Ухвала
від 08.04.2024 по справі 523/5576/24
СУВОРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 523/5576/24

Провадження №2/523/3372/24

У Х В А Л А

"08" квітня 2024 р. м. Одеса

Суддя Суворовського районного суду м. Одеси Мурманова І.М., розглянувши позовну заяву та додані до неї документи ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 ) до Суворовського відділу державної виконавчої служби у місті Одесі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) (код ЄДРПОУ: 41405290, місце знаходження: м. Одеса, вул. Перша Сортувальна, буд. 36-Г) про зняття арешту з майна, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до Суворовського районного суду м. Одеси із позовною заявою до Суворовського відділу державної виконавчої служби у місті Одесі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) про зняття арешту з майна. В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що звернувшись до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини після смерті батька, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 отримав роз`яснення, що все нерухоме майно, яке належало померлому перебуває під арештом. Позивач зазначає, що звернувшись до Суворовського відділу державної виконавчої служби у місті Одесі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) він отримав відомості, що на виконанні у відділі перебувало виконавче провадження ВП № 26807133 з примусового виконання судового наказу виданого Суворовським районним судом м. Одеси 2-н-3244/2009 від 03.02.2010 року про стягнення з ОСОБА_2 заборгованості у розмірі: 2721, 71 грн. в рамках якого було винесено постанову про арешт майна та заборону його відчуження. Позивач зазначає, що отримав виписку від ТОВ «Інфокс» в особі філії «Інфоксводоканал» щодо відсутності заборгованості за адресою: АДРЕСА_1 .

На підставі викладеного позивач просить: зняти арешт з нерухомого майна, яке належало ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , накладеного в рамках ВП № 26807133 з примусового виконання судового наказу виданого Суворовським районним судом м. Одеси 2-н-3244/2009 від 03.02.2010 року.

Після надходження цивільної справи, суддю визначено автоматизованою системою документообігу суду, відповідно до ст.ст. 14, 33 ЦПК України.

Ознайомившись з позовом та документами доданими до нього, суддя дійшов висновку, що позовна заява підлягає залишенню без руху з наступних підстав.

Відповідно до ст. 76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці данівстановлюються такимизасобами: 1)письмовими,речовими іелектронними доказами; 2)висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Згідно з ч.ч.5,6 ст. 177 ЦПК України, позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Частиною 2 ст. 83 ЦПК України передбачено, що позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви.

Відповідно дост.84ЦПК України,учасник справи,у разінеможливості самостійнонадати докази,вправі податиклопотання провитребування доказівсудом. У клопотанніповинно бутизазначено,крім іншого:який доказвитребовується та вжиті особою, яка подає клопотання, заходи для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу.

Зі змісту позовної заяви вбачається, що предметом позовних вимог є зняття арешту з нерухомого майна, що належало померлому ОСОБА_2 .

З даногоприводу судзазначає,що відповіднодо положенняч.1ст.30ЦПК України-позови,що виникаютьіз приводунерухомого майна,пред`являються замісцезнаходженням майнаабо основноїйого частини.Якщо пов`язаніміж собоюпозовні вимогипред`явлені одночаснощодо декількохоб`єктів нерухомогомайна,спір розглядаєтьсяза місцезнаходженнямоб`єкта,вартість якогоє найвищою.Згідно ч.2 цієї норми Закону - позови про зняття арешту з майна пред`являються за місцезнаходженням цього майна або основної його частини.

З даного приводу слід зазначити, що позивачем до позовної заяви не надано доказів щодо місця знаходження нерухомого майна належного померлому, зокрема Повного витягу з державного реєстру прав власності на нерухоме майно, згідно якого можливо встановити наявність/відсутність даних щодо накладення арешту та оголошення заборони його відчуження.

Крім іншого, суд вважає за доцільне звернути увагу позивача щодо кола осіб визначених у позові про зняття арешту.

Згідно з ч. 1 ст.42 та ч. 1 ст.48 ЦПК України у справах позовного провадження учасниками справи є сторони, треті особи. Сторонами в цивільному процесі є позивач і відповідач.

Велика Палата Верховного Суду неодноразово наголошувала на тому, що відповідачем у справах за позовами про звільнення майна з-під арешту є боржник або особа, в інтересах якої накладено арешт на майно у виконавчих провадженнях, оскільки задоволення такого позову може безпосередньо вплинути на права та законні інтереси сторін спірних правовідносин щодо такого майна (постанови від 26 листопада 2019 року у справі № 905/386/18, від 05 травня 2020 року у справі № 554/8004/16, від 07 квітня 2021 року у справі № 174/474/17).

Відповідно до Постанови Пленуму ВСС України з розгляду цивільних і кримінальних справ «Про судову практику в справах про зняття арешту з майна» від 03.06.2016 № 5 позов про зняття арешту з майна може бути пред`явлений власником, а також особою, яка володіє на підставі закону чи договору або іншій законній підставі майном, що не належить боржнику (речове право на чуже майно). Відповідачами в справі є боржник, особа, в інтересах якої накладено арешт на майно, а в окремих випадках - особа, якій передано майно, якщо воно було реалізоване. Як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, має бути залучено відповідний орган державної виконавчої служби, а також відповідний орган доходів і зборів, банк та іншу фінансову установу, які у випадках, передбачених законом, виконують судові рішення.

Суддею зауважується, що в тексті позовної заяви позивач посилається на наявність відповіді від ТОВ «Інфокс» в особі філії «Інфоксводоканал» щодо відсутності заборгованості за адресою: АДРЕСА_1 , що свідчить про те, що арешт на нерухоме майна було накладено в інтересах ТОВ «Інфокс» в особі філії «Інфоксводоканал».

Враховуючи що позивачем до позовної заяви в супереч вимог ст. 76, 177 ЦПК України не надано вищезазначених доказів, а оскільки, без наявності даних доказів/відомостей вирішити питання про відкриття провадження у справі неможливо, суддя вважає за необхідне позовну заяву залишити без руху та надати позивачу строк для усунення зазначених недоліків. Також, в порушення вимог ст.ст. 42, 48 ЦПК України позивачем не визначено належне коло учасників судового процесу.

Вищевикладене не дає можливість суду зробити висновок про належне оформлення позовної заяви у відповідності до ст.175, 177 ЦПК України.

Згідно з ч. 1 ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Відповідно до ч. 3 ст. 185 ЦПК України, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Керуючись ст. ст.175, 177, 185, 187, 260, 261 ЦПК України, суддя

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Суворовського відділу державної виконавчої служби у місті Одесі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) про зняття арешту з майна - залишити без руху.

Встановити позивачу строк для усунення недоліків, який не перевищує десять днів з дня вручення йому копії ухвали про залишення позовної заяви без руху, з урахуванням вимог викладених в ухвалі суду, а саме:

- надати суду документи, докази та/або відомості на підтвердження вимог передбачених ст. 30 ЦПК України.

- вирішити питання (надати позовну заяву) з зазначенням належного кола учасників судового процесу, в порядку передбаченому діючим законодавством.

Якщо позивач не усуне недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачу.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя:

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118194667
СудочинствоЦивільне
Сутьзняття арешту з майна

Судовий реєстр по справі —523/5576/24

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Мурманова І. М.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Мурманова І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні