Ухвала
від 21.03.2024 по справі 760/6243/24
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №760/6243/24 1-кс/760/3186/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 березня 2024 року слідчий суддя Солом`янського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві скаргу ОСОБА_3 на бездіяльність уповноваженої особи Територіального управління БЕБ у Київській області в порядку статті 303 КПК України щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР,

В С Т А Н О В И В:

15 березня 2024 року до Солом`янського районного суду м. Києва надійшла вказана скарга.

У поданій скарзі ОСОБА_3 просить зобов`язати уповноважених осіб Територіального управління БЕБ у Київській області внести відомості про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати досудове розслідування.

Скарга мотивована тим, що 17 січня 2024 року засобами поштового зв`язку ним направлено заяву про вчинення кримінального правопорушення за вих. № 55/01/401-нд до Бюро економічної безпеки України. Листом Бюро економічної безпеки України від 12 лютого 2024 року № 11/4.6/3208-24 йому було повідомлено, що вищевказану заяву надіслано до Територіального управління БЕБ у Київській області для розгляду та надання відповіді в установлений законодавством строк. У свою чергу, листом Територіального управління БЕБ у Київській області № 23.9/25/3/877-24 було повідомлено, що в ході розгляду вказаної заяви встановлено наявність інформації щодо ризиків вчинення кримінальних правопорушень, у зв`язку з чим, управлінню аналізу інформації та управлінню ризиками Територіального управління БЕБ у Київській області направлено запит з метою створення аналітичного продукту. З наданих відповідей вбачається, що відомості про вчинення кримінального правопорушення за заявою ОСОБА_3 не були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Таким чином, у порядку встановленому статтею 214 КПК України, відомості за його заявою про кримінальне правопорушення внесені не були, така бездіяльність уповноважених осіб Територіального управління БЕБ у Київській області не відповідає приписам норм кримінального процесуального законодавства України.

Особа, яка подала скаргу, ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, про дату, час і місце судового засідання повідомлявся належним чином, однак 20 березня 2024 року подав до суду заяву про розгляд скарги в його відсутність, в якій зазначив, що вимоги скарги підтримує у повному обсязі.

Уповноважена особа Територіального управління БЕБ у Київській області в судове засідання не з`явилася, про дату, час і місце судового засідання повідомлялася належним чином.

У зв`язку з неявкою в судове засідання особи, яка подала скаргу та уповноваженої особи Територіального управління БЕБ у Київській області, відповідно до частини четвертої статті 107 КПК України, фіксація за допомогою технічних засобів під час розгляду скарги слідчим суддею не здійснювалась.

Згідно з частиною третьою статті 306 КПК України відсутність слідчого, дізнавача чи прокурора не є перешкодою для розгляду скарги.

Статтею 26 КПК України передбачено, що сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та спосіб, передбачених цим Кодексом.

Зважаючи на ці положення закону та враховуючи принцип диспозитивності, суд вважає за можливим прийняти рішення по суті скарги у відсутність осіб, які не з`явились, на підставі наданих доказів.

Вивчивши скаргу та дослідивши додані до неї матеріали, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Згідно з частиною першою статті 24 КПК України кожному гарантується право на оскарження процесуальних рішень, дій чи бездіяльності суду, слідчого судді, прокурора, слідчого в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Порядок оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів досудового розслідування чи прокурора під час досудового розслідування чітко визначено та регламентовано Главою 26 Кримінального процесуального кодексу України.

Положеннями частини першої статті 303 КПК України визначено вичерпний перелік рішень, дій чи бездіяльності слідчого або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування.

Відповідно до пункту першого частини першої статті 303 КПК України на досудовому провадженні можуть бути оскаржені бездіяльність слідчого, дізнавача, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами статті 169 цього Кодексу, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов`язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, володільцем тимчасово вилученого майна, іншою особою, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування.

Судом встановлено, що 17 червня 2024 року ОСОБА_3 , засобами поштового зв`язку, направив до Бюро економічної безпеки України заяву про вчинення кримінального № 55/01/401-нд від 17 січня 2024 року.

Листом Бюро економічної безпеки України повідомлено заявнику, що вищевказану заяву надіслано листом БЕБ від 23 січня 2024 року № 11/6/4.6/1706-24 до Територіального управління БЕБ у Київській області для розгляду та надання відповіді у встановлений законодавством строк.

У свою чергу, Листом Територіального управління БЕБ у Київській області від 02 лютого 2024 року за № 23.9/25/3/877-24 повідомлено, що в ході розгляду заяви ОСОБА_3 від 17 січня 2024 року № 55/01/401-нд встановлено наявність інформації щодо ризиків вчинення кримінальних правопорушень, у зв`язку з чим, управлінню аналізу інформації та управлінню ризиками Територіального управління БЕБ у Київській області направлено запит з метою створення аналітичного продукту.

Разом з тим, станом на день розгляду скарги, 21 березня 2024 року, відомості про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою ОСОБА_3 від 17 січня 2024 року № 55/01/401-нд не внесені.

Відповідно до частини першої, четвертої статті 214 КПК України слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування, а дізнавач - керівником органу дізнання, а в разі відсутності підрозділу дізнання - керівником органу досудового розслідування.

Слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Зі змісту цих норм, обов`язок прийняти та зареєструвати заяву або повідомлення про кримінальні правопорушення покладено на слідчого, прокурора та інших службових осіб, що уповноважені на їх прийняття, в даному випадку службових осіб Територіального управління БЕБ у Київській області, уповноважених на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається, незалежно від того, чи відносяться розслідування фактів про повідомлені кримінальні правопорушення до територіальної юрисдикції або процесуальної компетенції органу, до якого надійшла заява чи повідомлення.

Закон не покладає на заявника обов`язок з достовірністю наводити у заяві чи повідомленні про кримінальне правопорушення усі елементи складу злочину, достатньо даних про об`єктивні ознаки злочину.

Слідчий суддя зазначає, що предметом судового розгляду є оскарження бездіяльності службової особи щодо невиконання вимог статті 214 КПК України, а не обставини, зокрема чи містить заява, повідомлення про кримінальне правопорушення склад злочину та не досліджує докази про наявність в діяннях особи складу кримінального правопорушення.

Як встановлено, в заяві ОСОБА_3 від 17 січня 2024 року № 55/01/401-нд викладені обставини, які на думку заявника, свідчать про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 212 КК України. У той же час, наявність або відсутність події кримінального правопорушення та складу злочину в діях особи може бути встановлено лише в ході проведення досудового розслідування.

Таким чином, уповноважена особа Територіального управління БЕБ у Київській області не вчинила обов`язкових дій, які передбачені статтею 214 КПК України, а саме, не внесла відомості за заявою ОСОБА_3 від 17 січня 2024 року № 55/01/401-нд про вчинення кримінального правопорушення протягом 24 годин до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

З огляду на вищевикладене, скарга підлягає задоволенню.

Крім наведено, заявник просить поновити строк на оскарження бездіяльності уповноваженої особи Територіального управління БЕБ у Київській області, оскільки службовими особами БЕБ України та Територіального управління БЕБ у Київській області не було повідомлено протягом наступного дня після отримання заяви про вчинення кримінального правопорушення про результат її розгляду, тому вважав, що відомості внесені у відповідності до чинного законодавства. Після отримання 12 лютого 2024 року та 13 лютого 2024 року листів БЕБ України та Територіального управління БЕБ у Київській області, з яких стало відомо, що відомості за його заявою внесені не були. Після чого, ним 19 лютого 2024 року було подано скаргу до Солом`янського районного суду міста Києва на бездіяльність уповноважених осіб органу досудового розслідування, яку ухвалою слідчого судді від 26 лютого 2024 року було повернуто заявнику. Вказану ухвалу ним було отримано 12 березня 2024 року. Враховуючи викладене, у скаржника була відсутня технічна можливість подання скарги у передбачені КПК України процесуальні строки, тому просить поновити йому строк на звернення з вказаною скаргою, звертаючи увагу, що вона була ним подана на наступний день після отримання ухвали, що свідчить про його зацікавленість у захисті його прав.

Згідно з положеннями частини першої статті 304 КПК України скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача чи прокурора, передбачені частиною першою статті 303 цього Кодексу, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Якщо рішення слідчого, дізнавача чи прокурора оформлюється постановою, строк подання скарги починається з дня отримання особою її копії.

Відповідно до частини першої статті 117 КПК України пропущений із поважних причин строк повинен бути поновлений за клопотанням заінтересованої особи ухвалою слідчого судді, суду.

Враховуючи доводи заявника щодо причин пропуску строку на звернення з даною скаргою, слідчий суддя вважає за необхідне визнати поважними причини пропуску строку та поновити заявнику строк звернення зі скаргою до слідчого судді.

На підставі викладеного та керуючись статтями 24, 36, 214, 303, 304, 306, 307, 309 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Визнати поважними причини пропуску строку на оскарження бездіяльності, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, та поновити строк звернення зі скаргою до суду.

Скаргу задовольнити.

Зобов`язати уповноважену особу Територіального управління БЕБ у Київській області невідкладно внести у встановленому законом порядку до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вчинення кримінального правопорушення, що викладені у заяві ОСОБА_3 від 17 січня 2024 року № 55/01/40?нд, про що письмово повідомити заявника.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.03.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118192877
СудочинствоКримінальне
Сутькримінальне правопорушення до ЄРДР

Судовий реєстр по справі —760/6243/24

Ухвала від 21.03.2024

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Ішуніна Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні