Рішення
від 08.04.2024 по справі 904/451/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08.04.2024м. ДніпроСправа № 904/451/24

за позовом Акціонерного товариства "Українська залізниця", м. Київ в особі Виробничого підрозділу "Донецьке регіональне відділення "Енергозбут" філії "Енергозбут" Акціонерного товариства "Українська залізниця", м. Покровськ, Донецька обл.

до Комунального підприємства "Попаснянський районний водоканал", м. Новомосковськ, Дніпропетровська обл.

про стягнення заборгованості у сумі 252 657 грн 22 коп.

Суддя Рудь І.А.

Без повідомлення (виклику) учасників справи.

СУТЬ СПОРУ:

Акціонерне товариство "Українська залізниця" в особі Виробничого підрозділу "Донецьке регіональне відділення "Енергозбут" філії "Енергозбут" Акціонерного товариства "Українська залізниця" звернулось до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом № ЕЕЦ-17/1 від 03.01.2024, в якому просить стягнути з Комунального підприємства "Попаснянський районний водоканал" заборгованість в сумі 252 657 грн 22 коп., з яких: 43 907 грн 11 коп. - заборгованість за надані послуги із забезпечення перетікань реактивної електричної енергії, 208 750 грн 11 коп. - заборгованість з розподілу електричної енергії.

Судові витрати позивач просить покласти на відповідача.

У поданій позовній заяві викладене клопотання позивача про розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем умов договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії №ЕЕЦ20010403999992843/00169 від 22.05.2020 в частині порушення строків оплати за надані послуг.

Ухвалою господарського суду від 06.02.2024 прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі, розгляд якої призначено за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін за наявними в матеріалах справи документами.

Господарський суд наголошує на тому, що відповідач обізнаний про розгляд справи № 904/451/24 про, що свідчить наявне в матеріалах справи рекомендоване поштове повідомлення про вручення представнику відповідача 12.02.2024 ухвали суду від 06.02.2024 (а.с. 38).

Проте відповідач не скористався правом на надання відзиву на позов та не подав витребувані судом документи.

Отже, відповідно до ч. 9 ст. 81, ч. 9 ст. 165 ГПК України справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

Враховуючи приписи ч. 4 ст. 240 ГПК України, у зв`язку з розглядом справи без повідомлення (виклику) учасників справи, рішення прийнято без його проголошення.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши подані докази, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

Предметом доказування у даній справі є обставини, пов`язані з укладенням договору про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії, строк та порядок надання послуг, загальна вартість наданих за договором послуг, порядок оплати за надані послуги, наявність заборгованості за надані послуги, наявність оплати.

Як вбачається з матеріалів справи, 22.02.2020 між Акціонерним товариством Українська залізниця, за договором Оператор системи (надалі - Позивач), та Комунальною організацією (установою, закладом) Комунальним підприємством Попаснянський районний водоканал, за договором Споживач (надалі - Відповідач), укладено Договір споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії №ЕЕЦ 20010403999992843/00169 (надалі - Договір) (а.с. 7-10).

Між сторонами укладено додаткову угоду від 26.05.2020 №2, якою внесено зміни до назви Відповідача, з зазначенням назви Комунальне підприємство Попаснянський районний водоканал (а.с. 11).

Цей договір споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії (надалі Договір) є публічним договором приєднання, який встановлює порядок та умови розподілу (передачі) електричної енергії споживачам (надалі - Споживач) як послуги Оператора системи. Цей Договір укладається сторонами з урахуванням статей 633, 634, 641, 642 Цивільного кодексу України шляхом приєднання Споживача до умов цього договору згідно з заявою-приєднання, що є додатком І до цього Договору (п.1.1 договору).

Умови Договору розроблені відповідно до Закону України Про ринок електричної енергії та Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою Національної комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 14 березня 2018 року № 312 (далі - ПРРЕЕ), та є однаковими для всіх споживачів (п.1.2 договору).

Оператор системи надає Споживачу послуги з розподілу електричної енергії, параметри якості якої відповідають показникам, визначеним Кодексом системи передачі, затвердженим постановою НКРЕКП від 14 березня 2018 року № 309, та Кодексом систем розподілу, затвердженим постановою НКРЕКП від 14 березня 2018 року № 310, за об`єктом, технічні параметри якого-фіксуються в Паспорті точки розподілу електричної енергії за об`єктом споживача, який є Додатком 2 до цього договору, та в особовому рахунку Споживача, облікових базах даних Оператора системи (п.2.1 договору).

Відповідно до пункту 3.4 договору споживач, що не є побутовим, зобов`язаний протягом трьох календарних днів після закінчення розрахункового місяця надати постачальнику послуг комерційного обліку (оператору системи) звіт із показами засобів обліку за розрахунковий місяць (Додаток 11 до цього договору). При обладнанні комерційних засобів обліку засобами дистанційної передачі даних інформація про покази засобів обліку за розрахунковий місяць формується через канали дистанційного зв`язку.

Перевірка достовірності даних комерційних засобів обліку безпосередньо на місці їх встановлення забезпечується сторонами за необхідності, але не рідше ніж один раз на шість місяців, про що складається відповідний акт контрольного огляду засобу вимірювальної техніки.

У разі ненадання споживачем звіту з даними комерційних засобів обліку протягом трьох календарних днів після закінчення розрахункового місяця та за відсутності переданої (зчитаної) з них інформації засобами дистанційної передачі даних, а також за відсутності контрольного огляду засобу комерційного обліку протягом розрахункового місяця обсяг спожитої (розподіленої) електричної енергії за розрахунковий місяць визначається розрахунковим шляхом за значенням середньодобового споживання попереднього розрахункового місяця.

Згідно з пунктом 5.1 договору його ціною є вартість послуг з розподілу (передачі) електричної енергії на об`єкт (об`єкти) споживача, зазначені в Паспорті точки (точок) розподілу електричної енергії за об`єктом споживача.

Тариф (ціна) на послуги з розподілу (передачі) електричної енергії та терміни оплати послуг зазначаються в Додатку 4 "Порядок розрахунків" (п. 5.3 договору).

Пунктом 5 Додатку 4 "Порядок розрахунків" до договору визначено, що споживач здійснює повну оплату вартості обсягу електричної енергії, заявленого на відповідний розрахунковий період, наступним чином:

попередня оплата здійснюється споживачем самостійно за 5 днів до початку розрахункового періоду з наступним перерахунком (остаточним розрахунком), що проводиться відповідно до фактичного обсягу розподіленої електричної енергії протягом відповідного розрахункового періоду, 100% від прогнозованих обсягів споживання електричної енергії на розрахунковий місяць;

остаточний розрахунок за розподілену електричну енергію та інші платежі згідно з умовами цього договору здійснюються споживачем на підставі отриманих у оператора системи розподілу рахунків протягом 5-ти операційних днів з дня їх отримання.

При остаточному розрахунку за розподілену електроенергію оператор системи розподілу враховує здійснену споживачем попередню оплату станом на кінець розрахункового періоду (п. 6 Додатку 4 "Порядок розрахунків" до договору).

Згідно з пунктом 8 Додатку 4 "Порядок розрахунків" до договору за підсумком місяця оператор системи розподілу надає споживачу:

- акт приймання-передачі наданих послуг з розподілу електричної енергії;

- акт про надання послуг із забезпечення перетікань реактивної електричної енергії.

Оформлені належним чином акти споживач повертає оператору системи у п`ятиденний термін. У разі неповернення споживачем належно оформленого акта та за відсутності заперечень останній вважається підтвердженим.

Рахунки на оплату послуг із забезпечення перетікань реактивної електричної енергії, пеню, інфляційні збитки, річні виписуються оператором системи розподілу окремо та надаються споживачу. Тривалість періоду для здійснення споживачем розрахунків за послуги з розподілу електричної енергії, із забезпечення перетікань реактивної електроенергії, пеню, інфляційні збитки, річні має не перевищувати 5 операційних днів з дня отримання рахунка (п. 9 Додатку 4 "Порядок розрахунків" до договору).

Додатком 10 до договору є договір про надання послуг із забезпечення перетікань реактивної електричної енергії, за умовами пункту 1.1 якого оператор системи надає послуги із забезпечення перетікань реактивної електричної енергії до електроустановок споживачів, що експлуатують електромагнітно незбалансовані установки з неефективним співвідношенням активної і реактивної потужності, а споживач вживає вичерпних технологічних заходів щодо забезпечення перетікань реактивної електричної енергії у своїх електричних мережах та/або здійснює оплату оператору системи за перетікання реактивної електричної енергії згідно з умовами цього договору та додатками до нього, що є його невід`ємними частинами.

Відповідно до умов пункту 4.4 договору про надання послуг із забезпечення перетікань реактивної електричної енергії (Додаток 10 до договору) оплата послуг з компенсації перетікань реактивної електричної енергії проводиться споживачем на підставі рахунка, виставленого оператором системи. Розрахунок плати за перетікання реактивної електричної енергії здійснюється відповідно до Методики обчислення плати та оформлюється згідно з порядком розрахунків за перетікання реактивної електричної енергії.

Споживач зобов`язаний здійснити оплату рахунку, що надається йому оператором системи, у термін, що не перевищує 5 робочих днів з дня отримання.

На виконання умов договору, листом від 27.06.2023 №ЕЕЦ-17/1031 позивачем на адресу відповідача були надіслані рахунки для оплати наданих послуг, а саме: рахунок № 992843/Р від 28.01.2022 на суму 23 134 грн 10 коп., рахунок № 992843/Р від 28.02.2022 на суму 20 773 грн 01 коп., рахунок № 992843 від 28.01.2022 на суму 120 555 грн 80 коп., рахунок № 992843 від 28.02.2022 на суму 88 194 грн 31 коп. (а.с. 17-21).

Вказані рахунки були отримані відповідачем 18.07.2023, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення (а.с. 22).

Звертаючись з даним позовом позивач вказує, що в порушення умов спірного договору відповідач не виконав свої зобов`язання, у зв`язку з чим несплачена відповідачем заборгованість за перетікання реактивної електричної енергії та за надані послуги з розподілу електричної енергії за період січня 2022 року по лютий 2022 року становить 252 657 грн 22 коп., що і стало причиною виникнення спору.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають частковому задоволенню з наступних підстав.

Згідно постанови НКРЕКП від 08.11.2018 за №1395 - ПАТ Українська залізниця (код ЄДРПОУ 40075815) анульовано ліцензію на право провадження господарської діяльності з розподілу електричної енергії (передачі електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами) та ліцензію на право провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії за регульованим тарифом, видані відповідно до постанови НКРЕКП від 19 лютого 2016 року № 213, та видано ліцензію на право провадження господарської діяльності з розподілу електричної енергії з 01.01.2019 року.

У відповідності до преамбули Закону України Про ринок електричної енергії він визначає правові, економічні та організаційні засади функціонування ринку електричної енергії, регулює відносини, пов`язані з виробництвом, передачею, розподілом, купівлею-продажем, постачанням електричної енергії для забезпечення надійного та безпечного постачання електричної енергії споживачам з урахуванням інтересів споживачів, розвитку ринкових відносин, мінімізації витрат на постачання електричної енергії та мінімізації негативного впливу на навколишнє природне середовище.

На даний час, взаємовідносини учасників ринку електричної енергії щодо виробництва, передачі, розподілу, купівлі-продажу, постачання електричної енергії для забезпечення надійного та безпечного постачання електричної енергії споживачам врегульовані, серед іншого, Законом України Про ринок електричної енергії, Правилами роздрібного ринку електричної енергії (надалі - ПРРЕЕ), затвердженими постановою НКРЕКП від 14.03.2018 №312 (зі змінами та доповненнями). Закон України Про ринок електричної енергії зобов`язує розділення енергокомпаній за напрямками діяльності з генерації, постачання, розподілу, передачі електричної енергії.

Частиною 1 статті 901 Цивільного кодексу України передбачено, що за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Відповідно до частини 1 статті 903 Цивільного кодексу України, якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

З огляду на наявний в матеріалах справи договір, між сторонами склались правовідносини надання послуг.

Відповідно до частини 1 статті 509 Цивільного кодексу України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

За змістом пункту 5 Додатку 4 "Порядок розрахунків" до договору та пункту 4.4 договору про надання послуг із забезпечення перетікань реактивної електричної енергії (Додаток 10 до договору) відповідач повинен був здійснити остаточну оплату послуг з розподілу електричної енергії та оплату послуг з перетікання реактивної електричної енергії протягом 5 операційних (робочих) днів з дня отримання відповідного рахунку.

Матеріалами справи підтверджується, що рахунки, які були виставлені позивачем, отримані відповідача та заперечень з боку останнього не мають.

Частиною 1 статті 612 Цивільного кодексу України зазначено, що боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Статтями 525 та 526 Цивільного кодексу України передбачено, що одностороння відмова вiд зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов`язання має виконуватися належним чином вiдповiдно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства.

Статтею 530 Цивільного кодексу України визначено, що якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події. Якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов`язок у семиденний строк від дня пред`явлення вимоги, якщо обов`язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Господарським судом встановлено, що останнім терміном виконання зобов`язання щодо оплати за надані послуги із забезпечення перетікань реактивної електричної енергії та послуги з розподілу електричної енергії за січень-лютий 2022 року 25.07.2023.

Між тим, в установлений договором строк, відповідач свої зобов`язання не виконав.

Будь-яких доказів своєчасної оплати заявленої позивачем до стягнення заборгованості за надані послуги із забезпечення перетікань реактивної електричної енергії у сумі 43 907 грн 11 коп. та надані послуги з розподілу електричної енергії у сумі 208 750 грн 11 коп. відповідачем відповідно до положень статей 13, 74 ГПК України під час розгляду справи не надано, а судом таких обставин не встановлено.

Відповідно до частини 1 статті 13 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін.

Пункт 3 частини 2 статті 129 Конституції України визначає одним із принципів судочинства змагальність сторін та свободу в наданні ними своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості. Згідно з частинами 1, 3 статті 74, частиною 1 статті 77 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Отже, обов`язок із доказування слід розуміти як закріплену в процесуальному та матеріальному законодавстві міру належної поведінки особи, що бере участь у судовому процесі, із збирання та надання доказів для підтвердження свого суб`єктивного права, що має за мету усунення невизначеності, яка виникає в правовідносинах у разі неможливості достовірно з`ясувати обставини, які мають значення для справи.

Враховуючи вищевикладене, надавши відповідну юридичну оцінку всім доказам наявним в матеріалах справи, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для задоволення позову, стягненню з відповідача підлягає 252 657 грн 22 коп., що складають: заборгованість за надані послуги із забезпечення перетікань реактивної електричної енергії у сумі 43 907 грн 11 коп. та заборгованість за надані послуги з розподілу електричної енергії у сумі 208 750 грн 11 коп.

Відповідно статті 129 Господарського процесуального кодексу України, судові витрати покладаються на відповідача.

Керуючись ст. 2, 73, 74, 76, 77-79, 86, 91, 129, 233, 238, 240, 241, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Комунального підприємства "Попаснянський районний водоканал" (51200, Дніпропетровська обл., Новомосковський р-н, м. Новомосковськ, вул. Мітягіна О., буд. 21А, код ЄДРПОУ 38817874) на користь Акціонерного товариства "Українська залізниця" (03680, Київ, вул. Єжі Ґедройця, буд. 5, код ЄДРПОУ 40075815), в особі Виробничого підрозділу "Донецьке регіональне відділення "Енергозбут" філії "Енергозбут" Акціонерного товариства "Українська залізниця" (01135, м. Київ, вул. Жилянська, 97, код ЄДРПОУ 40150221) 43 907 грн 11 коп. заборгованість за надані послуги із забезпечення перетікань реактивної електричної енергії, 208 750 грн 11 коп. заборгованість за розподіл електричної енергії; 3 789 грн 86 коп. - витрат зі сплати судового збору.

Наказ видати після набрання судовим рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили після закінчення двадцятиденного строку з дня складання повного судового рішення і може бути оскаржено до Центрального апеляційного господарського суду.

Повне рішення складено 08.04.2024.

Суддя І.А. Рудь

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118196168
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості у сумі 252 657 грн 22 коп

Судовий реєстр по справі —904/451/24

Судовий наказ від 29.04.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудь Ірина Анатоліївна

Рішення від 08.04.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудь Ірина Анатоліївна

Ухвала від 06.02.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудь Ірина Анатоліївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні