Рішення
від 02.04.2024 по справі 297/944/24
БЕРЕГІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 297/944/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 квітня 2024 року м. Берегове

Берегівський районний суд Закарпатської області в особі: головуючого ГАЛ Л. Л., за участю секретаря Адамчо К.С., розглянувши в судовому засіданні справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи приватний нотаріус Берегівського районного нотаріального округу Мацола Ігор Володимирович, Берегівська міська рада, про встановлення факту родинних відносин та встановлення факту належності правовстановлюючих документів,

встановив:

ОСОБА_1 , мешканка АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , заінтересовані особи приватний нотаріус Берегівського районного нотаріального округу Мацола І.В., який здійснює свою діяльність за адресою АДРЕСА_2 , Берегівська міська рада, яка розташована за адресою м. Берегове, вул. Б.Хмельницького, 7, код ЄДРПОУ 04053683, звернулася до суду із заявою про встановлення факту родинних відносин та встановлення факту належності правовстановлюючих документів, а саме просить встановити факт,що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,є донькою ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ,яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 ;встановити факт належності ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , свідоцтва про право власності на домоволодіння від 27.05.1997 року №260, виданого виконавчим комітетом Яношівської сільської ради народних депутатів, та Державного акту на право приватної власності на землю серія НОМЕР_2 , виданого Яношівською сільською Радою народних депутатів 21.09.2000 року.

Заява мотивована тим, що ІНФОРМАЦІЯ_3 ,у віці76років,померла матизаявниці ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .Після смертіматері відкриласьспадщина,до складуякої входитьналежне покійніймайно,зокрема,будинок,що знаходитьсяза адресою АДРЕСА_1 та земельнаділянка,площею 1,22га,цільове призначення-для веденнятоварного сільськогосподарськоговиробництва,що розташованана територіїс.Яноші (колишняЯношівська сільськарада)Берегівської міськоїради.На випадок своєї смерті мати для розпорядження належним їй майном залишила заповіт від 30.08.2016 року, яким заповіла все своє майно заявниці. На момент своєї смерті мати заявниці постійно проживала у будинку разом зі заявницею. Отже, заявниці прийняла спадщину після смерті своєї матері, оскільки відповідно до положень ч.3 ст.1268 ЦК України проживала разом з нею у будинку на момент її смерті.

З метою реалізації своїх спадкових прав на належне покійній матері заявниці майно, остання звернулася до приватного нотаріуса Берегівського районного нотаріального округу Мацоли І.В. Однак, нотаріусом надано лист-роз`яснення від 13.02.2024 року, яким повідомляється про неможливість вчинення нотаріальної дії по оформленні спадкової справи, оскільки у наданих заявницею документах наявні розбіжності, що підтверджують родинні зв`язки із спадкодавцем, а також у документах, що підтверджують належність майна спадкодавцю, а саме: у свідоцтві про народження заявниці у графі «мати дитини» вказано (російською мовою) « ОСОБА_3 »; у свідоцтві про смерть матері її дані зазначені як « ОСОБА_2 »; у свідоцтві про право власності на домоволодіння від 27.05.1997 року №260, виданому Виконавчим комітетом Яношівської сільської ради народних депутатів, ім`я матері вказано як « ОСОБА_4 »; у Державному акті на право приватної власності на землю серія НОМЕР_2 , виданому Яношівською сільською Радою народних депутатів 21.09.2000 року, ім`я матері вказано як « ОСОБА_5 ».

Таким чином, у зв`язку із наявністю вищенаведених розбіжностей у написані прізвища та імені матері заявниці у різних документах, нотаріусом рекомендовано заявниці звернутися до суду за захистом своїх спадкових прав шляхом встановлення фактів, що мають юридичне значення.

На думку заявниці вищевказані розбіжності у написанні прізвища та імені її матері пояснюються: звичайними граматичними помилками та неуважністю осіб, що оформляли дані документи; різнописанням даних її матері у різних належних їй документах, що оформлювалися у різний час та, відповідно, на російській та українській мовах; не відображенням у документах наявності подвійного імені у її матері; неуважністю та непоміркованістю її покійної матері, яка, побачивши розбіжності у написанні свого прізвища та імені в належних їй документах, не надала цьому вагомого значення.

Заявниця ОСОБА_1 та її представник адвокат Шалапаюк В.Л. в судове засідання не з`явилися, ними були подані заяви, в якій просили провести розгляд справи за їх відсутності, заявлені вимоги підтримали в повному обсязі (а.с. 24-26).

Заінтересовані особиприватний нотаріусМацола І.В.,та представникБерегівської міськоїради в судове засідання не з`явились, від них поступили листи про розгляд справи без їх участі, не заперечили щодо задоволення заявлених вимог (а.с. 27, 28).

Вивчивши матеріали справи, суд приходить до наступного.

У відповідності до п.1 ч.1, ч. 2 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

У судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Так, заявник ОСОБА_1 народилася ІНФОРМАЦІЯ_4 та згідно свідоцтва про її народження серії НОМЕР_3 у графі мати записана ОСОБА_3 (а.с.10) запис виконана на російській мові.

Згідно копії заповіту від 30.08.2016 року ОСОБА_2 склала заповіт, яким вона все своє майно заповіла своїй доньці ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 14).

При цьому, у свідоцтві про право власності на домоволодіння від 27.05.1997 року №260, виданому Виконавчим комітетом Яношівської сільської ради народних депутатів, власником зазначена « ОСОБА_4 » (а.с. 11).

У Державному акті на право приватної власності на землю серія НОМЕР_2 , виданому Яношівською сільською Радою народних депутатів 21.09.2000 року, власником вказана « ОСОБА_5 » (а.с. 12).

Встановлено, що згідно копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_4 від 01.11.2023року ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с. 9).

Берегівська міська рада надала довідку від 08.02.2024 року, згідно якої на момент смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 вона постійно проживала в АДРЕСА_1 , разом з нею були зареєстровані ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ( а.с. 13).

Як зазначаєзаявниця,та судвважає цеобґрунтованим, вищевказанірозбіжності пояснюютьсятим,що анкетнідані матерізаявниці усвідоцтві проправо власностіна домоволодіннята вДержавному актіна правоприватної власностіна землюбули помилковозаписані неправильно.Крім того,у свідоцтві про народження заявниці прізвище ім`я по батькові матері заявниці були написані на іншій мові (російській) та неповно.

Факти про встановлення яких просить заявниця мають для неї юридичне значення, оскільки необхідні їй для можливості оформлення спадщини за заповітом за померлою матір`ю.

Таким чином, суд приходить до висновку, що факт належності свідоцтва проправо власностіна домоволодіннята Державногоакту направо приватноївласності наземлюпомерлій ОСОБА_2 та факт родинних відносин між заявницею ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , підтверджений.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 81, 258, 259, 265, 315, 319, 354, 355 ЦПК України,

рішив:

Заяву ОСОБА_1 , мешканки АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , заінтересовані особи приватний нотаріус Берегівського районного нотаріального округу Мацола Ігор Володимирович, який здійснює свою діяльність за адресою АДРЕСА_2 , Берегівська міська рада, яка розташована за адресою м. Берегове, вул. Б.Хмельницького, 7, код ЄДРПОУ 04053683, про встановлення факту належності правовстановлюючих документів та родинних відносин - задовольнити.

Встановити факт належності документів - свідоцтва про право власності на домоволодіння від 27.05.1997 року №260, виданого виконавчим комітетом Яношівської сільської ради народних депутатів, та Державного акту на право приватної власності на землю серія І-ЗК №016178, виданого Яношівською сільською Радою народних депутатів 21.09.2000 року - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Встановити факт родинних відносин між фізичними особами, а саме, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є донькою ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Суддя Лайош ГАЛ

Дата ухвалення рішення02.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118200938
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту родинних відносин та встановлення факту належності правовстановлюючих документів

Судовий реєстр по справі —297/944/24

Рішення від 02.04.2024

Цивільне

Берегівський районний суд Закарпатської області

ГАЛ Л. Л.

Ухвала від 01.03.2024

Цивільне

Берегівський районний суд Закарпатської області

ГАЛ Л. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні