Ухвала
від 09.04.2024 по справі 334/1301/24
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Дата документу 09.04.2024

Справа № 334/1301/24

Провадження № 2-о/334/109/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 квітня 2024 року Ленінський районний суд м. Запоріжжя в складі:

головуючого судді Баруліної Т.Є.,

за участю секретаря Мохунь М.С.

присяжних Кубіч М.В., Берестецької В.Є.,

заявника ОСОБА_1 ,

представника заявника ОСОБА_2 ,

представника зацікавленої особи ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , зацікавлена особа: Орган опіки та піклування Районної адміністрації Запорізької міської ради по Дніпровському району, про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна,

ВСТАНОВИВ:

Заявник ОСОБА_1 звернувся доЛенінського районногосуду м.Запоріжжя ззаявою провизнання фізичноїособи недієздатноюта призначенняопікуна,в якійзазначив,що йогобабуся ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,внаслідок тривалогозахворювання (прогресуючаДЕН,церебросклероз III,кардіосклероз зпорушенням ритму,остеоартроз тазо-стегновихсуглобів,порушення когнітивнихфункцій мозку),його загостренняз лютого2021 року післясмерті чоловіка( ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_2 ) за станом свого здоров`я потребує постійної сторонньої допомоги. Зазначив, що на теперішній час вона не може самостійно пересуватися по вулиці, лише в межах квартири, на вулицю самостійно вона не може виходити через втрату когнітивних функцій, забуває назви речей, імена, обставини, розмовляє з телевізором.

Представник заявника ОСОБА_2 в судовому засіданні заявив клопотання в якому просив призначити судово-психіатричну експертизу для встановлення психічного стану ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заявник ОСОБА_1 клопотання підтримав.

Представник зацікавленої особи Районної адміністрації Запорізької міської ради по Дніпровському району, як органу опіки та піклування ОСОБА_3 клопотання про призначення експертизи підтримала.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до вимог ч.1.ст.39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона в наслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Відповідно до ч.3 ст. 296 ЦПК України, заяву про визнання фізичної особи недієздатною може бути подано членами її сім`ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, закладом з надання психіатричної допомоги.

Відповідно до ч.2 ст. 299 ЦПК України, судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

Відповідно до ст. 298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Для визначення психічного стану ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 необхідні спеціальні знання в галузі медицини, а тому суд вважає необхідним призначити у справі судово-психіатричну експертизу, поставивши експерту для вирішення запитання відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме чи страждає вона будь-яким психічним захворюванням та чи може усвідомлювати значення своїх дій та керування ними.

Керуючись ст.ст.104-105, 108-109, ч.3 ст. 296, 298, 353 ЦПК України ст. 66 ЦК України, суд -

УХВАЛИВ:

Призначити у справі судово-психіатричну експертизу для встановлення психічного стану ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , поставивши експерту для вирішення наступні запитання:

-Чи страждає ОСОБА_4 на будь-яке психічне захворювання, психічний розлад? Якщо так, то на які саме та з якого часу?

-Чи є захворювання ОСОБА_4 стійким?

-Чи дозволяє психічне захворювання ОСОБА_4 усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними ?

Відповідно до ч.5 ст.104 ЦПК України суд попереджає експерта про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків за ст. 384 та ст.385 КК України.

Проведення експертизи доручити Запорізькій філії судово-психіатричних експертиз державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» (69033, м.Запоріжжя, вул. Оріхівське шосе, 10 а).

Встановити строк для проведення експертизи до 09 травня 2024 року.

На підставі п.5 ч.1 ст. 252, п.9 ч.1 ст. 253 ЦПК України зупинити провадження у справі на час проведення експертизи.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення відповідної ухвали суду.

Суддя: Т.Є. Баруліна

Присяжні:

М.В. Кубіч

В.Е. Берестецька

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118201262
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —334/1301/24

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Баруліна Т. Є.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Баруліна Т. Є.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Баруліна Т. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні