Рішення
від 08.04.2024 по справі 905/1642/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901,UA368999980313151206083020649


Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

08.04.2024р. Справа №905/1642/23

Господарський суд Донецької області у складі судді Зекунова Е.В., у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін (без проведення судового засідання) справу

за позовом ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ІСТ СОЛЮШН ГРУП" (код ЄДРПОУ 41932936)

до відповідача ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 )

про стягнення заборгованості в розмірі 28 707,89 грн. -

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

До Господарського суду Донецької області надійшла позовна заява ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ІСТ СОЛЮШН ГРУП" до відповідача ОСОБА_1 про стягнення заборгованості в розмірі 28 707,89 грн.

Позов обґрунтований тим, що відповідачем не виконано умов договору суборенди №ІСТ-6/2/963 від 21.12.2020 (об`єкт суборенди - частина нежитлового приміщення, розташованого в торговельному комплексі за адресою: АДРЕСА_1 ) у зв`язку з чим утворилась заборгованість перед позивачем в розмір 27 604,89 грн. на яку також було нараховано 3% річних в розмірі 1 103,00грн.

Судом здійснено запит до Єдиного державного демографічного реєстру щодо місця реєстрації ОСОБА_1 .

Відповідно до відповіді №368491 від 18.12.2023, з Єдиного державного демографічного реєстру вбачається, що за вказаними параметрами особу не знайдено.

В позовній заяві позивач зазначив місцезнаходження відповідача АДРЕСА_2 .

Ухвалою від 18.12.2023, на виконання приписів ч.6 ст.176 Господарського процесуального кодексу України, з метою підтвердження наданої позивачем інформації про зареєстроване місце проживання (перебування) вказаної громадянки, здійснено запити до компетентних органів.

Відповідно листа Мінсоцполітики України №21156/0/2-23/3 від 25.12.2023 у Єдиній інформацій базі даних про внутрішньо переміщених осіб, що станом на 11 грудня 2023 року інформація щодо ОСОБА_1 відсутня.

Управління ДМС у Запорізькій області листом від 22.12.2023 №2301.3-7420/23.1-23 повідомило суд, що гр. ОСОБА_1 по м. Запоріжжю та Запорізькій області не значиться.

ДМС України листом від 18.01.2024 №6.2-579/6-24 повідомило суд, що за його даними місце проживання ОСОБА_1 значиться за адресою: АДРЕСА_3 (інформація зазначена на дату видачі закордонного паспорту).

Відповідно до даних з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців 27.05.2022 ОСОБА_1 , за своїм рішенням, припинила господарську діяльність як ФОП, номер запису про державну реєстрацію припинення юридичної особи: 2000990060001021616.

Місцезнаходженням у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців було вказано: АДРЕСА_2 .

Судом вставлено два можливих місця проживання (перебування) ОСОБА_1 - це м.Чистякове (раніше Торез) Донецької області та м.Бердянськ Запорізької області.

Ухвалою Господарського суду Донецької області від 30.01.2024 позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі №905/1642/23, вирішено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи.

Враховуючи тимчасову окупацію вказаних міст проживання (перебування) відповідача та тимчасове припинення направлення поштової кореспонденції до відділень Укрпошти у вказаних містах, суд позбавлений можливості направити відповідачу копію ухвали про відкриття провадження у справі засобами поштового зв`язку.

Згідно з ст. 12.1. ч.1 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" якщо остання відома адреса місця проживання (перебування), місцезнаходження чи місця роботи учасників справи знаходиться на тимчасово окупованій території, суд викликає або повідомляє учасників справи, які не мають електронного кабінету, про дату, час і місце першого судового засідання у справі через оголошення на офіційному веб-порталі судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за двадцять днів до дати відповідного судового засідання.

Суд викликає або повідомляє таких учасників справи про дату, час і місце інших судових засідань чи про вчинення відповідної процесуальної дії через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за десять днів до дати відповідного судового засідання або вчинення відповідної процесуальної дії.

З опублікуванням такого оголошення відповідач вважається повідомленим про дату, час і місце розгляду справи.

Судом на офіційному сайті Господарського суду Донецької області на веб-порталі "Судова влада" були опубліковані оголошення зі змістом резолютивної частини вказаної ухвали, роздруківка означеного оголошення наявна в матеріалах справи.

Копія ухвали суду направлялась відповідачу, на відому електронну пошту: ІНФОРМАЦІЯ_1, здійснювалась телефонограмма за номером за номером НОМЕР_2 .

Відповідно до частини 2 статті 2 Закону України «Про доступ до судових рішень» усі судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі не пізніше наступного дня після їх виготовлення і підписання.

Згідно із частинами 1, 2 статті 3 Закону України «Про доступ до судових рішень» для доступу до судових рішень судів загальної юрисдикції Державна судова адміністрація України забезпечує ведення Єдиного державного реєстру судових рішень. - автоматизована система збирання, зберігання, захисту, обліку, пошуку та надання електронних копій судових рішень.

Суд зазначає, що судові рішення, внесені до Реєстру, є відкритими для безоплатного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі судової влади України (частина 1 статті 4 Закону України «Про доступ до судових рішень»).

Відповідач не був позбавлений права та можливості ознайомитись з ухвалами суду у Єдиному державному реєстрі судових рішень (www.reyestr.court.gov.ua).

Враховуючи вищевикладене, судом було вжито всіх можливих заходів для належного повідомлення відповідача про розгляд справи №905/1642/23.

Таким чином, суд дійшов висновку, що сторони були належним чином повідомлені про розгляд даної справи.

11.03.2024 та 21.03.2024 до суду надійшли додаткові пояснення позивача.

Відповідно до пункту 4 частини п`ятої статті 13 Господарського процесуального кодексу України суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість, сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

З огляду на зазначене, враховуючи визначену законом необхідність сприяння учасникам судового процесу в реалізації ними своїх процесуальних прав, суд вважає за можливе прийняти подані позивача пояснення.

Згідно з положеннями статті 248 Господарського процесуального кодексу України (далі за текстом ГПК України), суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Згідно із ст.2 Господарського процесуального кодексу України однією із засад господарського судочинства є розумність строків розгляду справи.

Суд зазначає, що станом на дату винесення цього рішення відповідачем не надано відзиву на позовну заяву.

У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч.9 ст.165 Господарського процесуального кодексу України).

З огляду на те, що під час розгляду справи судом було створено сторонам необхідні умови для доведення фактичних обставин справи, зокрема, було надано достатньо часу для реалізації кожним учасником спору своїх процесуальних прав, передбачених статтями 42, 46 ГПК України, зважаючи на наявність у матеріалах справи доказів, необхідних і достатніх для вирішення спору по суті, суд вважає за можливе розглянути справу за наявними в ній матеріалами.

Перевіривши матеріали справи, вирішивши питання чи мали місце обставини, якими обґрунтовувалися вимоги та якими доказами вони підтверджуються, чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження, яку правову норму належить застосувати до цих правовідносин, господарський суд,

ВСТАНОВИВ:

21 грудня 2020 року між ТОВ «МАДЕРА ДЕВЕЛОПМЕНТ» та ТОВ «ІСТ СОЛЮШН ГРУП» був укладений Договір оренди № 6/2/20-ІСГ (надалі за текстом - Договір) за яким ТОВ «МАДЕРА ДЕВЕЛОПМЕНТ» (надалі за текстом - Орендодавець, Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог) передає, а ТОВ «ІСТ СОЛЮШН ГРУП» (надалі за текстом - Орендар, Позивач) приймає у тимчасове платне користування Об`єкт оренди.

Відповідно до Розділу «Терміни, які вживаються у цьому договорі» Договору - Об`єкт оренди - будівля (нежитлові приміщення) Торгівельного Комплексу (надалі - ТК), розташованого за адресою: місто Маріуполь, вул.Купріна, буд.2. Право власності на даний Торгівельний комплекс належить Орендодавцеві.

Пунктом 6.1.2 Договору узгоджено, що Орендар має право, без попередньої згоди Орендодавця передавати частини Об`єкта оренди в суборенду третім особам на власний розсуд але з дотриманням профілю господарської діяльності встановленого Додатком №2 до Договору оренди.

Договір набирає чинності з моменту його підписання Сторонами та діє до 30 листопада 2023 року (включно).

Договір підписаний уповноваженими особами та скріплений печатками Сторін.

21 грудня 2020 року між ТОВ «ІСТ СОЛЮШН ГРУП» та ФОП ОСОБА_1 був укладений Договір суборенди № ІСГ-6/2/963 (надалі за текстом - Договір суборенди).

У виконання взятих зобов`язань за Договором ТОВ «ІСТ СОЛЮШН ГРУП» (надалі за текстом - Орендар, Позивач) передав, а ФОП ОСОБА_1. (надалі за текстом - Суборендар, Відповідач) прийняв у тимчасове платне користування Об`єкт суборенди (лот № 6_2.1.5), розташований у Торговельному комплексі.

Відповідно до Розділу «Терміни, які вживаються у цьому Договорі:» Договору суборенди, «Об`єкт суборенди» - частина нежитлового приміщення, розташованого в торговельному комплексі за адресою: АДРЕСА_1, право власності на яке належить ТОВ «МАДЕРА ДЕВЕЛОПМЕНТ»; внесено в базу Державного реєстру речових прав на нерухоме майно: реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 273831214123, (надалі - «Об`єкт суборенди»).

«Торговельний комплекс» - нежитлове приміщення, яке знаходиться за адресою: АДРЕСА_1, складовою частиною якого є Об`єкт суборенди (надалі - «Торговельний комплекс» або «ТК»).

За умовами Договору суборенди, Суборендар зобов`язався належним чином здійснювати оплату орендної плати, компенсацію плати за комунальні послуги, інших платежів по Договору на умовах і в строки, встановлені у даному Договорі (пп.6.2.4. Договору суборенди); та Добросовісно виконувати усі свої обов`язки за цим Договором та виконувати його умови, а також не здійснювати та не допускати здійснення будь-яких дій, які можуть викликати незручність або труднощі з реалізації Орендарем його прав за цим Договором (пп.6.2.1. Договору суборенди).

Відповідно п. 4.1. Договору суборенди, Протягом строку суборенди (п. 3.2. Договору) Суборендар зобов`язаний здійснювати на користь Орендаря наступні платежі: орендна плата, компенсація витрат на комунальні послуги.

Всі платежі за Договором здійснюються в безготівковому порядку. Рахунки-фактури на оплату платежів за Договором виставляються Орендарем шляхом їх направлення в електронному вигляді на адресу електронної пошти Суборендаря, зазначену в Договорі, або за допомогою засобів електронного документообігу. Суборендар підтверджує, що рахунки-фактури, виставлені і отримані у зазначений спосіб, є достатньою підставою для оплати.

Пунктом 4.1.1. Договору суборенди визначено, що у період з моменту підписання Сторонами Акту приймання-передачі Об`єкта суборенди у користування та протягом строку суборенди Суборендар здійснює платежі за Договором у розмірі 58 644,60 грн.

Згідно п. 4.2.1. Договору - Орендна плата сплачується Суборендарем шляхом внесення повної попередньої оплати за місяць. Рахунок-фактура на оплату орендної плати виставляється Суборендарю не пізніше 20 (двадцятого) числа поточного місяця за наступний. Орендна плата сплачується Суборендарем в строк до 25 (двадцять п`ятого) числа поточного місяця за наступний.

Строк оплати орендної плати не залежить від отримання Суборендарем рахунку-фактури. У випадку якщо Суборендар з будь-яких причин не отримав відповідний рахунок-фактуру, оплата здійснюється Суборендарем на підставі умов цього Договору.

Компенсація витрат на комунальні послуги визначена пунктом 4.4 Договору суборенди.

Пунктом 4.4.1. Договору передбачено, що Суборендар компенсує витрати Орендаря на комунальні послуги:

- що споживаються в межах Об`єкта суборенди (електроенергія, у тому числі витрачена на забезпечення функціонування системи вентиляції та кондиціювання, що розташовані на території Об`єкту суборенди; водопостачання; водовідведення (каналізація та ПДК); опалення тощо, якими Суборендар користується в межах Об`єкта суборенди);

- що забезпечують належне функціонування і утримання місць загального користування (електроенергія, у тому числі витрачена на забезпечення функціонування системи вентиляції та кондиціювання, водопостачання; водовідведення (каналізація та ПДК); опалення тощо).

Відповідно до п. 4.4.2. Договору, Компенсація витрат на комунальні послуги, що споживаються в межах Об`єкта суборенди, здійснюється Суборендарем за державними регульованими тарифами на підставі показників індивідуальних приборів обліку (лічильників).

Якщо Суборендар не має індивідуальних приборів обліку для визначена об`єму спожитих комунальних послуг (зокрема вентиляція, кондиціювання, опалення тощо), Орендар здійснює розрахунки вартості таких послуг пропорційно займаній площі (розрахунковій площі Об`єкта суборенди) згідно з методикою, що є Додатком № 2 до цього Договору.

Відповідно до п. 4.4.3. Договору, Компенсація витрат на комунальні послуги, що забезпечують належне функціонування і утримання місць загального користування, здійснюється Суборендарем за державними регульованими тарифами в розмірі 100% (сто відсотків) від розрахунків вартості таких послуг, здійснених Орендарем пропорційно розрахунковій площі Об`єкта суборенди згідно з методикою, що є Додатком № 2 до цього Договору.

Пунктом 4.4.4. Договору передбачено, що Оплата компенсації витрат на комунальні послуги здійснюється Суборендарем у наступному порядку:

4.4.4.1. Оплата компенсації витрат на комунальні послуги за перший місяць суборенди здійснюється Суборендарем в сумі, що розраховується на підставі пп. 4.4.2., пп. 4.4.3., протягом 10 (десяти) днів з моменту отримання відповідного рахунка-фактури Орендаря.

Якщо строк суборенди починається не з першого числа календарного місяця, то першим місяцем строку суборенди (для застосування у цьому підпункті) сторони вважають період з моменту підписання Акту приймання-передачі Об`єкта суборенди у користування до останнього числа календарного місяця, в якому цей Акт був підписаний.

4.4.4.2. Оплата компенсації витрат на комунальні послуги за другий та наступні календарні місяці суборенди здійснюється Суборендарем у наступному порядку:

- аванс в рахунок компенсації витрат на комунальні послуги сплачується Суборендарем на підставі відповідного рахунка-фактури, що виставляється Суборендарю не пізніше 20 (двадцятого) числа поточного місяця за наступний. Аванс сплачується Суборендарем в строк до 25 (двадцять п`ятого) числа поточного місяця за наступний.

Сума авансу складає 50% (п`ятдесят відсотків) від фактичної суми компенсації витрат на комунальні послуги, нарахованої Суборендарю за попередній місяць. Якщо попередній місяць був неповним (строк суборенди розпочався не з першого дня календарного місяця), сума авансу розраховується за формулою.

- остаточна оплата компенсації витрат на комунальні послуги здійснюється Суборендарем в сумі, що розраховується на підставі пп. 4.4.2., пп. 4.4.3. за вирахуванням суми сплаченого Суборендарем авансу. Остаточна оплата компенсації витрат на комунальні послуги здійснюється протягом 10 (десяти) днів з моменту отримання Суборендарем відповідного рахунка-фактури. Якщо сума сплаченого авансу більше, ніж сума компенсації витрат на комунальні послуги, розрахована за місяць, то остаточна оплата не здійснюється, а переплата, що утворилася, зараховується Орендарем до авансу за наступний місяць.

Договір суборенди укладений строком до « 31» липня 2021 року (включно) (п.3.1 Договору суборенди).В подальшому даний строк було подовжено до « 28» лютого 2022 року відповідно до п.1. Додаткової угоди № 5 від « 02» грудня 2021.

Договір підписаний уповноваженою особою ТОВ «ІСТ СОЛЮШН ГРУП» та ФОП ОСОБА_1, скріплений печаткою ТОВ «ІСТ СОЛЮШН ГРУП».

21 грудня 2020 року між сторонами підписано Акт приймання-передачі Об`єкт суборенди.

У період з 01 лютого 2022 року по 28 лютого 2022 року, відповідно до умов Договору, Орендарем були виставлені Суборендарю наступні рахунки на оплату: №0669 від 01.02.2022 на суму 50266,29грн., №1993 від 28.02.2022 на суму 16003,80 грн.

Свої зобов`язання з оплати платежів, передбачених Договором, у період 01.02.2022 - 28.02.2022, Суборендар виконав не в повному обсязі. Заборгованість за Договором суборенди складає 27 604,89 грн.

Позивач зазначає, що 15.07.2020 направив Відповідачу претензію вих. № 6.2/13-ІСГ з вимогою сплатити борг у сумі 27 604,89 грн. Відповідач оплату боргу не здійснив.

Вважаючи порушеним своє право, Товариство з обмеженою відповідальністю «ІСТ СОЛЮШН ГРУП» (код ЄДРПОУ: 41932936) звернулося до Господарського суду Донецької області з позовом про стягнення з ОСОБА_1 (РНОКПП: НОМЕР_1 ) суми основного боргу в розмірі 27 604,89 грн. по Договору суборенди № ІСГ-6/2/963 від 21 грудня 2020 року, 3 % річних в розмірі 1103,00 грн.

Джерела права, акти їх застосування та мотиви, з яких виходить господарський суд при прийнятті рішення.

Спірні правовідносини, що виникли між сторонами регулюються нормами Цивільного та Господарського кодексів України, та умовами Договору суборенди № ІСГ-6/2/963 від 01.12.2020.

Відповідно до положень ст.6, 627 ЦК України сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Суд вважає, що сторонами досягнуто згоди по всіх істотних умовах Договору суборенди № ІСГ-6/2/963 від 21.12.2020. Договір не заперечений сторонами, не визнаний судом недійсним, не розірваний сторонами та є дійсним на момент спірних правовідносин. Суд враховує презумпцію правомірності правочину (приписи ст. 204 ЦК України).

Правовідносини, що виникли між сторонами регулюються положеннями договорів оренди, а також Цивільного кодексу України.

Відповідно до Цивільного кодексу України:

п.1 ч.2 ст.11. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є: договори та інші правочини;

ч.1, 2 ст.509. Зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов`язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу;

ст.525. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом;

ст. 526. Зобов`язання повинні виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться;

ст.599. Зобов`язання припиняється виконанням, проведеним належним чином;

ст.610. Порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання);

ст.611. У разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом;

ст.629. Договір є обов`язковим для виконання сторонами;

ч.1 ст.759. За договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов`язується передати наймачеві майно у володіння та користування за плату на певний строк;

ч.1, 2 ст.759. За найм (оренду) майна з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. /.../ Плата за найм (оренду) майна може вноситися за вибором сторін у грошовій або натуральній формі. Форма плати за найм (оренду) майна встановлюється договором найму.

Згідно з Господарським кодексом України:

ч.1 ст.193. Суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться і до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом;

ст.283. За договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності.

У судовому засіданні встановлено, що на виконання умов договору суборенди № ІСГ-6/2/963 від 21.12.2020 орендодавцем передано, а суборендарем прийнято в суборенду нежитлове приміщення нежитлове приміщення, яке знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 що підтверджується актом приймання-передачі об`єкту суборенди від 21.12.2020.

Позивачем на виконання пунктів 4.1.1, 4.2.1 договору суборенди за період користування об`єктом суборенди з 01.02.2022 - 28.02.2022 сформовано та виставлено відповідачу рахунки для проведення оплати орендної плати та компенсації витрат на комунальні послуги: №0669 від 01.02.2022 на суму 50266,29грн., №1993 від 28.02.2022 на суму 16003,80 грн.

Свої зобов`язання з оплати платежів, передбачених Договором, у період 01.02.2022 - 28.02.2022, Суборендар виконав не в повному обсязі, внаслідок чого його заборгованість за Договором суборенди склала 27 604,89 грн.

18.07.2022 Позивач направив Відповідачу претензію вих. № 6.2/13-ІСГ від 15.07.2022 з вимогою сплатити борг у сумі 27 604,89 грн. Відповідач оплату боргу не здійснив.

Враховуючи вищевикладене, позивачем з урахуванням допустимості, достовірності та вірогідності доказів (ст.ст. 77-79 ГПК України) документально доводиться, що за період користування об`єктом суборенди з 01.02.2022 - 28.02.2022 заборгованість відповідача оплати з орендної плати та компенсації витрат на комунальні послуги становить 27 604,89 грн.

Станом на день розгляду справи суду не подано доказів погашення відповідачем вищевказаної заборгованості.

Невиконання відповідачем взятого на себе зобов`язання у строки, встановлені умовами Договору суборенди, є правовою підставою для стягнення суми основного боргу 27 604,89 грн. у примусовому порядку.

Крім суми основного боргу, Позивач просить стягнути з відповідача суму 3 % річних в розмірі 1103,00 грн.

Згідно із частиною другою статті 625 ЦК України в разі порушення грошового зобов`язання боржник, який прострочив його виконання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Відповідно до розрахунку, наданого позивачем 3% річних за весь період прострочення з з 01.03.2022 - 30.06.2023, нарахованих на прострочену суму боргу у розмірі 27 604,89 грн., складає 1103,00 грн.

Перевіривши розрахунок 3% річних, суд вважає, що він є арифметично вірним та обґрунтованим, тому до стягнення з відповідача підлягають три проценти річних у сумі 1103,00 грн.

Щодо визначення підсудності справи

Відповідно до даних з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців від 27.05.2022 року ОСОБА_1 (РНОКПП: НОМЕР_1 ), за своїм рішенням, припинила свою господарську діяльність як ФОП. Номер запису про державну реєстрацію припинення юридичної особи: 2000990060001021616

Господарським кодексом встановлено, що сторонами в судовому процесі господарської юрисдикції - позивачами і відповідачами - можуть бути і фізичні особи, які не є підприємцями, а винятки, коли спори, стороною яких є фізична особа, що не є підприємцем, не підлягають розгляду у господарських судах, чітко визначені положеннями статті 20 цього Кодексу (цей випадок до них не належить).

Відтак господарські суди мають юрисдикцію щодо розгляду за п. 1 ч. 1 ст. 20 ГПК спорів, у яких стороною є фізична особа, яка на дату подання позову втратила статус суб`єкта підприємницької діяльності, якщо ці спори пов`язані, зокрема, з підприємницькою діяльністю, що раніше здійснювалася зазначеною фізичною особою, зареєстрованою підприємцем.

Згідно з ЦК, ГК, Законом «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» однією з особливостей підстав припинення зобов`язань для ФОП є те, що у випадку припинення суб`єкта підприємницької діяльності - фізичної особи (виключення з реєстру суб`єктів підприємницької діяльності) її зобов`язання за укладеними договорами не припиняються, а залишаються за нею як фізичною особою, оскільки фізична особа не перестає існувати. ФОП (навіть ліквідований, як у даному випадку) відповідає за своїми зобов`язаннями, пов`язаними з підприємницькою діяльністю, усім своїм майном.

Таким чином, виходячи із суб`єктного складу та змісту правовідносин сторін як таких, що виникли з господарського договору, зобов`язання за яким у відповідача із втратою його статусу як ФОП не припинились, а отже дана справа підлягає розгляду в господарському суді.

Аналогічна правова позиція міститься у постанові Великої Палати від 9 жовтня 2019 року у справі № 127/23144/18.

Відповідно до ст.13 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності.

Згідно з п.4 ч.3 ст.129 Конституції України та статями 73, 74, 77, 79 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування. Достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування.

Враховуючи вищевикладене, дослідивши умови договору, надавши відповідну юридичну оцінку всім доказам на які посилається позивач, як на підставу своїх вимог суд дійшов висновку про наявність правових підстав для задоволення позову.

У відповідності до статті 129 Господарського процесуального кодексу України судовий збір покладається на відповідача.

Щодо строку розгляду справи.

Відповідно до положень п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04.11.1950 кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом. Також, відповідно до рішень Європейського суду з прав людини, що набули статусу остаточного, зокрема «Іззетов проти України», «Пискал проти України», «Майстер проти України», «Субот проти України», «Крюков проти України», «Крат проти України», «Сокор проти України», «Кобченко проти України», «Шульга проти України», «Лагун проти України», «Буряк проти України», «ТОВ «ФПК «ГРОСС» проти України», «Гержик проти України» суду потрібно дотримуватись розумного строку для судового провадження. Розумним, зокрема, вважається строк, що є об?єктивно необхідним для виконання процесуальних дій, прийняття процесуальних рішень та розгляду і вирішення справи з метою забезпечення своєчасного (без невиправданих зволікань) судового захисту. Відповідно до положень п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04.11.1950 кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом. Також, відповідно до рішень Європейського суду з прав людини, що набули статусу остаточного, зокрема «Іззетов проти України», «Пискал проти України», «Майстер проти України», «Субот проти України», «Крюков проти України», «Крат проти України», «Сокор проти України», «Кобченко проти України», «Шульга проти України», «Лагун проти України», «Буряк проти України», «ТОВ «ФПК «ГРОСС» проти України», «Гержик проти України» суду потрібно дотримуватись розумного строку для судового провадження. У зв?язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України Указом Президента України №64/2022 від 24.02.2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженого Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного ст

Розпорядженням №9-р від 15.04.2022 року «Про організацію роботи та комунікацію між працівниками в Господарському суді Донецької області в умовах воєнного стану», наказом №23 від 15.04.2022 «Про впровадження дистанційної роботи працівникам апарату суду та оголошення простою» запроваджено роботу Господарського суду Донецької області у відділеному режимі, встановлено дистанційний режим роботи. Рішенням зборів суддів Господарського суду №2 від 13.06.2022 року з метою оптимізації знаходження працівників та відвідувачів у приміщенні суду, в залежності від об?єктивних обставин, пов?язаних із збройною агресією, у тому числі інтенсивністю бойових дій у місті Харкові подовжено обмежений доступ учасників судового процесу до приміщення суду та запропоновано дистанційне спілкування шляхом електронного та поштового листування, телефонування, участі в судових засіданнях в режимі відеоконференцій, подання документів в електронному вигляді із застосуванням підсистеми «Електронний суд».

Розпорядженням суду №6-р від 25.05.2023 продовжено особливий режим роботи Господарського суду Донецької області в умовах воєнного стану з урахуванням Рішення зборів суддів від 13.06.2022р. №1, а саме: суддям та працівникам апарату суду виконання посадових обов?язків в змішаному режимі (дистанційно в доступному для них місці в межах Україні або в приміщенні суду (за необхідністю та в умовах безпеки), яке дає можливість упродовж робочого часу забезпечувати отримання, оброблення, реєстрацію, відправлення вхідної та вихідної кореспонденції та відправлення правосуддя; зазначено, що приймаючи до уваги наявність загрози життю, здоров?ю учасників судового провадження при перебуванні у приміщенні Господарського суду Донецької області в місті Харкові, учасникам судових засідань рекомендується утриматись від відвідування приміщення суду, свої процесуальні права та обов`язки реалізовувати з використанням альтернативних способів подачі документів та участі в судових засіданнях.

Приймаючи до уваги введення в Україні воєнного стану, наслідком чого стала дистанційна робота суду у віддаленому режимі, суд розглядає заяву в межах розумних строків в контексті положень Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод поза межами строків, що визначені процесуальним законом.

Керуючись ст.ст.12, 13, 73, 74, 76, 77, 79, 86, 91, 129, 236-238, 240, 241, 247, 252 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги - задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ; АДРЕСА_3 ) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «ІСТ СОЛЮШН ГРУП» (код ЄДРПОУ 41932936; 69005, ЗАПОРІЗЬКА ОБЛ., МІСТО ЗАПОРІЖЖЯ, ПР.СОБОРНИЙ, БУДИНОК 160, ПРИМІЩЕННЯ 17.1) суму основного боргу в розмірі 27 604,89 грн. по Договору суборенди № ІСГ-6/2/963 від 21 грудня 2020 року, 3 % річних в розмірі 1103,00 грн. та судовий збір 2684,00 грн.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Згідно із статтею 241 Господарського процесуального кодексу України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга відповідно до статті 256 Господарського процесуального кодексу України на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга може бути подана учасниками справи до Східного апеляційного господарського суду.

Рішення складено та підписано 08.04.2024.

Суддя Е.В. Зекунов

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118196347
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань оренди

Судовий реєстр по справі —905/1642/23

Судовий наказ від 29.04.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Зекунов Едуард Вікторович

Рішення від 08.04.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Зекунов Едуард Вікторович

Ухвала від 30.01.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Зекунов Едуард Вікторович

Ухвала від 18.12.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Зекунов Едуард Вікторович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні