Ухвала
від 08.04.2024 по справі 462/2341/24
ЗАЛІЗНИЧНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

справа № 462/2341/24

УХВАЛА

про доручення призначення адвоката

08 квітня 2024 року Залізничний районний суд м. Львова у складі:

головуючого судді Кирилюка А. І.,

присяжного Зелизняк Г. М.,

присяжного Шимчак Р. С.,

за участю секретаря судового засідання Заболотної Я. Ю.,

заявника ОСОБА_1 ,

представника заявника Назаркевича С. М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у порядку окремого провадження в приміщенні суду у м. Львові усне клопотання уповноваженого представника заявника ОСОБА_1 - адвоката Назаркевича Сергія Михайловича про доручення призначення адвоката у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , Заінтересована особа: Орган опіки та піклування Залізничної районної адміністрації Львівської міської ради про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуном,

встановив:

Рух справи.

ОСОБА_1 , 19.03.2024 року (вх. № 6826) звернувся у Залізничний районний суд м. Львова із письмовою заявою про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуном, у якій просить суд:

- визнати недієздатною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 ;

- встановити опіку над ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та призначити опікуна;

- призначити опікуном над недієздатною ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 її сина ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_2 , котрий мешкає за адресою: АДРЕСА_1 .

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 19.03.2024 року для розгляду зазначеної справи визначено головуючого суддю - Кирилюка А. І.

Протоколом попереднього відбору присяжних від 19.03.2024 року відібрано присяжних Зелизняк Г. М. та Шимчак Р. С .

Протоколом автоматичного визначення присяжних від 19.03.2024 року основними присяжними визначено Зелизняк Г. М. та Шимчак Р. С .

Ухвалою Залізничного районного суду м. Львова від 20.03.2024 року прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі. Розгляд справи постановлено проводити у порядку окремого провадження. Призначено судове засідання по справі.

Уповноважений представник заявника ОСОБА_1 - адвокат Назаркевич С. М., у судовому засіданні заявив усне клопотання про доручення призначення адвоката.

Позиція сторін по справі.

У судовому засіданні заявник ОСОБА_1 та його уповноважений представник - адвокат Назаркевич С. М. підтримали заявлене клопотання у повному обсязі, просили суд таке задовольнити у повному обсязі.

Заслухавши доводи учасників справи та перевіривши матеріали справи, суд дійшов наступних висновків.

Відповідно до ч. 1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до ч. 3 ст. 42 ЦПК України у справах окремого провадження учасниками справи є заявники, інші заінтересовані особи.

Під час розгляду справ окремого провадження суд зобов`язаний роз`яснити учасникам справи їхні права та обов`язки, сприяти у здійсненні та охороні гарантованих Конституцією і законами України прав, свобод чи інтересів фізичних або юридичних осіб, вживати заходів щодо всебічного, повного і об`єктивного з`ясування обставин справи.

Застосовані судом норми права.

Відповідно до ч. 5 ст. 293 ЦПК України, у випадках, встановлених пунктами 1, 9, і 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання.

Згідно ч. 1 ст. 299 ЦПК України справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування. З урахуванням стану здоров`я особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її участь у розгляді справи може відбуватися у режимі відеоконференції з психіатричного чи іншого лікувального закладу, в якому перебуває така особа, про що суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі.

У відповідності до п. 24 ч. 1 ст. 14 Закону України «Про безоплатну правничу допомогу» право на безоплатну вторинну правничу допомогу згідно з цим Законом та іншими законами мають такі категорії фізичних осіб, а саме особи, стосовно яких суд розглядає справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною; поновлення цивільної дієздатності недієздатних фізичних осіб та фізичних осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, звільнення від повноважень опікунів чи піклувальників таких осіб, - на правничі послуги, передбачені п. 2 і 3 ч. 2 ст.13 цього Закону, протягом розгляду справи в суді.

Як вбачається з матеріалів справи адвокат особи, стосовно якої розглядається справа, до участі у справі не залучений, тому його слід залучити через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги.

Висновки суду.

Враховуючи вищевикладене, з метою забезпечення дотримання процесуальних прав ОСОБА_3 , суд дійшов висновку про необхідність залучення для представництва інтересів останньої під час розгляду даної справи адвоката через відповідний суб`єкт надання безоплатної вторинної правової допомоги.

На підставі викладеного та керуючись ст. 254, 260, 293 ЦПК України, суд, -

постановив:

Усне клопотання уповноваженого представника заявника ОСОБА_1 - адвоката Назаркевича Сергія Михайловича про доручення призначення адвоката у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , Заінтересована особа: Орган опіки та піклування Залізничної районної адміністрації Львівської міської ради про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуном - задовольнити.

Забезпечити участь адвоката для здійснення представництва інтересів ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , Заінтересована особа: Орган опіки та піклування Залізничної районної адміністрації Львівської міської ради про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуном

Доручити Західному міжрегіональному центру з надання безоплатної правничої допомоги призначити адвоката для здійснення представництва інтересів особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, за призначенням та забезпечити його прибуття для участі у цивільній справі № 462/2341/24 у судове засідання, яке відбудеться о 09 год. 30 хв. 23.05.2024 року в приміщенні Залізничного районного суду м. Львова (м. Львів, вул. С. Бандери, 3).

Копію ухвали направити для виконання Західному міжрегіональному центру з надання безоплатної правничої допомоги (order@legalaid.lviv.ua).

Невиконання, неналежне або несвоєчасне виконання ухвали про доручення призначити захисника є підставою для відповідальності, встановленої законом

Суддя/підпис/

Згідно з оригіналом.

Суддя:

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118201505
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуном

Судовий реєстр по справі —462/2341/24

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Залізничний районний суд м.Львова

Кирилюк А. І.

Ухвала від 20.03.2024

Цивільне

Залізничний районний суд м.Львова

Кирилюк А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні