Рішення
від 05.04.2024 по справі 904/6270/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05.04.2024 Справа № 904/6270/23

Господарський суд Дніпропетровської області у складі судді Кеся Н.Б.

за позовом Приватного акціонерного товариства "Підприємство з експлуатації електричних мереж "ЦЕНТРАЛЬНА ЕНЕРГЕТИЧНА КОМПАНІЯ", м.Дніпро

до Комунального підприємства "Апостоловеводоканал" Апостолівської міської ради, м.Апостолове

про стягнення 270967,83 грн

Представники сторін в судове засідання не викликались

СУД ВСТАНОВИВ:

1. Короткий зміст позовних вимог

Приватне акціонерне товариство "Підприємство з експлуатації електричних мереж "ЦЕНТРАЛЬНА ЕНЕРГЕТИЧНА КОМПАНІЯ" (далі-Позивач) 30.11.2023 звернулося з позовом до Комунального підприємства "Апостоловеводоканал" Апостолівської міської ради (далі-Відповідач), в якому просить суд стягнути з Відповідача на свою користь суму заборгованості за розподіл електричної енергії за Договором за період з травня по вересень 2023 року, у розмірі 241291,30 грн, штрафні санкції за Договором: пеня в розмірі 27249,41 грн, 3% річних - 1927,12 грн та судовий збір у розмірі 4064,52 грн.

В обґрунтування позову Позивач посилається на неналежне виконання Відповідачем своїх грошових зобов`язань за Договором №060010003 споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії від 30.03.2023 року.

2. Процесуальні питання, вирішені судом

01.12.2023 ухвалою суд прийняв позовну заяву до розгляду та відкрив провадження у справі.

Розгляд справи №904/6270/23 відбувався за правилами спрощеного позовного провадження без виклику учасників справи за наявними у справі матеріалами.

Відповідач заперечення щодо розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження та без виклику сторін не подав, про відкриття провадження у справі повідомлений 29.02.2024, що підтверджується поштовим повідомленням (арк.с. 37).

Ухвала суду направлялася на електронну адресу Відповідача agep@ukr.net (арк.с. 35) та була оприлюднена в Єдиному державному реєстрі судових рішень, доступ до яких є вільним, цілодобовим і безкоштовним.

З огляду на наведене, суд вважає, що Відповідач вважається повідомленим про відкриття провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження, оскільки судом було виконано всі покладені на нього обов`язки з повідомлення про розгляд справи.

Справу розглянуто без виклику сторін та у розумні строки, які були необхідні для вирішення спору по суті.

3. Позиції інших учасників справи

Заперечення проти позову від Відповідача не надійшли.

4. Обставини, встановлені судом під час розгляду справи по суті

30.03.2023 року між Приватним акціонерним товариством "Підприємство з експлуатації електричних мереж "ЦЕНТРАЛЬНА ЕНЕРГЕТИЧНА КОМПАНІЯ" (далі-Оператор) та Комунальним підприємством "Апостоловеводоканал" Апостолівської міської ради (далі-Споживач) укладено Договір споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії №060010003 (далі -Договір).

Відповідно до умов Договору:

1.1. Цей договір споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії (надалі -Договір) є публічним договором приєднання, який встановлює порядок та умови розподілу електричної енергії споживачам (надалі - Споживач) як послуги Оператора системи. Цей Договір укладається сторонами з урахуванням статей 633, 634, 641, 642 Цивільного кодексу України шляхом приєднання Споживача до умов цього договору згідно з заявою-приєднання, що є Додатком 1 до цього Договору.

2.1. Оператор системи надає Споживачу послуги з розподілу електричної енергії параметри якості якої відповідають показникам, визначеним Кодексом системи передачі, затвердженим постановою НКРЕКП від 14 березня 2018 року №309, та Кодексом систем розподілу, затвердженим постановою НКРЕКП від 14 березня 2018 року №310, за об`єктом Споживача, технічні параметри якого фіксуються в Паспорті точки розподілу електричної енергії, який є Додатком 2 до цього Договору, в особовому рахунку Споживача, облікових базах даних Оператора системи.

2.3. Споживач оплачує за розподіл електричної енергії та інші послуги Оператора системи згідно з умовами глави 5 цього Договору, Додатком 4 "Порядок розрахунків" та Додатком 10 "Договір про надання послуг із забезпечення перетікань реактивної електричної енергії" (у випадках, встановлених Правилами роздрібного ринку електричної енергії (пп. 4.33, 4.34) та Методики обчислення плати за перетікання реактивної електроенергії).

5.1. Ціною цього Договору є:

- вартість послуг з розподілу електричної енергії на об`єкт (об`єкти) Споживача зазначені в Паспорті точки розподілу електричної енергії (Додаток 2 до Договору);

- вартість послуг із забезпечення перетікань реактивної електричної енергії, для Споживачів, які уклали Додаток 10 "Договір про надання послуг із забезпечення перетікань реактивної електричної енергії" у випадку, встановлених Правилами роздрібного ринку електричної енергії (пп. 4.33, 4.34) та Методики обчислення плати за перетікання електроенергії.

5.2. Оплата послуг з розподілу електричної енергії та оплата за перетікання електроенергії за цим Договором здійснюються на поточний рахунок Оператора системи.

5.3. Тариф (ціна) на послугу з розподілу електричної енергії встановлюється Регулятором відповідно до затвердженої ним методики та розміщуються на офіційному веб-сайті Оператора системи cek.dp.ua.

Терміни оплати послуги з розподілу електричної енергії зазначаються в Додатку 4 "Порядок розрахунків", терміни оплати за перетікання реактивної електроенергії зазначаються в Додатку 10 "Договір про надання послуг із забезпечення перетікань реактивної електричної енергії".

5.4. Споживач оплачує послугу з розподілу Оператору системи якщо згідно з умовами договору про постачання Споживач забезпечує оплату послуги з розподілу, або купує електричну енергію для власного споживання за двостороннім договором та на організованих сегментах ринку. Постачальник оплачує послугу з розподілу Оператору системи якщо згідно з умовами договору про постачання оплату послуги з розподілу забезпечує Постачальник.

5.5. Оператор системи в особовому рахунку Споживача зазначає сторону, яка здійснює оплату наданих Споживачу послуг з розподілу електричної енергії.

6.1. Оператор системи зобов`язується:

1) виконувати умови цього Договору.

2) відкрити особовий рахунок Споживача.

3) забезпечувати утримання мереж в належному стані для задоволення потреб Споживача в електричній енергії.

4) здійснювати розподіл електричної енергії Споживачу, із дотриманням показників якості електричної енергії, визначених державними стандартами.

5) надавати Споживачу інформацію про послуги, пов`язані з розподілом електричної енергії, та про терміни обмежень і відключень.

6) надавати Споживачу інформацію про зміну тарифу (ціни) на послугу з розподілу електричної енергії не пізніше ніж за 20 днів до введення її в дію.

7) ознайомити Споживача з ПРРЕЕ та провести інструктаж щодо безпечної експлуатації вузла вимірювання.

8) проводити не менше як один раз на 6 місяців контрольний огляд засобу комерційного обліку у Споживача відповідно до затверджених графіків.

9) здійснювати технічну перевірку засобу (вузла) обліку (засобу вимірювальної техніки не рідше одного разу на три роки.

10) розглядати звернення та претензії Споживача щодо надання послуг, пов`язаних з розподілом електричної енергії, та приймати з цього приводу рішення у терміни. ^ законодавством.

11) приймати письмові та усні повідомлення (у тому числі засобами зв`язку) Споживача щодо порушення електропостачання або порушення параметрів якості електричної енергії, також вживати заходів до відновлення електропостачання та приведення показників якості у відповідність з вимогами нормативних документів.

12) виконувати інші обов`язки передбачені ліцензійними умовами та ПРРЕЕ.

6.2. Споживач зобов`язується:

1) виконувати умови цього Договору;

2) забезпечувати належний технічний стан та безпечну експлуатацію своїх внутрішніх електромереж, електроустановок та електроприладів;

3) невідкладно повідомляти Оператора системи про недоліки в роботі вузла вимірювання;

4)узгоджувати з Оператором системи нові підключення та переобладнання внутрішньої електропроводки, здійснювані з метою збільшення споживання електричної потужності;

5) забезпечувати доступ представникам Оператора системи, які пред`явили свої службові посвідчення, до свого об`єкта для обстеження вузла вимірювання, електроустановок та електропроводки;

6) не перешкоджати обрізанню гілок дерев, які ростуть на території, що належить Споживачу, для забезпечення відстані від проводів повітряної лінії електромережі Оператора системи Обрізання гілок дерев, які ростуть на території Споживача, для забезпечення відстані від проводів повітряної лінії електромережі Споживача, здійснює Споживач відповідно до пункту 5 Правил охорони електричних мереж, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 04 березня 1997 року N 209;

7) у разі зміни власника об`єкта (звільнення Споживачем займаного приміщення, реорганізації, ліквідації (у тому числі шляхом банкрутства), відчуження в будь-який спосіб займаного приміщення) не пізніше ніж за 20 робочих днів до припинення користування електричною енергією на об`єкті письмово повідомити Оператора системи про розірвання цього договору та не пізніше дня звільнення об`єкту здійснити всі оплати передбачені умовами цього Договору;

8) у разі здійснення оплати за послугу з розподілу безпосередньо Оператору системи здійснювати таку оплату у терміни передбачені Додатком 4 до цього Договору;

9) у разі здійснення оплати за перетікання реактивної електроенергії, здійснювати таку оплату у терміни передбачені Додатком 10 до цього Договору;

10) у разі, якщо Споживач є власником засобу вимірювання, виконувати обґрунтовані вимоги Оператора системи щодо приведення засобу вимірювання в технічний стан відповідно до вимог нормативних документів.

7.1. Оператор системи має право, зокрема, на отримання від Споживача своєчасної оплати за надання послуги з розподілу електричної енергії у разі, якщо умовами глави 5 цього Договору передбачено, що оплату за послугу з розподілу Споживач здійснює безпосередньо Оператору системи та на отримання своєчасної оплати за надання послуги з розподілу електричної енергії від Постачальника у разі, якщо умовами глави 5 цього Договору передбачено, що оплату за послугу з розподілу Оператору системи здійснює Постачальник.

11.1 Цей Договір набирає чинності з дня приєднання Споживача до умов цього договору і діє до кінця поточного календарного року, якщо інший термін не зазначено в заяві-приєднання. Договір вважається продовженим на кожен наступний календарний рік, якщо за місяць до закінчення терміну дії Договору жодною із Сторін не буде заявлено про припинення його дії або перегляд його умов.

Між Позивачем та Відповідачем 30.03.2023 року підписана Заява-приєднання до умов договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії (арк.с. 18).

Також між Позивачем та Відповідачем підписаний Додаток 4 до Договору - Порядок розрахунків (арк.с. 16), відповідно до умов якого:

Споживач оплачує послугу з розподілу електричної енергії у формі попередньої оплати або плановими платежами на підставі самостійно отриманих у Оператора системи рахунків.

Попередня оплата здійснюється до 25 числа місяця, що передує розрахунковому періоду у розмірі 100% вартості очікуваного обсягу споживання (розподілу) електричної енергії. розрахованої за тарифами розрахункового періоду, у якому виставлений рахунок.

Авансово-планові платежі здійснюються наступним чином:

- авансовий платіж до 25 числа місяця, що передує розрахунковому періоду у розмірі 40% вартості очікуваного обсягу споживання (розподілу) електричної енергії, розрахованої за тарифами розрахункового періоду, у якому виставлений рахунок;

- перший плановий платіж до 5 числа розрахункового періоду у розмірі 30 % вартості очікуваного обсягу споживання (розподілу) електричної енергії, розрахованої за тарифами розрахункового періоду, у якому виставлений рахунок;

- другий плановий платіж до 15 числа розрахункового періоду у розмірі 30 % вартості очікуваного обсягу споживання (розподілу) електричної енергії, розрахованої за тарифами розрахункового періоду, у якому виставлений рахунок.

Визначення фактичного обсягу спожитої (розподіленої) електричної енергії за розрахунковий період здійснюється за показами засобів обліку, вказаних у «Звіті про покази засобів обліку» (Додаток 11 до Договору), який надається Споживачем протягом трьох календарних днів після закінчення розрахункового місяця (розрахункового періоду).

До третього числа місяця наступного за розрахунковим уповноважена особа Споживача самостійно отримує остаточний рахунок за фактично спожиту електричну енергію. Термін оплати зазначеного рахунку не має перевищувати 5 операційних днів. В разі не отримання рахунка, рахунок вважається отриманим і потребує оплати в вищезазначений термін.

Під час визначення суми платежу остаточного розрахунку за поточний розрахунковий період враховуються суми проведених попередніх платежів у поточному розрахунковому періоді. При відсутності заборгованості надлишок котів, що надійшли протягом розрахункового періоду, зараховується в рахунок оплати наступного розрахункового періоду. Оплата заборгованості минулих періодів зараховується першочергово.

Оплата послуг з розподілу електричної енергії, сплата неустойки (штраф або пеня) та санкції, що сплачуються відповідно до ст. 625 Цивільного кодексу України (індекс інфляції та 3% річних), а також оплата вартості недоврахованої електроенергії здійснюються на поточний рахунок Оператора системи. За дату оплати рахунка приймається дата зарахування коштів на поточний рахунок Оператора системи.

Так, на виконання умов договору в період з 01.05.2023 по 31.10.2023 Позивач надав Відповідачу послуги з розподілу електричної енергії, про що було оформлено Звіти про покази засобів обліку за травень - вересень 2023 року, які були підписані сторонами (арк.с. 24-28) та Позивачем здійснено нарахування коштів за розподіл електричної енергії та виставлено рахунки (арк.с. 19-23) на оплату послуг з розподілу електричної енергії за травень - вересень 2023 року на суму 241 291,30 грн з урахуванням ПДВ:

- № 8092279835846 від 31.05.2023 на оплату послуг з розподілу електричної енергії у травні 2023 року на суму 66159,18 грн з урахуванням ПДВ;

- № 8092280308056 від 30.06.2023 на оплату послуг з розподілу електричної енергії у червні 2023 року на суму 62290,93 грн з урахуванням ПДВ;

- № 8094767273969 від 07.08.2023 па оплату послуг з розподілу електричної енергії у липні 2023 року на суму 43319,28 грн з урахуванням ПДВ;

- № 8096764548491 від 31.08.2023 на оплату послуг з розподілу електричної енергії у серпні 2023 року на суму 58396,75 грн з урахуванням ПДВ;

- № 8091037648186 від 30.09.2023 на оплату послуг з розподілу електричної енергії у вересні 2023 року на суму 11125,16 грн з урахуванням ПДВ.

Відповідач свої зобов`язання по повній та своєчасній оплаті послуг з розподілу електричної енергії не здійснив, внаслідок чого у останнього виникла заборгованість в сумі 241 291,30 грн основного боргу.

У разі порушення термінів внесення платежів, передбачених цим Договором визначених у Додатку 4 "Порядок розрахунків" (у разі якщо главою 5 цього Договору передбачено, що оплату за послугу з розподілу Споживач здійснює безпосередньо Оператору системи) та у Додатку 10 до цього Договору, Споживач сплачує Оператору системи пеню у розмірі двох облікових ставок НБУ за кожний день прострочення платежу, враховуючи день фактичної оплати. Сума пені зазначається у розрахунковому документі окремим рядком (п. 8.5. Договору).

Згідно з розрахунком Позивача (арк.с. 30) сума пені складає 27749,41 грн, яка нарахована за періоди з 10.06.2023 по 31.10.2023, з 11.07.2023 по 31.10.2023, з 11.08.2023 по 31.10.2023, з 09.09.2023 по 31.10.2023 та з 11.10.2023 по 31.10.2023.

На підставі ст. 625 ЦК України Позивач нарахував Відповідачу суму 1927,12 грн 3% річних, за період з 10.06.2023 по 31.10.2023.

Нараховані Позивачем 3% річних відповідають вимогам чинного законодавства.

Доказів погашення суми позову Відповідач на час розгляду справи суду не надав.

5. Норми права та мотиви, з яких виходить господарський суд при прийнятті рішення

Відповідно до статті 714 ЦК України за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання. До договору постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, положення про договір поставки, якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті відносин сторін. Законом можуть бути передбачені особливості укладення та виконання договору постачання енергетичними та іншими ресурсами.

Згідно зі ст. 629 ЦК України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Статтею ч. 1 ст. 530 ЦК України встановлено: якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно з приписами частин 1 і 7 ст. 193 ГК України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору; а одностороння відмова від виконання зобов`язань не допускається крім випадків, передбачених законом.

Статтею 611 ЦК України встановлено, що у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема:

1) припинення зобов`язання внаслідок односторонньої відмови від зобов`язання, якщо це встановлено договором або законом, або розірвання договору;

2) зміна умов зобов`язання;

3) сплата неустойки;

4) відшкодування збитків та моральної шкоди.

Згідно з положеннями ст. 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання; боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

В силу ст. 16 ЦК України та ст. 20 ГК України держава забезпечує захист прав і законних інтересів суб`єктів господарювання та споживачів, зокрема, шляхом присудження до виконання обов`язку в натурі, стягнення збитків та застосування штрафних санкцій.

Також судом здійснено перевірку суми пені за періоди з 10.06.2023 по 31.10.2023, з 11.07.2023 по 31.10.2023, з 11.08.2023 по 31.10.2023, з 09.09.2023 по 31.10.2023 та з 11.10.2023 по 31.10.2023, та визначено до стягнення пеню у розмірі 27484,98 грн. В решті суми пені слід відмовити.

6. Висновки господарського суду за результатами вирішення спору

Враховуючи наведені норми чинного законодавства, а також встановлений судом факт неналежного виконання Відповідачем умов Договору №060010003 споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії від 30.03.2023 року на спірну суму та їх неоплату, суд визнає позовні вимоги Позивача про примусове стягнення з Відповідача суми основного боргу у розмірі 241291,30 грн, 1927,12 грн 3% річних та 27484,98 грн пені. В решті позову відмовити.

За результатами вирішення спору судові витрати щодо судового збору у справі покладаються на Відповідача пропорційно розміру задоволених позовних вимог відповідно до ст. 129 ГПК України.

Керуючись статтями 2, 73, 74, 76, 77-79, 86, 91, 129, 233, 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд -

ВИРІШИВ:

Позов Приватного акціонерного товариства "Підприємство з експлуатації електричних мереж "ЦЕНТРАЛЬНА ЕНЕРГЕТИЧНА КОМПАНІЯ" до Комунального підприємства "Апостоловеводоканал" Апостолівської міської ради задовольнити частково.

Стягнути з Комунального підприємства "Апостоловеводоканал" Апостолівської міської ради (53800, Дніпропетровська область, м.Апостолове, вул.Криворізька, 11 А, код ЄДРПОУ 24246778) на користь Приватного акціонерного товариства "Підприємство з експлуатації електричних мереж "ЦЕНТРАЛЬНА ЕНЕРГЕТИЧНА КОМПАНІЯ" (49008, м.Дніпро, вул.Дмитра Кедріна, 28, код ЄДРПОУ 31793056) суму заборгованості за розподіл електричної енергії за Договором за період з травня по вересень 2023 року, у розмірі 241291,30 грн, штрафні санкції за Договором: пеня в розмірі 27484,98 грн, 3% річних - 1927,12 грн та судовий збір у розмірі 4060,55 грн.

В решті позову відмовити.

Видати накази після набрання судовим рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення (частина 1 статті 256 ГПК України).

Згідно з частиною 2 статті 256 ГПК України учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повне рішення складено 05.04.2024

Суддя Н.Б. Кеся

Дата ухвалення рішення05.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118196269
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 270967,83 грн

Судовий реєстр по справі —904/6270/23

Судовий наказ від 01.05.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

Рішення від 05.04.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

Ухвала від 01.12.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні