Рішення
від 08.04.2024 по справі 947/6385/24
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ

справа № 947/6385/24

провадження № 2/947/2369/24

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08.04.2024 року м. Одеса

Київський районний суд м. Одеси в складі:

головуючого - судді Літвінової І.А.,

секретар суду помічник судді Романенко С.В. (за дорученням головуючого на підставі ч. 3 ст. 66 ЦПК України),

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу № 947/6385/24 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа ПрАТ СК «Інтер-Поліс» про стягнення матеріальної шкоди, заподіяної внаслідок дорожньо-транспортної пригоди,

ВСТАНОВИВ:

20 лютого 2024 року позивач ОСОБА_1 звернувся до Київського районного суду м. Одеси з позовною заявою до ОСОБА_2 , третя особа ПрАТ СК «Інтер-Поліс» та просить ухвалити рішення про стягнення з відповідача ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , на свою користь заподіяної в наслідок дорожньо-транспортної пригоди матеріальної шкоди, в розмірі 181592 (ста вісімдесят однієї тисячі п`ятисот дев`яноста двох) гривень 00 копійок.

В обґрунтування позову посилається на те, що 22 вересня 2023 року сталася дорожньо-транспортна пригода за участю автомобіля, який належить на праві приватної власності ОСОБА_1 та автомобілем під керуванням ОСОБА_2 . Внаслідок ДТП у відношенні ОСОБА_2 складено протокол про адміністративне правопорушення та постановою Київського районного суду м. Одеси ОСОБА_2 визнано винним у скоєнні адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 124 КУпАП. Крім цього, під час скоєння ДТП ОСОБА_2 знаходився в стані алкогольного сп`яніння, що відображено в протоколі про адміністративне правопорушення та постанові Київського районного суду м. Одеси по справі № 947/31796/23. ОСОБА_2 визнано винним у скоєнні адміністративного правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП.

З метою встановлення розміру матеріального збитку, отриманого внаслідок ДТП позивачем замовлено незалежне експертне дослідження з визначення вартості відновлювального ремонту транспортного засобу. Вартість матеріального збитку складає 301 592 гривень.

Як зазначив позивач, при зверненні до ПрА-Т «Інтер-Поліс» позивачу було повідомлено, що різниця у вартості ремонту та страхових виплатах полягає в тому, що при розрахунку виплати враховується коефіцієнт фізичного зносу автомобіля, а при здійсненні ремонту деталі міняються на нові, а отже і різниця у витратах підлягає стягненню саме з відповідача, як безпосереднього винуватця дорожньо-транспортної пригоди. ПрАТ «Інтер-Поліс» сплачено позивачу в порядку страхового відшкодування 120 000 грн. З метою відшкодування залишку матеріальної шкоди позивач звернувся до суду із відповідним позовом.

Згідно з автоматизованою системою документообігу цивільну справу розподілено судді Літвіновій І.А.

Провадження у цивільній справі № 947/6385/24 відкрито ухвалою судді від 28.02.2024 року. Розгляд справи призначено проводити в порядку спрощеного позовного провадження.

Враховуючи положення статей 280,281ЦПКУкраїни судом постановлено ухвалу про проведення заочного розгляду справи за наявними у ній матеріалами.

В ході розгляду справи судом встановлено, що згідно свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_2 позивач ОСОБА_1 є власником автомобілю JEEP CHEROKEE, 2014 року випуску, д.н.з. НОМЕР_3 .

12.09.2023 року о 19:13 год., в м. Одеса по вул. Ільфа і Петрова, біля будинку № 2, водій ОСОБА_2 , керуючи автомобілем марки «ТОУОТА», номерний знак НОМЕР_4 , здійснив поворот ліворуч з вул. Ільфа і Петрова в сторону вул. Левітана у такий спосіб, що при виїзді опинився на смузі зустрічного руху, в результаті чого допустив зіткнення з автомобілем марки JEEP CHEROKEE, д.н.з. НОМЕР_3 , який перебував без руху, зупинившись на червоний сигнал світлофору.

В результаті дорожньо-транспортної події транспортні засоби отримали механічні пошкодження, а ОСОБА_2 , порушивши п. 10.5 «Правил дорожнього руху» України, був притягнутий до відповідальності за ст. 124 КУпАП, шляхом накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафу у розмірі 850 гривень.

Вказані обставини встановлені постановою судді Київського районного суду м. Одеси Іванчука В.М. від 16 жовтня 2023 року по справі № 947/31244/23.

Крім того, постановою Київського районного суду м. Одеси від 12 грудня 2023 року по справі № 947/31796/23 ОСОБА_2 визнано винним у скоєнні адміністративного правопорушення, передбаченого статтею ч. 1 ст. 130 КУпАП та накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу у сумі 17 000 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами строком на один рік.

За приписами частини четвертої ст. 82 Цивільного процесуального кодексу України обставини, встановлені рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

Частиною шостою цієї ж статті визначено, що вирок суду в кримінальному провадженні, ухвала про закриття кримінального провадження і звільнення особи від кримінальної відповідальності або постанова суду у справі про адміністративне правопорушення, які набрали законної сили, є обов`язковими для суду, що розглядає справу про правові наслідки дій чи бездіяльності особи, стосовно якої ухвалений вирок, ухвала або постанова суду, лише в питанні, чи мали місце ці дії (бездіяльність) та чи вчинені вони цією особою.

Вище встановленими обставинами підтверджується завдання механічних пошкоджень автомобілю JEEP CHEROKEE, д.н.з. НОМЕР_3 , з вини ОСОБА_2 .

Задля встановлення розміру матеріального збитку, отриманого внаслідок ДТП, позивачем було замовлено незалежне експертне дослідження з визначення вартості відновлювального ремонту транспортного засобу JEEPCHEROKEE,д.н.з. НОМЕР_3 , у судового експерта ОСОБА_3 (свідоцтво № 65-21/П від 16 листопада 2021 року, видане на підставі рішення Центральної експертно-кваліфікаційної комісії при Міністерстві юстиції України).

Згідно з висновком експерта № 0610Д/23 від 06 жовтня 2023 року вартість матеріального збитку, спричиненого власнику колісного транспортного засобу JEEP CHEROKEE, д.н.з. НОМЕР_3 , пошкодженого внаслідок ДТП 22 вересня 2023 року, становить 470957 грн. Ринкова вартість колісного транспортного засобу JEEP CHEROKEE, д.н.з. НОМЕР_3 , пошкодженого внаслідок ДТП на дату проведення оцінки (у пошкодженому стані), становить 169365 грн.

Полісом № 215094655 страхової компанії ПрАТ СК «Інтер-Поліс» цивільно-правова відповідальність власника автомобілю TOYOTA COROLLA, д.н.з. НОМЕР_4 , встановлена у розмірі ліміту відшкодування за шкоду майну в 160 000 грн.

На виконання умов договору страхування ПрАТ СК «Інтер-Поліс» здійснило страхове відшкодування на користь ОСОБА_1 , в сумі 120 000,00 грн., що підтверджується копією виписки з рахунку позивача.

Відповідно до ст. З Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності здійснюється з метою забезпечення відшкодування шкоди, заподіяної життю, здоров`ю та/або майну потерпілих внаслідок дорожньо-транспортної пригоди та захисту майнових інтересів страхувальників.

Згідно зі статтею 35 цього Закону для отримання страхового відшкодування потерпілий чи інша особа, яка має право на отримання відшкодування, протягом 30 днів з дня подання повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду подає страховику (у випадках, передбачених статтею 41 цього Закону, - МТСБУ) заяву про страхове відшкодування.

За приписами п. 36.2 ст. 36 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» страховик (МТСБУ) протягом 15 днів з дня узгодження ним розміру страхового відшкодування з особою, яка має право на отримання відшкодування, за наявності документів, зазначених у статті 35 цього Закону, повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду, але не пізніш як через 90 днів з дня отримання заяви про страхове відшкодування зобов`язаний: у разі визнання ним вимог заявника обґрунтованими - прийняти рішення про здійснення страхового відшкодування (регламентної виплати) та виплатити його. Страховик має право здійснювати виплати без проведення експертизи (у тому числі шляхом перерахування коштів особам, які надають послуги з ремонту пошкодженого майна), якщо за результатами проведеного ним огляду пошкодженого майна страховик і потерпілий досягли згоди про розмір та спосіб здійснення страхового відшкодування і не наполягають на проведенні оцінки, експертизи пошкодженого майна.

Відповідно до ст. 30 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» транспортний засіб вважається фізично знищеним, якщо його ремонт є технічно неможливим чи економічно необґрунтованим. Ремонт вважається економічно необґрунтованим, якщо передбачені згідно з аварійним сертифікатом (рапортом), звітом (актом) чи висновком про оцінку, виконаним аварійним комісаром, оцінювачем або експертом відповідно до законодавства, витрати на відновлювальний ремонт транспортного засобу перевищують вартість транспортного засобу до дорожньо-транспортної пригоди. Якщо транспортний засіб вважається знищеним, його власнику відшкодовується різниця між вартістю транспортного засобу до та після дорожньо-транспортної пригоди, а також витрати на евакуацію транспортного засобу з місця дорожньо-транспортної пригоди.

Положеннями статті 1166 Цивільного кодексу України встановлено, що майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Відповідно до статті 1188 Цивільного кодексу України шкода, завдана внаслідок взаємодії кількох джерел підвищеної небезпеки, відшкодовується на загальних підставах, а саме: 1) шкода, завдана одній особі з вини іншої особи, відшкодовується винною особою; 2) за наявності вини лише особи, якій завдано шкоди, вона їй не відшкодовується; 3) за наявності вини всіх осіб, діяльністю яких було завдано шкоди, розмір відшкодування визначається у відповідній частці залежно від обставин, що мають істотне значення.

Порядок відшкодування шкоди особою, яка застрахувала свою відповідальність, визначений ст. 1194 ЦК України, згідно з якою особа, яка застрахувала свою цивільну відповідальність, у разі недостатності страхової виплати (страхового відшкодування) для повного відшкодування завданої нею шкоди зобов`язана сплатити потерпілому різницю між фактичним розміром шкоди і страховою виплатою (страховим відшкодуванням).

За наслідками розгляду справи суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог ОСОБА_1 до відповідача до ОСОБА_2 повністю.

Пунктом 1 частини 2 ст. 141 ЦПК України передбачено, що судові витрати, пов`язані з розглядом справи у разі задоволення позову покладаються на відповідача.

З відповідача на користь позивача підлягає стягненню судовий збір у сумі 1 816,00 грн.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 1166, 1188, 1194 ЦК України, Законом України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», ст.ст. 76- 81, 263-265, 268 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 (РНОКПП: НОМЕР_1 ; адресафактичного проживання: АДРЕСА_1 )до ОСОБА_2 (РНОКПП: НОМЕР_1 ; адреса з позову: АДРЕСА_2 ), третя особа ПрАТ СК «Інтер-Поліс» (код ЄДРПОУ: 19350062; адреса: 01033, м. Київ, вул. Володимирівська, 69) про стягненняматеріальної шкоди,заподіяної внаслідокдорожньо-транспортноїпригоди задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ; РНОКПП: НОМЕР_1 ) на користь ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ; РНОКПП: НОМЕР_5 ) заподіяну матеріальну шкоду внаслідок дорожньо-транспортної пригоди в розмірі 181592 (сто вісімдесят однієї тисячи п`ятисот дев`яносто двох) гривень 00 копійок.

Стягнути з ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ; РНОКПП: НОМЕР_1 ) на користь ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ; РНОКПП: НОМЕР_5 ) витрати зі сплати судового збору у сумі 1816 (однієї тисячі вісімсот шістнадцяти) гривень 00 копійок.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його складення.

Днем складення заочного рішення є 08 квітня 2024 року.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд, якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Заява про перегляд заочного рішення повинна бути подана у письмовій формі та відповідати вимогам, встановленим статтею 285 ЦПК України.

Суддя: ЛітвіноваІ.А.

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118193313
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення матеріальної шкоди, заподіяної внаслідок дорожньо-транспортної пригоди

Судовий реєстр по справі —947/6385/24

Рішення від 08.04.2024

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Літвінова І. А.

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Літвінова І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні