Рішення
від 08.04.2024 по справі 754/2952/24
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Номер провадження 2-о/754/159/24

Справа №754/2952/24

РІШЕННЯ

Іменем України

08 квітня 2024 року Деснянський районний суд м. Києва в складі:

головуючого - судді - Скрипки О.І.

присяжних- Назаренко Т.А., Климчук Л.Б.,

при секретарі Моторенко К.О.,

за участю заявника ОСОБА_1 ,

представника заявника ОСОБА_2 ,

заінтересованої особи ОСОБА_3 ,

представника

заінтересованої особи- Ільєнко-Макаренко Ю.В.,

розглянувши у закритому судовому засіданні в м. Києві цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_3 , Служба у справах дітей та сім`ї Деснянської районної в м. Києві державної адміністрації, Деснянський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ), про усиновлення, суд,

В С Т А Н О В И В:

Заявник звернувся до суду з заявою про усиновлення.

Посилається в заяві на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 він уклав шлюб з матір"ю дитини ОСОБА_3 , яка мала сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Біологічний батько ОСОБА_4 - ОСОБА_5 згідно рішення Деснянського районного суду м. Києва від 21.11.2018 року №754/6625/18 позбавлений батьківських прав відносно свого сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . 02.02.2024 року його дружина ОСОБА_3 надала нотаріальну згоду на усиновлення її малолітнього сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Він бажає усиновити дитину, оскільки у них склались дуже гарні стосунки. Крім того, він піклується, турбується та створює всі належні умови для його розвитку, проживання та матеріального забезпечення. Виходячи з цього, просить задовольнити заяву.

В судовому засіданні заявник ОСОБА_1 заяву підтримав, просив задовольнити.

Заінтересована особа ОСОБА_3 в судовому засіданні заяву підтримала.

Представник заінтересованої особи - Служби у справах дітей та сім`ї Деснянської районної в м. Києві державної адміністрації Ільєнко-Макаренко Ю.В. в судовому засіданні заяву підтримала.

Представник заінтересованої особи - Деснянського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) в судове засідання не з`явився.

Заслухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку про задоволення заяви, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 перебувала в шлюбі з ОСОБА_5 , від якого ІНФОРМАЦІЯ_3 народила сина ОСОБА_4 .

Заочним рішенням Деснянського районного суду м. Києва від 21.11.2018 року позбавлено ОСОБА_5 батьківських прав відносно малолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Заявник ОСОБА_1 з 08.04.2023 року перебуває у шлюбі з ОСОБА_3 .

Дружина заявника разом з дитиною проживають з заявником усі разом як одна сім`я за адресою: АДРЕСА_1 , власником якої є мати дружини заявника ОСОБА_9 , яка офіційно надала свою згоду на те, щоб заявник з дружиною та сином проживали у її квартирі, піклуються та підтримують один одного. Заявник продовжує приймати безпосередню участь у вихованні ОСОБА_4 як свого рідного сина, піклується про його стан здоров`я, духовний та фізичний розвиток, дбає про матеріальне забезпечення.

На даний час заявник ОСОБА_1 працює на посаді водія в ТОВ «ЕПІЦЕНТР К», має стабільний заробіток, характеризується як трудолюбивий і товариський працівник, здоровий, не був засуджений, не має хвороб та будь-яких шкідливих звичок.

За станом здоров"я та матеріальним забезпеченням заявник може бути усиновителем.

Ці обставини стверджуються медичними сертифікатами, службовою характеристикою заступника начальника відділу ТОВ «ЕПІЦЕНТР К» від 16.01.2024 року № 1928/ТВ та довідкою від 17.01.2024 року №35/01 про його посаду та заробіток.

Біологічний батько ОСОБА_4 - ОСОБА_5 згідно рішення Деснянського районного суду м. Києва від 21.11.2018 року №754/6625/18 позбавлений батьківських прав відносно свого сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

ОСОБА_3 02.02.2024 року надала нотаріальну згоду на усиновлення її малолітнього сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Усиновлення ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , проводиться без його згоди, оскільки він за станом здоров`я не усвідомлює факту усиновлення відповідно до ст.218 СК України.

Згідно з висновком про стан здоров`я, фізичний та розумовий розвиток дитини, виданим 31.01.2024 року КНП «ЦПМСД №3» Деснянського району м. Києва, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , дитина з інвалідністю, має такий діагноз: F 84.0 - дитячий аутизм; F 80.1 - розлад експресивної мови; J 35.8 - інші хронічні запалення мигдалин та аденоїдів.

Відповідно до довідки №11, виданої 22.01.2024 року дошкільним навчальним закладом (ясла-садок) №301, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є вихованцем групи № 07 «Ромашка» з 20.01.2021 року.

З історією розвитку, станом здоров`я дитини, правовими наслідками усиновлення, зазначеними у статтях 232-242 СК України, ОСОБА_1 ознайомлений.

Згідно з висновком Деснянської районної в м. Києві державної адміністрації №102-752 від 15.02.2024 року за своїми моральними якостями і станом матеріального забезпечення заявник може бути усиновителем дитини, таке усиновлення є доцільним і відповідає інтересам дитини.

Стаття 207 Сімейного кодексу України визначає що усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, крім випадку, передбаченого статтею 282 цього Кодексу. Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Відповідно до ч. 1 ст. 208 СК України, усиновленою може бути дитина. Згідно ст. 6 СК України правовий статус дитини має особа до досягнення нею повноліття.

Згідно ст. 211 СК України усиновлювачем може бути дієздатна особа віком не молодша двадцяти одного року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини. Усиновлювачем може бути особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менш як на п`ятнадцять років. Різниця у віці між усиновлювачем та дитиною не може бути більшою ніж сорок п`ять років (ч.ч. 1, 2 ст. 211 СК України).

Відповідно до ст. 212 СК України, не можуть бути усиновлювачами особи, які: обмежені у дієздатності; визнані недієздатними; позбавлені батьківських прав, якщо ці права не були поновлені; були усиновлювачами (опікунами, піклувальниками, прийомними батьками, батьками-вихователями) іншої дитини, але усиновлення було скасовано або визнано недійсним (було припинено опіку, піклування чи діяльність прийомної сім`ї або дитячого будинку сімейного типу) з їхньої вини; перебувають на обліку або на лікуванні у психоневрологічному чи наркологічному диспансері; зловживають спиртними напоями або наркотичними засобами; не мають постійного місця проживання та постійного заробітку (доходу); страждають на хвороби, перелік яких затверджений центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров`я; є іноземцями, які не перебувають у шлюбі, крім випадків, коли іноземець є родичем дитини; були засуджені за злочини проти життя і здоров`я, волі, честі та гідності, статевої свободи та статевої недоторканості особи, проти громадської безпеки, громадського порядку та моральності, у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, а також за злочини, передбачені статтями 148, 150, 150-1, 164, 166, 167, 169, 181, 187, 324, 442 Кримінального кодексу України, або мають непогашену чи не зняту в установленому законом порядку судимість за вчинення інших злочинів; за станом здоров`я потребують постійного стороннього догляду; є особами без громадянства; перебувають у шлюбі з особою, яка відповідно до пунктів 3-6, 8 і 10 цієї статті не може бути усиновлювачем. Крім осіб, зазначених у частині першій цієї статті, не можуть бути усиновлювачами інші особи, інтереси яких суперечать інтересам дитини.

Згідно ст. 217 СК України усиновлення дитини здійснюється за вільною згодою її батьків.

Згода батьків на усиновлення дитини має бути безумовною. Угода про надання усиновлювачем плати за згоду на усиновлення дитини батькам, опікунам чи іншим особам, з якими вона проживає, є нікчемною. Згода батьків на усиновлення може бути дана ними лише після досягнення дитиною двомісячного віку. Якщо мати чи батько дитини є неповнолітніми, крім їхньої згоди на усиновлення потрібна згода їхніх батьків. Письмова згода матері на усиновлення засвідчується нотаріусом. Мати, батько дитини мають право відкликати свою згоду на усиновлення до набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

Статтею 218 СК України передбачено, що для усиновлення дитини потрібна її згода, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловити. Згода дитини на її усиновлення дається у формі, яка відповідає її вікові та стану здоров`я. Дитина має бути проінформована про правові наслідки усиновлення. Усиновлення провадиться без згоди дитини, якщо вона у зв`язку з віком або станом здоров`я не усвідомлює факту усиновлення. Згода дитини на усиновлення не потрібна, якщо вона проживає в сім`ї усиновлювачів і вважає їх своїми батьками.

Відповідно до ч. 1 ст. 220 СК України на усиновлення дитини одним із подружжя потрібна письмова згода другого з подружжя, засвідчена нотаріально.

У відповідності зі ст. 223 СК України особа, яка бажає усиновити дитину, подає до суду заяву про усиновлення. Подання такої заяви через представника не допускається. Заява про усиновлення може бути відкликана до набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

Відповідно до ст. 224 СК України суд, постановляючи рішення про усиновлення дитини, враховує обставини, що мають істотне значення, зокрема: стан здоров`я та матеріальне становище особи, яка бажає усиновити дитину, її сімейний стан та умови проживання, ставлення до виховання дитини; мотиви, на підставі яких особа бажає усиновити дитину; мотиви того, чому другий із подружжя не бажає бути усиновлювачем, якщо лише один із подружжя подав заяву про усиновлення; взаємовідповідність особи, яка бажає усиновити дитину, та дитини, а також те, як довго ця особа опікується вже дитиною; особу дитини та стан її здоров`я; ставлення дитини до особи, яка бажає її усиновити.

При дотриманні всіх умов, встановлених цим Кодексом, здатності особи, яка бажає усиновити дитину, забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини суд постановляє рішення, яким оголошує цю особу усиновлювачем дитини.

Згідно ст. 225 СК України усиновлення вважається здійсненим у день набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

На підставі вищевикладеного суд вважає, що заявник виконав всі умови, встановлені законодавством для усиновлення, він має здібності особи, яка бажає усиновити дитину, може забезпечити стабільні та гармонічні умови для життя дитини, тому є всі підстави для задоволення заяви в повному обсязі.

У відповідності з ч. 1 ст. 229 СК України особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини або повнолітньої особи. Якщо усиновлюється дитина, яка досягла семи років, то для запису усиновлювача матір`ю, батьком потрібна згода дитини, крім випадку, передбаченого частиною четвертою статті 218 цього Кодексу. Суд задовольняє таку заяву усиновлювача у рішенні про усиновлення, якщо це відповідає інтересам дитини.

Згідно ч. 2, 3, 4 ст. 231 СК України якщо усиновлювач записується батьком дитини, відповідно змінюється по батькові дитини. Якщо усиновлюється повнолітня особа, її прізвище, ім`я та по батькові можуть бути змінені у зв`язку з усиновленням за заявою усиновлювача та усиновленої особи. Про зміни, передбачені у цій статті, суд зазначає у рішенні про усиновлення.

Відповідно до ст. 233 СК України, на підставі рішення суду про усиновлення в актовий запис про народження дитини або повнолітньої особи, складений органами державної реєстрації актів цивільного стану України, орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни і видає нове Свідоцтво про народження з урахуванням цих змін.

Таким чином, аналізуючи викладені обставини в їх сукупності, враховуючи найвищі інтереси дитини, з метою забезпечення хлопчика сімейним вихованням, належним рівнем життя, необхідним для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку, суд приходить до висновку про необхідність задоволення заяви ОСОБА_1 про усиновлення ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Керуючись ст.ст. 207, 211, 213, 231, 233 СК України, ст.ст.3, 4, 14, 76-81, 89, 258, 259, 263-265, 273, 310-314 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1 - задовольнити.

Усиновити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженцем м. Києва, громадянином України, паспорт серії НОМЕР_2 , виданий Солом`янським РУ ГУ МВС України в місті Києві 07 грудня 2004 року, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Зобов`язати Деснянський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) внести зміни до актового запису про народження №1894 від 30.08.2016 року, складеного Деснянським районним у місті Києві відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у місті Києві на ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , а саме змінити по батькові дитини з « ОСОБА_4 » на « ІНФОРМАЦІЯ_5 », прізвище дитини, власне ім`я залишити без змін, дату народження та місце народження залишити без змін; записати батьком дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженця м. Києва, громадянина України, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_2 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Київського апеляційного суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя:

Присяжні:

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118192310
СудочинствоЦивільне
Сутьусиновлення, суд

Судовий реєстр по справі —754/2952/24

Рішення від 08.04.2024

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Скрипка О. І.

Рішення від 08.04.2024

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Скрипка О. І.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Скрипка О. І.

Ухвала від 01.03.2024

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Скрипка О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні