Ухвала
від 28.03.2024 по справі 908/901/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 9/48/21

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

28.03.2024 Справа № 908/901/21

м.Запоріжжя

За заявою Акціонерного товариства Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом про заміну сторони позивача та стягувача у виконавчому документі по справі № 908/901/21

за позовом: Державного підприємства Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом в особі Відокремленого підрозділу Запорізька атомна електрична станція Державного підприємства Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом, Запорізька область, м. Енергодар

до відповідача: Комунального підприємства Тепловодоканал Енергодарської міської ради, Запорізька область, м. Енергодар

про стягнення суми

Суддя Боєва О.С.

при секретарі судового засідання Литвиновій О.Ю.

За участю представників:

від заявника: не з`явився;

від позивача (стягувача): не з`явився;

від відповідача (боржника): не з`явився

УСТАНОВЛЕНО:

До Господарського суду Запорізької області 14.03.2024 через систему «Електронний суд» надійшла заява Акціонерного товариства Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом у справі № 908/901/21 про заміну сторони (позивача) його правонаступником, відповідно до якої заявник на підставі ст. 52 ГПК України просив суд замінити сторону (позивача), а саме: Державне підприємство Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом в особі відокремленого підрозділу Запорізька атомна електрична станція на правонаступника Акціонерне товариство Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом в особі Філії Відокремлений підрозділ Запорізька атомна електрична станція.

Згідно з протоколом передачі від 14.03.2024 заяву передано на розгляд раніше визначеному у справі складу суду судді Боєвій О.С.

Ухвалою суду від 18.03.2024 заяву Акціонерного товариства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» прийнято до розгляду, судове засідання з розгляду заяви призначено на 28.03.2024.

22.03.2024 до господарського суду від АТ «НАЕК «Енергоатом» надійшла заява, згідно з якою заявник уточнив подану заяву про заміну позивача правонаступником і просив суд замінити сторону позивача та стягувача у виконавчому документі, а саме: Державне підприємство Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом в особі відокремленого підрозділу Запорізька атомна електрична станція на правонаступника Акціонерне товариство Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом в особі Філії Відокремлений підрозділ Запорізька атомна електрична станція. Заяву просив розглянути за відсутності представника заявника. Вказана заява про уточнення прийнята судом до розгляду.

У судове засідання 28.03.2024 учасники справи не з`явились. Відповідач (боржник) про причини неявки суду не повідомив, письмових пояснень з викладенням своєї позиції по суті заяви не надав.

Про дату, час і місце судового засідання з розгляду заяви відповідача (боржника) було повідомлено найденим чином, шляхом шляхом розміщення оголошення на офіційному веб-порталі судової влади України відповідно до положень ч. 1 ст. 12-1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» та додатково на його електронну адресу.

За змістом ч. 3 ст. 334 ГПК України суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб. Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

На підставі викладеного, суд дійшов до висновку про розгляд заяви за відсутності учасників справи, які належним чином повідомлені про дату, час та місце розгляду заяви.

Розглянувши заяву, оцінивши представлені письмові докази у їх сукупності, суд дійшов до висновку, що заява підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Відповідно до статті 52 Господарського процесуального кодексу України у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив. Про заміну або про відмову в заміні учасника справи його правонаступником суд постановляє ухвалу.

З положень статті 334 Господарського процесуального кодексу України слідує, що у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Згідно зі статтею 1 Закону України «Про виконавче провадження» виконавче провадження є завершальною стадією судового провадження і примусовим виконанням судових рішень.

Відповідно до статті 326 Господарського процесуального кодексу України судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною радою України, - і за її межами.

Виконання судового рішення є невід`ємною складовою права кожного на судовий захист і охоплює, зокрема, законодавчо визначений комплекс дій, спрямованих на захист і відновлення порушених прав, свобод, законних інтересів фізичних та юридичних осіб, суспільства, держави (пункт 2 мотивувальної частини рішення Конституційного Суду України від 13.12.2012 № 18-рп/2012).

Оскільки виконання рішення суду є невід`ємною стадією процесу правосуддя, то і заміна сторони на цій стадії може відбуватися не інакше, як на підставах та у порядку, визначеному Господарським процесуальним кодексом України та Законом України «Про виконавче провадження», який регулює умови і порядок виконання рішень судів, що відповідно до закону підлягають примусовому виконанню у разі невиконання їх у добровільному порядку.

Відповідно до частини 5 статті 15 Закону України «Про виконавче провадження» у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Отже наведені процесуальні та матеріальні норми надають право стороні (заінтересованій особі) звернутися з відповідною заявою до господарського суду, який на стадії виконання судового рішення може здійснити заміну сторони виконавчого провадження (боржника або стягувача) її правонаступником.

З матеріалів справи вбачається, що рішенням суду від 02.09.2021 у справі №908/901/21 позов Державного підприємства Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом в особі Відокремленого підрозділу Запорізька атомна електрична станція Державного підприємства Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом задоволено частково. Закрито провадження у справі № 908/901/21 в частині вимог про стягнення суми 15 445 554 грн 73 коп. основного боргу за відсутністю предмета спору. Стягнуто з Комунального підприємства Тепловодоканал Енергодарської міської ради на користь Державного підприємства Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом в особі Відокремленого підрозділу Запорізька атомна електрична станція Державного підприємства Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом суму 1590526 грн 00 коп. пені, суму 361915 грн 16 коп. 3% річних, суму 680515 грн. 26 коп. інфляційних втрат, суму 39494 грн 34 коп. витрат зі сплати судового збору.

Ухвалою Центрального апеляційного господарського суду від 29.11.2021 апеляційну скаргу Комунального підприємства «Тепловодоканал» Енергодарської міської ради на рішення Господарського суду Запорізької області від 02.09.2021 у справі № 908/901/21 повернуто заявнику.

20.12.2021 на виконання рішення суду по справі №908/901/21, яке набрало законної сили, був виданий наказ.

Відповідно до Закону України «Про акціонерне товариство «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» від 06.02.2023 № 2896-ІХ, який набрав чинності 23.03.2023, цей Закон визначає правові, економічні та організаційні засади утворення та функціонування акціонерного товариства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом», 100 відсотків акцій якого належать державі і не підлягають приватизації (далі - товариство), управління, використання та розпорядження його майном і спрямований на сталий розвиток товариства, забезпечення економічної та енергетичної безпеки і захисту інтересів держави.

За змістом статті 1 вказаного Закону, утворення товариства здійснюється шляхом перетворення державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» (код ЄДРПОУ 24584661) (далі - НАЕК «Енергоатом») за рішенням Кабінету Міністрів України відповідно до законодавства з урахуванням особливостей, визначених цим Законом. Набуті державою в результаті утворення товариства акції не підлягають приватизації. Засновником товариства є держава в особі Кабінету Міністрів України. Товариство є правонаступником усіх прав та обов`язків НАЕК «Енергоатом» із дня державної реєстрації товариства. НАЕК «Енергоатом» припиняється одночасно із державною реєстрацією товариства.

Згідно з п.п. 1, 3 Постанови Кабінету Міністрів України від 29.12.2023 № 1420 «Про утворення акціонерного товариства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом», постановлено: «Утворити акціонерне товариство «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» (далі - товариство), 100 відсотків акцій якого належать державі, шляхом перетворення державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» (код згідно з ЄДРПОУ 24584661)»; установлено, що: «товариство є правонаступником усіх майнових і немайнових прав та обов`язків державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» із дня державної реєстрації товариства; відокремлені підрозділи державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія « Енергоатом» із дня державної реєстрації товариства продовжують функціонувати як відокремлені підрозділи товариства (філії, представництва).

Як вбачається з відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, 11.01.2024 внесено запис про створення юридичної особи - акціонерного товариства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» (ЄДРПОУ 24584661), в результаті реорганізації шляхом перетворення Державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» (ЄДРПОУ 24584661). Акціонерне товариство є правонаступником усіх прав і обов`язків державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом». У розділі «Дані про відокремлені підрозділи юридичної особи» витягу, в т.ч. значиться: Філія «Відокремлений підрозділ «Запорізька атомна електрична станція» Акціонерного товариства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» (код ЄДРПОУ ВП 19355964).

Також 11.01.2024 до Єдиного державного реєстру внесено запис про припинення юридичної особи - Державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом», код ЄДРПОУ 24584661 (підстава: рішення щодо реорганізації).

Відповідно до ч.ч. 1, 5 ст. 104 Цивільного кодексу України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників. Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

На підставі усього вищевикладеного, суд дійшов до висновку про обґрунтованість заяви Акціонерного товариства Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом та її задоволення.

Керуючись ст.ст. 52, 232, 234, 334 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву Акціонерного товариства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» про заміну сторони позивача та стягувача у виконавчому документі по справі №908/901/21 його правонаступником задовольнити.

Замінити сторону позивача та стягувача (стягувача у виконавчому провадженні) у виконавчому документі - наказі Господарського суду Запорізької області від 20.12.2021 по справі № 908/901/21: з Державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» (код ЄДРПОУ 24584661) в особі Відокремленого підрозділу «Запорізька атомна електрична станція» Державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» (код ЄДРПОУ ВП 19355964) на його правонаступника Акціонерне товариство «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» (код ЄДРПОУ 24584661) в особі Філії «Відокремлений підрозділ «Запорізька атомна електрична станція» Акціонерного товариства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» (код ЄДРПОУ ВП 19355964).

Повний текст ухвали складено та підписано 08.04.2024.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена протягом десяти днів з дня складення повного судового рішення (повного тексту ухвали) в порядку, встановленому ст.257 ГПК України.

Суддя О.С. Боєва

Дата ухвалення рішення28.03.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118196498
СудочинствоГосподарське
Сутьобґрунтованість заяви Акціонерного товариства Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом та її задоволення. Керуючись ст.ст. 52, 232, 234, 334 Господарського процесуального кодексу України, суд

Судовий реєстр по справі —908/901/21

Ухвала від 24.04.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Ухвала від 28.03.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Ухвала від 18.03.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Ухвала від 28.02.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Ухвала від 22.12.2021

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Судовий наказ від 20.12.2021

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Ухвала від 29.11.2021

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Кощеєв Ігор Михайлович

Ухвала від 26.10.2021

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Кощеєв Ігор Михайлович

Рішення від 02.09.2021

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Ухвала від 04.08.2021

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні