Рішення
від 08.04.2024 по справі 936/290/24
ВОЛОВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

справа № 936/290/24

Провадження № 2-о/936/48/2024

08.04.2024 р. смт. Воловець

Воловецький районний суд Закарпатської області в складісудді ПелихО.О.,з участюсекретаря судовогозасідання Іванової Н.Я.,розглянувши у відкритому судовому засіданні впорядку окремого провадження в залі судових засідань цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Нижньоворітська сільська рада Мукачівського району Закарпатської області, ОСОБА_2 , про встановленняфакту,що має юридичне значення- здійснення постійного догляду заособою,яка потребуєпостійного догляду,

ВСТАНОВИВ:

07.03.2024 р. до Воловецького районного суду Закарпатської області звернулася заявниця ОСОБА_1 із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення - здійснення постійного догляду за особою, яка потребує постійного догляду. В обґрунтування зазначеної заяви посилається на те, що вона постійно проживає та зареєстрована за адресою АДРЕСА_1 . Заявниця являється інвалідом І-Б групи, що підтверджується медичною документацією, а саме випискою з протоколу ЛКК №35/156 від 28.02.2024 р. та довідкою до акту огляду медико-соціальною експертною комісією серія АВ № 0142833 від 21.09.2015 р. Заявниця часто хворіє та не може самостійно себе обслуговувати, й потребує постійного стороннього догляду. Разом із заявницею в будинку проживають та зареєстровані: її син ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , невістка ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , які являються пенсіонерами та самі потребують стороннього догляду, внук ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який є інвалідом ІІІ групи та перебуває за кордоном та внук ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 . Постійний сторонній догляд за заявницею здійснює тільки її внук ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , який зокрема: забезпечує заявницю продуктами харчування, купляє медикаменти, забезпечує належними умовами проживання, організовує медичні огляди та надання медичної допомоги, що потребує перебування внука заявниці ОСОБА_2 поряд з нею. Інших осіб, які б могли здійснювати догляд за заявницею немає. Встановлення юридичного факту, заявниці необхідно для можливості надавати їй допомогу і представляти її в медичних закладах, органах місцевого самоврядування та органах державної влади, а також з метою реалізації і захисту своїх прав і законних інтересів, визначених законодавством України про соціальний захист населення, а також інших прав, які гарантовані законодавством особі, яка потребує постійного стороннього догляду та за якою здійснюється постійний догляд.

В судове засідання заявниця ОСОБА_1 не з`явилася, подала до суду заяву, в якій свої вимоги підтримала, справу просить розглянути без її участі.

Представник заінтересованої особи Нижньоворітської сільської ради Мукачівськогорайону Закарпатськоїобласті в особі сільського голови І.Грига подав клопотання про розгляд справи за його відсутності, просить розглянути заяву про встановлення юридичного факту на розсуд суду.

Заінтересована особа ОСОБА_2 в судове засідання не зявився, проте надав до суду заяву, в якій висловив позицію про визнання вимог заяви, підтвердивши дійсність наведених у ній обставин та просив розглянути справу без його участі.

У зв`язку з неявкою всіх учасників справи, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося у відповідності до вимог ч.2 ст. 247 ЦПК України.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить висновку, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до п.5 ч.2ст.293 ЦПК Українисуд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Статтею 315 ЦПК Українинаведено перелікфактів,що маютьюридичне значення,справи провстановлення якихрозглядаються судом.Частиною 2 вказаної статті передбачено, що у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до роз`яснень, наданих упостанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року № 5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення»,судам,прирозглядісправпровстановленняфактів,щомають юридичне значення,слідматинаувазі,щозгідноззакономтакі фактипороджуютьюридичнінаслідки,тобто

відних залежить виникнення, зміна абоприпинення особистих чимайновихправ громадян;чиннимзаконодавствомне передбаченоіншогопорядкуїх встановлення;заявникне маєіншої можливостіодержати абовідновити загубленийчи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Судом встановлено, що заявниця ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 є бабусею ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , що підтверджується такими доказами: 1) свідоцтвом про народження сина заявниці ОСОБА_3 серії НОМЕР_1 виданим 24.08.1971року; 2) свідоцтвом про народження внука заявниці ОСОБА_2 серії НОМЕР_2 від 23.05.1997 року.

У відповідності до довідки виконкому Нижньоворітської сільської ради № 53 від 23.02.2024 р., виданої гр. ОСОБА_1 , мешканці АДРЕСА_1 , встановлено, що склад її сімї наступний: вона ж ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , син - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , невістка - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , внук ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , внук ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Згідно довідки до акту огляду медико-соціальною експертною комісією серії АВ № 0142833 від 21.09.2015 р. ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , має І «Б» групу інвалідності по зору, безстроково.

В матеріалах справи наявна виписка із протоколу лікарської консультаційної комісії №35/156, в якій йдеться, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 за станом здоров`я потребує постійного стороннього догляду.

З акту обстеження матеріально-побутових умов від 06.03.2024 р. складеного комісією у складі: депутатів Нижньоворітської сільської ради Голянич Г.І., ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , встановлено, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , проживає в АДРЕСА_1 . ОСОБА_1 є інвалідом I-Б групи та за представленою медичною документацією (виписка з протоколу ЛКК № 35/156 від 28.02.2024 року), що спостерігається й візуально, важко хворіє з діагнозом внутрікутова глаукома IV ступеня, атрофія зорових нервів та не може себе самостійно обслуговувати. Разом з нею в будинку проживає її син ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , невістка ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , які являються пенсіонерами, внук ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який є інвалідом ІІІ групи та перебуває за кордоном та внук ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 . Стороннє обслуговування за ОСОБА_1 , 1933 р.н. здійснює її внук ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , який допомагає по господарству та забезпечує їжею, ліками, належними умовами проживання, в разі потреби забезпечує організацію медичного огляду та невідкладної медичної допомоги та інше. Комісія прийшла до висновку, що ОСОБА_1 потребує постійного стороннього догляду. Даним актом встановлено, що за ОСОБА_1 , 1933 р.н. здійснює догляд її внук ОСОБА_2 ,1997 р.н. Інших осіб, які могли б здійснювати належний постійний сторонній догляд за ОСОБА_1 немає.

У відповідності до заяви заінтересованої особи ОСОБА_1 , вбачається, що остання зазначає, що дійсно потребує постійного стороннього догляду, та стверджує той факт, що її внук ОСОБА_2 є єдиним, хто здійснює за нею постійний сторонній догляд.

Факт здійснення постійного догляду за заявницею ОСОБА_1 має юридичне значення, оскільки є необхідним заявниці для можливості надавати їй допомогу і представляти її в медичних закладах, органах місцевого самоврядування та з метою реалізації і захисту своїх прав і законних інтересів, визначених законодавством України про соціальний захист населення, а також інших прав, які гарантовані законодавством особі, яка потребує постійного стороннього догляду та за якою здійснюється постійний догляд.

Статтею 46 Конституції Українипередбачено, що громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом.

Відповідно дост.1 Закону України «Про соціальні послуги»чинники, що можуть зумовити складні життєві обставини: а) похилий вік; б) часткова або повна втрата рухової активності, пам`яті; в) невиліковні хвороби, хвороби, що потребують тривалого лікування; г) психічні та поведінкові розлади, у тому числі внаслідок вживання психоактивних речовин; ґ) інвалідність.

У відповідності до п.п.1-4 ч.6ст.13 Закону України «Про соціальні послуги», фізичні особи, які надають соціальні послуги з догляду відповідно до цьогоЗакону без здійснення підприємницької діяльності, можуть надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі без проходження навчання та дотримання державних стандартів соціальних послуг отримувачам соціальних послуг з числа членів своєї сім`ї, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права і обов`язки та є: особами з інвалідністю I групи; дітьми з інвалідністю; громадянами похилого віку з когнітивними порушеннями; невиліковно хворими, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися.

Згідно зст. 89 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

З врахуванням вищенаведеного, встановивши обставини справи та правовідносини, які з них випливають, а також норми, що підлягають застосуванню до цих правовідносин,суд приходитьдо висновку,щозаявниця ОСОБА_1 звернулася до суду із цією заявою підставно,такає належнообґрунтованою та обставини викладені в заяві підтверджені достовірними доказами,а томувимогивикладені взаявіпідлягаютьдозадоволеннявповному обсязі.

Керуючись ст. ст. 293, 294, 315, 319 Цивільного процесуального кодексу України, суд,

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Нижньоворітська сільська рада Мукачівського району Закарпатської області, ОСОБА_2 , про встановленняфакту,що має юридичне значення- здійснення постійного догляду заособою,яка потребуєпостійного догляду,- задовольнити.

Встановити факт, що за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , здійснює постійний догляд її внук ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 та відсутні інші особи, які можуть здійснювати такий догляд.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з часу його проголошення через Воловецький районний суд Закарпатської області або безпосередньо до Закарпатського апеляційного суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Пелих О.О.

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118200986
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановленняфакту,що має юридичне значення- здійснення постійного догляду заособою,яка потребуєпостійного догляду

Судовий реєстр по справі —936/290/24

Рішення від 08.04.2024

Цивільне

Воловецький районний суд Закарпатської області

Пелих О. О.

Ухвала від 08.03.2024

Цивільне

Воловецький районний суд Закарпатської області

Пелих О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні