Рішення
від 08.04.2024 по справі 689/820/24
ЯРМОЛИНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Ярмолинецький районний суд Хмельницької області

Справа № 689/820/24

Провадження № 2-о/689/158/24

РІШЕННЯ

Іменем України

08 квітня 2024 року смт. Ярмолинці

Ярмолинецький районний суд Хмельницької області у складі: головуючого - судді Мазурчака В.М., присяжних: Кушніра В.Ф. та Мігаль А.Л.,

за участю:

секретаря судового засідання Войт Л.М.,

прокурора ОСОБА_1 ,

представника психіатричного закладу Данилюк І.Г.,

представника органу опіки та піклування

Ярмолинецької селищної ради Лиса Б.Б.,

особи, щодо якої подано заяву ОСОБА_2 ,

та її представника - адвоката Гандзьошина М.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Ярмолинці в режимі відеоконференції цивільну справу за заявою психіатричного закладу Комунального некомерційного підприємства «Хмельницький обласний заклад з надання психіатричної допомоги» Хмельницької обласної ради про примусову госпіталізацію до закладу з надання психіатричної допомоги відносно ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жительки АДРЕСА_1 ,

встановив:

Представник Комунального некомерційного підприємства «Хмельницький обласний заклад з надання психіатричної допомоги» Хмельницької обласної ради (далі КНП «ХОЗЗНПД» ХОР) звернувся до суду із заявою про примусову госпіталізацію ОСОБА_2 . Заява вмотивована тим, пацієнтка страждає на параноїдну шизофренію, безперервного типу перебігу зі стабільним параноїчним дефектом, внаслідок чого вона становить небезпеку для себе та оточуючих.

Представник психіатричного закладу у судовому засіданні заяву підтримав та зазначив, що у ОСОБА_2 діагностовано захворювання у вигляді параноїдної шизофренії, безперервного типу перебігу зі стабільним параноїчним дефектом. У такому стані вона не може надати усвідомленої згоди на госпіталізацію.

ОСОБА_2 в судовому засіданні не змогла усвідомлено надати згоду на лікування.

Прокурор не заперечує проти задоволення заяви про госпіталізацію хворого.

Представник органу опіки та піклування Ярмолинецької селищної ради не заперечує проти задоволення заяви про госпіталізацію хворого.

Представник особи, відносно якої винесена заява, не заперечує стосовно задоволення заяви про госпіталізацію хворого.

Заслухавши пояснення, дослідивши матеріали справи, суд вважає заяву такою, що підлягає задоволенню.

Відповідно до частини першої статті 13 Закону України "Про психіатричну допомогу" особа госпіталізується до психіатричного закладу добровільно - на її прохання або за її усвідомленою згодою. Особа віком до 14 років (малолітня особа) госпіталізується до психіатричного закладу на прохання або за згодою її батьків чи іншого законного представника. Особа, визнана у встановленому законом порядку недієздатною, госпіталізується до психіатричного закладу на прохання або за згодою її опікуна. У разі незгоди одного із батьків або відсутності батьків чи законного представника госпіталізація неповнолітнього до психіатричного закладу проводиться за рішенням (згодою) органу опіки та піклування, яке може бути оскаржено до суду. Згода на госпіталізацію фіксується у медичній документації за підписом особи або її законного представника та лікаря-психіатра.

Частиною другою вказаної статті встановлено, що госпіталізація особи у випадках, передбачених частиною першою цієї статті, здійснюється за рішенням лікаря-психіатра.

В той же час, рішенням Конституційного Суду України від 20 грудня 2018 у справі за конституційним поданням Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо відповідності Конституції України (конституційності) положення третього речення частини першої статті 13 Закону України "Про психіатричну допомогу" (справа про судовий контроль за госпіталізацією недієздатних осіб до психіатричного закладу) положення третього речення частини першої статті 13 Закону У країни "Про психіатричну допомогу" у взаємозв`язку з положенням частини другої цієї статті стосовно госпіталізації особи, визнаної у встановленому законом порядку недієздатною, до психіатричного закладу на прохання або за згодою її опікуна за рішенням лікаря-психіатра без судового контролю визнано таким, що не відповідає Конституції України (є неконституційним).

Конституційний Суд України зазначив, що до моменту законодавчого врегулювання питання забезпечення судового контролю за госпіталізацією до психіатричного закладу недієздатної особи на прохання або за згодою її опікуна за рішенням лікаря-психіатра така госпіталізація можлива лише за рішенням суду.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 є недієздатним відповідно до рішення Ярмолинецького районного суду Хмельницької області від 23 серпня 2023 року. ОСОБА_2 04 квітня 2024 року була доставлена до Комунального некомерційного закладу «Хмельницький обласний заклад з надання психіатричної допомоги» ХОР в супроводі працівників ПНІ. Комісія лікарів-психіатрів 05 квітня 2024 року встановила наявність у неї захворювання у вигляді параноїдної шизофренії, безперервного типу перебігу зі стабільним параноїчним дефектом, внаслідок захворювання вона становить небезпеку для себе та оточуючих.

Дані обставини підтверджуються: висновком комісії лікарів психіатрів від 05 квітня 2024 року, медичною картою стаціонарного хворого №2712, копією рішення Ярмолинецького районного суду Хмельницької області від 23 серпня 2023 року, заявою опікуна ОСОБА_3 від 04.04.2024, копією рішення Розсошанської сільської ради від 25 січня 2024 про призначення опікуна.

Згідно із частини сьомої статті 294 ЦПК України при ухваленні судом рішення судові витрати не відшкодовуються, якщо інше не встановлене законом.

На підставі статей 13, 22 Закону України "Про психіатричну допомогу", рішення Конституційного Суду України у справі за конституційним поданням Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо відповідності Конституції України (конституційності) положення третього речення частини першої статті 13 Закону України "Про психіатричну допомогу" (справа про судовий контроль за госпіталізацією недієздатних осіб до психіатричного закладу) від 01.06.2016 №2-рп/2016; керуючись ст.10, 11, 60, 212-215, 279-282 ЦПК України,

вирішив:

Заяву задовольнити.

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жительки АДРЕСА_1 госпіталізувати до психіатричного закладу Комунального некомерційного підприємства «Хмельницький обласний заклад з надання психіатричної допомоги» Хмельницької обласної ради у примусовому порядку терміном до 1 (одного) місяця.

Рішення суду підлягає негайному виконанню.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду повністю або частково. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Хмельницького апеляційного суду. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи на офіційному веб-порталі судової влади України за веб-адресою: http://ym.km.court.gov.ua/sud2221/, а інформацію про зміст судових рішень у справі - за веб-адресою: http://reyestr.court.gov.ua/.

Повне судове рішення складено 08 квітня 2024 року.

Головуючий - суддя В.Мазурчак

Присяжні: В. Кушнір

А. Мігаль

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118194829
СудочинствоЦивільне
Сутьпримусову госпіталізацію до закладу з надання психіатричної допомоги відносно ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жительки АДРЕСА_1

Судовий реєстр по справі —689/820/24

Рішення від 08.04.2024

Цивільне

Ярмолинецький районний суд Хмельницької області

Мазурчак В. М.

Рішення від 08.04.2024

Цивільне

Ярмолинецький районний суд Хмельницької області

Мазурчак В. М.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Ярмолинецький районний суд Хмельницької області

Мазурчак В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні