Рішення
від 08.04.2024 по справі 524/1179/24
АВТОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРЕМЕНЧУКА

Справа № 524/1179/24

Провадження № 2/524/1214/24

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08.04.2024 року Суддя Автозаводського районного суду м. Кременчука Предоляк О.С., розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Квартал 297-5» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за утримання будинку та прибудинкової території,-

В С Т А Н О В И В :

До суду звернулось Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Квартал 297-5» з позовом до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за утримання будинку та прибудинкової території. Зазначають, що споживач не сплачує вчасно кошти за надані послуги, утворилась заборгованість за утримання будинку та прибудинкової території. Просили стягнути з відповідача на користь позивача у відшкодування внесків з утримання будинків та прибудинкової території 14342,43 грн. та судові витрати у повернення сплаченого судового збору 3028 грн та витрат на професійну правничу допомогу 6750 грн.

Ухвалою судді від 12.02.2024 року у справі відкрито провадження.

З матеріалів справи вбачається, що копію ухвали про відкриття провадження у справі, позовної заяви з додатками відповідачу направлено засобами рекомендованого поштового зв`язку та отримано особисто

За даних обставин, суд вирішує справу за наявними матеріалами, що передбачено ч.8ст.178ЦПК України зі згоди представника позивача, судом прийнято рішення про заочний розгляд справи.

Відзив на позовну заяву, заяви з процесуальних питань від відповідача до суду не надходив.

Фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу у відповідності до вимог частини другої статті 247 вказаного Кодексу не здійснювалось.

Дослідивши матеріали справи, повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються заявлені вимоги у їх сукупності та взаємозв`язку, об`єктивно оцінивши усі наявні докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення заяв по суті, суд приходить до наступного висновку

Рішенням установчих зборів від 23.02.2014 року співвласники житлового будинку АДРЕСА_1 створили ОСББ «Квартал 297-5» . 03 березня 2014 року проведено державну реєстрацію. Відповідно до Статуту Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Квартал 297-5» голова правління діє без доручення від імені об`єднання. Згідно виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців ОСОБА_3 , є керівником об`єднання.

Діяльність об`єднання співвласників багатоквартирного будинку регулюєтьсяЦивільним кодексом України,Законом України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку»,Законом України «Про приватизацію державного житлового фонду», іншими нормативно-правовими актами та статутом об`єднання, що складено відповідно до Типового статуту об`єднання співвласників багатоквартирного будинку, затвердженогонаказом Держжитлокомунгоспу від 27.08.2003 року за № 141, зареєстрованого в Міністерстві юстиції 12.12.2003 року за № 1155/8476.

У силуст.4Закону основна діяльність об`єднання співвласників багатоквартирного будинку полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав власників приміщень на володіння та користування спільним майном членів об`єднання, належне утримання будинку та прибудинкової території тощо.

Відповідно до ст. 10 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» до виключної компетенції загальних зборів членів об`єднання відноситься, зокрема, затвердження кошторису і балансу об`єднання, а також визначення розмірів внесків та платежів членами об`єднання.

Протоколом зборів власників приміщень у житловому будинку № 7 від 23.12.2019 року, затверджено тариф на утримання будинку з 01.03.2020 року у 5,50 грн./м 2 на місяць

Протоколом зборів власників приміщень у житловому будинку №8 від 26.12.2020, затверджено тариф на утримання будинку з 01.03.2021року у розмірі у 5,70 грн./м 2 на місяць

Протоколом зборів власників приміщень у житловому будинку №10 від -01.03.2023 , затверджено тариф на утримання будинку з 01.02.23 року у розмірі 6 грн./м2 на місяць

ОСОБА_2 є власником квартири АДРЕСА_2 загальною площею 69,1 кв м .

Відповідно до ч. 1ст. 151 Житлового кодексу України, громадяни, які мають в приватній власності жилий будинок (квартиру), зобов`язані забезпечувати його схоронність, провадити за свій рахунок поточний і капітальний ремонт, утримувати в порядку придомову територію.

Відповідно дост. 322 ЦК Українивласник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідностатті 68 ЖК Українинаймач зобов`язаний своєчасно вносити квартирну плату та плату за комунальні послуги.

У період з жовтня 2021року по листопад 2023 року відповідач не сплачував за послуги, в результаті чого станом на 01.12.2023 року виникла заборгованість за послуги з утримання будинку та прибудинкової території, на загальну суму 10039,50 грн.

Відповідно до ч. 1ст. 509 ЦК Українизобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Зобов`язання боржника сплатити певну грошову суму на користь кредитора відповідно до цивільно-правового договору або з інших підстав, визначених законом, є грошовим зобов`язанням.

Відповідно до ч. 1ст. 626 ЦК Українидоговором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Статтею 525 ЦК Українипередбачено, що одностороння відмова від зобов`язання або одностороння заміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Викладені обставини підтверджуються матеріалами справи, зокрема випискою по карті, розрахунком заборгованості за договором, заявою, умовами та правилами надання банківських послуг, та іншими матеріалами справи.

На спростування вищевикладеного будь яких доказів відповідачем суду не надано

Судові витрати необхідно розподілити відповідно до статті 141 ЦПК України.

Частиною 1ст. 133 ЦПК Українивизначено, що судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи, а згідно п. 1 ч. 3 цієї статті до витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати, зокрема, на професійну правничу допомогу.

Відповідно до ч. 1 та п. 1 ч. 2ст. 141 ЦПК Українисудовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог, а інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються у разі задоволення позову - на відповідача.

Норма частини 8статті 141 ЦПК Українивизначає, що докази щодо розміру витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву.

На підтвердження понесених витрат на професійну правничу допомогу стороною позивача надано суду письмові докази. У матеріалах справи міститься копія договору про надання професійної правничої допомоги № 672 від 01.02.2024, укладеним між ОСББ «Квартал 297-5» та адвокатом Дашко М.В., розрахунок суми гонорару за договором № 672 від 01.02.2024, укладеним між ОСББ «Квартал 297-5» та адвокатом Дашко М.В,, акт про надані послуги до договору від 01.02.2024 року, рахунок № 05.02 та квитанція на суму 3375 грн.., ордером на надання правничої (правової) допомоги ОСББ «Квартал 297-5» адвокатом Дашко М.В.

На підставі наведеного необхідно стягнути з відповідача на користь позивача необхідно стягнути з відповідача заборгованість за послуги з утримання будинку та прибудинкової території, на загальну суму 14342, 43 грн., у повернення сплачених судового збору 3028 грн та витрати на професійну правничу допомогу 3375 грн

На підставі викладеного відповідно достатей 263-265, 380-289 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Квартал 297-5» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за утримання будинку та прибудинкової території - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Квартал 297-5» на утримання будинку та прибудинкової території у розмірі 14342, 43 грн та у повернення сплаченого судового збору 3028 грн., витрат на професійну правничу допомогу 3375 грн

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду повністю або частково.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивач Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Квартал 297-5» код ЄДРПОУ 39119356, місцезнаходження: м Кременчук квартал 297 буд 5

Відповідач ОСОБА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 зареєстроване місце проживання м Кременчук квартал 297 буд 5 кв 9

Суддя Олена Предоляк

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118198700
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —524/1179/24

Рішення від 08.04.2024

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Предоляк О. С.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Предоляк О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні