Рішення
від 17.10.2023 по справі 204/9140/23
КРАСНОГВАРДІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 204/9140/23

Провадження № 2-о/204/183/23 р.

КРАСНОГВАРДІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

49006, м. Дніпро, проспект Пушкіна 77-б тел. (056) 371 27 02, inbox@kg.dp.court.gov.ua


Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 жовтня 2023 року Красногвардійський районний суд м. Дніпропетровська в складі:

головуючої судді Самсонової В.В.

за участю секретаря Зайченко О.В.

за участю заявника в режимі відеоконференції ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Дніпрі справу за заявою ОСОБА_1 до Мирноградської міської ради про встановлення факту, що має юридичне значення,-

В С Т А Н О В И В:

У червні 2023 року ОСОБА_1 звернувся до суду з даною заявою, в якій просив встановити юридичний факт, що ОСОБА_1 на час відкриття спадщини постійно проживав разом із спадкодавцем - ОСОБА_2 , померлою ІНФОРМАЦІЯ_1 . В обґрунтування своєї заяви вказав, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його мати ОСОБА_2 , після смерті якої відкрилася спадщина на жилу квартиру розташовану за адресою АДРЕСА_1 , яка належала їй на підставі договору купівлі-продажу посвідченого 19.01.1998 державним нотаріусом С.В. Довгаль, реєстровий № 26. ОСОБА_2 заповіт на своє майно не складала, заявник являюся єдиним спадкоємцем за законом першої черги. Він не подавав заяву про прийняття даної спадщини але заявник прийняв дану спадщину згідно ч.3 ст.1268 ЦК України, оскільки на час відкриття спадщини постійно мешкав разом із спадкодавцем. На теперішній час він бажає отримати свідоцтво про право на спадщину на вищевказану квартиру. Однак, при звернення до нотаріуса Мирноградської держнотори, він не зміг документально довести факт постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, оскільки вони з матір`ю були зареєстровані за різними адресами. З цих обставин нотаріусом було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину і роз`яснено йому право на звернення до суду для встановлення факту постійного проживання разом із спадкоємцем на час відкриття спадщини. Вказує, що він зареєстрований за адресою АДРЕСА_2 . Але, в зв`язку з хворобами матері та доглядом за нею, починаючи з січня 2021 року і по день смерті матері ІНФОРМАЦІЯ_1 , постійно проживав разом з нею в належній їй квартирі за адресою АДРЕСА_1 , що підтверджується довідкою координаційного комітету самоорганізації населення Мирноградської міської територіальної громади № 111 від 30.05.2023, актом Покровського комітету самоорганізації населення № 01-09/3142 від 31.05.2023, а також буде засвідчено свідками у судовому засіданні.

Заявник в судовому засіданні просив задовольнити заяву.

В судове засідання представник заінтересованої особи не з`явився, про час та місце судового засідання був повідомлений належним чином.

Вислухавши заявника, вивчивши матеріали справи, суд вважає, що заява підлягає задоволенню по наступним підставам.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 була матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про народження (а.с. 12).

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про смерть (а.с. 14).

Відповідно до довідки координаційного комітету самоорганізації населення Мирноградськокої міської територіальної громади №111 від 30.05.2023 року вбачається, що ОСОБА_1 проживав разом з матерію ОСОБА_2 з січня 2021 року по день смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 5).

Також, сусідами ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 підписано акт, яким підтверджено, що ОСОБА_1 з січня 2021 року мешкав за адресою АДРЕСА_1 .

Відповідно до ч. 1 ст. 2 ЦПК України, завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Відповідно до ч.1 ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Статтею 55 Конституції України передбачено, що права і свободи людини і громадянина захищаються судом. Кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб.

Згідно з статтею 13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, кожен, чиї права та свободи, визнані в цій Конвенції, було порушено, має право на ефективний засіб юридичного захисту в національному органі, навіть якщо таке порушення було вчинене особами, які здійснювали свої офіційні повноваження.

У відповідності до ч. 2 ст. 3 СК України, сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки.

У відповідності до ч. 4 ст. 3 СК України, сім`я створюється на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також на інших підставах, не заборонених законом і таких, що не суперечать моральним засадам суспільства.

Про ознаки проживання однією сім`єю висловився і Конституційний Суд України у своєму рішенні від 3.06.99 №5-рп/99, в якому зазначив, що до членів сім`ї належать особи, які постійно мешкають разом та ведуть спільне господарство. Ними можуть бути не тільки близькі родичі, а й інші особи, які не перебувають у безпосередніх родинних зв`язках. Обов`язковою умовою для визнання їх членами сім`ї є факт спільного проживання, ведення спільного господарства, наявність спільних витрат, купівлі майна для спільного користування, участі у витратах на утримання житла, його ремонт і т.п.

У частині 3 ст. 1268 ЦК України закріплено, що спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

В судовому засіданні свідками ОСОБА_6 , ОСОБА_7 які були сусідами, було надано пояснення відповідно до яких вони підтвердили, що ОСОБА_1 проживав з матерію з січня 2021 року.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов до висновку про задоволення заяви у повному обсязі.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 2, 4, 5, 12, 13,76-82,133,141, 259, 263, 264, 265, 352, 354 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1 до Мирноградської міської ради про встановлення факту, що має юридичне значення - задовольнити повністю.

Встановити юридичний факт, що ОСОБА_1 на час відкриття спадщини постійно проживав разом із спадкодавцем - ОСОБА_2 , померлою ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відповідно до п. 4 ч. 5 ст. 265 ЦПК України, суд вважає необхідним зазначити у резолютивній частині рішення наступні дані:

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , зареєстроване місце проживання (вказано в позові): АДРЕСА_3 .

Мирноградська міська рада, ідентифікаційний код в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 04052956, місцезнаходження: 85320, м. Мирноград, вул. Центральна, 9.

Суддя В.В. Самсонова

Дата ухвалення рішення17.10.2023
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118198545
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про визнання спадщини відумерлою

Судовий реєстр по справі —204/9140/23

Рішення від 17.10.2023

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Самсонова В. В.

Рішення від 17.10.2023

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Самсонова В. В.

Ухвала від 03.07.2023

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Самсонова В. В.

Ухвала від 21.06.2023

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Самсонова В. В.

Ухвала від 21.06.2023

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Самсонова В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні