Ухвала
від 08.04.2024 по справі 513/478/24
САРАТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 513/478/24

Провадження № 2-о/513/65/24

Саратський районний суд Одеської області

У Х В А Л А

про призначення судового розгляду

08 квітня 2024 року суддя Саратського районного суду Одеської області Миргород В.С., розглянувши заяву ОСОБА_1 в особі представника адвоката Манової Інни Миколаївни, заінтересована особа: Саратська селищна рада Білгород-Дністровського району Одеської області про встановлення факту спільного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, -

В С Т А Н О В И В:

Заяву подано з додержанням вимог, викладених у статтях 189, 293, 315, 318 ЦПК України, судовий збір сплачено.

Підстави для залишення заяви без руху, її повернення, відмови у відкритті провадження відсутні.

Згідно з ч. 1 статті 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

У пункті 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року №5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» судам роз`яснено, що суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, якщо, зокрема, згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян, встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Відповідно до ч.1 ст.293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно з п.5 ч.2 ст.293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, якщо: згідно із законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав; чинне законодавство не передбачає іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; установлення такого факту не пов`язується з подальшим вирішенням спору про право.

Таким чином, юридичні факти можуть бути встановлені лише для захисту, виникнення, зміни або припинення особистих чи майнових прав самого заявника.

Характерною ознакою категорії справ окремого провадження є відсутність у них спору про право і метою яких є встановлення юридичного факту або стану, при цьому в порядку окремого провадження може вирішуватися спір про факт, але не спір про право цивільне. Аналогічна правова позиція викладена в Постанові Верховного Суду від 15 квітня 2020 року у справі № 302/991/19.

Таким чином, відповідно до норм чинного ЦПК України, дана справа розглядається у порядку окремого провадження.

Справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб.

Крім того, заявником заявлено клопотання про витребування у приватного нотаріуса Білгород-Дністровського районного нотаріального округу Одеської області Сулакова І.І. належним чином засвідченої копії спадкової справи № 50/2024 до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , у зв`язку з тим, що не має можливості самостійно надати суду доказ, та викликати для допиту в якості свідків ОСОБА_3 та ОСОБА_4 на підтвердження факту її проживання разом із матір`ю на день відкриття спадщини, оскільки останні знають їх сім`ю особисто.

В силу ст. 76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно з вимогами ст. 84 ЦПК України особи, учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Постановою приватного нотаріуса Білгород-Дністровського районного нотаріального округу Одеської області Сулакова І.І. від 07 березня 2024 року заявнику відмовлено у вчиненні нотаріальної дії видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті матері ОСОБА_2 , у зв`язку з пропуском шестимісячного строку для подання заяви про прийняття спадщини та ненадання документів, які б стверджували факт її спільного проживанні зі спадкодавцем.

Оскільки невжиття заходів щодо витребування доказів перешкоджає повно та всебічно з`ясувати обставини справи, на які заявник посилається як на підставу своїх заявлених вимог, вважаю за необхідне задовольнити вказане клопотання заявника про витребування доказів.

Вивчивши клопотання заявника про виклик свідків, які можуть підтвердити заявлені нею вимоги, а саме факт проживання її разом із матір`ю на день відкриття спадщини, вважаю, що його обґрунтованим та таким, що підлягає до задоволення,

Керуючись ст. ст. 30, 84, 293, 315, 318, 352-354 ЦПК України, суддя

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Саратська селищна рада Білгород-Дністровського району Одеської області про встановлення факту спільного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини - прийняти до розгляду та відкрити провадження у вказаній справі.

Розгляд справи проводити в порядку окремого провадження.

Призначити судове засідання у приміщенні Саратського районного суду Одеської області (68200, Одеська область, Білгород-Дністровський район, смт Сарата, вул. Крістіана Вернера, буд. 105) на 29 квітня 2024 року на 09 годину 00 хвилин.

Про день, час та місце розгляду справи повідомити учасників процесу та направити їм копію ухвали про відкриття провадження.

Направити заінтересованій особі копію заяви з копіями доданих до неї документів та запропонувати подати у строк до початку розгляду справи письмові заперечення проти заяви та докази, якими вони обґрунтовуються.

Клопотання заявника про витребування доказів задовільнити. Витребувати у приватного нотаріуса Білгород-Дністровського районного нотаріального округу Одеської області Сулакова І.І. належним чином засвідчену копію спадкової справи № 50/2024 да майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2

Задовільнити клопотання заявника та викликати у судове засідання для допиту в якості свідків: ОСОБА_3 ; ОСОБА_4 .

Відповідно до ч.3, 4 ст.294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб.

Копію ухвали про відкриття провадження у справі разом з копією заяви та копіями доданих до неї матеріалів надіслати сторонам.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Інформацію щодо справи можна також отримати на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: http://st.od.court.gov.ua.

Суддя В. С. Миргород

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118194236
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту спільного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини

Судовий реєстр по справі —513/478/24

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Саратський районний суд Одеської області

Миргород В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні