розглядаєв порядкуокремого провадженнясправи про встановлення фактів, що мають юридичне значення. У судовому порядку можуть бути встановлені факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

При ухваленні рішення суд виходить з того, що викладені в заяві обставини знайшли своє підтвердження у судовому засіданні, так як стверджуються показами свідків та відповідними письмовими доказами, наявними в матеріалах справи. При цьому факт, який просить встановити заявниця, в ході судового розгляду не був оспорений та жодним чином не ставиться під сумнів з боку заінтересованої особи, представники якої при ухваленні рішення поклалися на розсуд суду.

Таким чином, виходячи із встановлених фактичних обставин справи, вимог чинного законодавства, суд дійшов висновку, що вимоги ОСОБА_2 підлягають задоволенню повністю.

Керуючись ст. ст. 2-5, 76-80, 258-259, 263-265, 293, 315 ЦПК України,

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_2 задовольнити.

Встановити факт постійного проживання однією сім`єю ОСОБА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 та ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Токарі м. Лебедин Сумської області, без реєстрації шлюбу з травня 2006 і до дня смерті останнього ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ) по АДРЕСА_1 .

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку до Сумського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя Олександр ЧХАЙЛО

Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118191563
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту постійного проживання однією сім`єю без реєстрації шлюбу, заінтересована особа: Лебединська міська рада

Судовий реєстр по справі —950/747/24

Рішення від 03.04.2024

Цивільне

Лебединський районний суд Сумської області

Чхайло О. В.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Лебединський районний суд Сумської області

Чхайло О. В.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Лебединський районний суд Сумської області

Чхайло О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні