Ухвала
від 08.04.2024 по справі 452/896/24
САМБІРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 452/896/24

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

"08" квітня 2024 р. м. Самбір

Суддя Самбірського міськрайонного суду Львівської області Пташинський І.А. розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 (проживає: АДРЕСА_1 ) до Ралівської сільської ради Самбірського району Львівської області (місцезнаходження: с. Ралівка, вул. І.Франка, 28, Самбірський район Львівська область), Головного управління Держгеокадастру у Львівській області (місцезнаходження: м. Львів, вул. Чорновола, 4), державного нотаріуса Самбірської державної нотаріальної контори Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Поливка Василя Івановича (місцезнаходження: м. Самбір, вул. Руська, 4, Львівська область), третя особа ОСОБА_2 (проживає: АДРЕСА_2 ) про визнання недійсним свідоцтва про право на спадщину,-

встановив:

Представник позивача ОСОБА_1 адвокат Бобак О.Б. звернулася до Самбірського міськрайонного суду Львівської області із позовною заявою, відповідно до змісту якої просить:

- визнати недійсним свідоцтво про право на спадщину за заповітом видане 20 серпня 2022 року ОСОБА_3 державним нотаріусом Самбірської державної нотаріальної контори Львівської області у спадковій справі № 790/2021, зареєстроване в реєстрі за №1-543 видане ОСОБА_1 на земельну ділянку площею 1,0113га призначену для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовану за адресою: Львівська область Самбірський район, Чукв`янська сільська рада, кадастровий номер - 4624289200:12:000:0148.

- припинити в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно право власності ОСОБА_1 РНОКПП НОМЕР_1 на земельну ділянку площею 1,0113га кадастровий номер 4624289200:12:000:0148, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 749620946242, номер запису про право власності 47579022.

Згідно зі статтями19,27-30 Цивільного процесуального кодексу України(далі -ЦПК України), визначений спір належить до юрисдикції загальних судів та підлягає розгляду у порядку цивільного судочинства Самбірським міськрайонним судом Львівської області.

Позовна заява подана у порядку передбаченомустаттею 184 ЦПК Українита відповідає вимогам статей175,177,188 ЦПК України.

Підстави для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в цивільній справі, встановленіЦПК України, відсутні.

Зважаючи на категорію та складність справи, приймаючи до уваги предмет позову, характер спірних правовідносин та предмет доказування у справі, суд вважає, що дана справа підлягає розгляду за правилами загального позовного провадження.

В прохальній частині позовної заяви міститься клопотання позивача про витребування в Самбірської державної нотаріальної контори матеріали спадкової справи після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , в якій знаходиться оригінал заповіту, оригінал Державного акту на землю, витяг з ДЗК про спірну земельну ділянку.

В обґрунтування поданого клопотання позивач зазначає, що отримання та дослідження судом вищезазначеної інформації є необхідним для встановлення усіх фактичних обставин справи, які мають істотне значення для вирішення спору по суті, а самостійне надання позивачем таких доказів не є можливим.

Частиною першою та п`ятоюстатті 81 ЦПК Українизакріплено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Положеннямистатті 76 ЦПК Українивизначено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

Згідно з ч. 1ст. 83 ЦПК України, сторони та інші учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду.

Відповідно до частини першоїстатті 84 ЦПК України, учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третійстатті 83 цього Кодексу.

Положеннями частини другоїстатті 84 ЦПК Українивстановлено, що у клопотанні повинно бути зазначено: який доказ витребовується; обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; вжиті особою, яка подає клопотання, заходи для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу.

Згідно з ч. 6ст. 84 ЦПК України, будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Судом встановлено, що предметом доказування в даній справі, зокрема, є визнання недійсним свідоцтва про право на спадщину за заповітом за яким позивач звернувся до суду з даним позовом.

Здійснивши системний аналіз наявних у матеріалах справи доказів, з огляду на те, що самостійне отримання позивачем наведених доказів не є можливим та необхідне для з`ясування обставин спірних правовідносин, суд дійшов висновку про витребування у Самбірської державної нотаріальної контори матеріали спадкової справи після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , в якій знаходиться оригінал заповіту, оригінал Державного акту на землю, витяг з ДЗК про спірну земельну ділянку.

Враховуючи вищевикладене, клопотання позивача про витребування доказів підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 19, 27-30, 175, 177, 187, 259-261, 277, 279 ЦПК України, суддя

постановив:

Прийняти до розгляду позовну заяву ОСОБА_1 (проживає:

АДРЕСА_1 ) до Ралівської сільської ради Самбірського району Львівської області (місцезнаходження: с. Ралівка, вул. І.Франка, 28, Самбірський район Львівська область), Головного управління Держгеокадастру у Львівській області (місцезнаходження: м. Львів, вул. Чорновола, 4), державного нотаріуса Самбірської державної нотаріальної контори Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Поливка Василя Івановича (місцезнаходження: м. Самбір, вул. Руська, 4, Львівська область), третя особа ОСОБА_2 (проживає: АДРЕСА_2 ) про визнання недійсним свідоцтва про право на спадщину та відкрити провадження у справі.

Здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

Призначити по справіпідготовче судове засіданняна 10 годин 00 хвилин 13 травня 2024 року за адресою: м. Самбір, вул. І.Мазепи, 18, зал засідань № 2, про що повідомити учасників справи.

Копію ухвали про відкриття провадження у справі надіслати учасникам справи, а відповідачам разом з копією позовної заяви та копіями доданих до неї документів.

Розяснити відповідачам право протягомп`ятнадцяти днівз дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі надіслати:

1) суду - відзив на позовну заяву і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), що підтверджують заперечення проти позову;

2) позивачу - копію відзиву та доданих до нього документів.

У разі ненадання відповідачами відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Клопотання представник позивача ОСОБА_1 адвокат Бобак О.Б. про витребування доказів - задовольнити.

Зобов`язати Самбірську державну нотаріальну контору Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (81400, м. Самбір, вул. Руська, 4, Львівська область) в термін до 10 травня 2024 року надати на адресу суду:

- матеріали спадкової справи після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , в якій знаходиться оригінал заповіту, оригінал Державного акту на землю, витяг з ДЗК про спірну земельну ділянку.

ПопередитиСамбірську державну нотаріальну контору Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, що невиконання ухвали суду про витребування доказів у встановлений судом строк може мати наслідком застосування заходів процесуального примусу, передбачених статтями144,148 ЦПК України.

Встановити сторонам строки для подання заяв по суті справи:

- відповідачу протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення копії ухвали про відкриття провадження у справі для подання відзиву на позов та всіх письмових і електронних доказів, що підтверджують заперечення проти позову та впродовж трьох днів з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення;

- позивачу протягом п`яти днів з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив.

Копія відповідної заяви по суті справи та доданих до неї документів повинна бути надіслана (надана) іншим учасникам справи одночасно з надісланням (наданням) відзиву, відповіді на відзив, заперечення, пояснень до суду.

У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається в мережі Інтернет за адресою: https://sb.lv.court.gov.ua.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118202000
СудочинствоЦивільне
Сутьправо на спадщину

Судовий реєстр по справі —452/896/24

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Пташинський І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні