Ухвала
від 03.04.2024 по справі 761/1780/22
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/1780/22

Провадження № 6/761/507/2024

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 квітня 2024 року Шевченківський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді Сіромашенко Н.В.,

при секретарі: Дем`янчук С.Р.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщені суду м. Києва заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова Компанія «Кредит-Капітал», заінтересовані особи: Публічне акціонерне товариство «Всеукраїнський акціонерний банк», ОСОБА_1 , Жашківський відділ державної виконавчої служби в Уманському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) про заміну стягувача у виконавчому провадженні,

В С Т А Н О В И В

У січні 2024 р. ТОВ «ФК «Кредит-Капітал» звернулось до Шевченківського районного суду м. Києва з заявою про заміну стягувача у виконавчому провадженні.

Свою заяву заявник обґрунтовує тим, що у Жашківському відділі державної виконавчої служби в Уманському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) перебуває виконавче провадження НОМЕР_2, яке відкрите на підставі виконавчого документа №2-н-3857, виданого Шевченківським районним судом м. Києва. На сьогоднішній день виконавче провадження НОМЕР_2 відкрито, рішення суду не виконано.

27.03.2018 р. між ПАТ «Всеукраїнський акціонерний банк» та ТОВ «ФК «Кредит-Капітал» укладено Договір про відступлення прав вимоги №6797, за яким право вимоги щодо з ОСОБА_1 кредитним договором №400043030 від 05.03.2008 перейшло до ТОВ «ФК «Кредит-Капітал».

Таким чином, відбулася заміна кредитора у зобов`язанні, а тому виникає необхідність у процесуальному правонаступництві та заміні стягувача у виконавчому провадженні, відкритому у зв`язку з виконання судового наказу суду по справі ПАТ «Всеукраїнський акціонерний банк» про видачу судового наказу на стягнення з ОСОБА_1 заборгованості за кредитним договором.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 11.01.2024 матеріали позовної заяви передані на розгляд судді Сіромашенко Н.В.

Ухвалою суду від 22.01.2024 прийнято заяву до розгляду та призначено до розгляду у відкрите судове засідання.

У судове засідання заявник та заінтересовані особи не з`явилися, про день та час розгляду заяви повідомлялись належним чином, представник заявника в заяві просив провести розгляд справи без його участі, заінтересовані особи про причини неявки суду не повідомили, проте, їх неявка не є перешкодою для вирішення даного питання.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що заява підлягає задоволенню з таких підстав.

Як вбачається з матеріалів справи, що 02.03.2009 Шевченківським районним судом м. Києва видано судовий наказ на стягнення з ОСОБА_1 на користь ПАТ «Всеукраїнський Акціонерний Банк «ВіЕйБі» заборгованості у розмірі 10 486,57 грн..

Постановою старшого державного виконавця відділу державної виконавчої служби Жашківського районного управління юстиції Сліпенком С.І. в Уманському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) від 14.02.2015 відкрито виконавче провадження ВП НОМЕР_2.

27.03.2018 р. між ПАТ «Всеукраїнський акціонерний банк» та ТОВ «ФК «Кредит-Капітал» укладено Договір про відступлення прав вимоги №6797, за яким право вимоги щодо з ОСОБА_1 кредитним договором №400043030 від 05.03.2008 перейшло до ТОВ «ФК «Кредит-Капітал».

Відповідно до ст.512 ч. п.1 ЦК України, кредитор у зобов`язанні може бути замінений іншою особою внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги).

Відповідно до ст.514 ч.1 ЦК України до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

У разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив (абз. 1 ч. 5 ст. 15 Закону України «Про виконавче провадження»).

Відповідно до положень ст. 442 ЦПК України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. Суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб. Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Верховний Суд України у своїй постанові від 20.11.2013 року у справі №6-122цс13 висловив правову позицію, що виходячи зі змісту статей 512, 514 ЦК України, ст. 378 ЦПК України, ст. 8 Закону України "Про виконавче провадження" заміна кредитора у зобов`язанні можлива з підстав відступлення вимоги (цесія), правонаступництва (смерть фізичної особи, припинення юридичної особи) тощо й до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, у тому числі бути стороною виконавчого провадження шляхом подання ним та розгляду судом заяви про заміну стягувача.

З правових висновків Великої палати ВC, викладених у постанові від 3.11.2020 у справі №916/617/17, вбачається, що на стадії виконавчого провадження як на завершальній стадії судового провадження можлива заміна сторони виконавчого провадження правонаступником за наявності відкритого виконавчого провадження. З огляду на відсутність відкритого виконавчого провадження заміна відповідної сторони виконавчого провадження правонаступником є неможливою. Відповідно до відкриття виконавчого провадження можливою є заміна боржника або стягувача у виконавчому документі.

Отже, оскільки в судовому засіданні встановлено, що відбулась заміна стягувача, беручи до уваги наявність відкритого виконавчого провадження, суд вважає за необхідне замінити стягувача у виконавчому провадженні, відкритому у зв`язку з виконанням судового наказу виданого Шевченківським районним судом м. Києва від 02.03.2009 року, а саме: з Публічне акціонерне товариство «Всеукраїнський акціонерний банк» на його правонаступника ТОВ «ФК «Кредит-Капітал».

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 512, 514 ЦК України, ст. 442 ЦПК України, ст. 15 Закону України «Про виконавче провадження», суд, -

П О С Т А Н О В И В

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова Компанія «Кредит-Капітал», заінтересовані особи: Публічне акціонерне товариство «Всеукраїнський акціонерний банк», ОСОБА_1 , Жашківський відділ державної виконавчої служби в Уманському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) про заміну стягувача у виконавчому провадженні,- задовольнити.

Замінити стягувача з Публічне акціонерне товариство «Всеукраїнський акціонерний банк» (код ЄДРПОУ 19017842, адреса: 04119, м. Київ, вул. Дегтярівська, 27Т) на Товариство з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія «Кредит-Капітал» (код ЄДРПОУ 35234236, адреса місцезнаходження 79000, м. Львів, вул. Смаль-Стоцького, буд. 1 корпус 28, 3-й корпус), як на правонаступника за правом грошової вимоги у виконавчому провадженні на примусове виконання судового наказу виданого Шевченківським районним судом м. Києва від 02.03.2009 про стягнення суми заборгованості у розмірі 10 486,57 грн. з боржника ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ).

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги до або через Шевченківський районний суд м.Києва протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо у судовому засіданні було проголошено лише вступну і резолютивну частину ухвали суду або у разі розгляду (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, цей строк обчислюється з дня складання повного тексту вказаного судового рішення.

Суддя: Н.В. Сіромашенко

Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118194368
СудочинствоЦивільне
Сутьзаміну стягувача у виконавчому провадженні

Судовий реєстр по справі —761/1780/22

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Сіромашенко Н. В.

Ухвала від 22.01.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Сіромашенко Н. В.

Ухвала від 14.12.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Притула Н. Г.

Ухвала від 14.09.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Притула Н. Г.

Ухвала від 11.08.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Притула Н. Г.

Ухвала від 13.07.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Макаренко І. О.

Ухвала від 01.06.2022

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Саадулаєв А. І.

Ухвала від 18.01.2022

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Саадулаєв А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні