Рішення
від 26.03.2024 по справі 951/731/23
КОЗІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 951/731/23

Провадження №2-о/951/1/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 березня 2024 року

Козівський районний суд Тернопільської області

у складі головуючої судді Гриновець О. Б.

присяжних Івашків О. В., Прийдун О. І.

з участю секретаря судового засідання Галаса В. І.

заявниці ОСОБА_1

представника заінтересованої особи органу опіки та піклування Козівської селищної ради Тернопільської області Кутнів Л. Є.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт Козова Тернопільської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: орган опіки та піклування Козівської селищної ради Тернопільської області про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна

у с т а н о в и в:

05.09.2023 адвокат Сабатюк Н. П., яка діє в інтересах ОСОБА_1 , звернулася до суду із заявою про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна у якій зазначено особу щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною ОСОБА_2 , заінтересована особа: орган опіки та піклування Козівської селищної ради Тернопільської області.

Стислий виклад позиції заявниці й заінтересованої особи.

В обґрунтування заявлених вимог заявниця покликається на те, що її чоловік ОСОБА_2 є особою з інвалідністю першої групи підгрупи А, який не здатний до самообслуговування та контролю поведінки, потребує постійного стороннього догляду й не може самостійно забезпечити своє існування. Так як чоловік заявниці не усвідомлює значення своїх дій, не може керувати ними та потребує стороннього догляду, а заявниця має можливість і бажання доглядати за чоловіком, просить суд заяву задовольнити.

У судовому засіданні заявниця ОСОБА_1 заяву підтримала й просила суд таку задовольнити.

Представник заінтересованої особи органу опіки та піклування Козівської селищної ради Тернопільської області Кутнів Л. Є. заявлені вимоги ОСОБА_1 визнає повністю й не заперечує проти їх задоволення.

Процесуальні дії у справі.

Згідно з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями, справа № 951/731/23 передана 05.09.2023 судді Рєпіну К. К.

Відповідно до протоколу попереднього відбору присяжних, у справі № 951/731/23 попередньо відібрані присяжні ОСОБА_3 , ОСОБА_4 .

Згідно з протоколу автоматичного визначення присяжних, у цій справі визначено основних присяжних: ОСОБА_3 , ОСОБА_4 .

Ухвалою судді Козівського районного суду Тернопільської області Рєпіна К. К. від 08.09.2023 цивільна справа прийнята до провадження, визначено розгляд справи здійснювати за правилами окремого провадження.

Згідно з розпорядженням щодо призначення повторного автоматичного розподілу судових справ № 13/2023 від 10.10.2023 та протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями цивільна справа № 951/731/23 10.10.2023 передана на розгляд судді Гриновець О. Б.

Ухвалою суду від 18.10.2023 у справі № 951/731/23 призначено судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручено експертам Тернопільської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України». На час проведення експертизи провадження у справі зупинено.

07.12.2023 з Тернопільської філії судових експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» на адресу Козівського районного суду Тернопільської області надійшов висновок судово-психіатричного експерта № 753 від 21.11.2023 в даній справі.

Ухвалою суду від 11.12.2023 провадження у справі поновлено, призначено судове засідання.

Відповідно до протоколу попереднього відбору присяжних, у справі № 951/731/23 попередньо відібрана присяжна ОСОБА_5 .

Згідно з протоколу автоматичного визначення присяжних, у цій справі визначено основних присяжних: Івашків О. В., Прийдун О. І.

Заслухавши пояснення учасників справи, з`ясувавши обставини, на які заявниця посилається як на підставу заявлених нею вимог, всебічно, повно, об`єктивно та безпосередньо дослідивши наявні у справі докази, надавши оцінку кожному доказу окремо та зібраним у справі доказам суд доходить такого висновку.

Фактичні обставини, встановлені судом, з посиланням на докази на підставі яких встановлені відповідні обставини.

Так, згідно з копії свідоцтва про одруження серії НОМЕР_1 , виданого 04.09.2004, ОСОБА_2 та ОСОБА_1 перебувають у зареєстрованому шлюбі з 04.09.2004, актовий запис № 1 /а.с. 8/.

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є інвалідом першої групи підгрупи «А» та потребує постійного стороннього догляду, що підтверджується довідкою до акта огляду медико-соціальною експертною комісією серії 12 ААГ № 248953 від 01.08.2023 /а.с. 9/.

Відповідно до довідки приватного підприємства «Наш дім» від 30.08.2023 № 684 ОСОБА_1 зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 та разом з нею зареєстровані ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та проживає без реєстрації ОСОБА_2 /а.с. 102/.

Згідно з висновком судово-психіатричного експерта № 753 від 21 листопада 2023 року Тернопільської філії судових експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» ОСОБА_2 виявляє ознаки розладів психіки та поведінки внаслідок органічного ураження головного мозку з вираженим зниженням пам`яті та інтелекту, що досягає рівня вираженого недоумства; захворювання є стійким психічним розладом. ОСОБА_2 не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними /а.с. 57-59/.

ОСОБА_1 звернулася до виконавчого комітету Козівської селищної ради Тернопільської області, як до органу опіки та піклування, із заявою щодо розгляду питання про доцільність призначення її опікуном ОСОБА_2 .

Згідно з поданням виконавчого комітету Козівської селищної ради Тернопільської області, затвердженим рішенням № 75 від 14.03.2024, опікунська рада вважає за доцільне призначити ОСОБА_1 опікуном над інвалідом першої групи "А" ОСОБА_2 /а.с. 94-98/.

Норми права, які застосував суд, та мотиви їх застосування.

Відповідно до ч. 1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про визнання фізичної особи недієздатною (п. 1 ч. 2ст. 293 ЦПК України).

Згідно з ст. 30 ЦК України цивільну дієздатність має фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій та може керувати ними. Цивільною дієздатністю фізичної особи є її здатність своїми діями набувати для себе цивільних прав і самостійно їх здійснювати, а також здатність своїми діями створювати для себе цивільні обов`язки, самостійно їх виконувати та нести відповідальність у разі їх невиконання. Обсяг цивільної дієздатності фізичної особи встановлюється цим Кодексом і може бути обмежений виключно у випадках і в порядку, встановлених законом.

Відповідно до ч. ч. 1, 2ст. 39 ЦК Українифізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Порядок визнання фізичної особи недієздатною встановлюєтьсяЦивільним процесуальним кодексом України.

Суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу (ч. 1ст. 298 ЦПК України).

Висновком судово-психіатричного експерта № 753 від 21 листопада 2023 року встановлено, що ОСОБА_2 виявляє ознаки розладів психіки та поведінки внаслідок органічного ураження головного мозку з вираженим зниженням пам`яті та інтелекту, що досягає рівня вираженого недоумства; захворювання є стійким психічним розладом, внаслідок чого останній не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Тож, з огляду на наданий висновок вбачається, що ОСОБА_2 дійсно не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, у зв`язку з чим суд вважає за необхідне визнати останнього недієздатним.

Відповідно до ч. 1 ст. 41 ЦК України над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка.

Тому призначення опікуна у разі визнання особи недієздатною є обов`язком суду за умови наявності відповідного подання органу опіки та піклування, оскільки в такому випадку у повному обсязі досягається мета цивільного судочинства захист порушених, невизнаних, або оспорюваних прав особи, а в даному конкретному випадку - забезпечення повноцінного здійснення своїх прав недієздатною особою.

Опіка (піклування) є особливою формою державної турботи про неповнолітніх дітей, що залишились без піклування батьків, та повнолітніх осіб, які потребують допомоги щодо забезпечення їх прав та інтересів.

Порядок встановлення опіки над особою, яка визнана судом недієздатною, виконання опікуном своїх обов`язків та звільнення від повноважень опікуна визначений гл. 6ЦК Українита Правилами опіки та піклування, затвердженими наказом Державного комітету України у справах сім`ї та молоді, Міністерства освіти України, Міністерства охорони здоров`я України, Міністерства праці та соціальної політики України від 26 травня 1999 року № 34/166/131/88.

Згідно з ст. 55 ЦК України та п. 1.2 цих Правил опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Відповідно дост. 58 ЦК Україниопіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

За змістом ч. 1ст. 60 ЦК Українисуд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Згідно з ч. ч. 2, 3, 4ст. 63 ЦК Україниопікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою. Опікун та піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

Відповідно до приписів ч. ч. 1, 4 ст. 67 ЦК Українита Розділу 4 Правил опікун зобов`язаний дбати про підопічного, про створення йому необхідних побутових умов, забезпечення його доглядом та лікуванням. Опікун зобов`язаний вживати заходів щодо захисту цивільних прав та інтересів підопічного.

Відповідно до вимог ч. 1ст.299ЦПК України справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника та представника органу опіки та піклування. Питання про виклик фізичної особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, вирішується в кожному випадку судом з урахуванням стану її здоров`я.

Крім того, суд ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна. Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років (стаття 300 ЦПК України).

Тож, призначення опікуна у разі визнання особи недієздатною є обов`язком суду, оскільки в такому випадку у повному обсязі досягається мета цивільного судочинства захист порушених, невизнаних, або оспорюваних прав особи, а в даному конкретному випадку - забезпечення повноцінного здійснення своїх прав недієздатною особою.

Водночас із змісту нормЦКта ЦПК також вбачається вагома роль органу опіки та піклування, який зобов`язаний надати ґрунтовне рішення та висновок щодо доцільності призначення опікуна, при цьому саме на вказаний орган покладається обов`язок знайти особу, яка за своїми якостями (стан здоров`я, родинні зв`язки тощо) найбільш ефективно для особи, визнаної недієздатною, може виконувати обов`язки опікуна.

Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Оцінка суду.

Зважаючи на вищезазначені норми законодавства, беручи до уваги встановлені по справі фактичні обставини, у суду є всі підстави для визнання ОСОБА_2 недієздатним, оскільки з даних проведеної за ухвалою суду експертизи у справі, внаслідок психічного розладу, на який страждає останній, такий не здатний усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Зібрані у справі докази та їх належна оцінка вказують на наявність підстав для визнання ОСОБА_2 недієздатним та відповідно призначення йому опікуна.

З огляду на те, що заявниця бажає та має можливість бути опікуном над своїм чоловіком ОСОБА_2 , суд вважає вимоги заявниці обґрунтованими, підтвердженими матеріалами справи, в зв`язку з чим заява ОСОБА_1 про визнання особи недієздатною та призначення опікуна підлягає задоволенню.

Жодних даних, які б свідчили про наявність перешкод для призначення опікуном заявниці суду не надано й в ході судового розгляду не встановлено, а тому заяву слід задовольнити.

Згідно з ч. ч. 5, 6 ст. 300 ЦПК Українирішення суду після набрання ним законної сили надсилається судом органу опіки та піклування, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи. Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Враховуючи вид психічного захворювання, яким страждає ОСОБА_2 , тривалість цього захворювання, суд визначає строк дії цього рішення про визнання ОСОБА_2 недієздатним у два роки.

Розподіл судових витрат між сторонами.

Згідно з ч. 2ст. 299 ЦПК Українисудові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

Згідно з листа Тернопільської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» № 1041 від 10.11.2023 вартість судово-психіатричної експертизи становить 6455,28 гривень.

У такий спосіб судові витрати слід віднести на рахунок держави.

Керуючись ст. ст. 39, 40, 41, 55, 58, 60 ЦК України, ст.ст. 3, 10, 12, 13, 89, 263-265, 273, 293-294,299-300 ЦПК України

у х в а л и в:

задовольнити заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: орган опіки та піклування Козівської селищної ради Тернопільської області про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним й встановити над ним опіку.

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , опікуном ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Судові витрати віднести на рахунок держави.

Копію рішення після набрання ним законної сили надіслати органу опіки та піклування, органу ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи, визнаної судом недієздатною.

Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначити у два роки з наступного дня після дня набрання рішенням суду законної сили.

Роз`яснити заявнику положення ст. 300ЦПК України відповідно до якого, скасування рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка була визнана недієздатною, в разі її видужання або значного поліпшення її психічного стану здійснюється за рішенням суду на підставі відповідного висновку судово-психіатричної експертизи за заявою опікуна, членів сім`ї, органу опіки та піклування або самої особи, визнаної недієздатною.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеногост. 300 ЦПК України.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Рішення суду може бути оскаржене протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Тернопільського апеляційного суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено в день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Дата складення повного тексту рішення 05.04.2024.

Повне найменування сторін:

заявник ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ; зареєстроване у встановленому порядку місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_2 , дані паспорта: серії НОМЕР_3 , виданий Козівським РВ УМВС України в Тернопільській області 26.01.2005;

заінтересована особа:

орган опіки та піклування Козівської селищної ради Тернопільської області; місцезнаходження: вул. Грушевського, 38, смт Козова, Тернопільський район, Тернопільська область, код ЄДРПОУ 04525573;

Суддя О. Б. Гриновець

Присяжні О. В. Івашків

О. І. Прийдун

Дата ухвалення рішення26.03.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118199129
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —951/731/23

Рішення від 26.03.2024

Цивільне

Козівський районний суд Тернопільської області

Гриновець О. Б.

Рішення від 26.03.2024

Цивільне

Козівський районний суд Тернопільської області

Гриновець О. Б.

Ухвала від 11.12.2023

Цивільне

Козівський районний суд Тернопільської області

Гриновець О. Б.

Ухвала від 18.10.2023

Цивільне

Козівський районний суд Тернопільської області

Гриновець О. Б.

Ухвала від 08.09.2023

Цивільне

Козівський районний суд Тернопільської області

Рєпін К. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні