Рішення
від 26.03.2024 по справі 951/47/24
КОЗІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 951/47/24

Провадження №2-о/951/16/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 березня 2024 року

Козівський районний суд Тернопільської області

у складі головуючої судді Гриновець О. Б.

з участю секретаря судового засідання Галаса В. І.

представників ОСОБА_1 адвоката Крамара В. П. та Борсук Г. М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт Козова Тернопільської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Управління державної міграційної служби України в Тернопільській області про встановлення факту родинних відносин

у с т а н о в и в:

підстава заяви (позиція заявниці): 12.01.2024 ОСОБА_1 ,в інтересахякого дієадвокат КрамарВ.П., звернувся до Козівського районного суду Тернопільської області із заявою про встановлення факту родинних відносин у якій зазначено заінтересовану особу: Управління державної міграційної служби України в Тернопільській області.

В обґрунтування заявлених вимог покликається на те, що звернувся в Тернопільське РВ УМВС України в Тернопільській області з метою отримання паспорта громадянина України. Так, згідно з свідоцтва про народження заявника, останній записаний як ОСОБА_1 , а в графі про батьків ОСОБА_2 зазначений як батько. Проте, згідно з паспортними даними та карткою платника податків заявник значиться як ОСОБА_1 . Зазначив, що при видачі паспорта громадянина України та картки платника податків були допущені помилки, а встановлення факту родинних відносин необхідно заявнику для захисту прав та представництва інтересів батька, оскільки останній є особою з інвалідністю першої групи. Отож просить встановити факт родинних відносин, а саме те, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є сином ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Заяви та клопотання сторін, процесуальні дії та рішення у справі.

Ухвалою судді Козівського районного суду Тернопільської області Гриновець О. Б. від 16.01.2024 заява прийнята до розгляду й відкрито провадження у справі.

Представники ОСОБА_1 адвокат Крамар В. П. та ОСОБА_3 у судовому засіданні підтримали заявлені позовні вимоги, просили задовольнити такі в повному обсязі.

Позиція заінтересованоїособи: представниця Управління державної міграційної служби України в Тернопільській області Дядишин Л. В. у судове засідання не з`явилася, подала відзив, відповідно до змісту якого просить здійснювати розгляд справи у її відсутності та відмовити у задоволенні заяви ОСОБА_1 , оскільки під час оформлення паспорта громадянина України на ім`я останнього жодних технічних помилок допущено не було.

Заслухавши думку учасників справи, дослідивши подані сторонами документи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини справи, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд дойшов наступного висновку.

Статтею 4 ЦПК України передбачено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Частиною 3 статті 12 ЦПК України передбачено, що кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках (ч. 1 ст. 13 ЦПК України).

Відповідно до ч. 1, ч. 5 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Фактичні обставини справи, встановлені судом, з посиланням на докази, на підставі яких встановлені певні обставини.

Згідно з копії паспорта громадянина України серії НОМЕР_1 , виданого 26 лютого 1999 року Тернопільським РВ УМВС України в Тернопільській області, такий належить ОСОБА_1 /а.с. 5/.

Крім цього, ОСОБА_1 19.07.2004 видана картка платника податків, що підтверджується копією такої /а.с. 6/.

Із копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 , виданого 19.02.1999, видно, що ІНФОРМАЦІЯ_1 народився ОСОБА_1 , батько ОСОБА_2 , мати ОСОБА_4 /а.с. 7/.

Згідно з довідкою № 166, виданої Підгороднянською сільською радою Тернопільського району Тернопільської області 11.08.2023, ОСОБА_1 та ОСОБА_1 є однією і тією ж особою, іншої особи з такими даними на території села немає /а.с. 9/.

ОСОБА_2 є інвалідом першої групи, загальне захворювання та потребує постійного стороннього догляду, що підтверджується довідкою до акта огляду медико-соціальною експертною комісією серії ТЕР № 158575 /а.с. 11/.

Відповідно до копії пенсійного посвідчення серії НОМЕР_3 , виданого 28.09.2023, ОСОБА_2 отримає пенсію по інвалідності /а.с. 8/.

Норми права, які застосовує суд при вирішенні спірних правовідносин.

У ч. 1ст.315ЦПК України визначено перелік фактів встановлення яких відбувається у судовому порядку.

За змістом п. 1 ч. 1ст. 315 ЦПК Українисуд, окрім іншого, розглядає справи про встановлення факту родинних відносин.

При цьому встановлення таких фактів можливе за умови, що вони породжують юридичні наслідки для заявника.

Також, окрім застосування до вказаних правовідносин вищезазначених норм, суд звертає увагу на роз`яснення, викладені в постанові Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» № 5 від 31.03.1995.

Так, в пункті 1 постанови звернуто увагу на те, що в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

У пункті 7вказаної постановизазначено, що суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідно заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію в зв`язку із втратою годувальника.

Встановлення факту родинних відносин необхідно заявнику для проведення дій юридичного характеру, зокрема, захисту прав та представництва інтересів батька.

Висновки суду за результатами заяви.

З урахуванням того, що факт встановлення родинних відносин про встановлення якого просить заявник, підтверджується матеріалами даної справи, а встановлення такого факту є необхідним заявнику для захисту прав та представництва інтересів батька ОСОБА_2 , суд дойшов висновку, що заявлені ОСОБА_1 вимоги слід задовольнити.

Заразом, твердження заінтересованої особи, які зазначені у відзиві є безпідставними. Суд бере до уваги і той факт, що заявник, як законний представник, позбавлений можливості захищати права та представляти інтереси свого батька, в інший спосіб, окрім як встановлення у судовому порядку факту родинних відносин.

Відповідно до ч. 7 ст. 294 ЦПК України при ухваленні судом рішення в порядку окремого провадження судові витрати не відшкодовуються.

Керуючись ст. ст. 4, 12, 13, 19, 76-81, 89, 247, 258, 259, 264, 265, 273, 293, 294, 315 ЦПК України

у х в а л и в:

задовольнити заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Управління державної міграційної служби України в Тернопільській області про встановлення факту родинних відносин.

Встановити факт родинних відносин, а саме те, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є сином ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржене до Тернопільського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Дата складення повного судового рішення 05.04.202 4.

Повне найменування сторін:

заявник ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; зареєстроване у встановленому порядку місце проживання: с. Великий Ходачків, Тернопільський район, Тернопільська область, РНОКПП: НОМЕР_4 , дані паспорта: серія НОМЕР_1 , виданий Тернопільським РВ УМВС України в Тернопільській області 26.02.1999;

заінтересована особа Управління державної міграційної служби України в Тернопільській області; місцезнаходження: вул. Текстильна, 1-Б, м. Тернопіль, Тернопільська область; код ЄДРПОУ 37839038.

Суддя О. Б. Гриновець

Дата ухвалення рішення26.03.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118202471
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту родинних відносин

Судовий реєстр по справі —951/47/24

Рішення від 26.03.2024

Цивільне

Козівський районний суд Тернопільської області

Гриновець О. Б.

Рішення від 26.03.2024

Цивільне

Козівський районний суд Тернопільської області

Гриновець О. Б.

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Козівський районний суд Тернопільської області

Гриновець О. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні