Ухвала
від 03.04.2024 по справі 991/1178/24
АПЕЛЯЦІЙНА ПАЛАТА ВИЩОГО АНТИКОРУПЦІЙНОГО СУДУ

Cправа №991/1178/24

Провадження №11-сс/991/183/24

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Суддя-доповідач: ОСОБА_2

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

АПЕЛЯЦІЙНА ПАЛАТА

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 квітня 2024 року місто Київ

Колегія суддів Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду у складі:

головуючого-судді ОСОБА_2 ,

суддів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

секретар судового засідання ОСОБА_5 ,

за участю:

підозрюваного ОСОБА_6 ,

захисників ОСОБА_7 , ОСОБА_8 ,

прокурора ОСОБА_9 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду апеляційні скарги захисника підозрюваного ОСОБА_6 - адвоката ОСОБА_7 та прокурора ОСОБА_9 на ухвалу слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 04 березня 2024 року щодо

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця міста Любомль Ковельського району Волинської області, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , підозрюваного у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.255, ч.3 ст.27 ч.4 ст.28 ч.2, ч.3 ст.212, ч.3 ст.27 ч.4 ст.28 ч.2 ст.364, ч.3 ст.27 ч.4 ст.28 ч.1 ст.366 КК України,

у кримінальному провадженні № 52018000000001172 від 29 листопада 2018 року,

В С Т А Н О В И Л А:

Ухвалою слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 04.03.2024 частково задоволено скаргу захисника підозрюваного ОСОБА_6 - адвоката ОСОБА_7 та скасовано повідомлення про підозру ОСОБА_6 у в частині повідомленої підозри у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених ч.3 ст.27 ч.4 ст.28 ч.2,3 ст.212 КК України.

На вказану ухвалу захисник підозрюваного ОСОБА_6 - адвокат ОСОБА_7 та прокурор ОСОБА_9 подали апеляційні скарги.

Захисник підозрюваного ОСОБА_6 - адвокат ОСОБА_7 в апеляційній скарзі стверджує, що ухвала не відповідає вимогам ст.370 КПК України, що слідчим суддею при розгляді справи в частині скарги, у задоволенні якої було відмовлено, порушено засади кримінального провадження: верховенство права, законність, забезпечення права на свободу та особисту недоторканність, рівність перед законом і судом, змагальність сторін та свободу в поданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості, безпосередності дослідження показань, речей і документів та посилається на таке.

Слідчий суддя не врахував, що не було дотримано порядку вручення повідомлення про підозру, оскільки таке складене та затверджене 08.10.2023, а вручене 08.11.2023 не тією особою, яка його склала, та не тією особою, яка здійснила затримання (склав старший детектив НАБУ ОСОБА_10 , затвердив прокурор САП ОСОБА_9 , вручив повідомлення про підозру та роз`яснював права - детектив НАБУ ОСОБА_11 , а затримав - детектив НАБУ ОСОБА_12 ).

Про те, що текст підозри було підготовлено у жовтні 2023 року також свідчить фабула кримінальних правопорушень вчинених ОСОБА_6 , зазначена у витязі з ЄРДР, який датований жовтнем, копія якого наявна у додатках до клопотання про обрання запобіжного заходу та дата перетину кордону останнім.

Детектив НАБУ ОСОБА_10 , який склав повідомлення про підозру, має постійне місце дислокації у м. Львів та для погодження повідомлення про підозру мав прибути 08.11.2023 у неробочий час до м.Київ до прокурора, після чого інший детектив із погодженим повідомленням про підозру мав поїхати у Волинську область для затримання ОСОБА_6 . У той же час, доказів такого відрядження детективів стороною обвинувачення суду не надано.

Детектив ОСОБА_11 не мав права вносити записи про дату складання іншим детективом і дату затвердження прокурором повідомлення про підозру.

Просить скасувати ухвалу слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 04.03.2024 у частині відмови у скасуванні повідомлення про підозру ОСОБА_6 , з підстав порушення порядку вручення повідомлення про підозру, та постановити нову, якою скасувати повідомлення про підозру від 08.10.2023 (після виправлення - від 08.11.2023) ОСОБА_6 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.255, ч.2, ч.3 ст.212, ч.2 ст.364, ч.1 ст.366 КК України у кримінальному провадженні №52018000000001172 від 29.11.2018.

Прокурор ОСОБА_9 в апеляційній скарзі з доповненнями стверджує про неповноту судового розгляду, невідповідність висновків суду, викладених у судовому рішенні, фактичним обставинам кримінального провадження, і істотне порушення вимог кримінального процесуального закону та посилається на таке.

Слідчий суддя вийшов за межі доводів поданої скарги. Сторона захисту у скарзі на підозру не посилалась на відсутність доказів щодо розробки ОСОБА_6 схем ухилення від сплати митних платежів, залучення ним до схем інших осіб, здійснення дій щодо ввезення товарів на митну територію України поза митним контролем, документів до товарів, які перевозилися поза митним контролем, наявність висновку експерта. Однак, слідчий суддя всупереч цьому дійшов висновку про необхідність перевірки достатності доказів для повідомлення про підозру, перевірки всіх матеріалів провадження.

Крім того, сторона захисту не спростовувала у скарзі наявності доказів, що підтверджують обставини викладені в повідомленні про підозру в частині ухилення від сплати податків та обов`язкових платежів, а лише посилалась на не можливість інкримінувати організацію вчинення злочину без повідомлення про підозру виконавцям.

Слідчий суддя не взяв до уваги надані стороною обвинувачення відомості про висновки експертиз, наявність яких сторона захисту не оспорювала, та дійшов помилкового висновку про їх відсутність.

Посилається на п.21 постанови Пленуму Верховного Суду України від 08.10.2004 №15, яким передбачено, при розгляді справ про злочини, що пов`язані з ухиленням від сплати податків, зборів, інших обов`язкових платежів, судам слід мати на увазі, що фактичні дані, які підтверджують наявність чи відсутність у діях підсудного складу такого злочину, можуть бути встановлені висновком експерта або за допомогою актів документальної перевірки виконання податкового законодавства і ревізії фінансово-господарської діяльності.

Просить скасувати ухвалу слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 04.03.2022 та постановити нову, якою відмовити в задоволенні скарги на повідомлення про підозру ОСОБА_6 у кримінальному провадженні №52018000000001172 від 29.11.2018.

Захисник підозрюваного ОСОБА_6 - адвокат ОСОБА_8 у запереченні на апеляційну скаргу прокурора зазначає, що її вимоги не підлягають до задоволення, наведені в ній обставини суперечать матеріалам справи, а оскаржувана прокурором ухвала є законною, обґрунтованою та такою, що постановлена з дотриманням вимог КПК України.

На думку захисника, згідно із положеннями ч.3 ст.404 КПК України, висновки експертиз від 12.01.2023 та 28.02.2023 не можуть бути досліджені під час апеляційного розгляду, оскільки вказані висновки експертів були відомі прокурору задовго до постановлення оскаржуваного рішення, та у ході судового розгляду прокурор чи інші учасники не заявляли клопотань про їх дослідження.

Вважає, що прокурор помилково посилається на те, що у скарзі та під час судового розгляду сторона захисту не заперечувала фактичних обставин участі ОСОБА_6 у вчиненні інкримінованих правопорушень, оскільки у скарзі на повідомлення про підозру, в частині повідомленої підозри за ст.212 КПК України сторона захисту вказувала на її незаконність через: відсутність спеціального суб`єкту, без притягнення до кримінальної відповідальності якого як виконавця, не можливо притягнення до відповідальності організатора чи інших осіб; відсутність розміру грошового зобов`язання та самого зобов`язання (у розумінні обов`язку зі сплати податків), оскільки зобов`язання щодо сплати податків не визначалось уповноваженим суб`єктом у спосіб, який передбачений законом.

Крім того, щодо п.21 постанови Пленуму Верховного Суду України від 08.10.2004 №15 стосовно висновків експертів зазначає, що діючий ПК України було прийнято у 2010 році, відтак твердження за 2004 рік щодо способу визначення грошового зобов`язання є незастосовними.

Просить апеляційну скаргу прокурора залишити без задоволення.

У судовому засіданні підозрюваний ОСОБА_6 та його захисники -адвокати ОСОБА_7 та ОСОБА_8 підтримали апеляційну скаргузахисника ОСОБА_7 та надали пояснення, що аналогічні її доводам.Також заперечили щодо задоволення апеляційної скарги прокурора ОСОБА_9 .

Прокурор ОСОБА_9 підтримав свою апеляційну скаргу та надав пояснення, що аналогічні її доводам.Також заперечив щодо задоволення апеляційної скарги захисника підозрюваного ОСОБА_6 - адвоката ОСОБА_7 .

Заслухавши доповідь судді-доповідача, пояснення підозрюваного ОСОБА_6 та його захисників - адвокатів ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , пояснення прокурора ОСОБА_9 , дослідивши матеріали провадження, перевіривши доводи апеляційних скарг, колегія суддів вважає,що апеляційна скарга захисника підозрюваного ОСОБА_6 - адвоката ОСОБА_7 є необґрунтованою, а апеляційна скарга прокурора ОСОБА_9 підлягає до задоволення.

У цьому провадженні встановлено такі обставини.

Детективами НАБУ здійснюється досудове розслідування, а прокурорами САП - процесуальне керівництво у кримінальному провадженні №52018000000001172 від 29.11.2018.

За версією слідства, не пізніше жовтня 2017 року, більш точний час не встановлений, ОСОБА_6 , діючи з метою особистого збагачення, маючи широке коло знайомств серед службових осіб митних та правоохоронних органів, досвід правоохоронної діяльності у сфері протидії митним правопорушенням, досвід митно-брокерської та зовнішньо-економічної діяльності, адже фактично володів та управляв ПП «СІА-БРОК», яке займалося наданням митно-брокерських послуг, вирішив займатися протиправною діяльністю, яка полягала у наданні послуг суб`єктам господарської діяльності, які займалися продажем імпортованих товарів з країн Європейського Союзу (надалі - ЄС) на території України (надалі - замовники товарів) з незаконної мінімізації митних платежів при здійсненні їх імпорту, тобто у незаконному ввезенні на митну територію України через державний кордон у міжнародному пункті пропуску для автомобільного сполучення «Ягодин» (надалі - МАПП « Ягодин ») товарів без належної сплати митних платежів, які підлягали сплаті до Державного бюджету України, усвідомлюючи при цьому невідворотність настання шкоди (матеріальних збитків) державним інтересам.

Відтак ОСОБА_6 розробив план вчинення низки злочинів, а саме умисного ухилення від сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), зловживання службовим становищем, службових підроблень. Разом з тим, усвідомлюючи, що самостійно реалізувати свій злочинний умисел він не в змозі, оскільки для його реалізації необхідна участь низки осіб, які б злагоджено діяли з розподілом функцій та постійною координацією через підтримання комунікації з ним та між собою - не пізніше жовтня 2017 року (точніший час слідством не встановлено) вирішив створити, очолити й керувати стійким ієрархічним об`єднанням низки осіб, кількістю більше п`яти, об`єднаних метою вчинення злочинів, з єдиним планом, розподілом функцій між учасниками об`єднання, спрямованих на досягнення цього плану.

Відповідно до розробленого ОСОБА_6 злочинного плану члени злочинної організації повинні були підшукати замовників товарів, які б погодились мінімізувати митні платежі при здійсненні фактичного імпорту товарів, налагодити закупівлю, способи оплати, митне оформлення в країнах ЄС, безпосередню доставку товарів по території України замовникам товарів, а також реалізувати розроблені ним злочинні схеми незаконного ввезення через МАПП «Ягодин» товарів з приховуванням від митного контролю, які б унеможливлювали викриття протиправної діяльності, зокрема схему ввезення комерційних товарів за допомогою вантажних фургонів без їх декларування та схему ввезення комерційних товарів за допомогою вантажних автомобілів з причепами, при якій здійснювалося декларування так званих «товарів прикриття», митна вартість яких значно менша ніж митна вартість фактично імпортованих товарів.

Схема ввезення комерційних товарів за допомогою вантажних фургонів без їх декларування повинна була використовуватися злочинною організацією при здійсненні ввезення мобільних телефонів, аксесуарів до них, іншої комп`ютерної техніки, здебільшого виробництва торгової марки «Apple», інших коштовних товарів. Для налагодження закупівлі товарів торгової марки «Apple» на території ЄС, ОСОБА_6 вирішив використовувати свої зв`язки з керівництвом ТОВ ПІІ «АСБІС-УКРАЇНА», яке є дочірнім підприємством корпорації «ASBISC Enterprises PLS», що займається оптовими продажами комп`ютерної техніки на території ЄС та має логістичний склад у м. Прага Чеської Республіки, використовуючи в якості платників підконтрольні йому іноземні компанії «ALLWORLD GLOBAL TRADING LLP», «ALLEMAND KARLTON LP», в разі відсутності у замовників товарів спроможності здійснити оплату товарів самостійно. Якщо замовники товарів були спроможні самостійно здійснити закупівлю та оплату товарів, то планувалося використовувати митні агенції, які надавали митно-брокерські послуги на території ЄС та могли здійснити митне оформлення вивозу вказаних товарів з території ЄС, як місце доставки та митного оформлення товарів, з якого члени злочинної організації могли отримати їх для подальшого незаконного ввезення на митну територію України.

Для реалізації даної злочинної схеми ОСОБА_6 планував придбати вантажні фургони, надалі здійснити їх державну реєстрацію за учасниками злочинної організації, отримавши відповідні свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу та комплекти номерних знаків. Після цього, планувалося подати до Територіальних сервісних центрів МВС України завідомо неправдиві заяви про втрату свідоцтв про реєстрацію вказаних транспортних засобів та заяв щодо перереєстрації транспортних засобів при заміні номерних знаків, таким чином отримати нові комплекти свідоцтв про реєстрацію транспортних засобів і номерних знаків. Дані дії планувалося здійснити з метою конспірації та унеможливлення викриття правоохоронними органами злочинної діяльності, адже відповідно до злочинного плану, при перебуванні вантажних фургонів на території ЄС повинні були використовуватися недійсні, внаслідок подання зазначених заяв, свідоцтва про реєстрацію транспортних засобів та комплекти номерних знаків до них, лише після проходження митного та прикордонного контролю відповідними компетентними органами Республіки Польща та виїзду на нейтральну смугу учасник злочинної організації повинен був змінити комплект номерних знаків на дійсні і при проходженні прикордонного, митного контролів та пересуванні по території України використовувати дійсне свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу та номерні знаки. Разом з тим, відповідно до розробленого ОСОБА_6 злочинного плану, з метою конспірації та унеможливлення викриття правоохоронними органами злочинної діяльності, при проходженні митного та прикордонного контролю на території Республіки Польща, керування вантажним фургоном, подання необхідних документів повинен був виконувати окремий член злочинної організації, який підлягав заміні на іншого члена злочинної організації після виїзду з території Республіки Польща на нейтральну смугу.

Злочинним планом передбачалося декларування та подання достовірних документів стосовно товарів, що вивозяться з території ЄС, при проходженні митного та прикордонного контролю на території Республіки Польща. Натомість при прибутті до зони митного контролю МАПП «Ягодин» та подальшому проходженні прикордонного та митного контролю учасник злочинної організації мав приховувати факт ввезення вказаних товарів, діючи в порушення вимог ст.ст. 75, 198, 374 Митного кодексу України, не здійснювати декларування їх ввезення на митну територію України з метою унеможливлення подальшого нарахування та сплати митних платежів. Після проходження прикордонного та митного контролю, тобто фактичному імпорті (випуску у вільний обіг) ввезених товарів без сплати митних платежів, учасник злочинної організації повинен був доставити їх замовникам товарів або на складські приміщення, які планувалося використовувати учасниками злочинної організації для сортування і подальшого відправлення товарів замовникам товарів, а також для зберігання вантажних фургонів та інших засобів, які використовувалися при здійсненні злочинної діяльності.

Схему ввезення комерційних товарів за допомогою вантажних автомобілів з причепами, при якій здійснювалося декларування так званих «товарів прикриття», митна вартість яких значно менша ніж митна вартість фактично імпортованих товарів, повинна була використовуватися злочинною організацією здебільшого при здійсненні ввезення на митну територію України інших, більш об`ємних комерційних партій товарів, зокрема: автомобільних запчастин, одягу, взуття, комп`ютерної техніки, електронної техніки, косметики тощо.

Відповідно до злочинного плану ОСОБА_6 члени злочинної організації повинні були підшукати юридичні особи - нерезиденти України та юридичні особи, які зареєстровані на території України, скласти від їх імені завідомо неправдиві зовнішньоекономічні договори (контракти) стосовно нібито придбання та подальшу поставку на митну територію України товарів з невеликою митною вартістю відносно об`єму та ваги, зокрема будівельних матеріалів та плит деревостружкових (надалі - «товарів прикриття»), на підставі яких надалі нібито здійснювати імпорт через МАПП «Ягодин» на митну територію України «товарів прикриття» за допомогою вантажних автомобілів з причепами найманих перевізників. Окрім зазначеного, вказані юридичні особи, зареєстровані на території України, повинні були пройти відповідну акредитацію, тобто зареєструватися суб`єктом зовнішньоекономічної діяльності, та перераховувати кошти з відкритих банківських рахунків на єдиний казначейський рахунок ДФС України, з якого будуть сплачуватися митні платежі, які нараховуватимуться при митному оформленні імпорту «товарів прикриття».

Злочинним планом передбачалося, що замовники товарів повинні були самостійно чи через відповідних членів злочинної організації здійснити закупівлю та оплату товарів, після чого здійснити переміщення товарів до митних агенцій, які надавали митно-брокерські послуги на території ЄС та могли здійснити митне оформлення подальшого вивозу вказаних товарів з території ЄС до України за допомогою вантажних автомобілів з причепами, які були найняті членами злочинної організації. На вказаних митних агенціях, за контролю та координації членів злочинної організації, планувалося формувати партії товарів для завантаження та подальшого переміщення на митну територію України.

Відповідно до розробленого злочинного плану окремі учасники злочинної організації, використовуючи кваліфіковані сертифікати відкритих ключів та паролі до них (надалі - ЕЦП) директорів юридичних осіб, зареєстрованих на території України, повинні були подавати митні декларації типу «ІМ 40 ЕА», тобто попередні митні декларації з обсягом даних, необхідних для випуску товарів у митний режим ввезення товарів в режимі імпорту (випуск для вільного обігу), чи митні декларації типу «ІМ 40 ЕЕ», тобто попередні митні декларації з обсягом даних, необхідних для пропуску товарів через митний кордон України та доставлення до митного органу призначення при ввезенні товарів у режимі імпорту (випуск для вільного обігу), в яких зазначити завідомо неправдиві відомості щодо імпорту на митну територію України «товарів прикриття» для подальшого проходження митного контролю вказаними транспортними засобами. До вказаних декларацій повинні були додаватися в електронній формі товаросупровідні документи, зокрема: експортні декларації ніби оформлені в компетентних органах Республіки Польща, інвойси (рахунки-фактури), специфікації (документи щодо технічних характеристик), CMR (товаро-транспортні накладні), в яких повинні були бути зазначені завідомо неправдиві відомості щодо придбання, експорту з митної території ЄС з метою імпорту на митну територію України «товарів прикриття».

Злочинним планом передбачалося декларування та подання достовірних документів стосовно товарів, що вивозяться з території ЄС, при проходженні митного та прикордонного контролю на території Республіки Польща, натомість при прибутті до зони митного контролю МАПП «Ягодин» та подальшому проходженні прикордонного та митного контролю, митні формальності повинні були бути здійснені відповідно до попередньо поданих митних декларацій типу «ІМ 40 ЕА» чи «ІМ 40 ЕЕ», тобто повинно було б бути здійснене митне оформлення не фактично імпортованих товарів, а «товарів прикриття». Дані дії повинен був контролювати окремий учасник злочинної організації, який мав можливість перебувати в МАПП «Ягодин», оскільки підконтрольне ОСОБА_6 ПП «СІА-БРОК» винаймало офісні приміщення безпосередньо в зоні митного контролю. Разом з тим, у випадку прийняття ініціативного рішення службовими особами митного поста «Ягодин» Волинської митниці ДФС (надалі - МП «Ягодин» Волинської митниці ДФС) застосувати форми митного контролю чи спрацювання автоматизованої системи аналізу та управління ризиками (надалі - системи ризиків АСАУР), яке б зобов`язувало службову особу МП «Ягодин» Волинської митниці ДФС здійснити форми митного контролю, які б викрили факти незаконного переміщення товарів за даною схемою, члени злочинної організації повинні були переконати службову особу МП «Ягодин» Волинської митниці ДФС вчинити зловживання своїм службовим становищем шляхом нездійснення заходів щодо документування даної злочинної діяльності, внесення до Автоматизованої системи митного оформлення «Інспектор» (надалі - АСМО «Інспектор») завідомо неправдивої інформації, складання завідомо підроблених документів - актів про проведення огляду (переогляду) товарів, транспортних засобів, ручної поклажі чи багажу, після чого дозволити виїзд вказаних транспортних засобів з незаконно ввезеними товарами на митну територію України.

Після виїзду з МАПП «Ягодин» транспортні засоби з незаконно ввезеними товарами повинні були прибути до складських приміщень, які використовували члени злочинної організації, де здійснювалося сортування і подальше відправлення товарів замовникам товарів. Окрім зазначеного, після розвантаження товарів, учасниками злочинної організації планувалося заздалегідь виготовити цифрові фотографії вантажних автомобілів з причепами, а також «товарів прикриття», які ніби завантажені до вказаних причепів, та в разі необхідності обробити їх за допомогою програми графічного редактора до такого стану, який би унеможливлював встановити місце здійснення фотографування.

Відповідно до злочинного плану ОСОБА_6 після вивантаження незаконно ввезених товарів на митну територію України та виготовлення зазначених цифрових фотографій, вантажні автомобілі з причепами повинні були прибути до митного органу призначення, якими були обрані митний пост «Ковель» Волинської митниці ДФС (надалі - МП «Ковель» Волинської митниці ДФС) чи Відділ митного оформлення № 5 митного поста «Ягодин» Волинської митниці ДФС (надалі - ВМО № 5 МП «Ягодин» Волинської митниці ДФС) для подальшого проходження митного контролю. Учасники злочинної організації, використовуючи ЕЦП директорів юридичних осіб, зареєстрованих на території України, повинні були подавати митні декларації типу «ІМ 40 ДЕ», тобто додаткові декларації до попередніх митних декларацій при ввезенні товарів у режимі імпорту (випуск для вільного обігу), в яких зазначити завідомо неправдиві відомості щодо імпорту на митну територію України «товарів прикриття», до вказаних декларацій повинні були додаватися товаросупровідні документи, зокрема: експортні декларації ніби оформлені в компетентних органах Республіки Польща, інвойси (рахунки-фактури), специфікації (документи щодо технічних характеристик), CMR (товаро-транспортні накладні), інші документи необхідні для проведення митного контролю, в яких повинні були бути зазначені завідомо неправдиві відомості щодо придбання, експорту з митної території ЄС з метою імпорту на митну територію України «товарів прикриття». В разі прийняття ініціативного рішення службовими особами митного органу призначення застосувати форми митного контролю чи спрацювання системи ризиків АСАУР, яке б зобов`язувало службову особу митного органу призначення здійснити форми митного контролю, які б викрили факти незаконного переміщення товарів за даною схемою, в тому числі проведення огляду товарів, транспортних засобів комерційного призначення чи забезпечення ідентифікації товарів та/або транспортних засобів шляхом здійснення цифрової фотозйомки, члени злочинної організації повинні були переконати службову особу митного органу призначення вчинити зловживання своїм службовим становищем, шляхом нездійснення заходів щодо документування даної злочинної діяльності, внесення до АСМО «Інспектор» завідомо неправдивої інформації, складання завідомо підроблених документів - актів про проведення огляду (переогляду) товарів, транспортних засобів, ручної поклажі чи багажу. Разом з цим, учасники злочинної організації повинні були надати службовим особам митного органу призначення заздалегідь виготовлені, редаговані за допомогою програми графічного редактора цифрові фотографії, для їх подальшого завантаження до АСМО «Інспектор» як додатків до актів про проведення огляду (переогляду) товарів, транспортних засобів, ручної поклажі, багажу чи результату виконання забезпечення ідентифікації товарів та/або транспортних засобів, шляхом здійснення цифрової фотозйомки.

У результаті реалізації даної злочинної схеми злочинна організація повинна була мінімізувати митні платежі у розмірі різниці між митними платежами, які повинні були бути сплачені при здійсненні імпорту на митну територію України товарів відповідно до законодавства України, у випадку достовірного декларування та фактично сплаченими митними платежами внаслідок удаваного імпорту «товарів прикриття».

Реалізуючи свій злочинний умисел, завдяки своєму досвіду в комерційній діяльності, організаторським здібностям, соціальним зв`язкам, доступним майновим ресурсам ОСОБА_6 не пізніше жовтня 2017 року, у невстановленому досудовим розслідуванням місці, створив злочинну організацію з метою вчинення тяжких злочинів, до складу якої увійшли ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 , ОСОБА_25 , а також інші особи, які добровільно погодилися на злочинну пропозицію ОСОБА_6 .

Вказані особи зорганізувалися у внутрішньо та зовнішньо стійке ієрархічне об`єднання, мали на меті спільне вчинення злочинів, у тому числі тяжких, діяли умисно й добровільно, усвідомлювали наслідки своїх спільних злочинних дій, були обізнаними зі злочинним планом, розробленим ОСОБА_6 , власними функціями з його реалізації у відповідних частинах, координували свої злочинні дії між собою, підкоряючись при цьому ОСОБА_6 , виконуючи його вказівки, вживали заходів зі збереження діяльності злочинної організації в таємниці.

Стійкість злочинної організації було забезпечено стабільністю складу її учасників, забезпеченням безпечності та постійності її функціонування, міцними внутрішніми зв`язками між учасниками організації, тривалістю діяльності злочинної організації (понад один рік), чітким визначенням функцій кожного з учасників злочинної організації, високим рівнем узгодженості дій учасників, постійною ефективною комунікацією, звітністю та контролем всередині організації, єдиним планом злочинної діяльності.

Ієрархічність злочинної організації було забезпечено її структуруванням за рівнями, що включали загальну підпорядкованість ОСОБА_6 , а також чітко визначену підпорядкованість рядових членів злочинної організації керівникам нижчої ланки, зокрема ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , вертикальними зв`язками між вищими та нижчими структурами об`єднання.

ОСОБА_6 визначив конкретні завдання учасників організації, об`єднав їхні зусилля, скоординував їх дії і забезпечив спільну діяльність, спрямовану на досягнення розробленого ним плану.

Окрім вказаних учасників злочинної організації, ОСОБА_6 до злочинної діяльності злочинної організації були залучені інші, не встановлені на даний час особи, в тому числі із числа працівників підконтрольного йому ПП «СІА-БРОК», які здійснювали здебільшого пособницькі функції при реалізації схеми ввезення комерційних товарів за допомогою вантажних автомобілів з причепами.

Так члени злочинної організації, створеної та очолюваної ОСОБА_6 , діючи відповідно до злочинного плану останнього, реалізуючи схему ввезення комерційних товарів за допомогою вантажних фургонів без їх декларування, дійшли згоди із замовниками товарів, які погодились мінімізувати митні платежі при здійсненні фактичного імпорту товарів, стосовно незаконної винагороди злочинній організації за дані дії, налагодили систематичну закупівлю товарів, оплату та їх митне оформлення в країнах ЄС.

Надалі, зважаючи на обсяги незаконного ввезення товарів, ОСОБА_6 із залученням інших членів злочинної організації протягом часу діяльності очолюваної ним злочинної організації, здійснив придбання чотирьох вантажних фургонів «Renault Master», здійснив їх державну реєстрацію за учасниками злочинної організації, отримавши відповідні свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу та комплекти номерних знаків, організував подачу до Територіальних сервісних центрів МВС України (надалі - ТСЦ) завідомо неправдивих заяв про втрату свідоцтв про реєстрацію вказаних транспортних засобів та заяв щодо перереєстрації вказаних транспортних засобів при заміні номерного знаку, отримавши нові комплекти свідоцтв про реєстрацію транспортних засобів і номерні знаки. Після чого налагодив систематичне незаконне ввезення партій товарів за допомогою даних транспортних засобів протягом часу діяльності очолюваної ним злочинної організації. При цьому з метою конспірації та унеможливлення викриття правоохоронними органами злочинної діяльності за вказівками ОСОБА_6 здійснювалася неодноразова перереєстрація вантажних фургонів за новими формальними власниками для отримання нових комплектів свідоцтв про реєстрацію транспортних засобів і номерних знаків.

Так, 28.02.2018 ОСОБА_18 , діючи в складі злочинної організації, за вказівкою та фінансування ОСОБА_6 придбав вантажний фургон «Renault Master», номер кузова (VIN) НОМЕР_1 , та того ж дня здійснив його державну реєстрацію в НОМЕР_2 , отримавши свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу - НОМЕР_3 та номерні знаки - НОМЕР_4 .

02.03.2018 ОСОБА_18 подав до ТСЦ 0741 заяву про втрату даного свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, таким чином того дня отримав нове свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу - НОМЕР_5 .

03.03.2018 ОСОБА_18 подав до ТСЦ 0741 заяву щодо перереєстрації вказаного транспортного засобу при заміні номерного знаку, таким чином того дня отримав нові номерні знаки - НОМЕР_6 та нове свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу - НОМЕР_7 .

Надалі члени злочинної організації, діючи за вказівками ОСОБА_6 , організували та здійснювали перереєстрацію вантажного фургону «Renault Master», номер кузова (VIN) НОМЕР_1 , за новими формальними власниками, зокрема:

- 09.08.2018 у ТСЦ 0741 за ОСОБА_26 , отримавши свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу - НОМЕР_8 та номерні знаки - НОМЕР_9 ;

- 09.08.2018 у ТСЦ 0742 за ОСОБА_27 , отримавши свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу - НОМЕР_10 та номерні знаки - НОМЕР_11 .

Разом з цим, 23.02.2018 ОСОБА_20 , діючи в складі злочинної організації, за вказівкою та фінансування ОСОБА_6 , придбав вантажний фургон «Renault Master», номер кузова (VIN) НОМЕР_12 , та того ж дня здійснив його державну реєстрацію в НОМЕР_2 , отримавши свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу - НОМЕР_13 та номерні знаки - НОМЕР_14 .

01.03.2018 ОСОБА_20 подав до ТСЦ 0741 заяву про втрату даного свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, таким чином того дня отримав нове свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу - НОМЕР_15 .

03.03.2018 ОСОБА_20 подав до ТСЦ 0741 заяву щодо перереєстрації вказаного транспортного засобу при заміні номерного знаку, таким чином того дня отримав нові номерні знаки - НОМЕР_16 нове свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу - НОМЕР_17 .

Надалі члени злочинної організації, діючи за вказівками ОСОБА_6 , організували та здійснювали перереєстрацію вантажного фургону «Renault Master», номер кузова (VIN) НОМЕР_12 , за новими формальними власниками, зокрема:

- 13.07.2018 у ТСЦ 0741 за ОСОБА_28 , отримавши свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу - НОМЕР_18 та номерні знаки - НОМЕР_19 ;

- 29.12.2018 у ТСЦ 0742 за ОСОБА_29 , отримавши свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу - НОМЕР_20 та номерні знаки - НОМЕР_21 .

Орім цього, 11.10.2017 ОСОБА_16 , діючи в складі злочинної організації, за вказівкою та фінансування ОСОБА_6 , придбав вантажний фургон «Renault Master», номер кузова (VIN) НОМЕР_22 , та здійснив його державну реєстрацію в ТСЦ , отримавши свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу - НОМЕР_24 та номерні знаки - НОМЕР_25 .

20.10.2017 ОСОБА_16 подав до ТСЦ 0741 заяву про втрату даного свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, таким чином того дня отримав нове свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу - НОМЕР_26 та номерні знаки - НОМЕР_27 .

Надалі члени злочинної організації, діючи за вказівками ОСОБА_6 , організували та здійснювали перереєстрацію вантажного фургону «Renault Master», номер кузова (VIN) НОМЕР_22 , за новими формальними власниками, зокрема:

- 02.08.2018 у ТСЦ 0741 за ОСОБА_30 , отримавши свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу - НОМЕР_28 та номерні знаки - НОМЕР_29 ;

- 02.01.2019 у ТСЦ 0741 за ОСОБА_31 , отримавши свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу - НОМЕР_30 та номерні знаки - НОМЕР_31 .

Окрім зазначеного, на початку листопада 2018 року ОСОБА_24 , діючи в складі злочинної організації, за вказівкою та фінансування ОСОБА_6 , придбав за кордоном вантажний фургон «Renault Master», номер кузова (VIN) НОМЕР_32 , імпортував його на територію України та 14.11.2018 здійснив його державну реєстрацію в НОМЕР_2 , отримавши свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу - НОМЕР_33 та номерні знаки - НОМЕР_34 .

16.11.2018 ОСОБА_24 подав до ТСЦ 0741 заяву про втрату даного свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, таким чином того дня отримав нове свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу - НОМЕР_35 .

17.11.2018 ОСОБА_24 подав до ТСЦ 0741 заяву щодо перереєстрації вказаного транспортного засобу при заміні номерного знаку, таким чином того дня отримав нові номерні знаки - НОМЕР_36 нове свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу - НОМЕР_37 .

Надалі члени злочинної організації, діючи за вказівками ОСОБА_6 , організували та здійснили перереєстрацію вантажного фургону «Renault Master», номер кузова (VIN) НОМЕР_32 , за новим формальним власниками, зокрема 02.01.2019 у ТСЦ 0741 за ОСОБА_32 , отримавши свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу - НОМЕР_38 та номерні знаки - НОМЕР_39 .

В свою чергу ОСОБА_13 , діючи в складі злочинної організації, за вказівкою та фінансування ОСОБА_6 , підшукав та надалі управляв складськими приміщеннями, які розташовувалися на території міста Любомль Ковельського району Волинської області, зокрема складські приміщення, що розташовані за адресою: АДРЕСА_2 , які надалі були змінені на складські приміщення, які розташовані за адресою: АДРЕСА_3 , на земельній ділянці з кадастровим номером 0723310100:01:000:1031. Дані складські приміщення використовувалися для забезпечення злочинної діяльності, для сортування і подальшого відправлення товарів замовникам товарів, зберігання вантажних фургонів, особистих телефонів членів злочинної організації, які безпосередньо здійснювали незаконне ввезення товарів через МАПП «Ягодин», безпосередньо під час вчинення злочинів тощо.

ОСОБА_6 визначив окремих членів злочинної організації, які повинні були безпосередньо виконувати функції водіїв вказаних вантажних автомобілів, при переміщенні товарів з території ЄС до МАПП «Ягодин», здійснювати незаконне ввезення товарів через МАПП «Ягодин» на територію України, приховавши при цьому факт ввезення комерційних партій товарів, в порушення вимог ст.ст. 75, 198, 374 Митного кодексу України, не здійснювати декларування їх ввезення на митну територію України, зокрема: ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 , ОСОБА_25 .

ОСОБА_6 довів вказаним особам, що при вчиненні визначених їм злочинних функцій, вони повинні виконувати його вказівки, а також керівників нижчої ланки, зокрема ОСОБА_13 , ОСОБА_15 та ОСОБА_14 щодо отримання партій товарів, їх переміщення, проходження митних та прикордонних контролів на територіях Республіки Польщі та України, подальшого переміщення партій товарів по території України.

Надалі членами злочинної організації, в результаті виконання злочинного плану ОСОБА_6 , за схемою ввезення комерційних товарів за допомогою вантажних фургонів без сплати митних платежів, її членами було вчинено 49 кримінальних правопорушень, передбачених ч.2, 3 ст.212 КК України, тобто умисне ухилення від сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчиненого особою, яка зобов`язана їх сплачувати, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів у значних, великих та особливо великих розмірах, вчинених за попередньою змовою групою осіб, в складі злочинної організації, що призвело до фактичного ненадходження до Державного бюджету України коштів в загальній сумі 221 215 877,08 гривень. Окрім вищевикладеного, ОСОБА_6 у не встановлений досудовим розслідуванням час, але не пізніше 2019 року, діючи відповідно до свого злочинного плану, реалізуючи схему ввезення комерційних товарів за допомогою вантажних автомобілів з причепами, при якій здійснювалося декларування так званих «товарів прикриття», митна вартість яких значно менша, ніж митна вартість фактично імпортованих товарів, дійшов згоди із замовниками товарів, які погодились незаконно мінімізувати митні платежі при здійсненні фактичного імпорту товарів, стосовно незаконної винагороди злочинній організації за дані дії, налагодив систематичну закупівлю, оплату, накопичення на визначених ним митних агенціях та митне оформлення товарів в країнах ЄС.

Надалі ОСОБА_6 підшукав юридичних осіб - нерезидентів України, зокрема: «Zinol s.r.o.» (реєстраційний № 07262868, зареєстрована за адресою: Novovysoиanskб 219/19, 190 00 Praha (Прага) 9 , Чеської Республіки), «LinksTech Limited» (реєстраційний № 2558582, зареєстрована за адресою: Unit 1405, 14F, Tower 1, Admiralty Centre, 18 Harcourt Road, Hong Kong (Гонконг), Китайська Народна Республіка), «PAN LUBRICANTS S.A.» (реєстраційний № 118309 , зареєстрована за адресою: Suite 925A Block 8/9, Europort Gibraltar, GXII 1AA, Гібралтар), а також юридичних осіб, які зареєстровані на території України, зокрема: ТОВ «СТОК СІТІ» (код ЄДРПОУ 41656417), ТОВ «АЛЬЯНС БІЛДІНГ ГРУП» (код ЄДРПОУ 39670060), ТОВ «АЛЬФА БУД МОНТАЖ» (код ЄДРПОУ 40245852), ТОВ «ПРОЕКТ БУД ІНВЕСТ» (код ЄДРПОУ 41396339), та організував підготовку від їх імені завідомо неправдивих зовнішньоекономічних договорів (контрактів) стосовно придбання та поставки на митну територію України товарів з невеликою митною вартістю відносно об`єму та ваги, зокрема будівельних матеріалів та плит деревостружкових («товарів прикриття»).

Разом з тим ОСОБА_6 отримав ЕЦП директора ТОВ «СТОК СІТІ» ОСОБА_33 , директора ТОВ «АЛЬЯНС БІЛДІНГ ГРУП» ОСОБА_34 , ТОВ «АЛЬФА БУД МОНТАЖ» ОСОБА_35 , ТОВ «ПРОЕКТ БУД ІНВЕСТ» ОСОБА_36 , а також можливість здійснювати розрахунки від імені зазначених юридичних осіб, оскільки отримав ключі та паролі до систем «Клієнт-Банк», рахунків відкритих вказаними юридичними особами у відповідних банківських установах України.

ОСОБА_6 забезпечив акредитацію ТОВ «СТОК СІТІ», ТОВ «АЛЬЯНС БІЛДІНГ ГРУП», ТОВ «АЛЬФА БУД МОНТАЖ», ТОВ «ПРОЕКТ БУД ІНВЕСТ», тобто забезпечив їх реєстрацію як суб`єктів зовнішньоекономічної діяльності та організував надання до Волинської митниці ДФС завідомо неправдивих зовнішньоекономічних договорів (контрактів) стосовно придбання та поставки на митну територію України «товарів прикриття», зокрема:

- Договору № ZS-01/2019 від 04.02.2019, між «Zinol s.r.o.» та ТОВ «СТОК СІТІ»;

- Договору № LA-2019 від 11.03.2019, між «LinksTech Limited» та ТОВ «АЛЬЯНС БІЛДІНГ ГРУП»;

- Договору № PA/2019-UA від 05.04.2019, між «PAN LUBRICANTS S.A.» та ТОВ «АЛЬФА БУД МОНТАЖ»;

- Договору № PP/2019-UA від 22.04.2019, між «PAN LUBRICANTS S.A.» та ТОВ «ПРОЕКТ БУД ІНВЕСТ».

Разом з тим ОСОБА_6 в не встановлений досудовим розслідуванням час, але не пізніше лютого 2018 року, довів деталі свого злочинного плану, спрямованого на реалізацію злочинної схеми ввезення комерційних товарів за допомогою вантажних автомобілів із причепами, при якій здійснювалося декларування так званих «товарів прикриття», до окремих учасників існуючої на той час злочинної організації, яка була ним створена та очолювана, а саме: ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_13 , ОСОБА_16 , іншим не встановленим досудовим розслідуванням особам, яких планував залучити до реалізації даної злочинної схеми, та отримав від них добровільну згоду на його виконання.

ОСОБА_6 із залученням інших членів злочинної організації забезпечив періодичний перерахунок коштів з банківських рахунків ТОВ «СТОК СІТІ», ТОВ «АЛЬЯНС БІЛДІНГ ГРУП", ТОВ «АЛЬФА БУД МОНТАЖ», ТОВ «ПРОЕКТ БУД ІНВЕСТ» на єдиний казначейський рахунок ДФС України, в достатній кількості для сплати митних платежів нарахованих Волинською митницею ДФС при митному оформленні імпорту «товарів прикриття».

Відповідно до визначених ОСОБА_6 ролей ОСОБА_15 та ОСОБА_14 було доручено здійснювати координацію дій із замовниками товарів стосовно здійснення закупівлі, оплати та переміщення товарів до митних агенцій, які надавали митно-брокерські послуги на території ЄС та могли здійснити митне оформлення подальшого вивозу вказаних товарів з території ЄС до України за допомогою вантажних автомобілів з причепами.

ОСОБА_14 та інші учасники злочинної організації, з числа працівників очолюваного ним ПП «СІА-БРОК», повинні були здійснити замовлення послуг з перевезення товарів з митних агенцій на території Республіки Польща до України, здійснити їх оплату, в тому числі, використовуючи в якості платника підконтрольну ОСОБА_6 іноземну компанію «ALLEMAND KARLTON LP».

В свою чергу ОСОБА_16 та інші учасники злочинної організації, діючи відповідно до визначених їм ролей, перебуваючи на території Республіки Польща, а саме митних агенціях, які надавали митно-брокерські послуги на території ЄС, повинні були координувати формування партії товарів для завантаження та подальшого переміщення на митну територію України, контролювати проходження митного та прикордонного контролю вантажними автомобілями з причепами компетентними органами Республіки Польща та проходження митного та прикордонного контролю в МАПП «Ягодин».

ОСОБА_14 та інші учасники злочинної організації, з числа працівників очолюваного ним ПП «СІА-БРОК», використовуючи ЕЦП директорів ТОВ «СТОК СІТІ», ТОВ «АЛЬЯНС БІЛДІНГ ГРУП", ТОВ «АЛЬФА БУД МОНТАЖ», ТОВ «ПРОЕКТ БУД ІНВЕСТ», повинні були подавати митні декларації типу «ІМ 40 ЕА», тобто попередні митні декларації з обсягом даних, необхідних для випуску товарів у митний режим ввезення товарів в режимі імпорту (випуск для вільного обігу), чи митні декларації типу «ІМ 40 ЕЕ», тобто попередні митні декларації з обсягом даних, необхідним для пропуску товарів через митний кордон України та доставлення до митного органу призначення при ввезенні товарів в режимі імпорту (випуск для вільного обігу), в яких зазначити завідомо неправдиві відомості щодо імпорту на митну територію України «товарів прикриття» для подальшого проходження митного контролю вказаними транспортними засобами. До вказаних декларацій повинні були додаватися в електронній формі товаросупровідні документи, зокрема: експортні декларації ніби оформлені в компетентних органах Республіки Польща, інвойси (рахунки-фактури), специфікації (документи щодо технічних характеристик), CMR (товаро-транспортні накладні), в яких повинні були бути зазначені завідомо неправдиві відомості щодо придбання, експорту з митної території ЄС з метою імпорту на митну територію України «товарів прикриття».

ОСОБА_16 , ОСОБА_14 та інші учасники злочинної організації повинні були забезпечити декларування та подання достовірних документів стосовно товарів, що вивозяться з території ЄС, при проходженні митного та прикордонного контролю на території Республіки Польща, натомість при прибутті до зони митного контролю МАПП «Ягодин» та подальшому проходженні прикордонного та митного контролю, митні формальності повинні були бути здійснені відповідно до попередньо поданих митних декларацій типу «ІМ 40 ЕА» чи «ІМ 40 ЕЕ», тобто повинно було б бути здійснене митне оформлення не фактично імпортованих товарів, а «товарів прикриття». У випадку прийняття ініціативного рішення службовими особами МП «Ягодин» Волинської митниці ДФС застосувати форми митного контролю чи спрацювання системи ризиків АСАУР, яке б зобов`язувало службову особу МП «Ягодин» Волинської митниці ДФС здійснити форми митного контролю, які б викрили факти незаконного переміщення товарів за даною схемою, члени злочинної організації повинні були переконати службову особу МП «Ягодин» Волинської митниці ДФС вчинити зловживання своїм службовим становищем, шляхом нездійснення заходів щодо документування даної злочинної діяльності, внесення до АСМО «Інспектор» завідомо неправдивої інформації, складання завідомо підроблених документів - актів про проведення огляду (переогляду) товарів, транспортних засобів, ручної поклажі чи багажу, після чого дозволити виїзд вказаних транспортних засобів з незаконно ввезеними товарами на митну територію України.

Після виїзду з МАПП «Ягодин» транспортні засоби з незаконно ввезеними товарами повинні були прибути до орендованих ОСОБА_13 складських приміщень, які використовували члени злочинної організації, що розташовані за адресою: АДРЕСА_3 , на земельній ділянці з кадастровим номером 0723310100:01:000:1031, де ОСОБА_13 було організовано сортування і подальше відправлення товарів їх замовникам. Окрім зазначеного, після розвантаження товарів, ОСОБА_13 мав виготовити цифрові фотографії вантажних автомобілів з причепами, а також «товарів прикриття» чи їх муляжів, які ніби завантаженні до вказаних причепів, та надіслати їх ОСОБА_14 , який в свою чергу повинен був організувати їх обробку за допомогою програм графічного редактора до такого стану, який би унеможливлював встановити місце здійснення фотографування та в разі необхідності забезпечити їх надання службовим особам МП «Ковель» Волинської митниці ДФС чи ВМО № 5 МП «Ягодин» Волинської митниці ДФС.

Після вивантаження незаконно ввезених товарів на митну територію України та виготовлення зазначених цифрових фотографій, вантажні автомобілі з причепами повинні були прибути до митного органу призначення, якими були обрані МП «Ковель» Волинської митниці ДФС чи ВМО № 5 МП «Ягодин» Волинської митниці ДФС для подальшого проходження митного контролю. ОСОБА_14 та інші учасники злочинної організації, з числа працівників очолюваного ним ПП «СІА-БРОК», використовуючи ЕЦП директорів ТОВ «СТОК СІТІ», ТОВ «АЛЬЯНС БІЛДІНГ ГРУП», ТОВ «АЛЬФА БУД МОНТАЖ», ТОВ «ПРОЕКТ БУД ІНВЕСТ» повинні були подати митні декларації типу «ІМ 40 ДЕ», тобто додаткові декларації до попередніх митних декларацій при ввезенні товарів в режимі імпорту (випуск для вільного обігу), в яких зазначити завідомо неправдиві відомості щодо імпорту на митну територію України «товарів прикриття», до вказаних декларацій повинні були додаватися товаросупровідні документи, зокрема: експортні декларації ніби оформлені в компетентних органах Республіки Польща, інвойси (рахунки-фактури), специфікації (документи щодо технічних характеристик), CMR (товаро-транспортні накладні), інші документи, необхідні для проведення митного контролю, в яких повинні були бути зазначені завідомо неправдиві відомості щодо придбання, експорту з митної території ЄС з метою імпорту на митну територію України «товарів прикриття». В разі прийняття ініціативного рішення службовими особами митного органу призначення застосувати форми митного контролю чи спрацювання системи ризиків АСАУР, яке б зобов`язувало службову особу митного органу призначення здійснити форми митного контролю, які б викрили факти незаконного переміщення товарів за даною схемою, в тому числі проведення огляду товарів, транспортних засобів комерційного призначення чи забезпечення ідентифікації товарів та/або транспортних засобів шляхом здійснення цифрової фотозйомки, члени злочинної організації повинні були переконати службову особу митного органу призначення вчинити зловживання своїм службовим становищем, шляхом нездійснення заходів щодо документування даної злочинної діяльності, внесення до АСМО «Інспектор» завідомо неправдивої інформації, складання завідомо підроблених документів - актів про проведення огляду (переогляду) товарів, транспортних засобів, ручної поклажі чи багажу.

Разом з цим ОСОБА_14 через інших учасників злочинної організації, з числа працівників очолюваного ним ПП «СІА-БРОК», повинні були надати службовим особам митного органу призначення заздалегідь виготовлені, редаговані за допомогою програми графічного редактора цифрові фотографії, для їх подальшого завантаження до АСМО «Інспектор», як додатків до актів про проведення огляду (переогляду) товарів, транспортних засобів, ручної поклажі, багажу чи результату виконання забезпечення ідентифікації товарів та/або транспортних засобів, шляхом здійснення цифрової фотозйомки.

В результаті реалізації даної злочинної схеми очолювана ОСОБА_6 злочинна організація повинна була мінімізувати митні платежі у розмірі різниці між митними платежами, які повинні були бути сплачені, при здійсненні імпорту на митну територію України товарів відповідно до законодавства України, у випадку достовірного декларування та фактично сплаченими митними платежами, внаслідок удаваного імпорту «товарів прикриття».

ОСОБА_6 довів ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_13 , ОСОБА_16 та іншим не встановленим досудовим розслідуванням членам злочинної організації, що при вчиненні визначених їм злочинних функцій, вони повинні виконувати його вказівки, а також керівника нижчої ланки, зокрема ОСОБА_14 щодо отримання партій товарів, їх переміщення, забезпечення проходження митних та прикордонних контролів на території Польщі та території України, подальшого переміщення партій товарів по території України.

Надалі, протягом лютого - травня 2019 року члени злочинної організації, в результаті виконання злочинного плану ОСОБА_6 , за схемою ввезення комерційних товарів за допомогою вантажних автомобілів з причепами, при якій здійснювалося декларування так званих «товарів прикриття», митна вартість яких значно менша ніж митна вартість фактично імпортованих товарів, її членами було вчинено 19 кримінальних правопорушень, передбачених ч.2, 3 ст.212 КК України, тобто умисне ухилення від сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчиненого особою, яка зобов`язана їх сплачувати, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів в значних, великих та особливо великих розмірах, вчинених за попередньою змовою групою осіб, в складі злочинної організації, що призвело до фактичного ненадходження до Державного бюджету України коштів в загальній сумі 239 818 795,65 гривень. Разом з тим за організації ОСОБА_6 та пособництва інших членів злочинної організації, з метою реалізації схеми ввезення комерційних товарів за допомогою вантажних автомобілів з причепами, при якій здійснювалося декларування так званих «товарів прикриття», митна вартість яких значно менша ніж митна вартість фактично імпортованих товарів, вчинено 18 тяжких кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.364 КК України, а саме зловживання владою та службовим становищем, тобто умисне з метою одержання неправомірної вигоди для себе та іншої особи, використання службовою особою влади або службового становища всупереч інтересам служби, що спричинило тяжкі наслідки, та 18 кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.366 КК України, а саме складання службовими особами завідомо неправдивих офіційних документів, внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей. Всього, внаслідок вчинення усіх вищезазначених кримінальних правопорушень, Державному бюджету України завдано матеріальної шкоди в загальному розмірі 475 093 200,87 грн.

Таким чином ОСОБА_6 підозрюється:

- у створенні злочинної організації з метою вчинення тяжких злочинів, керівництві такою організацією й участі у злочинах, вчинюваних такою організацією;

- в організації умисного ухилення від сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), що входять у систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчиненого особою, яка зобов`язана їх сплачувати, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів у значних, великих та особливо великих розмірах, вчинених за попередньою змовою групою осіб, в складі злочинної організації;

- в організації зловживання владою та службовим становищем, тобто умисному з метою одержання неправомірної вигоди для себе та іншої особи, використання службовою особою влади або службового становища всупереч інтересам служби, що спричинило тяжкі наслідки;

- в організації складання службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, організації внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей,

тобто у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.255, ч.3 ст.27 ч.4 ст.28 ч.2, 3 ст.212, ч.3 ст.27 ч.4 ст.28 ч.2 ст.364, ч.3 ст.27 ч.4 ст.28 ч.1 ст.366 КК України.

08.11.2023 о 17 год 34 хв ОСОБА_6 затримано за адресою: АДРЕСА_6 .

Письмове повідомлення про підозру від 08.11.2023 вручено ОСОБА_6 08.11.2023 о 18 год 30 хв.

13.02.2024 до слідчого судді Вищого антикорупційного суду надійшла скарга захисника підозрюваного ОСОБА_6 - адвоката ОСОБА_7 на повідомлення про підозру ОСОБА_6 у кримінальному провадженні №52018000000001172 від 29.11.2018 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.255, ч.3 ст.27 ч.4 ст.28 ч.2, ч.3 ст.212, ч.3 ст.27 ч.4 ст.28 ч.2 ст.364, ч.3 ст.27 ч.4 ст.28 ч.1 ст.366 КК України.

Постановляючи оскаржувану ухвалу, слідчий суддя прийшов до таких висновків.

ОСОБА_6 набув статусу підозрюваного у кримінальному провадженні №52018000000001172 від 29.11.2018. Допущена при оформленні та підписанні повідомлення про підозру технічна описка виправлена у тексті повідомлення про підозру та відповідною постановою прокурора від 09.11.2023, а тому відсутні підстави вважати, що повідомлення про підозру вручалося ОСОБА_6 не у день його складання.

Вручення процесуального документа - повідомлення про підозру, а також повідомлення і роз`яснення прав підозрюваному є кінцевим етапом, яким завершується процедура здійснення повідомлення про підозру. Вручення тексту повідомлення про підозру іншим слідчим (детективом), аніж тим, який його підписав, за умови, якщо усі вони уповноважені на здійснення відповідного досудового розслідування, ніяким чином не впливає на набуття особою статусу підозрюваного. Водночас, юрисдикція детективів НАБУ поширюється на всю територію України, детективи НАБУ ОСОБА_10 , який склав повідомлення про підозру, та ОСОБА_11 , який здійснив його вручення ОСОБА_6 , вчиняли зазначені процесуальні дії у межах кримінального провадження, в якому вони наділені повноваженнями щодо здійснення досудового розслідування, а тому відсутні підстави для оформлення відрядження для проведення відповідних процесуальних дій.

Висновки наведені в ухвалах Вищого антикорупційного суду від 10.11.2023 та Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду від 22.11.2023 у справі №991/9837/23, надані прокурором слідчому судді на підтвердження обґрунтованості підозри, не мають обов`язкового характеру для застосування, оскільки за своєю суттю не є доказами, які відповідно до положень ст.318-380 КПК України з урахуванням положень глави 26 КПК України (ч.1 ст.306 КПК України), надаються прокурором та досліджуються слідчим суддею при розгляді скарги. Ці висновки мають похідне значення від доказів, наданих суду при розгляді відповідного клопотання, а тому кожен раз можуть бути різними в залежності від наданих та зібраних стороною обвинувачення під час досудового розслідування доказів.

Формальне посилання на доведеність обґрунтованості повідомленої підозри при розгляді іншої судової справи без встановлення безпосередньо слідчим суддею наявності/відсутності доказів, нівелює положення КПК України щодо обов`язку слідчого судді надати детальну оцінку доводам під час перевірки повідомлення про підозру.

Прокурором не надано жодних доказів на спростування доводів сторони захисту та на підтвердження висловленої прокурором позиції у судовому засіданні, зокрема матеріалів, які б підтверджували можливу причетність ОСОБА_6 до розробки схем ухилення від сплати митних платежів, залучення ним до цих схем інших осіб, здійснення дій щодо ввезення товару на митну територію України поза митним контролем, документів щодо товарів, які дійсно перевозилися поза митним контролем, документів щодо встановлення за участі спеціаліста митної служби розміру збитків, висновку експерта), а тому відсутні достатні докази для підозри ОСОБА_6 у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених ч.3 ст.27 ч.4 ст.28 ч.2,3 ст.212 КК України.

Вказані висновки слідчого судді в частині дотримання вимог КПК України при здійсненні повідомлення про підозру, відповідають положенням закону та встановленим обставинам.Водночас, з висновками слідчого судді щодо наявності підстав для скасування повідомлення про підзору за ч.3 ст.27 ч.4 ст.28 ч.2,3 ст.212 КК України колегія суддів погодитись не може.

Відповідно до ч.1 ст.42 КПК України, підозрюваним є особа, якій у порядку, передбаченому статтями 276-279 цього Кодексу, повідомлено про підозру, особа, яка затримана за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, або особа, щодо якої складено повідомлення про підозру, однак його не вручено їй внаслідок невстановлення місцезнаходження особи, проте вжито заходів для вручення у спосіб, передбачений цим Кодексом для вручення повідомлень.

Згідно із п.3 ч.1 ст.276 КПК України, повідомлення про підозру обов`язково здійснюється в порядку, передбаченому статтею 278 цього Кодексу, у випадку наявності достатніх доказів для підозри особи у вчиненні кримінального правопорушення.

Відповідно до ч.1 ст.277 КПК України письмове повідомлення про підозру складається прокурором або слідчим за погодженням з прокурором.

Згідно із ч.1 ст.278 КПК України письмове повідомлення про підозру вручається в день його складення слідчим або прокурором, а у випадку неможливості такого вручення - у спосіб, передбачений цим Кодексом для вручення повідомлень.

Матеріалами провадження стверджується, що в повідомленні про підозру дату складання, погодження та вручення ОСОБА_6 виправлено детективом ОСОБА_11 з 08.10.20243 на 08.11.2023.

Постановою прокурора від 09.11.2023 виправлено описку у зазначеному повідомленні про підозру, а саме дані щодо його місяця складання, погодження та вручення із місяця жовтня на листопад. При цьому достовірність вручення цього процесуального документу саме 08.11.2023 підтверджується підписом ОСОБА_6 та стороною захисту не заперечується.

Повідомлення про підозру складено детективом НАБУ ОСОБА_10 та вручено ОСОБА_6 детективом НАБУ ОСОБА_11 .

Згідно з постановою т.в.о. Керівника Головного підрозділу детективів НАБУ від 16.10.2023 детективи НАБУ ОСОБА_10 та ОСОБА_11 входять до групи слідчих (детективів), які здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні №52018000000001172 від 29.11.2018.

Відтак, оскільки вручення повідомлення про підозру ОСОБА_6 відбулося у день його складання та погодження - 08.11.2023, особою, яка входить до групи слідчих (детективів), які здійснюють досудове розслідування, тобто суб`єктом, уповноваженим здійснювати процесуальні дії у кримінальному провадженні №52018000000001172 від 29.11.2018, безпідставним є твердження апеляційної скарги захисника про те, що повідомлення про підозру складене та затверджене 08.10.2023, а його вручення відбулося не тією особою, яка його склала, та не у день його складання - 08.11.2023.

З аналогічних підстав - наявність повноважень у детектива ОСОБА_11 здійснювати процесуальні дії у кримінальному провадженні №52018000000001172 від 29.11.2018, відхиляється посилання апеляційної скарги захисника на відсутність повноважень у детектива на внесення виправлень у повідомлення про підозру.

Доводи апеляційної скарги захисника щодо складання повідомлення про підозру у жовтні 2023 та посилання на фабулу кримінальних правопорушень, зазначену у витязі з ЄРДР станом на жовтень 2023 року, де вказується про вчинення кримінальних правопорушень ОСОБА_6 , та на дані про перетин кордону ОСОБА_6 08.10.2023 колегія суддів вважає неспроможними. Так, відповідно до витягу з ЄРДР в фабулі кримінальних правопорушень прізвище ОСОБА_6 зазначається з 06.08.2019, а з витягу даних про перетин кордону вбачається, що останній перетнув кордон 08.10.2023 та перебував в Україні до 16.10.2023, і після цього двічі перетинав кордон України - 03.11.2023 та 07.11.2023. А відтак ці обставини не можуть нічого іншого стверджувати, крім наявності даних в ЄРДР щодо ОСОБА_6 з 06.08.2019 та неодноразового перетину ним кордону України.

Посилання в апеляційній скарзі захисника на складання повідомлення про підозру в неробочий час та на відсутність доказів про відрядження детективів є безпідставним. Так, КПК України не встановлює взаємозв`язку часу складання повідомлення про підозру з робочим чи неробочим часом. Крім того, КПК України не покладає обов`язок на детективів НАБУ надавати докази про перебування у відрядженні при вчиненні процесуальних дій.

А відтак правильним є висновок слідчого судді про те, що повідомлення про підозру об`єктивно могло бути оформлене та підписане в неробочий час до початку робочого дня, що не порушує вимог КПК України.

Враховуючи вищевикладене, колегія суддів вважає, що доводи апеляційної скарги захисника не спростовують висновку слідчого судді про те, що ОСОБА_6 набув статус підозрюваного у кримінальному провадженні.

Із матеріалів провадження вбачається, що ОСОБА_6 підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.255, ч.3 ст.27 ч.4 ст.28 ч.2, 3 ст.212, ч.3 ст.27 ч.4 ст.28 ч.2 ст.364, ч.3 ст.27 ч.4 ст.28 ч.1 ст.366 КК України, а саме у створенні злочинної організації з метою вчинення тяжких злочинів, керівництві такою організацією й участі у злочинах, вчинюваних такою організацією; організації умисного ухилення від сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), що входять у систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчиненого особою, яка зобов`язана їх сплачувати, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів у значних, великих та особливо великих розмірах, вчинених за попередньою змовою групою осіб, в складі злочинної організації; організації зловживання владою та службовим становищем, тобто умисному з метою одержання неправомірної вигоди для себе та іншої особи, використання службовою особою влади або службового становища всупереч інтересам служби, що спричинило тяжкі наслідки; організації складання службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, організації внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей.

Задовольняючи скаргу в частині повідомленої підозри у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ст.212 КК України, слідчий суддя, як зазначено вище, дійшов висновку, що прокурором не надано жодних доказів, які б підтверджували можливу причетність ОСОБА_6 до розробки схем ухилення від сплати митних платежів, залучення ним до цих схем інших осіб, здійснення дій щодо ввезення товару на митну територію України поза митним контролем, документів щодо товарів, які дійсно перевозилися поза митним контролем, документів щодо встановлення за участі спеціаліста митної служби розміру збитків, висновку експерта.

Однак, з вказаним висновком слідчого судді погодитись не можна з оглядну на таке.

У скарзі на підозру захисник посилався на такі підстави для скасування підозри: ОСОБА_6 не є суб`єктом відповідальним за сплату податків, а отже не може бути суб`єктом ухилення від їх сплати, без притягнення до відповідальності спеціального суб`єкта; у платника не виникає обов`язку сплати податку у разі не визначення свого зобов`язання щодо сплати податку та відсутності податкового повідомлення-рішення, а висновки судово-економічних експертиз не можуть визначати розмір зобов`язань по сплаті відповідних платежів та замістити узгоджене повідомлення-рішення.

Згідно із ст.26 КК України співучастю у кримінальному правопорушенні є умисна спільна участь декількох суб`єктів кримінального правопорушення у вчиненні умисного кримінального правопорушення.

Частиною 3 статті 27 КК України встановлено, що організатором є особа, яка організувала вчинення кримінального правопорушення (кримінальних правопорушень) або керувала його (їх) підготовкою чи вчиненням. Організатором також є особа, яка утворила організовану групу чи злочинну організацію або керувала нею, або особа, яка забезпечувала фінансування чи організовувала приховування кримінально протиправної діяльності організованої групи або злочинної організації.

Відповідно до частини 4 статті 28 КК України кримінальне правопорушення визнається вчиненим злочинною організацією, якщо він скоєний стійким ієрархічним об`єднанням декількох осіб (п`ять і більше), члени якого або структурні частини якого за попередньою змовою зорганізувалися для спільної діяльності з метою безпосереднього вчинення тяжких або особливо тяжких злочинів учасниками цієї організації, або керівництва чи координації кримінально протиправної діяльності інших осіб, або забезпечення функціонування як самої злочинної організації, так і інших кримінально протиправних груп.

Згідно із п.11 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами кримінальних справ про злочини, вчинені стійкими злочинними об`єднаннями» від 23.12.2005 №13 стійкість організованої групи та злочинної організації полягає в їх здатності забезпечити стабільність і безпеку свого функціонування, тобто ефективно протидіяти факторам, що можуть їх дезорганізувати, як внутрішнім (наприклад, невизнання авторитету або наказів керівника, намагання окремих членів об`єднання відокремитись чи вийти з нього), так і зовнішнім (недотримання правил безпеки щодо дій правоохоронних органів, діяльність конкурентів по злочинному середовищу тощо). На здатність об`єднання протидіяти внутрішнім дезорганізуючим факторам указують, зокрема, такі ознаки: стабільний склад, тісні стосунки між його учасниками, їх централізоване підпорядкування, єдині для всіх правила поведінки, а також наявність плану злочинної діяльності і чіткий розподіл функцій учасників щодо його досягнення. Ознаками зовнішньої стійкості злочинної організації можуть бути встановлення корупційних зв`язків в органах влади, наявність каналів обміну інформацією щодо діяльності конкурентів по злочинному середовищу, створення нелегальних (тіньових) страхових фондів та визначення порядку їх наповнення й використання тощо.

Пунктом частинами 1 та 2 а також пунктом 1 частини 3 статті 293 Митного кодексу України ( в редакції на час інкримінованих діянь) встановлено, що особою, на яку покладається обов`язок із сплати митних платежів, є декларант. Якщо декларування товарів здійснюється особою, уповноваженою на це декларантом, на таку особу покладається обов`язок із сплати митних платежів солідарно з декларантом. Особою, на яку покладається обов`язок із сплати донарахованих митних платежів - податкового зобов`язання, визначеного за результатами документальної перевірки, є відповідний платник податків. Крім осіб, зазначених у частинах першій і другій цієї статті, особами, на яких покладається обов`язок із сплати митних платежів, є у разі незаконного ввезення товарів на митну територію України, незаконного вивезення товарів за межі митної території України - особа, яка незаконно ввезла (вивезла) товари, а також особи, які брали участь у незаконному ввезенні (вивезенні) товарів, якщо вони знали або повинні були знати про незаконність такого ввезення (вивезення), та особи, які придбали у власність або у володіння незаконно ввезені товари, якщо в момент придбання вони знали або повинні були знати про незаконність ввезення, що належним чином доведено в порядку, встановленому законодавством України.

Таким чином, положеннями ст.293 МК України встановлено, що обов`язок сплати митних платежів покладається не лише службових осіб суб`єкта господарювання, яка є покупцем (отримувачем) товару в Україні.

Крім того, положення ст.212 КК України не визначають відсутність складу злочину в діях організатора злочину у зв`язку з не притягненням до кримінальної відповідальності будь-яких співучасників цього злочину.

А відтак помилковим є твердження в скарзі захисника, що ОСОБА_6 не може бути організатором ухилення від сплати податків без притягнення до відповідальності як виконавця спеціального суб`єкта - службової особи покупця товару.

Відповідно до п. 21 постанови Пленуму Верховного Суду України від 08.10.2004 №15 при розгляді справ про злочини, пов`язаних з ухиленням від сплати податків, зборів, інших обов`язкових платежів, судам слід мати на увазі, що фактичні дані, які підтверджують наявність чи відсутність у діях підсудного складу такого злочину, можуть бути встановлені висновком експерта або за допомогою актів документальної перевірки виконання податкового законодавства і ревізії фінансово-господарської діяльності.

В постанові від 03.12.2019 № 320/2921/14-к колегія суддів Другої судової палати Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду дійшла висновку, що виходячи з системного аналізу кримінального процесуального законодавства, в разі оскарження до суду платником податків рішення податкового органу, обвинувачення особи в ухиленні від сплати податків не може ґрунтуватися на такому рішенні до остаточного вирішення справи судом, за винятком випадків, коли обвинувачення не тільки базується на оскаржуваному рішенні, а й доведено на підставі додатково зібраних доказів. Тобто, винуватість особи у вчиненні злочину, передбаченого ст. 212 КК України, не може ґрунтуватися виключно на рішенні суду в адміністративній справі, а має бути підтверджено й іншими доказами.

З вказаного висновку слідує, що податкове повідомлення рішення не є винятковим і єдиним доказом, який визначає суму несплачених податків та платежів.

А відтак, безпідставним є твердження в скарзі захисника про те, що матеріальна шкода, інкримінована ОСОБА_6 , необґрунтована належними і допустимими доказами у зв`язку з не визначенням зобов`язання щодо сплати податку та відсутністюподаткового повідомлення-рішення.

Відповідно до здійсненої підозри ОСОБА_6 Державному бюджету України завдана матеріальна шкода в загальному розмірі 475 093 200,87 грн, яка встановлена висновками експертів: №СЕ-19/103-22/11357-ЕК від 12.01.2023, та №СЕ-19/103-22/8982-ЕК від 28.02.2023.

Зазначені обставини залишились поза увагою слідчого судді, що призвело до помилкового висновку про наявність підстав для скасування підозри ч.3 ст.27 ч.4 ст.28 ч.2, 3 ст.212 КК України.

Підсумовуючи наведене колегія суддів вважає, що апеляційну скаргу захисника слід залишити без задоволення, а апеляційну скаргу прокурора задовольнити та скасувати ухвалу в частині скасування повідомлення про підозру ОСОБА_6 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.27 ч.4 ст.28 ч.2,3 ст.212 КК України та постановити нову ухвалу про відмову в задоволенні скарги в цій частині.

Керуючись ст. 303, 309, 376, 404, 407, 419, 422, 532 КПК України, колегія суддів,

П О С Т А Н О В И Л А:

У задоволенні апеляційної скарги захисника підозрюваного ОСОБА_6 - адвоката ОСОБА_7 відмовити.

Апеляційну скаргу прокурора ОСОБА_9 задовольнити.

Ухвалу слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 04 березня 2024 року в частині скасування повідомлення про підозру ОСОБА_6 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.27 ч.4 ст.28 ч.2,3 ст.212 Кримінального кодексу України скасувати.

У цій частині постановити нову ухвалу про відмову у задоволенні скарги щодо скасування підозри ОСОБА_6 у кримінальному провадженні №52018000000001172 від 29.11.2018 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.27 ч.4 ст.28 ч.2,3 ст.212 Кримінального кодексу України.

В решті ухвалу слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 04 березня 2024 року залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та у касаційному порядку оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя ОСОБА_2

Судді ОСОБА_3

ОСОБА_4

Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118195218
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —991/1178/24

Ухвала від 03.04.2024

Кримінальне

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду

Павлишин О. Ф.

Ухвала від 03.04.2024

Кримінальне

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду

Павлишин О. Ф.

Ухвала від 22.03.2024

Кримінальне

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду

Павлишин О. Ф.

Ухвала від 04.03.2024

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Біцюк А. В.

Ухвала від 04.03.2024

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Біцюк А. В.

Ухвала від 29.02.2024

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Біцюк А. В.

Ухвала від 21.02.2024

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Шкодін Я. В.

Ухвала від 21.02.2024

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Шкодін Я. В.

Ухвала від 13.02.2024

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Біцюк А. В.

Ухвала від 13.02.2024

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Біцюк А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні