Ухвала
від 08.04.2024 по справі 922/1137/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"08" квітня 2024 р. м ХарківСправа № 922/1137/24

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Лавровой Л.С.

розглянувши матеріали

Комунального підприємства «НОВООСИНІВСЬКЕ ВИРОБНИЧЕ УПРАВЛІННЯ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА» (Україна, 63732, Харківська область, Куп`янський район, село Новоосинове, вулиця Молодіжна, інше ГУРТОЖИТОК 1, ідентифікаційний код особи 24334527) до Комунального підприємства «КУП`ЯНСЬКТЕПЛОЕНЕРГО» КУП`ЯНСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ (Україна, 63705, Харківська область, місто Куп`янськ, проспект Конституції, будинок 108а, ідентифікаційний код особи 43161346) про стягнення коштів

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Харківської області звернулося Комунальне підприємство «НОВООСИНІВСЬКЕ ВИРОБНИЧЕ УПРАВЛІННЯ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА» з позовом до Комунального підприємства «КУП`ЯНСЬКТЕПЛОЕНЕРГО» КУП`ЯНСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ та просить суд:

1. Прийняти позовну заяву та порушити провадження у справі.

2. Просимо справу розглядати в порядку спрощеного позовного провадження.

3. Стягнути з Комунального підприємства «Куп`янськтеплоенерго» Куп`янської міської ради Харківської області (код ЄДРПОУ 43161346) на користь Комунального підприємства «Новоосинівське виробниче управління житлово-комунального господарства» (код ЄДРПОУ 24334527) суму боргу в розмірі 40 282 грн 56 коп. (сорок тисяч двісті вісімдесят дві гривні 56 копійок) за використані (спожиті) послуги електропостачання та розподілу електроенергії згідно Договору на відшкодування витрат № 030821 від 03 серпня 2021 року.

4. Стягнути з Комунального підприємства «Куп`янськтеплоенерго» Куп`янської міської ради Харківської області (код ЄДРПОУ 43161346) судовий збір.

З огляду на приписи статті 174 ГПК України, суд при вирішенні питання про прийняття до розгляду позовних заяв має встановити їх відповідність вимогам статей 162, 164, 172 ГПК України.

Розглянувши матеріали позовної заяви, господарський суд установив, що позовну заяву подано без додержання процесуальних вимог статті 164 ГПК України.

Відповідно п.2 ч.1 ст. 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують, зокрема, сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно з ч. 1 статті 4 Закону України "Про судовий збір" судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

За подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру судовий збір становить 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. За подання до суду позовної заяви немайнового характеру ставка судового збору становить 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Враховуючи викладене, за пред`явлення даного позову до суду позивач має сплатити 3 028,00 грн судового збору та надати докази сплати судового збору до суду.

Також, з 18.10.2023 введено в дію Закон України № 3200-IX від 29.06.2023 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами", яким запроваджується обов`язкова для визначеного кола учасників судового процесу в господарських справах реєстрація та використання електронних кабінетів у ЄСІТС.

Відповідно до ч.6 ст.6 Господарського процесуального кодексу України адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку.

При цьому суд звертає увагу позивача, що відповідно до абзацу 2 ч.6 ст.6 Господарського процесуального кодексу України процесуальні наслідки, передбачені цим Кодексом у разі звернення до суду з документом особи, яка відповідно до цієї частини зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат.

Судом установлено, що позивач відповідно до вимог ч.6 ст.6 Господарського процесуального кодексу України в обов`язковому порядку повинен зареєструвати електронний кабінет, але не зареєстрував його.

У відповідності до абз.2 ч.1 ст.174 Господарського процесуального кодексу України суд постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху у разі, якщо позовну заяву подано особою, яка відповідно до частини шостої статті 6 цього Кодексу зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його.

За таких обставин, позовна заява на підставі ст. 174 ГПК України підлягає залишенню без руху для усунення вищезазначених недоліків.

Керуючись статтями 164, 174, 234, 235 ГПК України, господарський суд

УХВАЛИВ:

Залишити без руху позовну заяву Комунального підприємства «НОВООСИНІВСЬКЕ ВИРОБНИЧЕ УПРАВЛІННЯ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА».

Встановити позивачу строк 10 днів з дня вручення йому цієї ухвали для усунення недоліків по сплаті судового збору у встановленому законом порядку та розмірі (надати докази сплати 3 028,00 грн судового збору)

Встановити позивачу строк в 10 днів з дня вручення цієї ухвали, на усунення недоліків позовної заяви шляхом реєстрації електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі). Про усунення недоліків позовної заяви повідомити суд у строк, установлений для усунення недоліків.

Роз`яснити, що якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття та оскарженню не підлягає.

СуддяЛ.С. Лаврова

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118197530
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення коштів

Судовий реєстр по справі —922/1137/24

Ухвала від 16.04.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Лаврова Л.С.

Ухвала від 08.04.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Лаврова Л.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні