Ухвала
від 04.04.2024 по справі 523/4607/24
СУВОРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 523/4607/24

Провадження №2/523/3077/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"04" квітня 2024 р.

СуддяСуворовського районногосуду м.Одеси КисельовВ.К.,розглянувши матеріали позовної заяви Комунального підприємства «ТЕПЛОПОСТАЧАННЯ МІСТА ОДЕСИ» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по оплаті по оплаті послуг з опалення та гарячого водопостачання, -

ВСТАНОВИВ:

КП«ТЕПЛОПОСТАЧАННЯ МІСТА ОДЕСИ» 18.03.2024р. звернулось до Суворовського районного суду м. Одеси з позовом про стягнення заборгованості по оплаті послуг з опалення та гарячого водопостачання з ОСОБА_1 в розмірі 33750,49 грн. за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями, суддю визначено автоматизованою системою документообігу суду, відповідно до ст.ст. 14, 33 ЦПК України.

Відповідно до ч.ч. 6 та 7 ст. 187 ЦПК України у разі якщо відповідачем у позовній заяві вказана фізична особа, яка не є суб`єктом підприємницької діяльності, суд не пізніше двох днів з дня надходження позовної заяви до суду звертається до відповідного органу реєстрації місця перебування та місця проживання особи щодо надання інформації про зареєстроване місце проживання (перебування) такої фізичної особи.

02.04.2024р. судом отримано інформацію з відповідного органу реєстрації місця перебування та місця проживання особи відділу адресно-довідкової роботи ГУ ДМС України в Одеській області інформацію про зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання боржника, а саме про те, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , значиться знятою з реєстрації місця проживання з 05.02.2021 р. з адреси: АДРЕСА_1 , у звязку з державною реєстрацією смерті.

Таким чином, до відкриття провадження у справі, судом було встановлено, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , померла до дня звернення КП«ТЕПЛОПОСТАЧАННЯ МІСТА ОДЕСИ» до Суворовського районного суду м. Одеси з позовом до неї.

Правонаступництво у разі смерті фізичної особи можливе в порядкустатті 55 ЦПК Українишляхом залучення правонаступника лише за умови, що фізична особа померла після відкриття провадження у справі.

Цивільний процесуальний кодекс Українине містить норм, які б передбачали здійснення провадження у справах щодо осіб, які померли до відкриття провадження у справі.

Навпаки,ЦПК Українивизначає порядок процесуального правонаступництва лише у тих справах, де сторона - учасник процесу, вибула з певних причин, у тому числі й у зв`язку зі смертю після відкриття провадження у справі.

Залучення правонаступників особи, яка померла до відкриття провадження у справі, суперечить принципам цивільного судочинства, є порушенням прав, свобод та інтересів третіх осіб.

На момент звернення із позовом до суду відповідач у справі повинен мати цивільну процесуальну правосуб`єктність. В іншому випадку провадження у справі не може бути відкрито, а відкрите - підлягає закриттю, оскільки справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Відповідно до положень ст.ст. 25,30 ЦК України, ст.ст. 46-48 ЦПК України, позов може бути поданий лише до особи (відповідача), яка має цивільну процесуальну правоздатність та дієздатність. З моменту смерті фізичної особи цивільна процесуальна правоздатність та дієздатність припиняється. При цьому, якщо фізична особа - відповідач у справі, помер до подання позову, а права і обов`язки померлого переходять до його спадкоємців чи іншої особи, позивач повинен подати позов безпосередньо до його спадкоємців чи іншої особи.

Згідно п.6 ч.1 ст.186 ЦПК України, суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо настала смерть фізичної особи або оголошено її померлою чи припинено юридичну особу, які звернулись із позовною заявою або до яких пред`явлено позов, якщо спірні правовідносини не допускають правонаступництва.

Оскільки відповідач, до якого пред`являються позовні вимоги помер, тому зобов`язання між ним та позивачем припинились. Питання щодо процесуального правонаступництва, яке передбачено ст. 55 ЦПК України, на стадії вирішення питання про відкриття провадження у справі не підлягає застосуванню, оскільки вказана норма закону може бути застосована лише у разі, коли відповідач на момент відкриття провадження мала цивільну процесуальну дієздатність та помер в процесі розгляду справи.

Вказані обставини свідчать про відсутність передумов відкриття провадження в справі за заявленим позовом та являються підставою для відмови у відкритті провадження у справі, на підставі вимог п. 6 ч. 1ст. 186 ЦПК України.

Згідно з положеннями п.3 ч.1ст. 7 Закону України «Про судовий збір», сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі відмови у відкритті провадження у справі в суді першої інстанції, апеляційного та касаційного провадження у справі.

Враховуючи викладене, судовий збір в розмірі 3028,00 грн. необхідно повернути КП«ТЕПЛОПОСТАЧАННЯ МІСТА ОДЕСИ».

Керуючись ст.ст. 46-48, 186, 353, 354 ЦПК України, суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

У відкритті провадження у цивільній справі за позовом Комунального підприємства «ТЕПЛОПОСТАЧАННЯ МІСТА ОДЕСИ» (ЄДРПОУ:34674102, місцезнаходження: вул.Балківська, буд.1-Б, м.Одеса) до ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , яка проживала за адресою: АДРЕСА_1 ) про стягнення заборгованості по оплаті послуг з опалення та гарячого водопостачання - відмовити.

Зобов`язати Управління Державної казначейської служби України у м. Одесі Одеської області, код ЄДРПОУ 38016923, що розташоване за адресою: м. Одеса, вул. Черняховського, буд.6, повернути Комунальному підприємству «ТЕПЛОПОСТАЧАННЯ МІСТА ОДЕСИ» (ЄДРПОУ:34674102, місцезнаходження: вул.Балківська, буд.1-Б, м.Одеса) судовий збір у розмірі 3028,00 грн. (три тисячі двадцять вісім гривень 00 коп.), який було сплачено на користь ГУК в Одеській області/Суворовський р-н/22030001, призначення платежу: *;101; 34674102; Судовий збір за позовом КП «ТПО» до ОСОБА_1 , Суворовський районний суд, по платіжній інструкції №550 від 25.01.2021р. через Акціонерний банк «Південний».

Ухвала набирає законної сили з моменту їх підписання.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя В.К.Кисельов

Дата ухвалення рішення04.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118201903
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості по оплаті по оплаті послуг з опалення та гарячого водопостачання

Судовий реєстр по справі —523/4607/24

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Кисельов В. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні