Ухвала
від 09.04.2024 по справі 393/58/24
НОВГОРОДКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 393/58/24

пров. 2-о/393/21/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 квітня 2024 року селище Новгородка

Новгородківський районний суд Кіровоградської області

в складі головуючого судді Добрострой О.С.,

присяжних Кравченка С.Б., Кудіної О.Ф.,

при секретарі судового засідання Панькіній Т.А.,

за участі адвоката Мельник О.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у режимі відеоконференції з використанням власних технічних засобів за допомогою підсистеми відеоконференцзв`язку ЄСІТС цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи опікунська рада при виконавчому комітеті Новгородківської селищної ради Кіровоградської області, ІНФОРМАЦІЯ_1 про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,

В С Т А Н О В И В:

Представник заявника ОСОБА_2 звернувся до суду з вищевказаною заявою, в якій просить визнати ОСОБА_3 недієздатним, встановити над ним опіку та призначити заявника його опікуном.

У поданій заяві представник заявника ОСОБА_2 просить суд призначити судово-психіатричну експертизу для визначення психічного стану ОСОБА_3 .

У судове засідання сторони не з`явилися, про дату, час та місце розгляду справи повідомленні належним чином. В клопотанні від 29.02.2024р. представник заінтересованої особи опікунської ради при виконавчому комітеті Новгородківської селищної ради Кіровоградської області просить суд розглянути справу за його відсутності.

Адвокат особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатним, в судовому засіданні не заперечувала щодо призначення судово-психіатричної експертизи для встановлення психічного стану ОСОБА_3 та просила задовольнити вказане клопотання представника заявника ОСОБА_2 .

Суд, заслухавши адвоката, дослідивши матеріали справи, з`ясував наступне.

З копії довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією серія 12 ААГ №396908 від 17.10.2023р. слідує, що ОСОБА_3 є інвалідом другої групи загального захворювання.

Згідно з ч.1 ст.298 ЦПК Українисуд занаявності достатніхданих пропсихічний розладздоров`я фізичноїособи призначаєдля встановлення її психічногостану судово-психіатричнуекспертизу.

Відповідно до ст.21 Закону України ''Про психіатричну допомогу'' судово-психіатрична експертиза в адміністративних, цивільних справах, у кримінальному провадженні призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом.

Статтею 7 Закону України ''Про судову експертизу''визначено, що виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність,пов`язана з проведенням криміналістичних, судово-медичних і судово-психіатричнихекспертиз.

Як зазначається в п.4 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 28.03.1972р. №3 ''Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним" судово-психіатрична експертиза призначається у справах про визнання громадянина недієздатним. В ухвалі про призначення експертизи на вирішення експертів мають бути поставлені такі питання: 1) чи хворіє даний громадянин на психічну хворобу; 2) чи розуміє він значення своїх дій та чи може керувати ними.

Крім того,іззмістуч.1ст.299ЦПКУкраїнислідує,щопитання провиклик фізичноїособи,щодо якоїрозглядається справапро визнанняїїнедієздатною,вирішуєтьсявкожномувипадкусудомізурахуваннямстануїїздоров`я. Для визначення фактичної можливості такої особи з`явитися в судове засідання, а також про можливість особисто дати пояснення по суті справи у разі необхідності суд може призначити відповідну експертизу.

З огляду на викладене, суд вважає, що вищевказане клопотання представника заявника ОСОБА_2 є обґрунтованим, а тому у даній справі необхідно призначити судово-психіатричну експертизу, оскільки для з`ясування обставин, що мають значення для вирішення справи, зокрема, встановлення психічного стану особи, щодо якої вирішується питання про визнання недієздатним, та здатності усвідомлювати нею свої дії і керувати ними потрібні спеціальні знання. Тому, зазначене клопотання представника заявника ОСОБА_2 підлягає задоволенню.

Згідно з п.5 ч.1 ст.252ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках: призначення судом експертизи.

Відповідно до п.9 ч.1 ст.253 ЦПК України провадження усправі зупиняєтьсяу випадках,встановлених: пунктом 5частини першої статті 252 цього Кодексу, - на час проведення експертизи.

Враховуючи те,щодляпроведеннясудово-психіатричної експертизи потрібний значний проміжок часу, то суд вважає, що на час проведення даної експертизи провадження у справі необхідно зупинити.

Керуючись ст.ст.103,104, п.5 ч.1 ст.252,ч.4 ст.252, п.9 ч.1 ст.253, ст.ст.260,261,299, 353, 354 ЦПК України, суд,

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання представника заявника ОСОБА_2 про призначення судово-психіатричної експертизи - задовольнити повністю.

Призначити у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи опікунська рада при виконавчому комітеті Новгородківської селищної ради Кіровоградської області, ІНФОРМАЦІЯ_1 про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, - судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити питання:

1.Чи хворіє ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на психічну хворобу?

2.Чи розуміє ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , значення своїх дій та чи може керувати ними?

3.Чи потребує ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , встановлення опіки ?

4.Чи має ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ,фактичну можливість, з урахуванням стану його здоров`я, з`явитися в судове засідання та особисто дати пояснення по суті справи?

Проведення судово-психіатричної експертизи доручити експертам Кропивницької філії судових експертиз ДУ ''Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України''.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст.384,385 КК України.

У відповідності до ч.2 ст.299 ЦПК України витрати, пов`язані з проведенням судово-психіатричної експертизи, віднести на рахунок держави.

Копію даної ухвали разом з матеріалами цивільної справи №393/58/24 направити експертам для проведення експертизи.

Зобов`язати заявника надати до Кропивницької філії судових експертиз ДУ ''Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України'' для проведення судово-психіатричної експертизи медичні документи щодо захворювання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та забезпечити його явку для проведення експертизи.

Зупинити провадження у справі на час проведення судово-психіатричної експертизи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення.

Ухвала суду може бути оскаржена до Кропивницького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга буде подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя О.С. Добрострой

Присяжний С.Б. Кравченко

Присяжний О.Ф. Кудіна

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118200036
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —393/58/24

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Новгородківський районний суд Кіровоградської області

Добрострой О. С.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Новгородківський районний суд Кіровоградської області

Добрострой О. С.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Новгородківський районний суд Кіровоградської області

Добрострой О. С.

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Новгородківський районний суд Кіровоградської області

Добрострой О. С.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Новгородківський районний суд Кіровоградської області

Добрострой О. С.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Новгородківський районний суд Кіровоградської області

Добрострой О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні