Рішення
від 08.04.2024 по справі 671/245/24
ВОЛОЧИСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 671/245/24

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08 квітня 2024 року Волочиський районний суд

Хмельницької області в складі:

головуючої - судді Бабій О.М.,

з участю секретаря судового засідання Кошонько Н.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Волочиську цивільну справу за позовом акціонерного товариства «Хмельницькобленерго» до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди,

встановив:

АТ «Хмельницькобленерго» звернулося до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення 29677 грн. 55 коп. збитків, 357 грн. 17 коп. збитків від інфляції, 148 грн. 79 коп. 3% річних та 94 грн. 00 коп. поштових витрат, а всього 30277 грн. 51 коп.

На обґрунтування своїх вимог представник позивача зазначив, що в силу вимог договору про користування електричною енергією від 24.12.2008 року, який укладений між ВАТ ЕК «Хмельницькобленерго» в особі Волочиського району електричних мереж та ОСОБА_2 , електропостачальник бере на себе зобов`язання надійно постачати споживачеві електричну енергію у необхідних йому обсягах відповідно до дозволеної йому потужності, з гарантованим рівнем надійності, безпеки і якості, а споживач зобов`язується оплачувати одержану електричну енергію за обумовленими тарифами (цінами) у терміни, передбачені цим договором.

Вказує, що 12.10.2021 року будинок по АДРЕСА_1 було відключено виходом фази на лічильнику від електричних мереж, що підтверджується актом про відключення від 12.10.2021 року.

Зазначає, що 07.10.2023 року по АДРЕСА_1 при обстеженні електроустановки споживача ОСОБА_2 , було виявлено порушення п. 5.5.5 Правил роздрібного ринку електричної енергії (ПРРЕЕ), про що в присутності представника споживача, а саме: ОСОБА_1 , було складено акт про порушення № В001287 від 27.10.2023року. ОСОБА_1 мала доступ до будинку та допустила представників Волочиського РЕМ АТ «Хмельницькобленерго» до перевірки. Даним актом встановлено, що по АДРЕСА_1 здійснено самовільне позаоблікове підключення ел.проводки поза приладом обліку шляхом накиду ел.проводки перед лічильником. Під час складення акта представником Волочиського РЕМ АТ «Хмельницькобленерго» стало відомо, що ОСОБА_2 помер.

Представник позивача вказує, що в подальшому було встановлено, що ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 . Будинок по АДРЕСА_1 було продано сином спадкодавця ОСОБА_2 ПП «Аграрна компанія-2004», а з дозволу ПП «Аграрна компанія-2004» Сальвук А.Л. проживає в даному будинку без реєстрації

Так, внаслідок вказаного порушення, вартість необлікованої електричної енергії склала 29677 грн. 55 коп.

28.11.2023 року ОСОБА_1 було направлено лист з пропозицією добровільно сплатити збитки, однак відповідач добровільно не відшкодовує шкоду, а тому АТ «Хмельницькобленерго» змушений звернутися до суду за захистом своїх прав для стягнення збитків в примусовому порядку.

Сторони в судове засідання не з`явились.

Від представника позивача ОСОБА_3 , до суду надійшла заява, в якій він підтримав заявлені позовні вимоги та просив справу слухати у відсутності представника позивача, проти проведення заочного розгляду справи не заперечує.

Відповідач ОСОБА_1 , яка належним чином повідомлена про час та місце розгляду справи, в судове засідання не з`явилася з невідомих суду причин.

Враховуючи вимоги ст. 280 ЦПК України, а також беручи до уваги згоду позивача по справі, суд вважає за можливе провести заочний розгляд справи на підставі наявних у справі доказів.

Дослідивши матеріали справи, суд прийшов до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що 24.12.2008 року між Волочиським РЕМ та ОСОБА_2 був укладений договір про користування електричною енергією (а.с. 10-11).

Згідно із Повним витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про смерть № 00044031565 від 13.03.2024 року, ОСОБА_2 , помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Згідно з Інформаційною довідкою зі Спадкового реєстру № 76320943, виданою 22.03.2024 року завідувачем Волочиської державної нотаріальної контори Кочаток Т.В., після смерті ОСОБА_2 спадкова справа не заводилась (а.с. 59-60).

Відповідно до довідки № 381, виданої 31 жовтня 2023 року старостою сіл Соломна, Гречана, Раціборівка, Ріпна, Сербинів ОСОБА_4 , домогосподарство в АДРЕСА_1 по спадщині належало ОСОБА_2 . В домогосподарстві на АДРЕСА_1 не зареєстрований ніхто. Громадянка ОСОБА_1 проживає без реєстрації в даному домогосподарстві з березня 2013 року, зареєстрована в АДРЕСА_2 .

Так, згідно з актом про порушення № В001287 від 27.10.2023 року, при користуванні електричною енергією за адресою: АДРЕСА_1 , вчинено порушення п. 5.5.5 ПРРЕЕ, а саме: самовільне позаоблікове підключення електропроводки поза приладом обліку, шляхом накиду ел.проводки перед лічильником (а.с. 20).

Відповідач ОСОБА_1 з вказаним актом про порушення ознайомлена, про що свідчить її підпис на звороті акту.

Згідно з протоколом засідання комісії по розгляду актів про порушення ПРРЕЕ від 20.11.2023 року, внаслідок порушення ПРРЕЕ, вартість необлікованої електричної енергії склала 29677 грн. 55 коп. (а.с. 33).

Відповідачу було направлено лист про добровільну сплату збитків в сумі 29677 грн. 55коп. (а.с. 32).

Згідно з розрахунками інфляційних збитків та 3% річних на суму заборгованості 29677грн. 55 коп., за період з 01.11.2023 року по 31.12.2023 року інфляційні збитки складають 357 грн. 17 коп., а 3% річних 148 грн. 79 коп. (а.с. 37).

Окрім того, позивач поніс витрати на відправку поштової кореспонденції (листа) в сумі 94 грн. 00 коп. (а.с. 35-36).

Відповідно до ч. 1 ст. 714 ЦК України, за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

Згідно з п. 3 ч. 3 ст. 58 Закону України «Про ринок електричної енергії», споживач зобов`язаний дотримуватися правил технічної експлуатації, правил безпеки під час експлуатації власних електроустановок, нормативно-правових актів, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, та умов укладених договорів.

Відповідно до ч.ч. 1-2 ст. 77 Закону України «Про ринок електричної енергії» учасники ринку, які порушили нормативно-правові акти, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, несуть відповідальність згідно із законом. Правопорушеннями на ринку електричної енергії, зокрема, є: недотримання вимог нормативно-правових актів, що регулюють функціонування ринку електричної енергії; крадіжка електричної енергії, самовільне підключення до об`єктів електроенергетики, споживання електричної енергії без приладів обліку.

Згідно п.п. 33 п. 1.1.2 ПРРЕЕ, необлікована електрична енергія це обсяг електричної енергії, використаний споживачем або переданий транзитом в електромережі, що належать іншим власникам електричних мереж, але не врахований розрахунковими засобами комерційного обліку або врахований неправильно.

Відповідно до п.п. 20 п. 5.5.5 ПРРЕЕ споживач електричної енергії зобов`язаний не допускати безоблікового використання електричної енергії або використання електричної енергії для професійної та/або господарської діяльності на об`єктах, які розраховуються за електричну енергії за тарифом побутових споживачів, а також відшкодовувати збитки, завдані оператору системи та/або споживачу (основному споживачу), у разі виявлення безоблікового використання електричної енергії.

Акт пропорушення розглядаєтьсякомісією зрозгляду актівпро порушення,що створюєтьсяоператором системиі маєскладатися неменше ніжз трьохуповноважених представниківоператора системи. Споживачмає правобути присутнімна засіданнікомісії зрозгляду актівпро порушення. Уразі причетностіспоживача допорушень,зазначених упункті8.4.2глави8.4цього розділу,у протоколізазначаються відомостіщодо обсягута вартостінеоблікованої електричноїенергії.У такомуразі разомз протоколомспоживачу надаютьсярозрахунок обсягута вартостінеоблікованої електричноїенергії зпосиланням навідповідні пунктиглави8.4цьогорозділу тарозрахункові документидля оплатинеоблікованої електричноїенергії та/абозбитків (п. 8.2.6 ПРРЕЕ).

Відповідно до ч. 1 ст. 22 ЦК України, особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування.

Згідно зі ст. 1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Відповідно до ч. 2 ст. 625 ЦК України, боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Відповідно до ст. ст. 81, 89 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

З огляду на наведене, суд приходить до висновку, що з ОСОБА_1 на користь позивача підлягають стягненню збитки в розмірі 29677 грн. 55 коп. вартості необлікованої електричної енергії, 357 грн. 17 коп. збитків від інфляції, 148 грн. 79 коп. 3% річних та 94 грн. 00 коп. поштових витрат, а всього 30277 грн. 51коп.

Питання про розподіл судових витрат вирішено відповідно до вимог ст. 141 ЦПК України.

Керуючись ст. ст. 4, 12, 13, 81, 128, 141, 247, 263-265, 280-282 ЦПК України, ст. ст. 22, 625, 714, 1166 ЦК України, суд

вирішив:

Позов задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь акціонерного товариства «Хмельницькобленерго» 29677 грн. 55 коп. збитків, 357 грн. 17 коп. збитків від інфляції, 148грн. 79 коп. 3% річних та 94 грн. 00 коп. поштових витрат, а всього 30277 грн. 51коп.

Стягнути накористь акціонерноготовариства «Хмельницькобленерго»з ОСОБА_1 3028грн. 00 коп. судового збору.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення .

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Позивач має право оскаржити заочне рішення через суд першої інстанції, який його ухвалив, шляхом подання апеляційної скарги протягом 30 днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене відповідачем в загальному порядку, встановленому ЦПК України. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Відомості про учасників справи:

Позивач:Акціонерне товариство «Хмельницькобленерго» (29000, м. Хмельницький, вул. Храновського, 11 а; ЄДРПОУ 22767506)Відповідач:ОСОБА_1 ( АДРЕСА_3 ; ідентифікаційний номер - НОМЕР_1 )

Повне судове рішення складено 08 квітня 2024 року.

Суддя О.М.Бабій

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118202638
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування шкоди

Судовий реєстр по справі —671/245/24

Рішення від 08.04.2024

Цивільне

Волочиський районний суд Хмельницької області

Бабій О. М.

Ухвала від 05.02.2024

Цивільне

Волочиський районний суд Хмельницької області

Бабій О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні