Ухвала
від 03.04.2024 по справі 195/365/24
ТОМАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 195/365/24

У Х В А Л А

Іменем України

"03" квітня 2024 р. с-ще Томаківка Дніпропетровської області

Томаківський районний суд Дніпропетровської області у складі: головуючого судді - Скрипченка Д.М., за участі секретаря судового засідання - Левкович Н.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Томаківського районного суду Дніпропетровської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , яка діє в інтересах ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в інтересах якої діє представник, адвокат - Івахненко Олександр Олександрович, про встановлення факту батьківства, заінтересовані особи: Томаківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Нікопольському районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса), ОСОБА_3 ,

В С Т А Н О В И В:

Заявник у справі, ОСОБА_1 , яка діє в інтересах ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , звернулася до Томаківського районного суду Дніпропетровської області, через представника, адвоката Івахненка Олександра Олександровича, із заявою про встановлення факту батьківства.

20.03.2024 року представник заявника звернувся до суду з письмовим клопотанням про призначення проведення судової молекулярно-генетичної експертизи, посилаючись на те, що з 2015 року заявник перебувала у відносинах з ОСОБА_4 , вони проживали разом, були фактичні повноцінні шлюбні стосунки, проте шлюбу вони не укладали. ІНФОРМАЦІЯ_2 заявник народила дочку - ОСОБА_5 . При реєстрації її народження в графі «батько дитини» зазначила своє прізвище, а ім`я та по батькові дійсного батька - ОСОБА_4 , так як між ними не було укладено шлюбу і вона прийняла таке рішення.

Зазначена обставина підтверджується: свідоцтвом про народження дочки Юлії серії НОМЕР_1 ; витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України №00043605117 від 15.02.2024 року.

Далі вони фактично проживали разом однією сім`єю до 2022 року, ОСОБА_4 брав участь в утриманні дитини. Проте через взаємне непорозуміння після 2022 року ми припинили шлюбні стосунки і далі проживали окремо один від одного, дочка проживає разом з заявником.

З початком повномасштабного вторгнення росії в Україну, ОСОБА_4 був мобілізований в Збройні Сили України, брав участь в обороні держави і 23 січня 2024 року загинув.

Зазначена обставина підтверджуються свідоцтвом про смерть ОСОБА_4 серії НОМЕР_2 .

Виходячи із зазначеного, враховуючи ті обставини, що в свідоцтві про народження дочки ОСОБА_6 в графі батько дитини зазначено заявника прізвище « ОСОБА_1 », то для реалізації її спадкових прав після смерті ОСОБА_4 немає можливості документального підтвердження їх родинного зв`язку. Тому, для реалізації спадкових прав ОСОБА_2 , необхідно встановлення факту батьківства ОСОБА_2 , народженої ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , за ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , громадянина України, який помер ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Згідно з п.5 ч.1 ст.252, п.9 ч.1 ст.253 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі на час проведення експертизи.

Для підтвердження того, що ОСОБА_4 є біологічним батьком дочки ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , просить, призначити судову генетичну експертизу, на вирішення якої поставити наступні питання:

Призначити у зазначеній цивільній справі судову молекулярно-генетичну експертизу, на вирішення якої поставити наступні питання:

1) чи є кровне споріднення між ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , який є братом померлого ОСОБА_4 та донькою ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 ?

2) Якщо так, то чи є ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , громадянин України, який помер ІНФОРМАЦІЯ_5 , біологічним батьком ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 ?

Виходячи з наведеного вище представник заявника просить суд, задовольнити вищевказане клопотання та призначити по справі судову молекулярно-генетичну експертизу на предмет встановлення походження дитини від ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4, проведення якої доручити експертам КЗ «Дніпропетровське обласне бюро судово-медичної експертизи» Дніпропетровської обласної ради (поштова адреса: поштовий індекс 49005, м. Дніпро, площа Соборна, 14, e-mail: dnepr@sme.dp.ua, код ЄДРПОУ 01985239).

Оплату за проведення судової молекулярно-генетичної експертизи у справі покласти на заявника у справі ОСОБА_1 (проживає за адресою: АДРЕСА_1 , тел. НОМЕР_3 ).

Заінтересовані особи: Томаківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Нікопольському районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса), ОСОБА_3 , в судове засідання не з`явилися, надавши суду письмову заяву про розгляд даного клопотання у її відсутність.

Дослідивши матеріали справи, дійшов до наступного.

Відповідно до ст.103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Обставина, яку ОСОБА_1 прагне з`ясувати в результаті проведення судової молекулярно-генетичної експертизи, має істотне значення для правильного розгляду цивільної справи, її перевірка потребує спеціальних знань в галузі генетики. Відтак, з метою повного та всебічного розгляду цивільної справи необхідно призначити судову молекулярно-генетичну експертизу.

Статтею 104 ЦПК України визначено що про призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи.

У п. 3 постанови Пленуму Верховного Суду України від 15 травня 2006 р. № 3 «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» роз`яснено, що питання щодо походження дитини суд вирішує на підставі будь-яких доказів про це, зокрема, висновку експертизи, у тому числі судової молекулярно-генетичної.

У відповідності до вимог ч. 3, 4 ст. 139 ЦПК України, експерт, спеціаліст чи перекладач отримують винагороду за виконану роботу, пов`язану зі справою, якщо це не входить до їхніх службових обов`язків. Суми, що підлягають виплаті залученому судом експерту, спеціалісту, перекладачу або особі, яка надала доказ на вимогу суду, сплачуються особою, на яку суд поклав такий обов`язок, або судом за рахунок суми коштів, внесених для забезпечення судових витрат.

Враховуючи, що для встановлення відповідного факту встановлення батьківства, необхідні спеціальні знання, суд дійшов висновку, що клопотання заявника у справі про призначення судової молекулярно-генетичної експертизи є обґрунтованим та відповідає вимогам діючого цивільно-процесуального законодавства, у зв`язку з чим вважає необхідним призначити по справі експертизу для підтвердження наявності чи відсутності кровного споріднення між ОСОБА_4 та малолітньою дитиною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Оскільки, для проведення судової молекулярно-генетичної експертизи потрібний значний проміжок часу, на час проведення експертизи провадження у справі слід зупинити.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст.103,252,253,258-261 ЦПК України, суд -

У Х В А Л И В:

Клопотання представника заявника у справі, адвоката Івахненка Олександра Олександровича про призначення проведення судової молекулярно-генетичної експертизи, - задовольнити.

Призначити у зазначеній цивільній справі судову молекулярно-генетичну експертизу, на вирішення якої поставити питання:

1) чи є кровне споріднення між ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , який є братом померлого ОСОБА_4 та донькою ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 ?

2) Якщо так, то чи є ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , громадянин України, який помер ІНФОРМАЦІЯ_5 , біологічним батьком ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 ?

Проведення судово-генетичної експертизи доручити КЗ «Дніпропетровське обласне бюро судово-медичної експертизи» Дніпропетровської обласної ради(поштова адреса: поштовий індекс 49005, м. Дніпро, площа Соборна, 14, Тел/факс: 8(056)371-58-77, e-mail: dnepr@sme.dp.ua, код ЄДРПОУ 01985239).

Про день та час проведення судової молекулярно-генетичної експертизи повідомити сторін по справі та зобов`язати з`явитися до експертів.

Попередити сторони про наслідки ухилення від участі в експертизі, передбачені ст.109 ЦПК України. Роз`яснити, що уразі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст.384,385 КК України.

Провадження по справі зупинити до отримання висновку судової молекулярно-генетичної експертизи.

Оплату за проведення судової молекулярно-генетичної експертизи у справі покласти на заявника у справі ОСОБА_1 (проживає за адресою: АДРЕСА_1 , тел. НОМЕР_3 ).

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала суду, в частині зупинення провадження у справі, може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного суду протягом 15 днів з дня проголошення ухвали.

Суддя: Д.М.Скрипченко

Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118198570
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту батьківства, заінтересовані особи: Томаківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Нікопольському районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса), ОСОБА_3

Судовий реєстр по справі —195/365/24

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Скрипченко Д. М.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Скрипченко Д. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні