Рішення
від 08.04.2024 по справі 466/13577/23
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 466/13577/23

Провадження № 2/466/842/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(заочне)

08 квітня 2024 року м. Львів

Шевченківський районний суд м. Львова

в складі: головуючий суддя Едер П. Т.

секретар с/з Настасяк Б. І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в м. Львові цивільну справу в порядку спрощеного позовного провадження за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Управлінська компанія «Наш дім Рясне» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про стягнення заборгованості,-

в с т а н о в и в:

21 грудня 2023 року на адресу Шевченківського районного суду м. Львова надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю «Управлінська компанія «Наш дім Рясне» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про стягнення заборгованості, у якій просить суд ухвалити рішення, яким стягнути солідарно з відповідачів ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Управлінська компанія «Наш дім Рясне», ЄДРПОУ 43216562, МФО 305299, рахунок НОМЕР_1 , заборгованість за житлові послуги в розмірі 18205,05 грн. (послуги з утримання будинку та прибудинкової території) та понесені судові витрати в сумі 2684,00 грн. (а. с. 2-3).

Обґрунтування позивача.

Згідно викладеного у позовній заяві, на обслуговуванні УК «Наш дім Рясне» знаходиться будинок АДРЕСА_1 . Споживачами послуг є мешканці будинку, які здійснюють оплату наданих послуг на рахунок УК «Наш дім Рясне».

На даний час УК «Наш дім Рясне» надає житлово-комунальні послуги мешканцям будинку АДРЕСА_1 та виступає як управитель будинку та має договірні відносини з уповноваженою особою від співвласників будинку та встановлює тарифи, керуючись методичними рекомендаціями Кабінету Міністрів України, Міністерств у даній галузі тощо.

Відповідачі зареєстровані за адресою: АДРЕСА_2 та користуються житлово-комунальними послугами (послуги з утримання будинку і споруд прибудинкової території), та відповідно до ст. 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» є споживачами послуг УК «Наш дім Рясне», оскільки їх отримують.

Між позивачем та відповідачами встановилися фактичні договірні відносини з приводу надання житлово-комунальних послуг на підставі відкритого особового рахунку. Згідно з оборотної відомості даного рахунку заборгованість за житлово-комунальні послуги станом на 30 листопада 2023 року становить 18205,05 грн. (послуги з утримання будинку та прибудинкової території). Є періодична оплата.

Позивач зазначає, що тариф за 1 кв. м на послуги з утримання будинків та прибудинкових територій по буд. АДРЕСА_1 розраховується наступним чином: базовий тариф без ПДВ + електроенергія місць загального користування + вивезення побутових відходів + ПДВ.

Нарахування оплати за електроенергію для освітлення місць загального користування визначається по кожному будинку окремо, в тому числі і по будинку АДРЕСА_1 , згідно з фактичними показниками будинкових засобів обліку електроенергії з розрахунку на 1 кв. м загальної площі кожної квартири.

Вивезення твердих побутових відходів здійснюється Львівськими комунальними підприємствами та підприємствами некомунальної форми власності. Оплата наданих послуг здійснюється на підставі рахунків, що виставлено підприємствами-перевізниками за фактичні обсяги вивезених твердих побутових відходів.

Відповідачі не виконують обов`язки, покладені на них чинним законодавством, у зв`язку з чим утворилася заборгованість перед УК «Наш дім Рясне» за надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, що свідчить про неналежне виконання боржниками зобов`язань, а тому порушує право позивача на одержання плати за надані послуги з утримання будинку та прибудинкової території в установлений законодавством строк. Тому просить позов задовольнити та стягнути солідарно з відповідачів заборгованість.

Обґрунтування заперечень відповідачів.

Відповідачами ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 відзив на позовну заяву у встановлений судом строк та порядок подано не було.

Процесуальні дії у справі.

Ухвалою судді Шевченківського районного суду м. Львова від 25 грудня 2023 року провадження у зазначеній справі відкрито та призначено розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження з викликом сторін (а. с. 52).

Ухвалою Шевченківського районного суду м. Львова від 08 квітня 2024 року постановлено проводити заочний розгляд справи (а. с. 75).

Фактичні обставини встановлені судом, зміст спірних правовідносин, оцінка доказів та висновки суду.

У судове засідання представник позивача ТзОВ УК «Наш дім Рясне» Струтинський О. Я. не з`явився, 08.04.2024 на адресу суду подав клопотання, у якому просив позовні вимоги задовольнити повністю та не заперечив щодо заочного розгляду справи.

Відповідачі ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 у судове засідання не з`явилися повторно, хоча належним чином були повідомлені про час та місце розгляду справи, що підтверджується відповідним оголошенням про їх виклик, яке розміщено на офіційному веб-сайті судової влади України, а також від них не надходило відзиву на позовну заяву, клопотання про відкладення розгляду справи чи розгляду справи за їх відсутності, а тому оскільки в матеріалах справи достатньо доказів для розгляду справи без їх участі, представник позивача не заперечував проти заочного розгляду справи, суд у відповідності до вимог статтей 280-283 ЦПК України вважає за можливе провести заочний розгляд справи на підставі наявних доказів.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши матеріали справи, всебічно, повно, об`єктивно оцінивши надані докази та давши їм належну оцінку, встановив наступне.

Згідно ч. 1 ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно з ч. 3 ст. 12 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків встановлених цим кодексом.

Відповідно до положень, викладених у ст. ст. 13, 81 ЦПК України, суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

У ст. 76 ЦПК України зазначено, що доказами є будь - які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно з вимогами статті 264 ЦПК України, під час ухвалення рішення суд вирішує, чи мали місце обставини, якими обґрунтовувалися вимоги та заперечення, та якими доказами вони підтверджуються; чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирішення справи; та докази на їх підтвердження.

Судом встановлено та підтверджено доказами наступне.

Відповідно до довідки № 224 від 18.12.2023, виданої ТзОВ УК «Наш дім Рясне» з місця проживання про склад сім`ї і реєстрації, відповідачі зареєстровані та проживають за адресою: АДРЕСА_3 (а. с. 4).

Відповідно до Акту звірки взаємних розрахунків за період 01.08.2020 18.12.2023 між ТзОВ УК «Наш дім Рясне» і ОСОБА_1 за жоговором 386000072, станом на 18.12.2023 заборгованість відповідачів становить 18205,05 грн. (а. с. 5-6).

Згідно ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», споживачі зобов`язані оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Розрахунковим періодом для оплати послуг є календарний місяць. Плата за послуги вноситься не пізніше 10 числа місяця, що настає за розрахунковим.

Згідно п. п. 1, 5 ч. 2 ст. 7 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», індивідуальний споживач зобов`язаний укладати договори про надання житлово-комунальних послуг у порядку і випадках, визначених законом, а також оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами.

Укладення договорів про надання житлово-комунальних послуг, підготованих виконавцем послуг на основі топового договору, визначено як обов`язок, а не право споживача.

Згідно п. 1 ст. 9 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», споживач не звільняється від оплати житлово-комунальних послуг, отриманих ним до укладення відповідного договору.

Відповідно до ч. 4 ст. 10 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», інформування споживачів про намір зміни цін/тарифів на комунальні послуги з обґрунтуванням такої необхідності здійснюється виконавцями відповідних послуг в порядку, затвердженому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері житлово-комунального господарства.

Відповідно до ч. 2 ст. 12 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», договори про надання житлово-комунальних послуг укладаються відповідно до типових або примірних договорів, затверджених Кабінетом Міністрів України або іншими уповноваженими законом державними органами відповідно до закону. Договори про надання комунальних послуг можуть затверджуватися окремо для різних моделей організації договірних відносин (індивідуальний договір, індивідуальний договір з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем, колективний договір) та для різних категорій споживачів (індивідуальний споживач (співвласник багатоквартирного будинку, власник будівлі, у тому числі власник індивідуального садибного житлового будинку), колективний споживач).

Встановлено, що на даний час УК «Наш дім Рясне» надає житлово-комунальні послуги мешканцям будинку АДРЕСА_1 та виступає як управитель будинку та має договірні відносини з уповноваженою особою від співвласників будинку та встановлює тарифи, керуючись методичними рекомендаціями Кабінету Міністрів України, Міністерств у даній галузі тощо, що стверджується Договором про надання послуги з управління багатоквартирним будинком від 01.06.2020, укладеним між ТзОВ УК «Наш дім Рясне» та уповноваженою особою від співвласників багатоквартирного будинку (а. с. 8-11).

Відповідачі зареєстровані за адресою: АДРЕСА_2 та користуються житлово-комунальними послугами (послуги з утримання будинку і споруд прибудинкової території), та відповідно до ст. 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» є споживачами послуг УК «Наш дім Рясне», оскільки їх отримують.

Між позивачем та відповідачами встановилися фактичні договірні відносини з приводу надання житлово-комунальних послуг на підставі відкритого особового рахунку. Згідно з оборотної відомості даного рахунку заборгованість за житлово-комунальні послуги станом на 30 листопада 2023 року становить 18205,05 грн. (послуги з утримання будинку та прибудинкової території). Є періодична оплата.

Позивачем тариф за 1 кв. м на послуги з утримання будинків та прибудинкових територій по буд. АДРЕСА_1 розраховується наступним чином: базовий тариф без ПДВ + електроенергія місць загального користування + вивезення побутових відходів + ПДВ.

Нарахування оплати за електроенергію для освітлення місць загального користування визначається по кожному будинку окремо, в тому числі і по будинку АДРЕСА_1 , згідно з фактичними показниками будинкових засобів обліку електроенергії з розрахунку на 1 кв. м загальної площі кожної квартири.

Вивезення твердих побутових відходів здійснюється Львівськими комунальними підприємствами та підприємствами некомунальної форми власності. Оплата наданих послуг здійснюється на підставі рахунків, що виставлено підприємствами-перевізниками за фактичні обсяги вивезених твердих побутових відходів.

Позивач є управителем особою, яка здійснює управління будинком і забезпечує його належну експлуатацію, користуючись при цьому передбаченими ст. 25 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», правами та обов`язками.

Виконуючи свої обов`язки позивач уклав договори на обслуговування систем центрального опалення каналізації, гарячого та холодного водопостачання внутрішньо-будинкових електромереж, електрощитових та систем внутрішнього освітлення - Договір № РАП 272/12/2020 від 01.12.2020 (а. с. 12-14, 15-26), договори про надання послуг з поводження з побутовими відходами з метою їх подальшої утилізації, видалення, знешкодження та захоронення Договір № Р-402/243/1 від 01.06.2020 (а. с. 27-28, 29-32), договір по профілактичній дератизації, точковій дезінфекції Договір № 5/785 від 21.02.2022 (а. с. 33-34, 35-36), Договір № 35 на технічне обслуговування ліфтів від 29.05.2020 (а. с. 37-38, 39-40), Додаткову угоду до Договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії № 72816 від 23.09.2020 (а. с. 42, 43).

Житлові послуги з утримання та обслуговування цього будинку та прибудинкової території надаються силами позивача, що не спростовано відповідачами.

Відповідно до ч. 3 ст. 13 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», договір про надання комунальних послуг укладається строком на один рік. Якщо за один місяць до закінчення зазначеного строку жодна із сторін не повідомить письмово другу сторону про відмову від договору, договір вважається продовженим на черговий однорічний строк.

Нормою ч. 5 ст. 13 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» передбачено, що відмова споживача від укладання договору з виконавцем комунальної послуги не звільняє його від обов`язку оплати фактично спожитої комунальної послуги, наданої таким виконавцем.

Згідно п. 1 ст. 9 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», споживач не звільняється від оплати житлово-комунальних послуг, отриманих ним до укладення відповідного договору.

Відповідно до ст. 634 ЦК України, договором приєднання є договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Друга сторона не може запропонувати свої умови договору.

Відповідно до ст. 525 ЦК України, одностороння відмова від зобов`язання не допускається і не звільняє винну сторону від відповідальності за порушення зобов`язання.

Статтею 526 ЦК України передбачено, що зобов`язання має виконуватися належним чином, відповідно до умов договору та вимог ЦК України, інших актів цивільного законодавства.

Судовим розглядом встановлено, що відповідачі взяті на себе зобов`язання не виконали, у зв`язку з чим у них виникла заборгованість за надані житлово-комунальні послуги та станом на 30 листопада 2023 року така становить 18205,05 грн. (послуги з утримання будинку та прибудинкової території).

Згідно ст. 541 ЦК України, солідарний обов`язок або солідарна вимога виникають у випадках, встановлених договором або законом, зокрема у разі неподільності предмета зобов`язання.

Відповідно до ст. 543 ЦК України, у разі солідарного обов`язку боржників (солідарних боржників) кредитор має право вимагати виконання обов`язку частково або в повному обсязі як від усіх боржників разом, так і від будь-кого з них окремо. Кредитор, який одержав виконання обов`язку не в повному обсязі від одного із солідарних боржників, має право вимагати недоодержане від решти солідарних боржників. Солідарні боржники залишаються зобов`язаними доти, доки їхній обов`язок не буде виконаний у повному обсязі. Солідарний боржник не має право висувати проти вимог кредитора заперечення, що групуються на таких відносинах решти солідарних боржників з кредитором, у яких цей боржник не бере участі.

Виконання солідарного обов`язку у повному обсязі одним із боржників припиняє обов`язок решти солідарних боржників перед кредитором.

На час звернення позивача до суду із позовною заявою, відповідачами заборгованість не сплачена.

Відповідно до вимог ч. ч. 1, 5, 6 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Відповідно до ст. 266 ЦПК України суд, ухвалюючи рішення на користь кількох позивачів або проти кількох відповідачів, повинен зазначити, в якій частині рішення стосується кожного з них, або зазначити, що обов`язок чи право стягнення є солідарним.

З огляду на викладене, розглянувши справу в межах визначених предметом спору, оцінюючи належність, допустимість і достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, враховуючи те, що обставини, на які посилається позивач, як на підставу для задоволення позову, знайшли своє підтвердження судовим розглядом, суд вважає, що позовні вимоги доведені належними і допустимими доказами, а тому позов підлягає задоволенню в повному обсязі.

Згідно ст. 141 ЦПК України, з відповідачів слід стягнути на користь ТзОВ УК «Наш дім Рясне» судові витрати.

Керуючись ст. ст. 4, 11, 12, 13, 77, 81, 141, 142, 263-265, 268, 280-283, 289, 352, 354 ЦПК України, суд,-

у х в а л и в:

позов Товариства з обмеженою відповідальністю «Управлінська компанія «Наш дім Рясне» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про стягнення заборгованості - задовольнити.

Стягнути солідарно з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_3 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП суду невідомий, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_4 , на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Управлінська компанія «Наш дім Рясне», ЄДРПОУ 43216562, заборгованість за житлові послуги (послуги з утримання будинку та прибудинкової території) у розмірі 18205,05 грн. (вісімнадцять тисяч двісті п`ять гривень 05 копійок) на розрахунковий рахунок НОМЕР_1 , МФО 305299, ЄДРПОУ 43216562.

Стягнути в рівних частках з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_3 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП суду невідомий, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_4 , на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Управлінська компанія «Наш дім Рясне», ЄДРПОУ 43216562, понесені судові витрати у розмірі 2684,00 грн. (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири гривні 00 копійок).

Позивач: Товариство з обмеженою відповідальністю «Управлінська компанія «Наш дім Рясне», ЄДРПОУ 43216562, місцезнаходження: 79069, м. Львів, вул. Шевченка, 344А/4.

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_3 .

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_3 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_3 .

Відповідач: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП суду невідомий, адреса: АДРЕСА_3 .

Відповідач: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_4 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 .

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому цим Кодексом. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Рішення може бути повністю або частково оскаржено в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду протягом тридцяти днів, який обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя П. Т. Едер

СудШевченківський районний суд м.Львова
Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118202184
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них страхування, з них позики, кредиту, банківського вкладу

Судовий реєстр по справі —466/13577/23

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Едер П. Т.

Рішення від 08.04.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Едер П. Т.

Ухвала від 25.12.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Едер П. Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні