Ухвала
від 24.10.2010 по справі 2-а-14854/10/2670
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2-а-14854/10/2670 Голо вуючий у 1-й інстанції - Катющ енко В.П.

С уддя-доповідач - Троян Н.М .

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 жовтня 2010 року м. Київ

Колегія суддів Київсь кого апеляційного адміністр ативного суду у складі:

головуючого судді - Троян Н.М.,

суддів - К остюк Л.О., Шостака О.О.

при секретарі - Горяіновій Н.В.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в м. Києві а пеляційну скаргу Київської о бласної організації політич ної партії «Всеукраїнське об ' єднання «Батьківщина» на у хвалу Окружного адміністрат ивного суду м. Києва від 24 жовт ня 2010 року в справі за позовом К иївської обласної організац ії політичної партії «Всеукр аїнське об' єднання «Батькі вщина» до Київської обласної виборчої комісії про визнан ня дій протиправними, скасув ання рішення, зобов' язання вчинити дії,-

ВСТАНОВИЛА:

Київська обласна органі зація політичної партії «Все українське об' єднання «Бат ьківщина» звернулась до Окр ужного адміністративного су ду м. Києва з адміністративни м позовом до Київської облас ної виборчої комісії про ска сування рішення Київської об ласної виборчої комісії від 03 жовтня 2010 року в частині відм ови у реєстрації кандидатів у депутати в багатомандатном у виборчому окрузі по вибора х депутатів Київської обласн ої ради від Київської обласн ої організації політичної па ртії «Всеукраїнське об' єдн ання «Батьківщина», поданих за підписом ОСОБА_2, визна ння дій Київської обласної в иборчої комісії від 03 жовтня 2 010 року щодо відмови у реєстра ції кандидатів у депутати в б агатомандатному виборчому о крузі по виборах депутатів К иївської обласної ради від К иївської обласної організац ії політичної партії «Всеукр аїнське об' єднання «Батькі вщина», поданих за підписом ОСОБА_2, протиправними, зобо в' язання Київську обласну в иборчу комісію розглянути та зареєструвати документи под ані для реєстрації кандидаті в у депутати в багатомандатн ому виборчому окрузі по вибо рах депутатів Київської обла сної ради від Київської обла сної організації політичної партії «Всеукраїнське об' є днання «Батьківщина» за підп исом ОСОБА_2

Ухвалою Окружного адмініс тративного суду м. Києва від 08 жовтня 2010 року позовну заяву з алишено без розгляду.

Ухвалою Київського апеляц ійного адміністративного су ду від 12 жовтня 2010 року скасова но ухвалу Окружного адмініст ративного суду м. Києва від 08 ж овтня 2010 року, а справу направл ено до суду першої інстанції для продовження її розгляду .

Ухвалою Окружного адмініс тративного суду м. Києва від 14 жовтня 2010 року позовну заяву п овторно залишено без розгляд у.

Ухвалою Київського апеляц ійного адміністративного су ду від 17 жовтня 2010 року скасова но ухвалу Окружного адмініст ративного суду м. Києва від 14 ж овтня 2010 року, а справу направл ено до суду першої інстанції для продовження її розгляду .

Ухвалою Окружного адмініс тративного суду м. Києва від 21 жовтня 2010 року позовну заяву в третє залишено без розгляду.

Не погоджуючись з вищевказ аною ухвалою, позивач зверну вся з апеляційною скаргою, в я кій просить ухвалу скасувати , а справу направити до суду пе ршої інстанції для продовжен ня її розгляду.

Заслухавши суддю-доповіда ча, перевіривши матеріали сп рави, доводи апеляційної ска рги, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає задоволенню, виходячи з наст упного.

Залишаючи позовну заяву бе з розгляду суд першої інстан ції послався на те, що згідно з витягами з Єдиного державно го реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємці в від 21.10.2010 року та довідкою з вк азаного реєстру від 21.10.2010 року к ерівником юридичної особи Ки ївської обласної партійної о рганізації «Всеукраїнське об' єднання «Батьківщина», о собою, яка має право вчиняти ю ридичні дії від імені юридич ної особи без довіреності є Майбоженко В.В, а тому ОСО БА_2 не уповноважений діяти в якості керівника Київсько ї обласної організації політ ичної партії «Всеукраїнське об' єднання «Батьківщина», зокрема видавати від імені в казаної юридичної особи дові реності.

Крім цього, суд першої інста нції послався на лист Головн ого управління юстиції у Киї вській області щодо надання інформації по Київській обла сній організації «ВО «Батькі вщина», в якому зазначено, що с таном на 19.08.2010 року, 30.09.2010 року, 03.10.2010 р оку, 07.10.2010 року керівник організ ації Майбоженко Володимир Володимирович.

Тому видані ним від імені Ки ївської обласної організаці ї політичної партії «Всеукра їнське об' єднання «Батьків щина» довіреності на ім' я ОСОБА_4 та ОСОБА_5 судом п ершої інстанції не приймають ся.

Колегія суддів не погоджує ться з такими висновками суд у першої інстанції, виходячи з наступного.

Відповідно до постанов Пре зидії Політичної Ради па ртії «Всеукраїнське об' єдн ання «Батьківщина» від 13.08.2010 ро ку (а.с.88) та від 13.09.2010 року (а.с.20) О СОБА_2 був затверджений гол овою Київської обласної орга нізації політичної партії « ВО Батьківщина», обраний від повідно ХІІІ-ою звітно - вибор ною конференцією Київської о бласної організації політич ної партії «ВО Батьківщина» від 12.08.2010 року та ХІV-ою звітно - в иборною конференцією Київсь кої обласної організації пол ітичної партії «ВО «Батьківщ ина» від 13.09.2010 року.

Довіреність на ім' я ОСО БА_4 була видана 19.08.2010 року (а.с.5 1), а довіреність на ім' я ОСО БА_5 видана 20.09.2010 року (а.с.36).

Вказані довіреності предс тавників позивача у суді під писані та засвідчені Головою Київської обласної організа ції політичної партії «ВО Ба тьківщина» ОСОБА_2

Відповідно до ч.3 ст. 58 КАС Укр аїни довіреності від імені о ргану, підприємства, установ и, організації видаються за п ідписом керівника або іншої уповноваженої на те законом, положенням, статутом особи і засвідчуються печаткою цьог о органу, підприємства, устан ови, організації.

З матеріалів справи вбачає ться, що довіреності на предс тавників ОСОБА_4 та ОСОБ А_5 оформлені відповідно до вищевказаних положень КАС У країни.

Відповідно до ч.1 ст. 1 Закону України «Про політичні парті ї в Україні» право громадян н а свободу об'єднання у політи чні партії для здійснення і з ахисту своїх прав і свобод та задоволення політичних, еко номічних, соціальних, культу рних та інших інтересів визн ачається і гарантується Конс титуцією України. Встановлен ня обмежень цього права допу скається відповідно до Конст итуції України в інтересах н аціональної безпеки та грома дського порядку, охорони здо ров'я населення або захисту п рав і свобод інших людей, а так ож в інших випадках, передбач ених Конституцією України.

Відповідно до ст. 4 цього ж За кону політичні партії є рівн ими перед законом.

Органам державної влади, ор ганам місцевого самоврядува ння, їх посадовим особам забо ронено виокремлювати у своєм у ставленні певні політичні партії чи надавати їм привіл еї, а також сприяти політични м партіям, якщо інше не передб ачено законом, у провадженні їх діяльності.

Втручання з боку органів де ржавної влади та органів міс цевого самоврядування або їх посадових осіб у створення і внутрішню діяльність політи чних партій та їх місцевих ос ередків забороняється, за ви нятком випадків, передбачени х цим Законом.

Відповідно до ч.1 ст. 6 Кодексу адміністративного судочинс тва України кожна особа має п раво в порядку, встановленом у цим Кодексом, звернутися до адміністративного суду, якщ о вважає, що рішенням, дією чи бездіяльністю суб'єкта владн их повноважень порушені її п рава, свободи або інтереси.

Ніхто не може бути позбавле ний права на розгляд його спр ави в адміністративному суді , до підсудності якого вона ві днесена цим Кодексом.

Залишаючи позовну заяву бе з розгляду, суд першої інстан ції фактично позбавив Київсь ку обласну організацію політ ичної партії «Всеукраїнське об' єднання «Батьківщина» захистити своє порушене прав о в суді, яке гарантоване Конс титуцією та Законами України .

За таких обставин, вказана с права підлягає розгляду в су ді першої інстанції по суті п озовних вимог, оскільки зали шивши позову заяву без розгл яду, суд першої інстанції фак тично вже розглянув вказану справу не постановляючи ріше ння по суті позовних вимог.

За таких обставин, колегія с уддів прийшла до висновку пр о безпідставність висновків суду першої інстанції, рішен ня ухвалене з порушенням нор м процесуального права, а том у є всі підстави для його скас ування з направленням справи до суду першої інстанції для продовження її розгляду.

Керуючись ст.ст. 160, 172, 195, 196, 199, 202, 204, 205 , 206, 212, 254 КАС України, колегія суд дів -

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргу Київс ької обласної організації по літичної партії «Всеукраїнс ьке об' єднання «Батьківщин а» задовольнити.

Ухвалу Окружного адмініст ративного суду м. Києва від 21 ж овтня 2010 року скасувати.

Справу направити до суду пе ршої інстанції для продовжен ня її розгляду.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення та оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя

Судді

Дата ухвалення рішення24.10.2010
Оприлюднено27.10.2010
Номер документу11819844
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-14854/10/2670

Ухвала від 25.10.2010

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Троян Н.М.

Ухвала від 24.10.2010

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Троян Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні